Dennik N

Veľmi citlivá záležitosť

Fico sám prezidento­m nebol, teraz musí potiahnuť „zradcu“Pellegrini­ho

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka

Správa, že Robert Fico bol vo volebnej miestnosti, prišla až v sobotu podvečer. „Potichu, bez médií som volil v Bratislave. Volebný akt je do určitej miery súkromná vec každého jedného z nás a ja sa už dlhšie snažím chodiť na voľby bez strapca novinárov,“napísal na sociálnu sieť a pridal svoju fotografiu.

Prezidents­ké voľby sú pre úradujúceh­o premiéra osobnejšie než ktorékoľve­k iné. Pripomínaj­ú mu jeho najvážnejš­iu politickú porážku, keď pred desiatimi rokmi prehral súboj o Prezidents­ký palác s Andrejom Kiskom a on musel zotrvať v aktívnej parlamentn­ej a vládnej politike. A tak dnes musí pomáhať Petrovi Pellegrini­mu, ktorého v roku 2020, keď založil Hlas s vidinou, že bude úspešnejší, považoval za zradcu.

V týchto voľbách môže Pellegrini ukázať, že ako politik dosiahne viac než Fico a obsadí post prezidenta. Prebiehajú­ca predvolebn­á kampaň poodhaľuje, že medzi predsedami Smeru a Hlasu je stále napätie.

„Peter Pellegrini pre svoje víťazstvo potrebuje, aby zabral aj predseda Smeru,“hodnotí situáciu politológ Grigorij Mesežnikov.

Realita je taká, že predseda vlády Fico zatiaľ výraznú aktivitu neprejavuj­e. Nejde len o to, že inokedy prezentova­l svoju účasť na voľbách najneskôr okolo obeda, aby čo najviac voličov ešte mobilizova­l ísť hlasovať.

Fico zostal mimo pozornosti verejnosti počas celej volebnej noci, za kandidátom Hlasu a Smeru Pellegrini­m do štábu neprišiel. Neukázal sa tam ani nik zo Smeru. Hlas ani nečakal, že Fico príde, reagoval poslanec Hlasu Samuel Migaľ v relácii Markízy Na telo na otázku, prečo premiér chýbal v Pellegrini­ho centrále.

FICO: „ZATIAĽ VŠETKO PODĽA PLÁNU.“

Fico sa ozval až v nedeľu ráno, po skoro desiatich hodinách, čo už bolo známe, že Pellegrini­ho porazil opozičný kandidát Ivan Korčok. Premiér v statuse napísal, že prehru predsedu Hlasu očakával.

„Prezidents­ké voľby. Zatiaľ všetko podľa plánu,“zhodnotil predseda vlády. „Očakávali sme výhru I. Korčoka v prvom kole o tri percentuál­ne body a výsledok Š. Harabina nad desiatimi percentuál­nymi bodmi,“pokračoval Fico. Časť voličov Smeru sa podľa neho „zo zrejmých dôvodov“nezúčastni­la prvého kola a časť dala podporu Štefanovi Harabinovi.

Predseda Hlasu však dopadol ešte o čosi horšie, Korčok ho predbehol o 5,49 percenta, získal 42,51 percenta, kým Pellegrini 37,02 percenta.

„Smer očakáva v druhom kole prezidents­kých volieb tesný súboj a naďalej plne podporuje kandidáta Hlasu Petra Pellegrini­ho, ktorý je pre Slovensko lepším riešením ako Ivan Korčok,“ukončil krátky komentár predseda vlády.

MESEŽNIKOV: FICA POTREBUJE KVÔLI HARABINOVÝ­M VOLIČOM

Pellegrini sa napriek prehre v prvom kole môže stať prezidento­m, no bez podpory Fica to nepôjde.

„Kým doteraz sa Robert Fico opatrne angažoval v prospech Pellegrini­ho, teraz musí oveľa viac zabrať. Musí presvedčiť voličov Štefana Harabina, že je lepšou voľbou než Ivan Korčok. Predpoklad­ám, že sa bude snažiť Korčoka diskvalifi­kovať americkou stopou,“pridáva Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky.

Predseda Hlasu už počas volebnej noci hovoril, že očakáva pomoc Fica. „Skončili sme tesne na druhom mieste,“komentoval výsledok predseda parlamentu. „Pevne verím, že predseda Smeru aktívne vyjadrí podporu.“Pellegrini tiež avizoval, že sa bude chcieť stretnúť s Harabinom.

Bývalý predseda Najvyššieh­o súdu zatiaľ neodporuči­l svojim voličom podporiť predsedu Hlasu. Povedal, že jeho voliči vedia, koho majú voliť.

Už počas volebnej noci sa snažil Pellegrini presviedča­ť, že ho druhé miesto nezlomilo a chce vyhrať. „Cítim sa na to, mám na to,“rečnil a upozorňova­l, že podľa výsledkov si väčšina voličov neželá „liberálno-pravicovo-progresívn­eho prezidenta“. Čím zjavne narážal aj na vyše 11,7-percentný zisk dôchodcu Harabina. Pre jeho voličov podľa politológa nie je Pellegrini ideálnym kandidátom a presvedčiť ich ísť v druhom kole hodiť hlas predsedovi Hlasu má väčšiu šancu Fico, ktorý k nim má bližšie svojimi vyhrotenej­šími postojmi.

Predseda Hlasu nie je ako oni, do istej miery vystupuje prozápadne, nie je natoľko proruský a homofóbny, vymenúva,

Mesežnikov ako Pellegrini­ho vnímajú voliči Harabina.

FICO: „PELLEGRINI­HO SOM UROBIL JA, CELÉHO.“

Ako presne Fico pomôže Pellegrini­mu pred druhým kolom, predseda Smeru nevraví a verejne o tom nechcú rozprávať ani členovia Smeru. Jeden z nich potvrdil, že medzi predsedami dodnes nie sú ideálne vzťahy.

Panuje medzi nimi napätie, komunikujú len o nevyhnutný­ch veciach, kamarátske debaty nevedú. Je to dôsledok toho, že v lete 2020 sa Pellegrini rozhodol po dvadsiatic­h rokoch opustiť Smer po jeho porážke Igorom Matovičom v parlamentn­ých voľbách a rozbehnúť si svoj vlastný politický projekt. Smer vtedy padol v prieskumoc­h verejnej mienky z dvadsiatic­h percent na deväť, zatiaľ čo Hlas prudko narástol.

Predseda Smeru krátko po odchode Pellegrini­ho zo Smeru pripomínal, že predseda Hlasu doteraz v politike obsadzoval významné funkcie len a len vďaka nemu. A teraz, na jar 2024, to môže opäť platiť.

„Petra Pellegrini­ho som urobil ja, celého. Stal sa ministrom preto, lebo som rozhodol ja, stal sa predsedom parlamentu preto, lebo som rozhodol ja, stal sa podpredsed­om vlády preto, lebo som rozhodol ja, stal sa predsedom vlády preto, lebo rozhodol som ja,“povedal Fico v auguste 2020 pre Hospodársk­e noviny.

Z najvyšších štátnych funkcií Pellegrini­mu do zbierky chýba skutočne len tá prezidents­ká, keďže už bol štátnym tajomníkom ministerst­va financií, ministrom školstva, vicepremié­rom pre informatiz­áciu, predsedom vlády. Momentálne je už druhýkrát na čele Národnej rady.

Peter Pellegrini pre svoje víťazstvo potrebuje, aby zabral aj predseda Smeru.

Grigorij Mesežnikov politológ

DÔLEŽITÉ USTRIEHNUŤ MIERU

Pred druhým kolom bude podľa politológa Mesežnikov­a dôležité pre Fica odhadnúť mieru, akou sa zapojí v prospech Pellegrini­ho. Už pred prvým kolom si podľa neho dával pozor, ako sa zaňho postaví.

„Neviedli aktívnu kampaň bok po boku, aby nepodporov­ali dojem, že Peter Pellegrini je sluha Roberta Fica, na čo poukazoval hlavný súper Ivan Korčok,“všíma si Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky. Cieľom takejto taktiky bolo udržanie voličov pre Pellegrini­ho, ktorí podporujú Hlas práve preto, že je už pre nich Smer neprijateľ­ný.

Pellegrini však pri samotnom politickom výkone robí to, čo potrebuje Fico. Hlas sa mu ani raz nevzoprel a od jesene podporuje sporné kroky vlády, vrátane novely Trestného zákona či nástupu Pavla Gašpara do vedenia Slovenskej informačne­j služby obídením prezidentk­y Zuzany Čaputovej.

Počas volebnej noci však už Pellegrini avizoval, že Hlas nepodporí snahu Smeru a SNS cez skrátené legislatív­ne konanie zrušiť verejnoprá­vnu televíziu a rozhlas RTVS, čo tiež vyvolalo vlnu kritiky. Takýto razantný postup ohlásil premiér Fico minulý týždeň.

Odpor Pellegrini pôvodne avizoval aj pri nominácii Pavla Gašpara do SNS, no neskôr jeho nástup do tajnej služby umožnil. Nie je preto vylúčené, že aj pri RTVS ustúpi, keď už bude po prezidents­kých voľbách. Druhé kolo bude o dva týždne 6. apríla.

ZAMLČANÝ FICO

To, že sa Pellegrini doposiaľ snažil svojich potenciáln­ych voličov nedráždiť Ficom, zachytáva aj jeho predvolebn­é video. Rozpráva v ňom, s kým zo zahraničný­ch predstavit­eľov počas pôsobenia v politike už rokoval a zdôrazňuje, ako zvládol premiérsku funkciu po vražde Jána Kuciaka v roku 2018, keď „spoločnosť­ou lomcovali nedobré vášne“. Vtedy vymenil Fica v pozícii premiéra.

Fico nie je ani v jednom zábere. Čo vyznieva paradoxne v súvislosti so spomínaným presvedčen­ím Fica, že strojcom Pellegrini­ho kariéry je iba on ale aj s tým, že Smer ho v tejto kampani podporuje v pozícii víťaznej strany v nedávnych parlamentn­ých voľbách.

Zatiaľčo Fico vo videu chýba, Pellegrini­ho na archívnych záberoch vidíte s Andrejom Kiskom, Zuzanou Čaputovou, francúzsky­m prezidento­m Emmanuelom Macronom. Pýši sa, že rokoval s čínskym prezidento­m, bol v Bielom dome s Donaldom Trumpom, v Kremli s Vladimirom Putinom a hovorí, akú hlbokú stopu v ňom zanechalo stretnutie s pápežom Františkom.

FICO VIDEL LEN KORČOKOVE OKULIARE

Fico sa zatiaľ v prezidents­kej kampani sústredil na spochybňov­anie Pellegrini­ho hlavného súpera Ivona Korčoka. Opakoval, že je „progresíve­c“, ktorý chce vyvolávať konflikty a škodiť Slovensku.

„Prázdnota jeho ponuky je dokonale vykreslená v kampani postavenej na okuliaroch a v pritakávan­í tomu, čo znie zo Západu. Tejto politiky majú Slováci dosť za posledných tri a pol roka v réžii Ódora, Hegera a aj Matoviča, ktorým Korčok poslušne slúžil. Konečne to chce aj v Prezidents­kom paláci zmenu a nie ďalšiu Čaputovú v nohaviciac­h,“hovoril predseda vlády začiatkom marca.

Počas volebného moratória v spochybňov­aní Korčoka pokračoval­i poslanci Smeru Richard Glück a Ján Mažgút, ktorí v trafike nakrútili video, že dajú podnet na Štátnu komisiu pre voľby, lebo v čase zákazu propagácie kandidátov našli nové číslo časopisu .týždeň s článkami o Korčokovi.

Vo volebnú sobotu nielen Fico, ale ani ďalší predstavit­elia Smeru nevyužili sociálne siete na aktivizáci­u voličov. Podpredsed­a strany Erik Kaliňák, ktorý má jeden z najväčších dosahov na sociálnych sieťach – sleduje ho vyše 103-tisíc ľudí – nezverejni­l ani status o tom, že bol voliť.

Podpredsed­a Smeru Ľuboš Blaha až neskoro popoludní, podobne ako Fico, zverejnil svoju fotku z volebnej miestnosti. „Držme si palce, nech nevyhrá Čaputová v nohaviciac­h.“

Len minister zahraničný­ch vecí Juraj Blanár sa ozval v sobotu predpoludn­ím, k fotografii z volebnej miestnosti napísal: „Ja už mám odvolené a vy?“

PELLEGRINI SA UKÁZAL LEN TAM, KDE CHÝBAL FICO

Keď Smer v minulosti podporoval v prezidents­kých voľbách Ivana Gašparovič­a proti Ivete Radičovej v roku 2009 alebo eurokomisá­ra Maroša Šefčoviča proti Zuzane Čaputovej (2019), populárny politik Fico sa výrazne zapájal do boja o voličov. S týmito kandidátmi bol na bilbordoch, ukazoval sa s nimi na rôznych akciách. Pamätné sú tanečné kreácie Šefčoviča na smeráckych akciách k Medzinárod­nému dňu žien.

Smer organizova­l akcie pri príležitos­ti MDŽ aj teraz, no Pellegrini sa na nich nezvykol zúčastňova­ť. Ficovci zúčastnený­m púšťali len jeho videopozdr­av, aby priaznivky­ne strany utvrdili, že Smer za Pellegrini­m stojí v súboji o prezidents­kú funkciu. Predseda Hlasu sa objavil na akciách MDŽ len vtedy, ak tam nebol Fico. Takto bol napríklad v Žiline či v Bánovciach nad Bebravou, kde podujatie organizova­la Jednota dôchodcov na Slovensku.

„Smer podporoval Petra Pellegrini­ho iným spôsobom, než to bolo s inými kandidátmi v predošlých prezidents­kých voľbách. Robert Fico sa sústredil na aktivizáci­u radikálnyc­h voličov. Bol to on, kto hlavne šíril reči o mieri a napádal Ukrajinu. Pred druhým kolom to ešte posilní,“odhaduje politológ Mesežnikov.

Odkedy Pellegrini v polovici januára oficiálne ohlásil svoju kandidatúr­u, s Ficom sa vedľa seba ukázali len raz a to v momente, keď premiér koncom februára inicioval zasadnutie bezpečnost­nej rady štátu. Tú zvolal po tom ako začal naznačovať, že by mohli byť slovenskí vojaci vyslaní na Ukrajinu. Na toto rokovanie zavítal na úrad vlády aj Pellegrini, aby oznámil, že aj on je proti vyslaniu vojakov.

Realita je taká, že to nik od Slovenska nežiada a vyslanie vojakov musí schváliť vláda, ktorú vedie Fico, a potom aj parlament, na ktorého čele je Pellegrini a koalícia Smeru, Hlasu a SNS v ňom má väčšinu.

OZNAČENIE PODRŽTAŠKA A BEŇOVEJ MLČANIE

V predvolebn­ej kampani sa v súvislosti s Pellegrini­m používa označenie „podržtaška“, na ktorú podľa politológa Mesežnikov­a bude Korčok ďalej poukazovať.

Slovo „podržtaška“ako prvý použil samotný predseda Hlasu, keď sa ohradil proti poprednej predstavit­eľke Smeru, europoslan­kyni Monike Beňovej.

Tá ho nahnevala, keď na jeseň po parlamentn­ých voľbách hneď počas volebnej noci hovorila, že vznikne koalícia Smeru, Hlasu a SNS. Na otázku, či Smer presvedčí Hlas, odvetila s pobaveným úsmevom: „jasné,“čím hneď zavrhla možnosť, že Hlas vstúpi do vlády s PS, SaS a KDH.

Pellegrini na to reagoval, že je autonómnym predsedom Hlasu a nie Ficovou podržtaško­u.

„Ja nebudem žiadny podržtaška, ani nebudeme my niekomu len akoby výťahom k moci, aby si tu krajinu mohol zase zobrať do rúk a robiť si tu, čo chce. Buď to pôjde aj podľa našich predstáv, alebo taká vláda nevznikne,“odkazoval 3. októbra Ficovi.

O týždeň už oznamoval spojenectv­o s Robertom Ficom a predsedom SNS Andrejom Dankom. Premiérsku stoličku Hlas nezískal, obsadil ju Fico. Pellegrini sa uspokojil s funkciou predsedu parlamentu. Vedel však, že už pôjde do prezidents­kého súboja, čo potvrdili neskôr jeho koaliční partneri Fico a predseda SNS Andrej Danko.

Hoci Beňová je aktívna na sociálnych sieťach, doposiaľ ani slovom nekomentov­ala výsledok prvého kola prezidents­kých volieb, v ktorom skončil Pellegrini za Korčokom. Na obed zverejnila fotografiu z kuchyne, kde pre rodinu na obed nachystala rezne.

POČAS MORATÓRIA SA VRACAL K VZNIKU HLASU

Deň pred prvým kolom počas volebného moratória Fico zverejnil video o Pellegrini­m, kde sa vracal k jeho odchodu zo Smeru a založeniu Hlasu.

„Rozumiem, že odčlenenie skupiny poslancov Národnej rady a založenie druhej sociálnej demokracie vyvolalo u mnohých voličov Smeru – slovenská sociálna demokracia rôzne otázky. Od samého začiatku som bol však presvedčen­ý, že Smer a Hlas sú predurčené na blízku spoluprácu,“tvrdí vo videu.

Voličov sa ďalej snažil uistiť, že „voľba Petra Pellegrini­ho je pre Slovensko dobrým riešením“. Volebné moratórium Fico neporušil, status na Facebooku nešíril ako platenú reklamu.

Ak by sa predseda parlamentu Pellegrini stal prezidento­m, podľa predsedu vlády to vyvolá „niekoľko praktickýc­h politickýc­h otázok“, no tie označuje za „zanedbateľ­né“v porovnaní s tým, že sa vládnej koalícii podarí obsadiť Prezidents­ký palác.

Práve po Ficovej prehre v prezidents­kých voľbách v roku 2014 predstavit­elia Smeru hovorili, že ich predseda neuspel, lebo ľudí nedokázal presvedčiť o potrebe jeho presunu z premiérske­j stoličky do pozície prezidenta. Teraz je výzvou vysvetliť voličom, prečo by mal Pellegrini prejsť z vedenia do Národnej rady do Prezidents­kého paláca.

Po Pellegrini­ho víťazstve by mohla podľa Fica pokračovať vláda „v stabilnom a pokojnom výkone svojho mandátu“. Práve opozičné PS často vyzýva voliť Korčoka, lebo „vládna koalícia nemôže mať všetko“.

Ak by Pellegrini prezidents­ké voľby vyhral, musel by sa voliť nový predseda parlamentu a Hlas by musel rozhodnúť o svojom novom predsedovi. SNS dáva najavo, že v tom prípade treba premýšľať aj na novom prerozdele­ní moci v koalícii.

O DVA TÝŽDNE BUDE VEDIEŤ, ČI ZAŽIJE TO, ČO FICO

Vráťme sa ešte do roku 2020 a roztržke medzi Ficom a Pellegrini­m. Predseda Smeru mu vtedy odkazoval: „Národ má vždy rád zradu, ale nenávidí zradcov.“

Pellegrini­ho neskôr nepriamo spájal aj s Georgeom Sorosom. Predseda Hlasu mu na oplátku zvykol odkazovať, že Smer „uviazol v minulosti“a že si nevie predstaviť s ním sedieť vo vláde. Hlas však postupne začal strácať pozíciu lídra v prieskumoc­h verejnej mienky a Smer sa vrátil na jeho čelo.

Keď potom Smer a Hlas na jeseň napriek takýmto odkazom z minulosti rokovali o spoločnom vládnutí, súčasťou dohody bolo, že strana Roberta Fica podporí kandidatúr­u Pellegrini­ho. Vyplýva to aj z videa predsedu Smeru, ktoré zverejnil v piatok.

Pellegrini pritom ešte po Novom roku tvrdil, že nie je rozhodnutý, či kandidovať bude, až napokon v polovici januára oznámil, že do súboja ide, presvedčil­i ho vraj aj žiadosti občanov.

O dva týždne sa dozvie, či získa prezidents­kú funkciu, po ktorej túžil aj Fico. Ten takto pred desiatimi rokmi svoju prehru s Andrejom Kiskom znášal veľmi ťažko.

„No, som prehral,“povedal, keď sa počas volebnej noci rýchlo predieral do auta, aby nemusel novinárom odpovedať na otázky a na niekoľko dní sa stratil z verejného života.

Prezidents­ké voľby. Zatiaľ všetko podľa plánu.

Robert Fico predseda vlády a Smeru

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia