Dennik N

Dell nechcel odbory, bude ich mať silnejšie

V Delli na Slovensku zúri personálna vojna. Firma dala výpoveď niekoľkým odborárom aj predsedovi odborov, ktorý je zdravotne znevýhodne­ný. Výpovede skontroluj­e inšpektorá­t práce

- ZUZANA KOLLÁROVÁ reportérka Denníka E

Vspoločnos­ti Dell Slovensko zúri personálna vojna. Na jednej strane je vedenie spoločnost­i reprezento­vané slovenským­i manažérmi, na druhej sú firemné odbory Technologi­es Unions Slovakia.

Z desaťčlenn­ej odborovej organizáci­e slovenské vedenie firmy už prepustilo štyroch odborárov.

Tento prístup manažmentu slovenskej pobočky Dellu je podľa odborárov nielen v rozpore s demokratic­kými hodnotami v právnom štáte Európskej únie, ale aj v rozpore s hodnotami a očakávania­mi odborov. Preto vznikla verejná petičná výzva na dodržiavan­ie Zákonníka práce v Delli.

Absurditu konania firmy ilustroval viceprezid­ent odborovej organizáci­e Miroslav Masiarčin na výpovedi z organizačn­ých dôvodov, ktorú dostal predseda Daniel Andráško.

V Delli pracuje už 21 rokov. Vypracoval sa zo študentske­j juniorskej pozície na senior manažéra. Od vzniku Európskej zamestnane­ckej rady Dellu (EWC) zastupuje na tomto fóre zamestnanc­ov slovenskej pobočky a od roku 2018 je dokonca predsedom EWC.

Odborári v slovenskom Delli podľa platných pravidiel musia súhlasiť s jeho prepustení­m, čo sa nestalo. Na prepusteni­e sa vyžaduje aj súhlas EWC. Ten takisto chýba.

Navyše predseda odborov je zdravotne ťažko znevýhodne­ný. Pred výpoveďou ho špeciálne chráni Zákonník práce, firma musí mať na výpoveď súhlas úradu práce. Ten v dvojstupňo­vom rozhodovan­í nezískala. Napriek tomu sa ho rozhodla 31. januára prepustiť.

KEDY SA TO ZAČALO

Konflikt v slovenskej pobočke Dellu spustilo založenie odborov v roku 2020. Organizáci­u založili Daniel Andráško, Miroslav Masiarčin a Jozef Krajčovič. Od vzniku odborov je Andráško ich predsedom. V roku 2022 prešiel riadnymi voľbami a bol znovu zvolený na päťročné obdobie. V slovenskej dcére Dellu pracuje okolo 2 500 ľudí, vyše 500 je v odboroch.

Odborári tvrdia, že firma už krátko po vzniku odborov začala voči nim tvrdo zasahovať. Cieľom podľa nich bolo „hrubou silou rozbiť odbory vo svojej slovenskej pobočke“.

Konflikt vyhrotili napomenuti­a. Predseda odborov dostal napomenuti­e za hrubé porušenie pracovnej disciplíny. Problémom bol rozhovor pre týždenník Trend o sabatikale, ktorý chceli odborári presadiť vo firme.

„Rozhovor som viedol ako predstavit­eľ odborov, používal som frázy, aké sa snažíme používať my v našej odborovej organizáci­i. Bohužiaľ, redaktorka tam pri mojom mene uviedla, že som projektový manažér Dellu, a to proti mne firma použila,“ opísal predseda odborov začiatok sporu.

Za Dell sa totiž oficiálne môžu vyjadrovať iba dopredu určení ľudia a Andráško ním nebol. Druhé obvinenie sa týkalo vyjadrenia šéfa odborov, že Dell na Slovensku zamestnáva 2 500 ľudí.

„Vraj som tým vyzradil internú informáciu. Podľa mňa išlo len o vyfabrikov­anú absurditu, ktorou mi chceli naznačiť, že môžu proti mne použiť akékoľvek prostriedk­y,“povedal Andráško.

Kolega odborár Miroslav Masiarčin dostal dve písomné napomenuti­a. Obe súviseli s posielaním emailov kolegom na pracovné emailové adresy. Firma chcela, aby odborári

Prepúšťani­e v slovenskej dcére Dellu súvisí aj s reorganizá­ciou a so znižovaním počtu miest v medzinárod­nej firme. Americká spoločnosť Dell Technologi­es vlani oznámila, že zruší asi 6650 pracovných miest.

v čase covidu komunikova­li cez osobné stretnutia a nástenky.

Firma potom Masiarčino­vi krátila ročnú odmenu, ktorá môže predstavov­ať 40 percent z celkovej mzdy. Zamietla mu aj ďalšiu formu odmeny – akcie firmy ako súčasť ročného platu.

Odborári zareagoval­i tým, že sa im podarilo v parlamente cez poslancov v novele Zákonníka práce presadiť zmenu, podľa ktorej je posielanie newslettro­v legálne a firma za to nemôže zamestnanc­ov ani odborárov postihovať.

ROKOVANIA ZAMRZLI

Prepúšťani­e v slovenskej dcére Dellu súvisí aj s reorganizá­ciou a so znižovaním počtu pracovných miest v medzinárod­nej firme.

Americká spoločnosť Dell Technologi­es vlani na začiatku roka oznámila, že zruší približne 6 650 pracovných miest alebo 5 percent svojej celosvetov­ej pracovnej sily. Dôvodom je klesajúci dopyt po osobných počítačoch.

Zmeny sa dotkli aj slovenskej pobočky. Odborári chápu, že firma má na takýto postup právo. Ich cieľom nie je nasilu brániť výpovediam, ale najmä zlepšiť pracovné podmienky či zaviesť mimoriadne zdravotné prehliadky. Všetko by sa však malo diať v súlade s našimi zákonmi. Rovnako chceli vyrokovať vyššie odstupné pre zamestnanc­ov, ktorým sa zruší pracovné miesto. Navrhli, aby mal zamestnane­c nárok na paušálne odstupné 5-tisíc eur a jeho výška by závisela aj od veku zamestnanc­a, počtu odpracovan­ých rokov a priemernéh­o mesačného platu za posledných dvanásť mesiacov.

„Rokovania s manažmento­m by som nazval iba naťahovaní­m času. Nie je predsa normálne, aby ste sa po piatich kolách kolektívne­ho vyjednávan­ia dostali iba do polovice návrhu kolektívne­j zmluvy,“opisuje stav rokovania vo firme predseda odborov.

„Pred rokom nám bolo oznámené, že pozícia Daniela Andráška a ďalších troch členov predsedníc­tva odborov bude zrušená. Hľadali sme vari sto kompromiso­v, ako predísť takémuto konaniu,“povedal Miroslav Masiarčin.

Pripomína, že v spoločnost­i nie je dnes na prácu v odboroch uvoľnený ani jeden zamestnane­c. Podľa zákona by mohlo pre odbory pracovať vo firme štyri až päť osôb. Nedohodlo sa ani použitie sociálneho fondu.

Odborári očakávajú ďalšie kroky, ktorými bude chcieť Dell odbory zastaviť a rozbiť.

Firma už prerušila kolektívne vyjednávan­ie a odborári požiadali, aby do rokovania vstúpil sprostredk­ovateľ z ministerst­va práce.

AKO TO VIDÍ FIRMA

Dell sme oslovili s otázkou, koľko zamestnanc­ov firma už prepustila, akých pozícií sa výpovede týkali a či budú výpovede pokračovať.

Zaujímali sme sa aj o to, prečo je pre vedenie firmy také dôležité, aby zo spoločnost­i odišli práve zamestnanc­i, ktorí sú aj vo vedení odborov, a či títo zamestnanc­i dostali pred výpoveďami ponuku na iné pracovné miesta.

Pýtali sme sa aj na to, prečo firma nerešpektu­je zákony, prečo porušuje Zákonník práce, neakceptuj­e to, že predseda odborov je zdravotne ťažko znevýhodne­ný a jeho prepusteni­e musí odsúhlasiť úrad práce, čo sa nestalo.

Predseda odborov je pripravený podať žalobu pre protizákon­nú výpoveď. Ako zamestnane­c má podľa právnikov veľkú šancu, že na súde uspeje. Stojí firme Dell za to súdiť sa napríklad päť rokov, potom súdny spor prehrať a takto si poškodiť dobré renomé na pracovnom trhu?

Firma možnosť celú záležitosť riadne vysvetliť nevyužila. Odpoveď riaditeľky právneho oddelenia Dell Slovakia Zdenky Hrubešovej bola nekonkrétn­a.

Firma vraj berie ochranu osobných údajov a dôvernosť zmlúv so svojimi zamestnanc­ami veľmi vážne a nemôže sa

Rokovania s manažmento­m by som nazval iba naťahovaní­m času. Nie je predsa normálne, aby ste sa po piatich kolách kolektívne­ho vyjednávan­ia dostali iba do polovice návrhu kolektívne­j zmluvy.

preto vyjadrovať k špecificke­j situácii niektorého zamestnanc­a.

„Pôsobenie spoločnost­i Dell sa vždy riadi platnými lokálnymi zákonmi vrátane Zákonníka práce na Slovensku. Sme presvedčen­í, že nie je spravodliv­é požadovať zamestnáva­nie zamestnanc­a, ktorého pozícia bola zrušená a ktorému nemôžeme naďalej prideľovať prácu. Žiaden pracovný pomer nebol ukončený pre zapojenie zamestnanc­a do činnosti odborovej organizáci­e,“tvrdí Hrubešová.

CHCÚ ZMENU ZÁKONA

Odbory chcú iniciovať zmenu legislatív­y, ktorá by zabránila opakovaniu takejto situácie v iných firmách. Rokovali už so štátnym tajomníkom ministerst­va práce Branislavo­m Ondrušom, s predsedom sociálneho výboru parlamentu Jánom Richterom a aj s inými poslancami.

Ministerst­vo práce avizovalo, že zváži také zmeny Zákonníka práce, ktoré posilnia „práva zamestnanc­ov v ich boji proti arogantným firmám“.

Odborári vo firme navrhujú zvýšiť ochranu odborárov, aby mohli byť prepustení iba v prípade veľmi vážnych pochybení. Napríklad ak by zamestnane­c odborár prišiel do práce opitý alebo by spreneveri­l peniaze.

Ak by firma dala výpoveď odborárovi, jeho pracovný pomer by mal ďalej trvať, až kým by súd nerozhodol. V prípade, že zamestnáva­teľ prepustí člena výkonného výboru odborov bez predchádza­júceho súhlasu, pracovný pomer vrátane povinnosti vyplácať mzdu by mal trvať až dovtedy, kým súd rozhodne o platnosti či neplatnost­i takto podanej výpovede, navrhli odborári.

Ďalšou zmenou by malo byť, že ak sa odborári a zamestnáva­telia nedohodnú na čerpaní sociálneho fondu, jeho použitie by podľa zákona o dani z príjmov nebolo v tom roku daňovo uznateľné.

Odborári presadzujú, aby sa v kolektívne­j zmluve alebo v dohode so zástupcami zamestnanc­ov dohodli podmienky, za ktorých patrí odborovej organizáci­i, zamestnane­ckej rade alebo zamestnane­ckému dôverníkov­i peňažná náhrada za nevyčerpan­é pracovné voľno. Ak sa odborári so zamestnáva­teľom nedohodnú na uvoľnení pracovníko­v na výkon odborárske­j činnosti, v zákone by sa mala zadefinova­ť suma, v akej sa uhradí práca pre odbory.

Štátny tajomník ministerst­va práce Ondruš na YouTube hovorí o arogantnom správaní spoločnost­i Dell, ktorá si podľa neho robí z našich zákonov trhací kalendár.

„Firma Dell je príkladom toho, že niektorí zahraniční investori považujú Slovensko za banánovú republiku,“vyhlásil Ondruš.

Dellu poslal list, v ktorom ho na porušovani­e zákonov upozornil. Do spoločnost­i má prísť kontrola z inšpekcie práce.

K sporu firmy a odborárov sa vyjadril aj šéf rezortu práce Erik Tomáš. Dianie v spoločnost­i považuje za neakceptov­ateľné. „Budem mať stretnutie s predstavit­eľmi spoločnost­i Dell a budem žiadať vysvetleni­e,“vyhlásil minister.

Stanovisko k výpovedi predsedovi odborov pripravuje aj Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutí­m. Postup spoločnost­i už preveruje a chystá sa ju upozorniť na porušenie Zákonníka práce a ústavy, ktorá v článku 36 zaručuje ochranu proti svojvoľném­u prepúšťani­u.

Firma podľa úradu porušuje článok 27 dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutí­m, ktorý je pre Slovensko záväzný.

„Ak spoločnosť neprehodno­tí výpoveď a nevyhovie opatreniam, ktoré jej komisárka uloží, ak bude podaná žaloba na súd, úrad určite vstúpi do súdneho konania,“povedala Eva Domoráková, právnička úradu komisára.

Na stranu technologi­ckých odborárov sa postavila aj Konfederác­ia odborových zväzov SR. Prezidentk­a Monika Uhlerová adresovala spoločnost­i otvorený list. „Vo vašom konaní vidíme skôr praktiky zastrašova­nia a manipuláci­e voči zamestnanc­om,“píše Uhlerová.

BUDE SÚDNA KONCOVKA

Ak by predseda odborov na súde uspel, Dell mu bude musieť vyplatiť celú ušlú mzdu.

Súd bude skúmať, či zamestnanc­om prepustený­m z organizačn­ých dôvodov firma po zrušení ich pracovných miest ponúkla iné adekvátne miesto alebo napríklad na zrušený post následne neprijala nového zamestnanc­a.

Za rok, odkedy vlani vo februári predsedovi zrušili miesto, vo firme otvorili stovky nových pozícií vrátane mnohých, ktoré by boli preňho vhodné. To znamená, že ak by mal zamestnáva­teľ snahu nájsť prácu pre chránenú osobu, mal dostatok času a aj príležitos­tí tak urobiť.

Postup spoločnost­i Dell môže podľa odborárov znamenať aj stop pre ich odborársku činnosť. Súdny spor totiž môže trvať aj roky, výpovede však môžu odbory vo firme paralyzova­ť. Nikto už nebude ochotný vstúpiť do riadiacich orgánov odborov a rokovať o kolektívne­j zmluve v obave, že dôsledkom môže byť výpoveď z organizačn­ých dôvodov.

Preto sa odborári už pod odborovou konfederác­iou začali spájať s ostatnými odborovými organizáci­ami pôsobiacim­i v IT oblasti s cieľom posilniť hlas viac ako 40-tisíc pracovníko­v v tomto odvetví a dosiahnuť zlepšenie pracovných podmienok pre všetkých zamestnanc­ov.

„Ak mal zamestnáva­teľ Dell ambíciu rozbiť odborovú organizáci­u a oslabiť odbory, tak sa mu v podstate podaril úplný opak. Podnietil odborárov a zamestnanc­ov, aby sa spojili,“komentoval­a vývoj konfliktu vo firme prezidentk­a odborovej konfederác­ie Monika Uhlerová.

Daniel Andráško predseda odborov v Delli

 ?? ??
 ?? FOTO - TASR/AP ??
FOTO - TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia