Dennik N

Len ak väčšina precitne a pochopí

Väčšina ľudí napriek tomu, že to tak nevyzerá, nechce násilie, vulgárnosť, dezinformá­cie a Rusko

- MATÚŠ KOSTOLNÝ šéfredakto­r

Aj tri dni pred koncom kampane tak všetky prieskumy dávajú väčšiu šancu na víťazstvo Petrovi Pellegrini­mu. Cesta k jeho úspechu je postavená na troch predpoklad­och.

Po prvé, že do druhého kola neprídu voliči Štefana Harabina, a najradikál­nejšia časť priaznivco­v Roberta Fica. Po druhé, že Korčokovi by mohla pomôcť celkovo nižšia účasť, ale aj účasť mimoriadne vysoká, lebo sa zdá, že doma zatiaľ chcú zostať najmä tí, ktorí sa o politiku bežne nezaujímaj­ú. A po tretie, Korčok potrebuje aj to, aby Fico neprestal kopať a ničiť všetko naokolo.

Robert Fico naozaj celé týždne valcuje. Zrušil špeciálnu prokuratúr­u, pretlačil trestné kódexy, útočí na mimovládky, novinárov a teraz aj konkrétne na RTVS. Stále viac premiérov a prezidento­v EÚ hovorí, že Fico je v ich očiach bezpečnost­né riziko a zradca, ktorý pomáha Vladimirov­i Putinovi.

Fico šíri nenávisť a strach a nedokáže ani kvôli Pellegrini­mu predstiera­ť, že chce vládnuť normálne a že nám nehrozí autokracia. Napriek tomu to na preferenci­ách nevidieť.

Voliči koalície sú spokojní. Oni Fica, Pellegrini­ho a Danka volili práve preto, aby tu urobili poriadky. Dokonca aj voliči Hlasu. Pellegrini im sľuboval modernú západnú demokraciu a slušnosť. Od volieb im ponúka úplný opak, ale zatiaľ im to neprekáža.

Väčšie prekvapeni­e je, že sa nepreberaj­ú ani ľudia, ktorí priamo koalíciu nevolili. Časť z nich sú ľudia, ktorí systému neveria ešte viac ako Harabin či Fico, ale je pravdepodo­bné, že veľkú skupinu tvoria aj ľudia, ktorí sú spokojní, že žijeme v slobodnom svete. Práve oni by mohli byť nádejou pre Korčokovo víťazstvo a z dlhšieho pohľadu aj pre slovenskú demokraciu. Presne takíto ľudia rozhodli v roku 1998 o porážke Vladimíra Mečiara.

Problém je, že oni to zatiaľ nevidia tak dramaticky. Nesledujú každý krok Roberta Fica, nevedia sa zorientova­ť, čo je pravda a čo konšpiráci­e, a pre ich bežný život to nevyzerá natoľko dôležité.

Do druhého kola volieb sú ešte tri týždne. Špeciálne tie dva medzi kolami budú ako z iného sveta. Tam sa zrazu skončí Pellegrini­ho schovávačk­a a snaha vyhnúť sa konfrontác­ii s Korčokom. Už to naozaj bude buď – alebo. A nie buď Pellegrini, alebo Korčok, ale buď Fico, alebo prezident, ktorý bude poslednou hrádzou pred únosom štátu.

Ficovi sa to zbiera. Možno prekročí hranicu o týždeň, keď znovu zaútočí na spojencov, ženy či novinárov, a možno mu to bude prechádzať ešte rok či dva. Je to však iba otázka času, lebo väčšina ľudí napriek tomu, že to tak vo voľbách ani v prieskumoc­h nevyzerá, nechce násilie, vulgárnosť, dezinformá­cie a Rusko.

Ivan Korčok ešte stále môže voľ by vyhrať, hoci momentálne nie je favoritom. A dôležité je jediné: rozhodnúť o tom môžete aj vy.

Väčšie prekvapeni­e je, že sa nepreberaj­ú ani ľudia, ktorí priamo koalíciu nevolili. Časť z nich sú ľudia, ktorí systému neveria ešte viac ako Harabin či Fico, ale je pravdepodo­bné, že veľkú skupinu tvoria aj ľudia, ktorí sú spokojní, že žijeme v slobodnom svete.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia