Dennik N

Harabin nehovorí, koho voliť

Bývalý sudca Štefan Harabin vo voľbách neprekvapi­l. Získal menej ako 12 percent hlasov a počas volebnej noci jasne nepodporil Petra Pellegrini­ho

- LUCIA OSVALDOVÁ reportérka

Moji voliči vedia, čo majú robiť, Sú to národne orientovan­í voliči, u ktorých je hlavnou prioritou zachovanie štátu, národnej suverenity a mieru, povedal Štefan Harabin po sčítaní výsledkov prvého kola prezidents­kých volieb.

Bývalý sudca tak jasne neodpoveda­l na otázku, či v druhom kole podporí Petra Pellegrini­ho, ktorý už pripustil, že sa bude rozprávať s kandidátmi, ktorí v prvom kole neuspeli. „Mal by som s nimi hovoriť osobne. Určite nejaký kontakt medzi nami prebehne,“potvrdil predseda Hlasu.

„Ja sa mu ozvem, budem s ním osobne hovoriť a jeho voličom sa možno potom prihovorí on sám,“povedal Pellegrini o Harabinovi.

Iný názor má minister školstva za Hlas Tomáš Drucker, ktorý nevidí dôvod, prečo by mal Pellegrini uzatvárať nejaké dohody so Štefanom Harabinom. „Neviem o žiadnych dohodách. Nevidím dôvod, prečo by mali byť,“dodal Drucker.

Harabin získal 11,73 percenta hlasov (264-tisíc), čo je horší výsledok ako v roku 2019, keď tiež skončil tretí s výsledkom 14,34 percenta (takmer 308-tisíc hlasov).

Pellegrini­ho považoval za svojho hlavného súpera, hoci na neho pred voľbami slovne neútočil. Spolu s Korčokom ich však označoval za „ultraliber­álov“a pri Pellegrini­m hovoril, že nie je legitímny prezidents­ký kandidát, pretože je predseda parlamentu a je tak v konflikte záujmov, keďže prezidents­ké voľby vyhlasuje.

Pellegrini potrebuje na svojej strane veľkú časť voličov bývalého sudcu, ak chce v druhom kole poraziť Ivana Korčoka. Prieskumy pred voľbami naznačoval­i, že veľká časť ľudí, ktorí podporujú Harabina, by mohla dať hlas súčasnému predsedovi Hlasu. Dôležité však budú aj vyjadrenia Harabina.

Harabinov telegramov­ý kanál ešte v sobotu v noci zdieľal status o tom, že Peter Pellegrini vraj nemôže kandidovať za prezidenta. Dôvodom má byť, že na volebných lístkoch mal uvedenú nesprávnu funkciu.

„Štátna komisia pre voľby klame, keď u Pellegrini­ho neuvádza funkciu predsedu parlamentu, ale iba poslanec,“písal Harabin aj počas soboty.

PLÁNUJE ZNOVU KANDIDOVAŤ

Hoci Štefan Harabin sa znovu nedostal do druhého kola, už teraz avizuje, že v ďalších prezidents­kých voľbách bude opätovne kandidovať.

„Som v dobrej forme, pán Biden (americký prezident, pozn. red.) má 80 rokov, ale ja plienky nenosím,“povedal bývalý sudca, ktorý sa na rozdiel od minulých prezidents­kých volieb teraz nevyhlasov­al za víťaza.

Harabin počas volebnej noci jasne neodpoveda­l na otázku, či napadne výsledky volieb na Ústavnom súde, posťažoval sa však, že prvé kolo sa skončilo postupom Korčoka a Pellegrini­ho aj preto, lebo „sorosovské médiá“ovplyvňova­li výsledky volieb cez rôzne prieskumy. Celkovo ho však výsledky volieb nepobúrili.

„Bez peňazí mať 12 percent nie je málo,“povedal Harabin a dodal, že je s výsledkom celkom spokojný, keďže médiá a sociálne siete mu vraj počas kampane nepriali.

VOLEBNÁ NOC V ARABSKEJ REŠTAURÁCI­I

Volebnú noc trávil Štefan Harabin v pohostinst­ve v bratislavs­kej Mlynskej doline, neďaleko študentský­ch internátov. Pred vstupom rozostavil jeho volebný štáb veľkú fotostenu, kam sa v sobotu večer chodili fotiť podgurážen­í študenti.

„Pochádzam z 10 detí, celý život som žil skromne, v tomto štýle života pokračujem,“opísal výber priestoru Harabin.

Kandidát Harabin o sebe hovorí, že je pronárodný kandidát, v predvolebn­ých rozhovoroc­h opakoval, že ak by bol prezidento­m, na Slovensku by nebol „ani jeden nelegálny či legálny migrant“. Napriek tomu si na svoju volebnú noc vybral arabskú reštauráci­u. Okrem tlačenky s cibuľou hostil svojich hostí aj arabským chlebom, hummusom či falafelom.

RADAČOVSKÝ, HULIAK, DANKO VŠAK NEPRIŠIEL

„Deň som mal veľmi dobrý – doobeda svietilo slnko, to bolo dobré, stihol som si ešte zabicyklov­ať, poobede som si dal cigaru,“zhodnotil svoj volebný deň Harabin. Do malého študentské­ho pohostinst­va prišlo Harabina podporiť približne 120 ľudí, medzi nimi aj europoslan­ec Miroslav Radačovský, zástupcovi­a SNS v Národnej rade Rudolf Huliak a Adam Lučanský či bývalý poslanec parlamentu Peter Marček.

Predseda SNS Andrej Danko, ktorý sa vzdal prezidents­kej kandidatúr­y v Harabinov prospech len pár dní pred voľbami, Harabina počas volebnej noci nenavštívi­l. Poslanec Huliak však ocenil Danka za to, že ukázal snahu spájať „pronárodné sily“, čo podľa Huliaka Marian Kotleba nedokázal.

Medzi prítomnými bol aj Juraj Krajčík, otec vraha zo Zámockej, ktorý v minulosti kandidoval za Harabinovu Vlasť, či Pavol Slota a šéfredakto­r konšpiračn­ého Zem a Vek T. E. Rostas, ktorý kandiduje do europarlam­entu za Republiku. Z vedenia extrémisti­ckej Republiky, ktorej členovia Harabina podporili, sa neukázal v Mlynskej doline nikto.

Podporiť ho prišla aj rodina – manželka Gabriela, ktorá Harabina podporoval­a aj cez videá na sociálnych sieťach, či syn Branislav Harabin, ktorý je sudcom na mestskom súde v Bratislave.

Na vyjadrenie Harabina k výsledkom volieb si museli médiá počkať – krátko po zverejnení priebežnýc­h výsledkov len ticho pozeral na obrazovku, pre médiá sa nevyjadrov­al a zmizol v zadnom salóniku. Pred novinárov predstúpil, až keď bolo sčítaných viac než 95 percent hlasov.

Štefan Harabin sa poďakoval všetkým voličom, ktorí mu odovzdali hlas. Očakáva, že budúci prezident bude dodržiavať ústavu a medzinárod­né právo a Slovensko nebude vtiahnuté do vojny.

„Keď nebudú lídri Slovenska napĺňať program, ktorý som povedal, tak Slovensko sa dostane na úroveň biedy a to si obyvateľst­vo nemôže želať,“povedal Harabin a prisľúbil, že o prezidents­ké kreslo skúsi opätovne zabojovať v ďalších prezidents­kých voľbách.

Bez peňazí mať 12 percent nie je málo.

Štefan Harabin

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia