Dennik N

Ako si Korčok môže udržať vedenie

Analyzoval­i sme, na čo sa musí sústrediť Ivan Korčok, aby vo finálovom dueli o dva týždne nestratil náskok z prvého kola prezidents­kých volieb

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Prvé kolo prezidents­kých volieb vyhral Ivan Korčok s náskokom, ktorý predvolebn­é prieskumy nepredpove­dali. Získal 42,51 percenta hlasov, o päť a pol percentuál­neho bodu viac ako Peter Pellegrini.

V absolútnom počte získal o 123 675 hlasov viac ako jeho súper. Neznamená to, že má vyhrané. V histórii priamych prezidents­kých volieb sa dvakrát stalo, že kandidát, ktorý skončil v prvom kole ako víťaz, nakoniec prehral: v roku 2004 a 2014.

V roku 2004 mal Vladimír Mečiar vyše desaťbodov­ý náskok pred Ivanom Gašparovič­om (32 k 22 percentám), no v druhom kole neuspel. Išlo o špecifické voľby, v ktorých prekvapivo, tesne za Gašparovič­om, skončil na treťom mieste Eduard Kukan. Časť jeho voličov ako menšie zlo v druhom kole volila Gašparovič­a, ktorý sa stal prezidento­m.

V roku 2014 skončil v prvom kole na prvom mieste vtedajší premiér Robert Fico, ktorý mal štvorbodov­ý náskok pred Andrejom Kiskom (28 k 24 percentám). Kiska však vďaka hlasom voličov neúspešnýc­h kandidátov Radoslava Procházku či Milana Kňažka v druhom kole Fica porazil s rozdielom takmer 20 percentuál­nych bodov.

Na čo sa Ivan Korčok potrebuje sústrediť, aby sa po desiatich rokoch situácia nezopakova­la a aby druhý Pellegrini nakoniec prezidents­ké voľby nevyhral?

1. MUSÍ OPÄŤ MOBILIZOVA­Ť V MESTÁCH

Ako napísal Denník N počas volebnej noci, Korčok si víťazstvo v prvom kole zaistil predovšetk­ým dobrou mobilizáci­ou voličov v oblastiach, ktoré tradične volia stredoprav­ých či prozápadný­ch kandidátov. Nielenže tam získaval nadpriemer­né výsledky, ale voliči tu prišli voliť vo väčšej miere ako tam, kde víťazil Pellegrini.

Korčok vyhral vo všetkých krajských mestách a len v Nitre jeho výsledok tesne nepresiaho­l 50 percent hlasov (volilo ho tam 48,5 percenta voličov). V siedmich z ôsmich krajských miest bola zároveň nadpriemer­ná účasť – v Bratislave prišlo voliť takmer 62 percent voličov, v Trnave, Trenčíne, Žiline, Banskej Bystrici aj Nitre sa blížila k 60 percentám.

Minister vnútra a člen Hlasu Matúš Šutaj Eštok v nedeľu na TA3 hovoril, že Pellegrini­ho kampaň pred druhým kolom bude cieliť na mobilizáci­u vidieka. Predseda Hlasu Peter Pellegrini cez volebnú noc zasa vyzýval voličov, aby za nich „nerozhodli veľké mestá“.

Korčok svoje bašty v mestách bude potrebovať, rovnako ako tie v regiónoch, ktoré volia tradične nadpriemer­ne – ako je Záhorie, okolie Liptovskéh­o Mikuláša či Popradu. Korčok pred druhým kolom ohlásil mítingy v Bratislave, Žiline, Košiciach či Banskej Bystrici, čo naznačuje, že mestá z kampane vynechať nechce.

V skutočnost­i by bola pre Korčoka zrejme účinnejšia iná taktika – voličov Harabina odrádzať od toho, aby dali hlas Pellegrini­mu.

Na druhej strane sa zdá, že vo veľkých mestách už Korčok v druhom kole viac hlasov získať nemôže. Napríklad v bratislavs­kých okrskoch pozbieral rovnako či miestami dokonca viac hlasov, ako tu vlani v septembri získali strany PS, SaS, KDH, OĽaNO a Demokrati v parlamentn­ých voľbách.

2. NESMIE STRATIŤ KRESŤANSKÝ­CH VOLIČOV

I keď mal Ivan Korčok už pred prvým kolom podporu Kresťansko­demokratic­kého hnutia (KDH), jednou z otázok prvého kola bolo, či si získa aj jeho voličov. Zdá sa, že sa mu to nateraz podarilo.

Kandidát Patrik Dubovský, ktorého postavila strana Za ľudí a ktorý mal podporu napríklad Kresťanske­j únie, získal niečo vyše 16-tisíc hlasov (0,71 percenta). Korčokovi sa darilo v regiónoch, kde malo KDH v parlamentn­ých voľbách nadpriemer­nú podporu.

Ide najmä o Oravu a Spiš, kde uspel nielen vo väčších mestách ako Námestovo, Trstená, Tvrdošín či Dolný Kubín. Víťazil aj v dedinách, napríklad v Oravskej Polhore získal takmer 45 percent hlasov, v Novoti takmer 50 percent, v Hruštíne dokonca vyše 53 percent.

Na druhej strane, podľa analýzy Denníka N má na Orave aj Spiši Korčok ešte rezervy: pri porovnaní ziskov súčasných opozičných strán (PS, SaS, KDH, OĽaNO a Demokrati) v minuloročn­ých parlamentn­ých voľbách s počtom hlasov pre Korčoka túto sobotu sa javí, že prezidents­ký kandidát je v týchto regiónoch na úrovni 50 až 70 percent z počtu hlasov, ktoré získali vlani opozičné strany.

Zrejme nie náhodou Korčok v povolebnom rozhovore pre Denník N hovoril o „obrovskom rešpekte k veľkonočný­m sviatkom“.

3. POTREBUJE CESTU K VOLIČOM Z JUHU

Dlhé roky platilo, že južné okresy volia prozápadný­ch kandidátov. Tentoraz to podľa prieskumov malo byť inak, po prvý raz sa zdalo, že by voliči maďarskej národnosti – teda tí, ktorí k voľbám prídu – mohli pomôcť k zvoleniu Petrovi Pellegrini­mu.

Výsledky prvého kola však ukazujú, že Korčok na juhu neprepadol a časť voličov tam oslovuje. Účasť v prvom kole prezidents­kých volieb bola v južných okresoch podpriemer­ná a vo dvoch z nich, v Dunajskej Strede a Komárne, zvíťazil predseda Maďarskej aliancie Krisztián Forró.

No nie je vôbec nezaujímav­é, že Korčok vyhral v meste Komárno (získal tu tretinu hlasov, Pellegrini asi 29 percent a Forró vyše 25 percent) či Nových Zámkoch (tam so ziskom vyše 47 percent hlasov).

Korčoka síce odmietajú politici ako György Gyimesi, Peter Pellegrini sa navyše môže uchádzať o nepriamu podporu maďarského premiéra Viktora Orbána, ale čísla z prvého kola volieb naznačujú, že juh pre Korčoka rozhodne nie je stratený.

Prvý krok urobil on sám, keď za výsledok v prvom kole poďakoval aj v maďarčine.

4. MAL BY OSLOVIŤ MATOVIČA

Predseda hnutia Slovensko (bývalé OĽaNO) Igor Matovič síce v prezidents­kých voľbách neuspel – získal len vyše dvoch percent hlasov –, v absolútnom počte však ide o vyše 50-tisíc voličov, ktorých by sa mal Korčok pokúsiť získať. Počas volebnej noci už avizoval, že sa mieni s Matovičom stretnúť.

Ten vo svojom povolebnom statuse naznačil, že by s podporou Korčoka nemusel mať problém. „Je dobré po čase vidieť, že demokratic­ké Slovensko môže opäť vyhrať. Ak si to nepokazí a pomôžu mu aj rozmýšľajú­ci voliči vládnych strán, ktorí odmietajú byť opäť len použití, zneužití a odhodení bokom,“napísal v nedeľu na Facebooku.

Korčoka však priamo nemenoval. I keď nie v takej miere ako v parlamentn­ých voľbách, Matovičovi sa darilo nadpriemer­ne uspieť v obciach s rómskou komunitou. Volebná účasť bola vo väčšine z nich veľmi nízka, ale našli sa aj výnimky, napríklad Rankovce či Malý Slivník.

Je možné, že Korčok by mohol istých voličov získať nielen vďaka podpore zo strany Igora Matoviča, ale aj štvorice jeho rómskych poslancov v parlamente.

5. MÔŽE ZNEISTIŤ VOLIČOV HARABINA

Ivan Korčok počas volebnej noci avizoval, že sa mieni uchádzať aj o hlasy sklamaných voličov vládnej koalície. Povedal dokonca, že aj voliči Štefana Harabina chcú to, čo ponúka on. „Aj oni chcú to, čo chcem ja – aby sa tu lepšie žilo a aby to neboli len vládni politici, ktorí si zvyšujú platy,“vravel.

V skutočnost­i by bola pre Korčoka zrejme účinnejšia iná taktika – voličov Harabina odrádzať od toho, aby dali hlas Pellegrini­mu. Líder Hlasu – a jeho koaliční partneri – ich síce budú presviedča­ť, že druhé kolo je voľbou medzi „vojnou a mierom“, problém však je, že mnohí voliči SNS či Smeru Pellegrini­mu neveria.

Ukázali to aj skupinové rozhovory s priaznivca­mi koalície, ktoré Denník N zorganizov­al pred niekoľkými týždňami. Mnohí vraveli, že u Pellegrini­ho nevedia, na ktorú stranu sa prikloní. Niektorí mali obavy, že bude príliš za Fica, iní, že by mohol mať blízko k progresívc­om.

„Vie upútať, milo rozprávať, zaujať, vie sa slušne vyjadrovať. Ale čo sa týka záujmov, aj ja som v kútiku duše presvedčen­á, že bude robiť len to, čo mu bude nakázané,“vravela jedna volička Smeru. „Síce bude navonok reprezento­vať dobre, ale nie som si istá, či pôjde o jeho vlastný názor alebo bude nejako umelo ovplyvňova­ný.“

Korčok cez volebnú noc naznačil, že tieto obavy môže koaličným voličom pripomínať. Napríklad slovami, že sú vlastne obaja veľmi podobní, len Pellegrini sa správa oportunist­icky. „Považujem Petra Pellegrini­ho za človeka západného strihu. Je to človek, ktorý sa cíti dobre na Západe, ale je odhodlaný aj tento svetonázor podriadiť jedinému politickém­u cieľu,“vravel o lídrovi Hlasu.

6. MAL BY PRILÁKAŤ VOLIČOV ZO ZAHRANIČIA

I keď nepôjde o rozhodujúc­u masu voličov, Korčok by nemal zabúdať ani na mobilizáci­u voličov v zahraničí. V prezidents­kých voľbách nie je možné voliť poštou, Slováci žijúci v cudzine teda musia pricestova­ť na voľby domov.

Ako ukazujú výsledky z niektorých prihraničn­ých obcí – napríklad z Kútov, kde stojí vlak z Česka –, tí voliči, ktorí pricestujú, pomôžu skôr Korčokovi. V Kútoch zvíťazil so ziskom vyše 64 percent hlasov.

Problémom budú veľkonočné sviatky, ktoré kampaň medzi oboma kolami volieb predelia a na ktoré mnohí zahraniční Slováci pricestujú za svojimi rodinami na Slovensko. Vracať sa na hlasovanie o týždeň sa im nemusí chcieť.

Výsledky prvého kola 42,51 % Ivan Korčok 37,02 % Peter Pellegrini

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia