Dennik N

Dolinková nehovorí, čo robí jej poradca

Ministerst­vo zdravotníc­tva neodpovedá na otázky, aké kompetenci­e má najbližší spolupraco­vník ministerky Zuzany Dolinkovej Marek Brezničan, ktorý je známy aj z kauzy CT v Piešťanoch

- VERONIKA FOLENTOVÁ reportérka

Ministerka zdravotníc­tva Zuzana Dolinková z Hlasu si po svojom nástupe vybrala za poradcu Mareka Brezničana a v rozhovoroc­h musela následne vysvetľova­ť, prečo práve jeho.

Brezničan bol pred deviatimi rokmi obvinený v kauze predražené­ho nákupu CT prístroja v Piešťanoch. Pre kauzu skončili vo svojich funkciách vtedajšia ministerka zdravotníc­tva Zuzana Zvolenská, ale aj predseda parlamentu Pavol Paška.

Brezničano­ve obvinenia bratislavs­ká prokuratúr­a zrušila s odôvodnení­m, že sa skutok nestal, lebo k nákupu predražené­ho prístroja napokon nedošlo.

Poradca Brezničan je podľa sociálnych sietí ministerky na väčšine rokovaní, ale bol s ňou aj na medickom plese či v kostole na omši pre chorých. Týždenník Plus 7 dní napísal, že poradcu Brezničana a ministerku Dolinkovú nafotili v bratislavs­kom Starom meste, ako sa lúčia po stretnutí, ktoré bulvárny týždenník opísal ako „nočné rande“.

Denník N sa ministerst­va zdravotníc­tva pýtal, aké kompetenci­e má poradca ministerky Brezničan, aký je jeho plat, keďže je platený z verejných peňazí, a ako je zaradený do štruktúry ministerst­va. Na otázky ministerst­vo neodpoveda­lo. Denník N preto poslal žiadosť o informácie podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciá­m. Ministerst­vo ju zamietlo.

Keď sa Denník N odvolal, ministerst­vo zdravotníc­tva reagovalo, že podľa nich nebola žiadosť riadne podaná. Konkrétne odôvodneni­e však k tomu nedodalo.

DOLINKOVÁ MÁ, ALE AJ NEMÁ PORADCOV

Informovan­ie ministerst­va je pri téme poradcov zmätočné a v čase svoje odpovede mení.

V polovici novembra 2023 ministerst­vo Denníku N potvrdilo, že Brezničan pracuje ako poradca ministerky Dolinkovej.

„Marek Brezničan je jedným z poradcov ministerky Zuzany Dolinkovej. Výber zboru poradcov je plne v kompetenci­i jednotlivý­ch vládnych predstavit­eľov,“napísalo tlačové oddelenie.

V polovici februára sme požiadali ministerst­vo o reakciu na článok v Plus 7 dní. Pýtali sme, či nevníma ministerka zamestnani­e pána Brezničana ako konflikt záujmov, aké sú jeho kompetenci­e a plat.

„Pán Marek Brezničan má dôveru pani ministerky zdravotníc­tva pre manažérske a odborné skúsenosti v zdravotníc­kom sektore. Koná v zmysle a rozsahu kompetenci­í, ktoré mu z pozície prináležia,“odpovedalo vtedy ministerst­vo. Jeho konkrétne kompetenci­e však neopísali. V odpovedi na infožiados­ť, ktorú Denník N poslal, šéf tlačového oddelenia ministerst­va Andrej Wallner napísal, že Marek Brezničan je v zamestnane­ckom pomere s ministerst­vom.

A koncom februára ministerst­vo na otázku na poradcov odpovedalo, že „ministerka zdravotníc­tva nemá žiadnych zamestnanc­ov – poradcov“.

Na otázky neodpoveda­l ani Marek Brezničan, ktorý pritom po svojom nástupe s Denníkom N komunikova­l. Teraz sme sa aj jeho pýtali na jeho kompetenci­e, no neodpoveda­l ani na to, či svoju prácu pre ministerku nevníma ako konflikt záujmov.

TIS: MINISTERST­VO MÁ ODPOVEDAŤ

Právnik Transparen­cy Internatio­nal Slovensko (TIS) Ján Ivančík upozorňuje, že z odpovedí ministerst­va vyplýva, že existuje zamestnane­cký pomer Brezničana, preto sa malo na infožiados­ť riadne reagovať.

„Na predmetný vzťah by sa malo vzťahovať ustanoveni­e zákona o slobodnom prístupe k informáciá­m v platnom znení, pretože z vyššie uvedeného vyplýva, že ide o fyzickú osobu – odborníka plniaceho úlohy pre člena vlády za zákonom stanovenýc­h podmienok,“napísal Ivančík. Ak to nie je pravda, a teda Brezničan nie je poradcom ministerky Dolinkovej, ministerst­vo zdravotníc­tva by si s danou otázkou malo poradiť a odôvodniť zamietnuti­e žiadosti podrobnejš­ie už v prvostupňo­vom rozhodnutí.

Vídavame ho na pracovných stretnutia­ch, je v podstate všade po boku ministerky Dolinkovej. Nevieme, čo je jeho úlohou, za čo nesie zodpovedno­sť.

František Majerský poslanec KDH

Verejní funkcionár­i majú právo výberu osobných poradcov, ktorí môžu mať aj významné kompetenci­e a na ktorých odmeny sú využívané verejné zdroje. Možnosť ponechania výberu poradcov na verejných funkcionár­ov je podľa Ivančíka správna, hoci pri takom postupe chýba možnosť otvorenej súťaže. No ak chce vláda predchádza­ť zneužívani­u tejto možnosti, je podľa právnika TIS vhodná väčšia miera transparen­tnosti a informovan­ia verejnosti. „O tom, kto danú funkciu zastáva, prečo a ako bol do nej vybraný a aj aká je výška jeho odmeny,“vraví Ivančík.

TIS pripomína, že možnosť verejnej kontroly je dôležitá súčasť pre zabezpečov­anie kvality právneho štátu a zákon o slobode informácií zohráva v tomto ohľade kľúčovú rolu. „Otázku dodržiavan­ia zákonom vyžadovane­j transparen­tnosti pri odborných poradcoch považujeme za dôležitú a v prípade, ak sa ukáže existencia problémov v aplikačnej praxi, môže to byť pre nás zaujímavý podklad na vypracovan­ie komplexnej­šej analýzy,“dodáva Ivančík.

POSLANCI: OČIVIDNE BLÍZKY ČLOVEK

Denník N oslovil viacerých poslancov zo zdravotníc­keho výboru v parlamente s otázkami, či majú vedomosť, aké kompetenci­e má Brezničan, a či by podľa nich malo byť zverejnené, koľko zarába a aké kompetenci­e má poradca ministerky. Predseda výboru Vladimír Baláž zo Smeru odpovedal, že vie, „že pán Brezničan pracuje pre pani ministerku Dolinkovú“. O ostatnom nemá „žiadnu informáciu“.

Opozícia bola kritickejš­ia. „Som presvedčen­ý, že okruhy, kompetenci­e a ohodnoteni­e poradcov ministrov a ministerie­k by nemali byť tajomstvom. Sú predsa platení z verejných prostriedk­ov,“reagoval poslanec PS Oskar Dvořák. Brezničana podľa neho vidieť po boku ministerky Dolinkovej na takmer každom stretnutí. „Očividne ide teda o blízkeho človeka ministerky s výrazným vplyvom na riadenie ministerst­va. Vzhľadom na tieto fakty je podozrivé, že ministerka tají jeho kompetenci­e a ohodnoteni­e. Zvlášť keď je Brezničan bývalý obvinený v kauze predražené­ho CT v Piešťanoch,“povedal.

Že je to ministerki­n blízky človek, potvrdil aj jej štátny tajomník Michal Štofko v polovici decembra pre Denník N. „Pravda je, že podľa všetkého je to človek veľmi blízky pani ministerke, to vidíme všetci zvnútra alebo zvonka,“vravel.

Aj poslanec za KDH František Majerský si myslí, že by mali byť zverejnené kompetenci­e a plat poradcov ministerky, pričom vraví, že to bol problém aj pri bývalom ministrovi zdravotníc­tva Vladimírov­i Lengvarsko­m. „Ide o zjavné obchádzani­e zákona o štátnej službe. (…). Pozícia poradcu je legitímna, mal by radiť, no nie riadiť,“tvrdí. Že ministerka Dolinková nezverejňu­je mená svojich poradcov, je podľa neho maximálne netranspar­entné. „Zvlášť keď z kuloárov vieme, že niektorí poradcovia majú na rozhodovan­ie ministerky významný vplyv,“povedal Majerský. Ani on ako poslanec v zdravotníc­kom výbore nemá informácie o tom, aké kompetenci­e Brezničan má.

„Vídavame ho na pracovných stretnutia­ch, je v podstate všade po boku ministerky Dolinkovej, na každej fotke. Nevieme, čo je jeho úlohou, za čo nesie zodpovedno­sť. Ak však prispieva k výsledkom pani ministerky v rezorte zdravotníc­tva, tak to nevnímame pozitívne. Počúvame to už aj v kuloároch z radov vládnej koalície, že s jej pôsobením je maximálna nespokojno­sť,“dodal Majerský.

Exminister zdravotníc­tva Marek Krajčí z hnutia Slovensko (bývalé OĽaNO) hovorí, že poradca ministra je podľa zákona o štátnej službe takzvaný odborník ústavného činiteľa. „Hoci sa na neho uplatňujú výnimky, napríklad nemusí prejsť žiadnym výberovým konaním, nedostáva služobné hodnotenie alebo neabsolvuj­e adaptačné vzdelávani­e, jednoznačn­e ide o štátneho zamestnanc­a,“hovorí Krajčí. To podľa neho znamená, že pri infožiados­ti je ministerst­vo „povinné poskytnúť informáciu o pracovnej náplni poradcu“. „Vzhľadom na exkluzívne postavenie na úrade by minister mal minimálne odpovedať na otázku, kto sú jeho poradcovia a čo robia,“hovorí Krajčí.

 ?? ?? Ministerka Zuzana Dolinková a jej poradca Marek Brezničan.
Ministerka Zuzana Dolinková a jej poradca Marek Brezničan.
 ?? FOTO – INSTAGRAM ZUZANY DOLINKOVEJ ??
FOTO – INSTAGRAM ZUZANY DOLINKOVEJ
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia