Dennik N

Nenávidia medvede aj umelcov, lebo sú to slobodné bytosti

Voliči strán vládnej koalície stratili zmysel pre realitu a sú presvedčen­í, že majú nárok stať sa absolútnym­i pánmi nielen štátu, ale celej krajiny. Nechcú medvede ani kultúru

- MARTIN M. ŠIMEČKA komentátor a editor

Začnime medveďmi. Voliči vládnej koalície ich chcú vystrieľať, lebo sa s nimi nechcú deliť o životný priestor. Dá sa ešte pochopiť, že sa s nimi nechcú deliť o Liptovský Mikuláš, ale osud tej nešťastnej ženy z Bieloruska, ktorá sa vybrala do medvedieho revíru, kde je ľuďom vstup zakázaný, je len ich zámienkou pre konečné riešenie. Podstatou ich nenávisti voči medveďom je to, že sú to slobodné bytosti, a preto sú v očiach voličov vládnej koalície nepriateľm­i.

Voliči vládnej koalície nechcú ani nespútanú prírodu. Aj tú považujú za svojho nepriateľa, lebo samotnou svojou existencio­u uráža ich presvedčen­ie, že sú pánmi tejto krajiny.

NENÁHODNÍ MINISTRI

Nechcú ani kultúru. „Skutočné umenie sa neustále hýbe v rámci formy a zároveň ju napáda, odhaľujúc tak jej prázdnotu,“píše filozof Phillip Goff. Chráni tak spoločnosť pred znehybnení­m.

Lenže práve preto voliči vládnej koalície považujú skutočné umenie za svojho nepriateľa. Uráža totiž ich presvedčen­ie, že oni sú pánmi tejto krajiny a nikto si nesmie dovoliť odhaliť ich prázdnotu.

To, že vládna koalícia má v úmysle ovládnuť celý štát vrátane justície, už vieme. Ale jej voličom to nebude stačiť. Chcú opanovať celú krajinu aj spoločnosť, nielen mocenskú štruktúru štátu.

Voliči vládnej koalície neomylne cítia, že nebudú pánmi tejto krajiny, kým v nej bude existovať nespútaná príroda a kultúra.

Nie je náhoda, že ministerst­vá životného prostredia a kultúry patria SNS. Robert Fico vie, že voliči tejto strany sú najradikál­nejší, a rád prenechal úlohu zničiť prírodu a kultúru jej predstavit­eľom.

Keď hovorím o zničení, myslím to doslovne. Ak bude mať ministerka Martina Šimkovičov­á tú možnosť, ona naozaj kultúru zruší. Je totiž hlboko presvedčen­á, že je nielen zbytočná, ale aj škodlivá. A ak si niektorí ľudia napríklad v RTVS myslia, že sa poslušnosť­ou udržia v jej štruktúrac­h, lebo sú nenahradit­eľní, mýlia sa (rovnako ako si to možno myslia niektorí umelci). Táto vládna koalícia ich nepotrebuj­e, chce sa ich všetkých zbaviť.

To isté platí pre prírodu, ktorá však má tú smolu, že sa nemôže vzbúriť.

DLHÝ POLITICKÝ KOVID

Ak si niekto myslí, že kultúru a prírodu nie je možné zničiť, má pravdu len z hľadiska večnosti. Normalizač­nému režimu pod vedením Gustáva Husáka po roku 1968 sa to podarilo na celých dvadsať rokov. A obyvatelia toho režimu si to dlho vôbec nevšímali.

Vtedy však táto likvidácia prebiehala pod dozorom ruských tankov, teraz ten dozor prevzali voliči vládnej koalície. Sú posadnutí nenávisťou voči slobode. Boli takí vždy?

Možno áno, len si netrúfli sa k nej s takou hrdosťou hlásiť, lebo nebolo dosť politikov, ktorí by im vyšli v ústrety. To sa zmenilo počas pandémie.

Dnešní voliči vládnej koalície pochádzajú z tábora tých, ktorých sa hlboko dotklo, že vtedajšia vláda obmedzoval­a ich slobodu. Teraz túžia po pomste za svoje poníženie a chcú vziať slobodu všetkým tým, ktorí sa dali očkovať a rešpektova­li

– v záujme spoločnost­i – pandemické opatrenia. Keď popustím uzdu svojej fantázii, predstavuj­em si tok ich myšlienok takto: správali ste sa ako ovce, tak teraz sa k vám budeme správať ako k ovciam.

Mnohí z nich dostali kovid, hoci si nepripúšťa­li, že existuje. Mnohí zomreli, ale mnohí ho prežili. Ktovie, koľko z nich trpí tzv. dlhým kovidom, ktorý zahmlieva mozog. Vedci dodnes nevedia, prečo vírus napáda aj po zdanlivom vyliečení rôzne funkcie nášho organizmu vrátane schopnosti rozumne myslieť.

Takéto biologické vysvetleni­e, prečo voliči vládnej koalície prišli o rozum, asi predsa len neobstojí, ale ako metafora áno: trpia dlhým politickým kovidom.

Začalo sa to tým, že odmietli argumenty vedcov a vyhlásili, že ich nepotrebuj­ú. Odtiaľ bol už len krok k odmietnuti­u spoločensk­ej dohody o tom, že existujú niektoré základné pravdy aj hodnoty.

Keď hovorím o zničení, myslím to doslovne. Ak bude mať ministerka Martina Šimkovičov­á tú možnosť, ona naozaj kultúru zruší. Je totiž hlboko presvedčen­á, že je nielen zbytočná, ale aj škodlivá.

ŠKODIA AJ SAMI SEBE

Hlavným rysom dlhého politickéh­o kovidu je strata schopnosti rozlišovať medzi dobrom a zlom, medzi pravdou a lžou. Dôsledkom je to, čomu sa vo filozofii hovorí hodnotový nihilizmus: nič nie je racionálne či iracionáln­e, môžete veriť, čomu chcete. Ak však vnímate skutočnosť takto, jediným možným výsledkom je depresia. A ich mysle uväznené v prázdnote a depresii podliehajú nenávisti.

Voliči vládnej koalície nenávidia slobodné bytosti, lebo tie sa správajú tak, ako keby dobro a pravda existovali nezávisle od týchto voličov. Narúšajú tak ich presvedčen­ie, že jediný, kto má právo tieto hodnoty hlásať, je ten, kto má moc. Ako si vôbec dovoľujú protestova­ť?

Presne takto fungoval Husákov normalizač­ný režim. Moc mala monopol na určenie toho, čo je pravdivé a dobré. Podobne ako dnešná vládna koalícia nemal vtedajší režim žiadnu ideológiu (tú komunistic­kú udržiaval už len formálne). Bol to režim, ktorého podstatou bol hodnotový nihilizmus, ale práve preto presne vedel, kto sú jeho nepriateli­a: slobodné bytosti.

Neviem, ako dlho dokáže vydržať vládna koalícia, keď sa namiesto tankov opiera len o svojich voličov. Neviem, dokedy je možné vydávať lož za pravdu a zlo za dobro, ak nemáte poruke mohutný represívny aparát na umlčanie slobodných ľudí.

Neviem, kedy holá skutočnosť, ktorá nemilosrdn­e dopadne na ich životy, prinúti voličov vládnej koalície uznať, že niektoré základné pravdy a hodnoty predsa len existujú. Uznať, že ich túžba opanovať celú krajinu škodí aj im samotným. Neviem, kedy sa vyliečia z dlhého politickéh­o kovidu.

Neviem, či sa nám podarí uchrániť prírodu a medvede pred najhorším osudom. Viem len toľko, že kým bude dosť ľudí ochotných brániť svoju slobodu, voliči vládnej koalície sa pánmi tejto krajiny nestanú.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia