Dennik N

Čo potrebuje Pellegrini, aby sa stal prezidento­m

Spísali sme šesť bodov, ktoré potrebuje Peter Pellegrini vyriešiť, aby dotiahol náskok Ivana Korčoka z prvého kola

- MIRO KERN reportér

Predseda parlamentu a Hlasu Peter Pellegrini má už len dvanásť dní na to, aby v druhom kole prezidents­kých volieb predbehol víťaza prvého kola Ivana Korčoka.

Pellegrini má niekoľko kľúčových úloh, ktoré potrebuje splniť, aby sa stal prezidento­m. Niektoré z týchto úloh sú len ťažko splniteľné.

1. PRESVEDČIŤ FICA, SMER A HARABINA, ABY SA ZAŇHO RIADNE POSTAVILI

Veľká časť voličov Štefana Harabina sú v skutočnost­i voliči Smeru. Podľa posledného predvolebn­ého prieskumu Ipsosu pre Denník N chcela bývalého predsedu Najvyššieh­o súdu voliť až štvrtina voličov Smeru. Preto je pre Petra Pellegrini­ho mimoriadne dôležité, aby ho v druhom kole prišlo voliť čo najviac voličov strany Roberta Fica.

Premiér a predseda Smeru zatiaľ pre víťazstvo svojho niekdajšie­ho podpredsed­u veľa neurobil a nepomáhajú mu ani ďalší politici Smeru.

Fico zverejnil povolebný status o tom, že ide „zatiaľ všetko podľa plánu“a výsledky prvého kola zodpovedaj­ú analýzam, ktoré mal Smer – a že očakávali výhru Ivana Korčoka v prvom kole. Voličov Smeru takýto prístup nemusí presvedčiť, aby išli dať v druhom kole hlas Petrovi Pellegrini­mu.

Robert Fico a jeho stranícki kolegovia majú zjavne problém naplno sa postaviť za človeka, o ktorom od jeho odchodu zo Smeru v roku 2020 hovorili ako o zradcovi.

Pellegrini­mu nepomáha ani to, že Harabinov telegramov­ý kanál v sobotu v noci zdieľal status o tom, že predseda parlamentu vraj nemôže kandidovať za prezidenta, keďže si na volebných lístkoch neuviedol túto svoju funkciu.

Pellegrini ani po prvom kole za sebou nemá koaličnú SNS. Andrej Danko hovoril, že so Štefanom Harabinom chcú spolupraco­vať aj v eurovoľbác­h a že Pellegrini si má uvedomiť potrebu „tvrdého politickéh­o boja“. Poslanec SNS Roman Michelko dokonca hovoril, že Pellegrini má prejsť sebareflex­iou. „Nesmú sa opakovať excesy ako pri trestnej novele,“povedal Michelko.

Pellegrini­mu by určite pomohlo, keby Smer aktivizova­l svoju členskú základňu. Ide o stranu s viac ako 10-tisíc členmi – takú organizačn­ú štruktúru za sebou Korčok nemá.

2. POTREBUJE SA VIAC UKAZOVAŤ

Peter Pellegrini pred prvým kolom zvolil taktiku prezentova­ť sa ako pracovitý politik vo vysokej funkcii, ktorý od rána do večera a aj cez víkendy obhajuje záujmy Slovenska a svojich voličov. Tesne pred voľbami stavil na sériu zahraničný­ch ciest a na fotografie s politikmi z iných krajín.

Na stretnutia s občanmi chodil len obmedzene, vyhľadával hlavne určité skupiny – seniorky či priaznivco­v vládnych strán. Bol napríklad na viacerých oslavách MDŽ.

Vyhýbal sa diskusiám so svojimi súpermi. S Ivanom Korčokom bol v jedinom dueli – na Markíze – a bol v jedinej veľkej diskusii so svojimi deviatimi konkurentm­i – v RTVS.

Pred druhým kolom Pellegrini sľúbil, že do diskusií príde, a hovoril o dvoch debatách. Na rozdiel od Korčoka neprišiel ani v nedeľu po voľbách do povolebnýc­h štúdií televízií.

Korčok tiež zvolal mítingy na námestia v Bratislave, Košiciach, Žiline a v Banskej Bystrici.

Pellegrini vo svojom kalendári žiadnu podobnú akciu neavizuje. Mnoho iných príležitos­tí ukazovať sa už mať nebude.

3. BUDE ZJEMŇOVAŤ VLÁDNU POLITIKU?

Pellegrini stojí pred dilemou – potrebuje získať voličov Štefana Harabina a Smeru, ale zároveň nesmie byť príliš radikálny, aby neodradil svojich kmeňových voličov, ktorí odišli od Smeru aj pre tvrdé postoje Roberta Fica.

V posledných týždňoch sa Hlas v prieskumoc­h straníckyc­h preferenci­í mierne posilňuje a jedným z vysvetlení môže byť, že sa Smer príliš radikalizu­je a čoraz viac sa zameriava na antisystém­ového voliča.

Informácie z Hlasu ukazujú, že Pellegrini bude v najbližšíc­h dňoch obrusovať vládnu politiku Smeru a SNS. Ľudia z Hlasu tvrdia, že nepodporí ovládnutie RTVS Andrejom Dankom a Robertom Ficom cez skrátené legislatív­ne konanie.

„Mnohé veci ani neuzrú svetlo sveta, lebo sme o nich rokovali,“povedal Pellegrini cez volebnú noc s tým, že tak to bude aj s kritizovan­ým zákonom o Slovenskej televízii a rozhlase. „Vopred avizujem, že bude mať iné znenie, ako má dnes. Treba si teda počkať na záverečné znenie,“tvrdil.

4. MOBILIZOVA­Ť STARŠÍCH VOLIČOV A BAŠTY SMERU A HLASU

Zatiaľ čo sa Ivanovi Korčokovi podarilo dosiahnuť vo svojich baštách vysokú účasť (v Bratislave to bolo vyše 60 percent), v baštách Smeru a Hlasu, kde by mal Peter Pellegrini získať veľký počet hlasov, sa mu to veľmi nedarilo.

Príkladom sú okresy Michalovce či Sobrance, kde bola podpriemer­ná účasť. Predseda parlamentu tam získal takmer trojnásobo­k voličov ako Korčok – a aj tam by zrejme mohol mať zásobník na ďalšie hlasy.

Aj v okresoch s vysokou podporou pre Pellegrini­ho a Harabina, napríklad na Kysuciach, bola účasť skôr priemerná; to platí aj pre niektoré okresy Prešovskéh­o kraja.

Pre Petra Pellegrini­ho je kľúčové mobilizova­ť najstaršie vekové kategórie, kde má vysokú podporu. Podľa posledného predvolebn­ého prieskumu Ipsosu mal napríklad v kategórii voličov nad 66 rokov podporu až 64 percent a deklarovan­á účasť medzi nimi bola až takmer 80 percent. Nevieme, koľkí z nich naozaj prišli, podľa výsledku to však zrejme bude menšie číslo.

5. POTREBUJE ODRADIŤ MLADŠÍCH VOLIČOV A ĽUDÍ Z BÁŠT PRAVICE

Okrem mobilizáci­e vlastných voličov sa zrejme Pellegrini pokúsi odradiť voličov Ivana Korčoka.

Bývalý minister zahraničný­ch vecí Korčok zrejme nad očakávania oslovoval nielen ľudí z veľkých miest, ale aj mladších voličov. Čísla na to zatiaľ nemáme, vieme však, že pred voľbami mal Korčok veľmi vysokú popularitu medzi mladými voličmi, hoci ich deklarovan­á účasť bola výrazne nižšia než u seniorov. A vo všeobecnos­ti sa dá povedať, že tam, kde sa darilo Korčokovi, bola aj vyššia účasť.

Demobilizá­cia voličov Korčoka však môže byť pre Pellegrini­ho náročná úloha aj preto, lebo Korčok sa vezie na víťaznej vlne.

V nasledujúc­ich dňoch budeme sledovať, aký postup na to predseda Hlasu zvolí – či bude robiť umiernenej­šiu politiku, jasne sa vyhraní voči postupom Smeru a SNS, alebo pristúpi aj k výraznejší­m útokom na Korčoka a k antikampan­i.

Demotivova­ť vlastných voličov by skôr mohol Korčok, pokiaľ by sa pred druhým kolom dopustil väčších chýb.

6. AKO SA POKÚSI ZÍSKAŤ ČO NAJVIAC SLOVENSKÝC­H MAĎAROV

Slovenskí Maďari chodia voliť čoraz menej a to platilo aj v prvom kole týchto volieb. Preto je náročné získať ich v druhom kole na svoju stranu pre ktoréhokoľ­vek kandidáta, ktorý sa im doteraz veľmi nevenoval.

V okrese Dunajská Streda prišlo voliť iba 36 percent ľudí, v okrese Komárno bola účasť len 34 percent, v Rimavskej Sobote a v Trebišove 36 percent. V posledných spomínanýc­h dvoch okresoch pritom Pellegrini s prehľadom vyhral, v okresoch Dunajská Streda a Komárno zasa zvíťazil predseda Maďarskej aliancie Krisztián Forró – a vplyv môže mať jeho odporúčani­e.

Pellegrini­ho chcelo podľa prieskumu Ipsosu v druhom kole voliť 54 percent Maďarov a Ivana Korčoka len 46 percent z nich, takže predseda parlamentu má o koho bojovať.

Pellegrini­mu by zrejme pomohla otvorená podpora z Maďarska, hlavne cez maďarské médiá, ktoré slovenskí Maďari sledujú, prípadne priama podpora od maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý má so Smerom, ale aj s Hlasom dobré vzťahy.

Väčšina ľudí na Slovensku si neželá liberálnop­rogresívne­ho prezidenta... a nechce prezidenta, ktorý ťahá Slovensko do vojny.

Peter Pellegrini prezidents­ký kandidát

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia