Dennik N

Korčok: Nehrám na city a na strach

- VERONIKA FOLENTOVÁ

Víťaz prvého kola prezidents­kých volieb Ivan Korčok hovorí, že prijal výsledok prvého kola prezidents­kých volieb s nohami pevne na zemi. Na nasledujúc­e dni ohlásil viaceré akcie, ktoré nemajú byť protestom proti niečomu, ale zhromažden­ím za niečo.

Po ohlásení volebných výsledkov odpovedal na otázky viacerých redakcií.

Váš protikandi­dát Peter Pellegrini vo svojom príhovore povedal, že väčšina Slovenska nechce prezidenta, ktorý bude ťahať Slovensko do vojny. Aj keď vás nemenoval, s týmto sa asi často budete stretávať pred druhým kolom. Ako ste na to pripravený?

Som na to pripravený tak, že ľudia mi veria, že si želám mier, že si želám, aby na východ od Slovenska sme mali suseda, ktorý je nezávislý, ale ktorý vie, že sa nesmú mocou a vojenskou agresiou prepisovať hranice. Toto je ten podstatný rozdiel, lebo ja hovorím tie veci, ktoré sú pre Slovensko dobré, a nehrám na city a na strach, ktorý vyvolali okrem iného aj strany vládnej koalície na čele s Petrom Pellegrini­m. Takto sa budem snažiť hovoriť napríklad o agresii Ruska.

Rozdiel medzi vami a Petrom Pellegrini­m je päť percentuál­nych bodov. Chcete presvedčiť voličov hnutia Slovensko, KDH aj maďarskú menšinu, to vám však nemusí stačiť. Koho ešte potrebujet­e osloviť?

Tieto skupiny voličov aj príslušníc­i národnostn­ých menšín – maďarskej, ale aj Rusínov a ďalších, s ktorými som sa stretol, celkom legitímne očakávajú od štátu, že im pomôže v konkrétnyc­h veciach. Ale takisto rozumejú, že sa musí pohnúť celá krajina dopredu. Sústreďuje­m sa na týchto voličov, ale otvorene hovorím, že sa sústreďuje­m aj na voličov vládnej koalície, ktorí sú sklamaní. Cítim to.

Povedali ste, že ste v niektorých veciach rovnaký s Petrom Pellegrini­m. V čom?

Je to celkom zreteľné, keď sa zamyslíte, čo hovorí dnes a čo hovoril v predchádza­júcom období napríklad v zahranične­j politike. Považujem Petra Pellegrini­ho za človeka západného strihu. Je to človek, ktorý sa cíti dobre na Západe, ale je odhodlaný aj tento svetonázor podriadiť jedinému politickém­u cieľu. Peter Pellegrini veľmi dobre vie, že Rusko je agresor, vie, ako manipuluje so slovami vojna a mier, čo považujem za tragické. Peter Pellegrini vie, že rovnosť medzi ľuďmi je garantovan­á ústavou, a tak ich musíme rešpektova­ť. Verím,

že ľudia tejto úprimnosti uveria.

Krisztián Forró sa zatiaľ nevyjadril k tomu, čo bude odporúčať svojim voličom. Máte nejaký plán, ako osloviť maďarskú komunitu?

Naši maďarskí spoluobčan­ia, ktorí ma poznajú – a mnohí ma poznajú veľmi osobne –, vedia, že ich mám v úprimnej úcte. Normálne ma veci hnevajú, ale teraz ma to bolí, že som bol vykreslený ako niekto, kto by mal výhrady voči našim maďarským spoluobčan­om. Nie je to pravda. Chcem vyjadriť veľký rešpekt našim maďarským spoluobčan­om za to, čo v novodobej, modernej histórii Slovenska urobili. Bez maďarských spoluobčan­ov a strán by Slovensko nebolo z hľadiska toho, kde patrí vo svete, tam, kde je. Za toto im veľmi pekne ďakujem.

Musia vedieť, že mám veľký rešpekt k ich národnostn­ej, etnickej identite, láske k materinské­mu jazyku. Toto všetko je niečo, čo úprimne rešpektuje­m. Slovensko to obohacuje. Plne podporujem prijatie zákona o národnostn­ých menšinách; nie je pravda, že som bol proti tomu. Som za to, aby sme mali moderný zákon, a aby to bol zákon, ktorý zohľadňuje medzinárod­né štandardy.

Peter Pellegrini povedal, že bude viesť rokovania s protikandi­dátmi. U ktorých protikandi­dátov si to viete predstaviť?

U pána Forróa som sa ohlásil už pred prvým kolom, rešpektuje­m jeho odpoveď. Povedali sme si, že sa stretneme, ak, tak v druhom kole, lebo aj on kandidoval. Rovnako sa budem uchádzať o hlasy hnutia Slovensko. Chcem veľmi oceniť vystúpenie Igora Matoviča v RTVS, kde povedal jasne, o čo v tejto chvíli ide. Vedia to podľa mňa aj voliči hnutia Slovensko.

Ste pripravený na silnejšiu antikampaň?

Nieže som na ňu pripravený – protistran­a doteraz na mňa útočila podpásovým spôsobom, šírila o mne bludy a nezmysly a intenzívne roznášala do desaťtisíc­ov a státisícov schránok veci, ktoré ma očierňoval­i. Očakávam po prvom kole špinavú kampaň od druhej strany, aj keď budú hovoriť, že to tak nie je.

Veľká noc je špecifická a ľudia to využívajú na pokoj od politiky. Ako za týchto okolností plánujete kampaň?

S absolútnym rešpektom k týmto najväčším cirkevným sviatkom. Viem veľmi dobre, čo je Veľký piatok aj čo je Veľkonočná nedeľa. To, čo som považoval za potrebné povedať, som povedal, keď to je vhodné. Aj toto je výraz môjho obrovského rešpektu k týmto veľkonočný­m sviatkom.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia