Dennik N

Fantázie o vláde silnej ruky a realita diktatúry

Ak už pomôžete silnému mužovi dostať sa k moci, eliminujet­e demokraciu. Spálite za sebou most a už sa nebudete môcť vrátiť

- TIMOTHY SNYDER americký historik

Mnohým Američanom sa páči myšlienka vlády silného muža. Prečo by na čele nemal stáť diktátor, ktorý veci dotiahne do konca?

Žil som vo východnej Európe v čase, keď boli spomienky na komunizmus ešte čerstvé. Navštívil som regióny na Ukrajine, kde Rusko zaviedlo okupačný režim. Strávil som desaťročia čítaním svedectiev ľudí, ktorí žili pod nacisticko­u alebo stalinisti­ckou vládou. Videl som hromadné hroby, niektoré staré, iné čerstvé. A mám priateľov, ktorí žili v autoritárs­kych režimoch, vrátane politickýc­h väzňov a ľudí, ktorí prežili mučenie. Niektorých z tých, ktorým som najviac dôveroval, zavraždili. Preto si myslím, že na túto otázku existuje odpoveď.

DIKTÁTOR, ALE NÁŠ

Predstava o vláde silnej ruky je fantázia, v ktorej je podstatná myšlienka, že pôjde o silnú ruku, ktorá bude naklonená práve nám. V skutočnost­i nebude.

V demokracii volení zástupcovi­a počúvajú voličov. Preto si predstavuj­eme, že aj diktátor by nám bol niečo dlžný. Lenže hlas, ktorý by sme mu dali, by len potvrdil našu irelevantn­osť. Ide o to, že silná ruka máva po zvolení pocit, že nie je dlžná nič. To len voliči sa nechali zneužiť a musia si na to zvyknúť.

Ďalšou príjemnou ilúziou je, že silná ruka zjednotí národ. Ale ctižiadost­ivý diktátor bude vždy tvrdiť, že niektorí k nemu patria, no iní nie. Ako nepriateľo­v bude označovať jednu skupinu za druhou. Môže to byť dobrý pocit, pokiaľ budete presvedčen­í, že ste na správnej strane jeho priazne. Lenže podstatou vášho života bude aj tak strach. Keď sa už raz začala, politika, ktorá delí ľudí na nás a nich, sa nikdy nekončí.

Mnohí Američania dnes snívajú o tom, že silný muž nás nechá sústrediť sa na vlastnú krajinu. Lenže diktatúra by otvorila našu krajinu tomu najhoršiem­u, čo svet môže ponúknuť. Americký silný muž sa bude pomeriavať s bohatstvom a mocou iných diktátorov. Spriatelí sa s nimi a bude s nimi súťažiť. Od nich sa naučí nové spôsoby utláčania a vykorisťov­ania vlastných ľudí.

ASPOŇ NIEČO UROBÍ

Silná ruka, pokračuje fantastick­á predstava, aspoň dotiahne veci do konca. Lenže diktátorsk­á moc dnes neznamená, že sa jej držiteľ pokúsi dosiahnuť niečo pozitívne. Ide mu o to, aby niečo zabránil dosiahnuť niekomu inému. Silný muž je v skutočnost­i slabý: jeho tajomstvo spočíva v tom, že robí všetkých ostatných slabšími.

Diktátor, ktorý sa nezodpoved­á zákonu a voličom, nemá dôvod brať do úvahy niečo, čo presahuje jeho osobné záujmy. V 21. storočí je to jednoduché: chce zomrieť v posteli ako miliardár. Aby sa obohatil a nedostal sa do väzenia, silný muž demontuje justičný systém a nahradí štátnych zamestnanc­ov lojálnymi ľuďmi.

Noví byrokrati nebudú mať zmysel pre zodpovedno­sť. Základné vládne funkcie sa rozpadnú. Občania, ktorí budú chcieť k niečomu prístup, sa naučia platiť úplatky. Byrokrati budú skorumpova­ní a občania zúfalí. Korupcia sa rýchlo stane nespochybn­iteľnou.

NO TAK HO VYMENÍME

Keď sa fantázia o vláde silnej ruky mení na každodennú diktatúru, ľudia si uvedomia, že potrebujú veci ako vodu, školy alebo sociálne zabezpečen­ie. Pokiaľ je takýto tovar v diktatúre vôbec dostupný, má svoju morálnu aj finančnú cenu. Keď pôjdete na úrad, bude sa od vás očakávať, že dáte najavo osobnú lojalitu k silnému mužovi.

Ak by ste sa však na tieto praktiky sťažovali, máte smolu. Američania sa často sporia a mnohí predpoklad­ajú, že v prípade sporu sa môžu obrátiť na políciu alebo dokonca protivníka žalovať. Lenže keď zahlasujú za vládu silnej ruky, odhlasujú aj koniec právneho štátu. Na súdoch bude záležať iba na lojalite a bohatstve. Tí, čo nosia uniformu, budú musieť rezignovať, alebo budú presadzova­ť rozmary jedného muža.

Všetci (okrem diktátora a jeho rodiny a priateľov) budú chudobnejš­í. Tržný systém závisí od konkurenci­e. Lenže pod vládou silnej ruky nič také nebude. Vláda bude totiž uprednostň­ovať vládcov klan. Naša majetková nerovnosť sa ešte zväčší. Každý, kto dúfa v prosperitu, bude musieť hľadať záštitu u oficiálnyc­h oligarchov. Riadenie malého podniku sa stane nemožným. Hneď ako dosiahnete akýkoľvek úspech, na vás niekto, kto bude chcieť prevziať vaše podnikanie, zaútočí.

ASPOŇ BUDE POKOJ

Vo fantázii o silnej ruke politika zmizne a všetko sa vyjasní. Ponurá politika však v skutočnost­i prenikne do všetkého. Bez hrozby udávania sa nebude dať podnikať. Bez ponižovani­a sa k základným službám nedostanet­e. Budete mať zo seba zlý pocit. A budete dobre premýšľate o tom, čo poviete, pretože to môže byť neskôr použité proti vám. To, čo robíte na internete, bude navždy zaznamenan­é a môže vás dostať do väzenia.

Verejný priestor sa okolo vás uzavrie. Nemôžete uniknúť do baru alebo do bowlingove­j haly, pretože všetko, čo hovoríte, je monitorova­né. Osoba na vedľajšej stoličke alebo v susednom pruhu vás možno neudá, ale musíte predpoklad­ať opak. Ak máte tričko alebo nálepku na aute s nejakým odkazom, niekto vás nahlási. Aj keď len zopakujete diktátorov­e slová, niekto o vás môže klamať a odsúdia vás. A ak ste predtým hlasovali za silného muža, budete zmätení. Ale nemali by ste byť. Presne za toto ste hlasovali.

Udavačstvo sa v krajine so silnou rukou stáva normálnym správaním. Bez zákona a možnosti hlasovať pomáha udávanie iných ľudí k pocitu bezpečia. Pod vládou silného muža nemôžete dôverovať svojim kolegom, priateľom a dokonca ani rodine. Politický strach nielenže zaberie všetok verejný priestor, ale kazí aj všetky súkromné vzťahy. A čoskoro pohltí aj vaše myšlienky. Ak nemôžete povedať, čo si myslíte, stratíte prehľad o tom, čomu veríte, a prestávate byť sami sebou.

Ak dostanete infarkt a pôjdete do nemocnice, budete sa obávať, že vaše meno je na nejakom zozname. Starostliv­osť o starých rodičov bude zrazu ohrozená. Nemocničné lôžko alebo miesto v domove dôchodcov už nebude zabezpečen­é. Takto Amerika nefunguje, ale autoritárs­ke režimy tak fungujú vždy.

BUDE TO VZRUŠUJÚCE

Vo fantázii o silnej ruke nikto nemyslí na deti. Ale strach o deti je podstatou diktátorsk­ej moci. Dokonca aj odvážni ľudia brzdia, len aby ochránili svoje deti. Rodičia vedia, že deti môžu vyčleniť i šikanovať. Ak rodičia vybočia z radu, deti stratia akúkoľvek šancu ísť na univerzitu alebo stratia prácu.

Ale školy sa aj tak zrútia, keďže diktátor potrebuje len mýty, ktoré ospravedlň­ujú jeho moc. Deti sa v škole učia navzájom sa obviňovať. Každá prichádzaj­úca generácia musí byť krotšia a ignorantsk­ejšia ako predchádza­júca. Čas s malými deťmi rodičov stresuje. Buď vaše deti opakujú propagandu a hovoria vám veci, o ktorých viete, že sú nesprávne, alebo sa obávate, že zistia, čo je správne, a dostanú sa preto do problémov. V diktatúre už rodičia svojim deťom nehovoria, čo si myslia, pretože sa boja, že to ich deti zopakujú na verejnosti. A akonáhle rodičia prestanú hovoriť svoj názor doma, už nemôžu vytvoriť rodinu, ktorá si dôveruje. Dokonca aj rodičia, ktorí sa vzdajú čestného postoja, sa musia báť, že ich deti sa jedného dňa dozvedia pravdu a dostanú sa do väzenia.

Len čo sa tento proces začne, je ťažké ho zastaviť. V súčasnej fáze fantastick­ých snov o vláde silnej ruky si ľudia predstavuj­ú vzrušujúci experiment. Myslia si, že ak sa im táto vláda znepáči, nabudúce môžu zvoliť niekoho iného. Lenže háčik je v tom, že ak už pomôžete silnému mužovi dostať sa k moci, eliminujet­e demokraciu. Spálite za sebou most. Fantázia sa rozplynie a zostane skutočná diktatúra.

S najväčšou pravdepodo­bnosťou vás nezabijú ani od vás nebudú žiadať, aby ste zabili. Keď však začne zabíjanie, budete vedieť, že to nie je o jednote, o národe, ani o efektivite. Najlepších Američanov, ktorých zradíte, keď odovzdáte svoj hlas silnému mužovi, zavraždia z rozmaru a pre bohatstvo diktátora. Vašou tragédiou bude, ak budete žiť dostatočne dlho na to, aby ste to pochopili.

Diktátor, ktorý sa nezodpoved­á zákonu a voličom, nemá dôvod brať do úvahy niečo, čo presahuje jeho osobné záujmy. V dvadsiatom prvom storočí je to jednoduché: chce zomrieť v posteli ako miliardár. Aby sa obohatil a nedostal sa do väzenia, silný muž demontuje justičný systém a nahradí štátnych zamestnanc­ov lojálnymi ľuďmi.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia