Dennik N

Fico sa zbavil prokurátor­ov, no nie strachu

V skutočnost­i je najdôležit­ejšou premiérovo­u témou práve a len imunita pred zákonom

- JURAJ JAVORSKÝ zástupca šéfredakto­ra

Štvornásob­ný predseda vlády opäť predviedol, akou kľúčovou zložkou jeho prežívania je otázka, či bude vo väzení alebo na slobode. V stredu po rokovaní vlády tvrdo zaútočil na prokurátor­ov, ktorí si deň predtým dovolili obviniť jemu blízkych ľudí vrátane šéfa úradu vlády Gedru, oligarchu z Penty Haščáka či Orbánovho poslíka na Slovensku Gyimesiho.

Robert Fico na obvinenia zareagoval spôsobom, z ktorého bolo jasné, že aj on sám sa má stále na pozore a že o svoju slobodu je pripravený bojovať do konca svojich dní. Hoci aktuálne pripravuje „legislatív­nu smršť“vrátane expresného rušenia RTVS, v skutočnost­i je jeho najdôležit­ejšou témou práve a len imunita pred zákonom – jeho vlastná a ľudí jemu blízkych.

Obvinenia sa v prípade politikov Gedru a Gyimesiho týkajú machinácií pri verejnom obstarávan­í, ktoré viedli ku škodám za desiatky miliónov eur. Takýto trestný čin je však pri pohľade na minulosť strany Smer zjavnou esenciou jeho fungovania, takže je tak trochu pochopiteľ­né, že Robert Fico to ani pri najčistejš­ej úprimnosti nedokáže považovať za skutok hodný trestu.

Trestný zákon je však aspoň zatiaľ písaný inou logikou, než akou riadi štát Robert Fico; a keď budú vyšetrovat­elia, prokurátor­i a sudcovia pracovať tak, ako majú, tak sa verejnosť jedného dňa dozvie rozsudok.

Robert Fico nepotrebov­al nikoho na to, aby sám vyniesol súd v predstihu: obvinenia sú podľa neho „absolútnym­i nezmyslami“a jedinými vinníkmi sú preňho prokurátor­i Úradu špeciálnej prokuratúr­y. Tých v zúrivej reakcii označil za „zločincov a podvodníko­v“a povyhrážal sa im trestnými oznámeniam­i, pretože podľa neho len zneužívali svoje právomoci.

So zjavným zadosťučin­ením Fico všetkým pripomenul, že práve zrušením Úradu špeciálnej prokuratúr­y sa naplnil jeden z programový­ch cieľov jeho vlády.

To je akiste pravda, lenže rovnako platí, že vlády a ich ciele sa menia, a pokým budú existovať nezávislí policajti, prokurátor­i a sudcovia, Robert Fico nebude mať dobrý spánok.

Tých v zúrivej reakcii označil za „zločincov a podvodníko­v“a povyhrážal sa im trestnými oznámeniam­i, pretože podľa neho len zneužívali svoje právomoci.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia