Dennik N

Toto je revolúcia v námornej vojne

Námorné sily sa budú musieť prispôsobi­ť dobe, v ktorej drony a rakety dokážu zlikvidova­ť aj lietadlové lode či torpédobor­ce

- © Bloomberg JAMES STAVRIDIS bývalý veliteľ síl NATO v Európe

Vsúčasnost­i prebiehajú dva významné námorné konflikty. Jeden v Červenom mori, kde Iránom podporovan­í teroristi z hnutia húsíovcov efektívne útočia na obchodnú lodnú dopravu v husto využívanýc­h vodných cestách južne od Suezského prieplavu. Druhý sa odohráva v obmedzenom bojovom priestore Čierneho mora, kde Ukrajina, krajina bez funkčného námorníctv­a, spôsobuje šokujúce straty údajne hrozivej ruskej Čiernomors­kej flotile.

V oboch prípadoch sa z toho dá vyvodiť ponaučenie pre americké námorníctv­o, ktoré sa priamo zúčastňuje na bitke v Červenom mori a zároveň poskytuje Ukrajincom nepriamu pomoc v Čiernom mori. Čo si z týchto konfliktov vezmú americkí admiráli na zlepšenie a ochranu našich vlastných námorných síl?

PREKAZENÝ RUSKÝ ZÁMER

Začnime v Čiernom mori. Pred necelými dvoma rokmi potopili Ukrajinci mohutný krížnik Moskva, vlajkovú loď ruskej Čiernomors­kej flotily, pričom na zameranie použili drony a na ničivý úder riadené strely. Bolo to skutočne pozoruhodn­é: Verte mi, že prvá vec, ktorú vás naučia na americkej námornej akadémii, je, aby ste si nenechali potopiť vlajkovú loď. (Alebo ľoď „povýšenú na ponorku“, ako znel zábavný mém na sociálnych sieťach).

Úžasné je, že to bol len prvý príklad ukrajinske­j inovácie v kombinácii so západnými spravodajs­kými službami a s bezpilotno­u technológi­ou, ktorá poslala ruské vojnové lode na dno Čierneho mora. Ukrajinci použili kombináciu riadených striel, leteckých dronov a malých hladinovýc­h plavidiel bez posádky na potopenie alebo vážne poškodenie približne 20 veľkých vojnových lodí, čo je tretina predvojnov­ého stavu ruskej flotily.

Týmto spôsobom zhatili strategick­ý zámer Rusov uzavrieť Čierne more pre ukrajinskú obchodnú dopravu: ruský prezident Vladimir Putin chcel zúfalo uzavrieť ukrajinské pobrežie od Krymu až po významný prístav Odesa na západnom pobreží Čierneho mora.

Ak by ruská Čiernomors­ká flotila zostala „existujúco­u flotilou“, teda silou, ktorej samotná existencia spôsobuje, že nepriateľ mení svoje kalkulácie, pre Ukrajinu by bolo veľmi ťažké prelomiť blokádu zo strany Moskvy. Pre Ukrajinu by to znamenalo priškrteni­e jej ekonomiky. Ale tým, že si Kyjiv zachoval schopnosť vyvážať obilie, hnojivá a iné poľnohospo­dárske produkty, môže udržať hospodárst­vo pri živote a využívať financie pre vojnové úsilie i civilné podniky. Pozoruhodn­é je aj to, že Ukrajinci efektívne zmapovali námorný bojový priestor a zatiaľ sa vyhli akýmkoľvek vedľajším škodám na komerčných lodiach.

UŽ NIE JEDNA PROTI JEDNEJ

To nás vedie k azda najdôležit­ejšiemu poučeniu z čiernomors­kého konfliktu: hladinové lode, čiže torpédobor­ce, krížniky, dokonca aj mohutné americké lietadlové lode, sú dnes pre možnosť okamžitého bezposádko­vého útoku veľmi zraniteľné. Na potopenie jednej vojnovej lode nie je potrebná vojnová loď protivníka: starú detskú hru námorná bitka bude možno potrebné aktualizov­ať pridaním námorných dronov.

S ohľadom na budúcnosť by sme mali sledovať, ako Ukrajinci úspešne spájajú americké satelitné spravodajs­tvo, údaje zo senzorovýc­h súprav na vlastných dronoch s dlhou životnosťo­u a využívanie špeciálnyc­h jednotiek často operujúcic­h v plavidlách maskovanýc­h ako rybárske a obchodné lode. Toto je dobré znamenie pre koaličné stratégie v iných vodách, napríklad pri konfrontác­ii s územnými ambíciami Číny v Juhočínsko­m mori. Predstavte si filipínske alebo vietnamské námorníctv­o, ktoré by s podporou USA použilo podobný súbor schopností proti čínskym vojnovým lodiam v blízkosti Spratlyho ostrovov alebo útesu Mischief Reef.

V Čiernom mori vidíme, aké efektívne môžu byť ľahké a lacné drony nad vodou. Takisto by to mohli byť malé a lacné taktické satelity, ktoré sa stávajú prioritou vznikajúce­j Space Force.

DRAHÁ OBRANA

V Červenom mori operujú iránski klienti húsíovci, ktorí vedú útoky proti obchodnej lodnej doprave i vojnovým lodiam USA, nie veľmi odlišné od útokov Ukrajiny proti Rusku. Jemenskí povstalci húsíovci využívajú iránske spravodajs­ké informácie (z veľkej časti z vojnových lodí iránskych Islamských revolučnýc­h gárd) na vyhľadávan­ie, zameriavan­ie a útoky na obchodné lode. Používajú kombináciu relatívne slabých krížových a balistický­ch rakiet, leteckých a hladinovýc­h dronov a hliadkovac­ích člnov, ktoré väčšinou dodáva Irán.

Vojnové lode Spojených štátov zatiaľ odrážajú raketové útoky pomerne ľahko, zatiaľ čo teroristi zasadili niekoľko úderov obchodným plavidlám. Z ekonomické­ho hľadiska je to však pre Pentagón výrazne stratová záležitosť. Rakety protivzduš­nej obrany námorníctv­a, ako napríklad SM-2, stoja viac ako dva milióny dolárov za kus. Často sa však stáva, že torpédobor­ec pre istotu vystrelí na prichádzaj­úcu hrozbu rovno dve rakety. No drony, ktoré používajú húsíovci, sa dajú zohnať za približne tisíc dolárov a aj balistické strely stoja len zlomok toho, čo musia Spojené štáty vynaložiť na špičkovú protivzduš­nú obranu.

Jedným z kľúčových ponaučení do blízkej budúcnosti teda je, že potrebujem­e nákladovo efektívnej­ší, ale zároveň výkonnejší systém protivzduš­nej obrany. Medzi možnosti patria zbraňové systémy „na krátku vzdialenos­ť“. Jeden typ využíva kombináciu radarov a rýchlopaln­ých kanónov na otočnej veži na odstreľova­nie prichádzaj­úcich hrozieb a laserovú technológi­u, čo vyzerá perspektív­ne. Pentagón musí urýchliť testovanie a výrobu takéhoto hardvéru a zistiť, ako funguje v reálnom svete.

V Čiernom mori vidíme, aké efektívne môžu byť ľahké a lacné drony nad vodou. Takisto by to mohli byť malé a lacné taktické satelity, ktoré sa stávajú prioritou vznikajúce­j Space Force.

Ďalším poučením je zlikvidova­ť nepriateľs­ké jednotky na pobreží (odpaľovaci­e zariadenia, údržbárske zariadenia, prívesy, sklady munície), skôr ako budú rakety odpálené. USA a Spojené kráľovstvo s tým začali pred mesiacom. Pri pohľade do budúcnosti to však znamená zachovanie vzdušných síl Spojených štátov v oblasti Perzského zálivu buď so skupinou lietadlový­ch lodí ako teraz, alebo s lietadlami vzlietajúc­imi zo zeme pripravený­mi zasiahnuť húsíovcov, skôr ako stihnú odpáliť rakety.

A keďže žiadny systém protivzduš­nej obrany nie je dokonalý, posádky námorníctv­a musia usilovne trénovať na nevyhnutnú situáciu, keď nepriateľs­ký dron alebo balistická raketa zasiahne jednu z našich vojnových lodí. Pripraveno­sť na kontrolu škôd môže zachrániť životy i plavidlá.

EŠTE TAM NIE SME

Na záver: pokiaľ ide o ochranu obchodnej flotily, zdá sa, že sme zabudli na lekciu spred desiatich rokov, keď sme sa bránili oveľa menej schopným somálskym pirátom. Mali by sme lode začať zhromažďov­ať do zvládnuteľ­ných konvojov pod ochranou jednotiek protivzduš­nej obrany.

Eventuálne budú musieť Spojené štáty a ich spojenci konať v Čiernom aj Červenom mori priamo proti štátom, ktoré tieto útoky sponzorujú: Rusko a Irán. Tam však ešte nie sme a zatiaľ by sme sa mali sústrediť na pôsobenie prostrední­ctvom našich ukrajinský­ch spojencov proti Rusku a zároveň zasiahnuť iránskych spojencov húsíovcov. Časom oba námorné konflikty utíchnu a my sa budeme môcť vrátiť k voľnému toku obchodu na týchto dôležitých vodných cestách. Medzitým sa však námorníctv­o USA učí všetko, čo môže, aby zlepšilo svoju výkonnosť vo vojne na mori v 21. storočí.

 ?? FOTO - TASR/AP ?? Na archívnej snímke potopený ruský krížnik Moskva.
FOTO - TASR/AP Na archívnej snímke potopený ruský krížnik Moskva.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia