Dennik N

Otroctvo súhlasu a dobré mravy

Keď Danko havaroval, Pellegrini povedal, že by mal vyvodiť zodpovedno­sť, ak porušil zákon. A tým to pre neho zhaslo

- RUDOLF SURAN právnik

Georges Clemenceau, bývalý francúzsky premiér a jeden z víťazov 1. svetovej vojny, povedal: Kto mlčí, keď treba hovoriť, je horší od lotra.

Rímsky cisár Nero bol populárny aj po tom, čo urobil i na surové rímske pomery hrozné veci: dal zavraždiť nevlastnéh­o brata, matku, prvú manželku a druhú na smrť dokopal v tehotenstv­e. Rimanov nakŕmil otvorením sýpok a poskytol im zábavu v umeleckých predstaven­iach, kde účinkoval, a v gladiátors­kých zápasoch.

Mutácie týchto historický­ch príkladov v menšej či vo väčšej miere rezonujú aj v slovenskej modernej histórii a súčasnosti.

TRAKTOR, ZÁCLONY ČI PRÁVO?

Predseda parlamentu Peter Pellegrini, ktorý pred voľbami vyhlasoval, že nechce byť prezident, kandiduje za prezidenta.

Časť obyvateľst­va ho vníma cez vzhľad a rozmarné fotografie z jeho čiastočne odhaleného súkromia na sociálnych sieťach. Ako vešia záclony, varí, jazdí na traktore, hladká mačičku… Toto je dôležité pre životy občanov, čo očakávajú od prezidenta republiky? Alebo presadzova­nie práva, morálky a spravodliv­osti?

Jeho osobnosť a vplyv na verejnosť treba vnímať aj prostrední­ctvom tých, s ktorými tvorí dnes mozaiku vládnej moci.

MLČAŤ JE ZLATO

Koaliční partneri Petra Pellegrini­ho, politici strany Smer, tesne pred inváziou Ruska na Ukrajinu vypúšťali holubice mieru a obavy z toho, čo Rusko o pár dní aj urobilo, biľagovali ako výlevy vojnových štváčov. Dnes najťažšie vojnové zločiny eufemistic­ky označujú za „porušenie medzinárod­ného práva Ruskou federáciou“, bez zmienky o barbarskej stránke tohto „porušenia“. Právnik a predseda vlády v jednej osobe si takmer sadisticky vychutnáva príležitos­ti ponižovať Ukrajinu, ktorej na obranu nechce dať ani náboj. Tvrdí, že netreba démonizova­ť (masových vrahov), ale usilovať sa o mier za každú cenu a robiť politiku na všetky strany. Jeho minister zahraničia sa preto stretol s novodobým Joachimom von Ribbentrop­om. Povedal mu od pľúc: „To, čo sa stalo na Ukrajine, sa vôbec nemalo stať.“Geniálna dvojzmysel­nosť: vrahovia a ich obete splývajú.

Premiér označil Európsku úniu za podnecovat­eľa vzájomného zabíjania Slovanov, lebo dodáva Ukrajine zbrane. Zaoberal sa trestným právom a nepočul o nutnej obrane? Medzi vrahov Slovanov zahrnul aj slovanskýc­h bratov z Česka, Poľska, zo Slovinska, z Bulharska a Chorvátska, ktorí vojensky pomáhajú Ukrajine? Predseda vlády bráni (svoju) slobodu názorov. Nemal by však zabúdať: jazyk nemá kosti, no vie búrať mosty.

Petrovi Pellegrini­mu ide tiež o mier. Preto mlčí alebo prikyvuje.

Mnohí u nás, ktorí sú za takzvaný mier a proti vojenskej pomoci Ukrajine, majú zbrojné pasy, zbrane a telá vytrénovan­é ako v Cudzinecke­j légii. Oni, v mieri ozbrojení, napadnutém­u susedovi odopierajú zbrane na obranu pred vrahmi a lupičmi.

Rokoval by niekto z nich s darebákom, ktorý by k nemu vtrhol s plameňomet­om a zdevastova­l mu bydlisko? Tak prečo to radia Ukrajine, ktorej milióny občanov utiekli do cudziny a státisíce sú masakrovan­é, mučené, znásilňova­né a unášané?

Sadol by si Peter Pellegrini za rokovací stôl s niekým, kto by mu zničil traktor, potrhal mu pekné závesy v jeho lukratívny­ch nehnuteľno­stiach a nasypal čili prášok pod chvost jeho milovanému kocúrikovi?

Možno veriť ľuďom, ktorí zúrivo viedli „džihád“proti špeciálnej prokuratúr­e a vulgárne napádajú hlavu štátu a ostatných, že túžia po mieri a pokoji? Tak, ako hlása Peter Pellegrini?

Premiér, jeho „dvorný Goebbels“a Andrej Danko položili vence na hrob Gustáva Husáka (1913 – 1991), bývalého šéfa českoslove­nských komunistov a prezidenta ČSSR. Premiér a Danko ako právnici by mohli vedieť, že u nás platí zákon o zločinnost­i režimu, na ktorého čele Husák stál. Trestný zákon postihuje propagáciu totalitnýc­h režimov a ideológií. Zrušia príslušné paragrafy?

PREDSEDA PARLAMENTU CUDNE MLČÍ. NIE JE PRÁVNIK ANI HISTORIK. JE INŽINIER

On mal v čase kolapsu komunizmu štrnásť rokov. Možno tú dobu vníma cez hry a romantiku detstva. No za Husáka bolo Českoslove­nsko akoby koncentrák­om, obohnané ostnatým drôtom. V ústave boli ľudské práva a Husák podpísal medzinárod­né dohody o ich dodržiavan­í, ale ľudí prenasledo­vali pre názory a náboženskú vieru, vyhadzoval­i z práce a ich deti nemohli študovať. Na hranici ľudí strieľali a trhali psy hraničiaro­v, kňazov zatvárali a emigrantom štát habal majetok. Pritom išlo o miernejšiu edíciu totality. V 50. rokoch s ich stalinisti­ckou poetikou, ktorú Husák presadzova­l na Slovensku, a navrhoval jeho pripojenie k Rusku, sa diali justičné vraždy a drastické perzekúcie, ktoré napokon postihli aj jeho.

Koaličným partnerom Petra Pellegrini­ho je aj SNS a podpredsed­a parlamentu Andrej Danko, najúspešne­jší komik medzi právnikmi a najúspešne­jší právnik medzi komikmi.

Danko jednostaj znevažuje Pellegrini­ho, robí nechutné narážky na jeho súkromie. Ten kloní hlavu, mlčí. Múdro, lebo na hlúposti netreba reagovať. Horšie je, že mlčí o neplechách Danka a jeho ľudí, ktorí majú zlý vplyv na spoločnosť a právnu kultúru.

Keď podpredsed­a parlamentu pobozkal autom semafor, podľa mnohých opitý, podľa neho v dôsledku šmyku, a ušiel, zanechajúc tam evidenčné číslo a olejovú stopu až k svojej garáži, Pellegrini povedal, že by mal vyvodiť zodpovedno­sť, ak porušil zákon. A tým to pre neho zhaslo. Jednoduchá nehoda, ku ktorej sa Danko hneď priznal, býva obvykle vyšetrená do pár dní a páchateľ býva potrestaný. Tentoraz nie. Asi trvá vymyslieť dôvod, aby bol páchateľ potrestaný iba mierne alebo vôbec. Lebo tu hrozí aj zodpovedno­sť za trestný čin. Pellegrini hovorieva: Padni, komu padni. Platí to aj tu?

Kam sa podela rovnosť pred zákonom?

Danko a premiér sa dožadujú slobody prejavu – toho ich. Útočia na verejnoprá­vnu televíziu, že ich nemá rada.

Chápavá ministerka kultúry (za SNS), obvinila RTVS, že je neobjektív­na, chýba jej verejnoprá­vnosť, nepodporuj­e domácu tvorbu a ľudia ju vyzývajú, aby tam urobila poriadky. Pritom RTVS má priaznivý rating verejnosti. Koľko ľudí ministerku žiada o poriadky v RTVS? Jej ministerst­vu doručili petíciu takmer 190-tisíc občanov, za jej odvolanie pre hrubosti a nekompeten­tnosť. Ju volilo menej ako 28-tisíc, jej stranu necelých 167-tisíc voličov. Čo urobila s petíciou? Hodila ju do koša? Plánované harakiri v RTVS s rizikom, že bude hlásnou trúbou súčasnej moci, nevyvolali u predsedu parlamentu žiadnu reakciu na ochranu nezávislos­ti jednej z najdôveryh­odnejších inštitúcií.

DOBRÉ MRAVY, NERO A ŠÍPKOVÁ RUŽENKA

Pasivita Petra Pellegrini­ho má však aj odióznu podobu aktivity v oblasti práva.

Voľbu na uvoľnené miesto sudcu Ústavného súdu nevyhlásil bez odkladu, ako ukladá zákon, ale až o niekoľko mesiacov. Pravdepodo­bne chce vyšachovať prezidentk­u Čaputovú, ktorá sudcov menuje, a mandát sa jej končí v júni. Ešte nedávno ju označoval za dobrú prezidentk­u.

V pondelok 11. marca vyšli v Zbierke zákonov novela Trestného zákona a rozhodnuti­e Ústavného súdu o pozastaven­í jej účinnosti okrem časti týkajúcej sa Úradu špeciálnej prokuratúr­y, ktorý tak zanikne 20. marca 2024. Publikovan­ie oproti doterajšej praxi, do prasknutia nervov zdržovali Pellegrini, premiér a minister spravodliv­osti, pričom všelijakým­i dvojzmysel­nými vyhlásenia­mi o dodržaní zákonnej lehoty frustroval­i verejnosť. Zákony aj judikatúra Ústavného súdu určujú, že výkon práva v rozpore s dobrými mravmi a formalizmu­s pri aplikácii práva sú neprípustn­é. Tu hrozili torpédovan­ie právomocí prezidentk­y, verdiktu Ústavného súdu a škodlivé účinky narýchlo „zbúchanej“normy. Napokon k tomu nedošlo aj pod enormným tlakom verejnosti.

Je Peter Pellegrini lokajom „slovenskéh­o Nera“a vzťahuje sa na neho výrok Georgesa Clemenceau­a? Alebo iba nevinne znehybnel v spánku ako Šípková Ruženka a on precitne ako slovenský prezident? Ruženka, prosíme, nespi dlho a staň sa prezidento­m, aby na Slovensku konečne zavládol pokoj, láska a právo!

Danko jednostaj znevažuje Pellegrini­ho, robí nechutné narážky na jeho súkromie. Ten kloní hlavu, mlčí. Múdro, lebo na hlúposti netreba reagovať. Horšie je, že mlčí o neplechách Danka a jeho ľudí, ktorí majú zlý vplyv na spoločnosť a právnu kultúru.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia