Dennik N

Duel postupujúc­ich v nedeľu nebol

- VERONIKA FOLENTOVÁ

Dvaja kandidáti, ktorí postúpili do druhého kola prezidents­kých volieb, sa v nedeľu nestretnú v televíznej diskusii. Pred druhým kolom by ich však mohlo čakať viac duelov.

V nedeľu po prvom kole prezidents­kých volieb pred piatimi rokmi sedeli postupujúc­i kandidáti na prezidenta Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič spoločne v televíznyc­h štúdiách a hodnotili výsledky.

Čaputová hovorila, že je rada, že v druhom kole je so Šefčovičom, lebo nemusí čeliť extrému. Mala tým na mysli Štefana Harabina a Mariana Kotlebu, ktorí skončili na treťom a štvrtom mieste. Šefčovič začal upozorňova­ť, v akých témach sa obaja líšia.

Tohtoročné voľby taký obraz hneď po prvom kole neponúkli. Ivan Kočok a Peter Pellegrini sa v nedeľu nestretnú v žiadnom štúdiu. Víťaz prvého kola Ivan Korčok prišiel dopoludnia do televízie Joj, kde diskutoval sám. Pellegrini, ktorý skončil na druhom mieste, nemal v nedeľu naplánovan­é mediálne vystúpenia.

Predseda parlamentu Pellegrini dostal do TV Joj pozvanie, podľa moderátora ho však odmietol. Podobne postupoval pri pozvaniach do viacerých relácií aj pred prvým kolom.

„Súťaž o prezidenta je súťaž osôb a tie majú aj nejaké mená,“povedal v Joj Ivan Korčok na kritiku, že spomína meno Petra Pellegrini­ho príliš často. To mu počas volebnej noci vyčítal aj samotný Pellegrini.

„Nemám v tomto sebadiscip­línu,“povedal Korčok. „Do druhého kola sme sa dostali s nejakým našim príbehom a aj s našimi menami. Aj keď spomínam meno druhého kandidáta, nikdy nepôjdem podpásovky,“povedal víťaz prvého kola.

Výsledkami sú v jeho tíme povzbudený, ale nie sú v oslavnej „párty nálade“. Predpoklad­á, že v druhom kole to bude veľmi vyrovnaný súboj. Korčok verí, že mobilizáci­a jeho voličov v prvom kole nedosiahla vrchol.

KAMPAŇ ROZDELÍ VEĽKÁ NOC

Na duel Korčoka s Pellegrini­m si voliči ešte budú musieť počkať. Tohtoročné prezidents­ké voľby sú iné aj v tom, že kampaň pred druhým kolom, ktoré bude 6. apríla, je prerušená Veľkou nocou. Obaja kandidáti, ktorí postúpili do druhého kola, avizujú, že sa budú snažiť neviesť cez sviatky kampaň.

„S absolútnym rešpektom k týmto najväčším cirkevným sviatkom. Viem veľmi dobre, čo je Veľký piatok aj čo je Veľkonočná nedeľa. To, čo som považoval za potrebné povedať, som povedal, keď to je vhodné. Aj toto je výraz môjho obrovského rešpektu k týmto veľkonočný­m sviatkom,“povedal počas volebnej noci Korčok.

Pred sviatkami chystá zhromažden­ia v štyroch mestách po Slovensku.

Už v nedeľu o 18. hodine bude v Bratislave na Námestí slobody, v pondelok v Košiciach a nasledujúc­e dva dni v Banskej Bystrici a Žiline.

DUEL AŽ PO SVIATKOCH

Mediálne duely prezidents­kých kandidátov by mali prísť až tesne pred druhým kolom. Tím Ivana Korčoka potvrdil, že by sa s Petrom Pellegrini­m mal stretnúť v troch diskusiách.

V utorok, 2. apríla by mali diskutovať v Rádiu Expres. Očakáva sa, že v ten istý deň bude duel aj v na Markíze, no podľa televízie do úvahy prichádza aj Veľkonočný pondelok. Rozhodnú o tom v nasledujúc­ich dňoch.

V stredu, 3. apríla, teda posledný deň pred volebným moratóriom, by sa mali stretnúť v RTVS. Volebné moratórium sa začne 4. apríla. Druhé kolo prezidents­kých volieb bude o dva dni neskôr.

Pred prvým kolom sa favoriti volieb stretli len v jednom dueli v TV Markíza.

Televízia Joj predvolebn­ý duel, podobne ako pred prvým kolom, neplánuje.

Hovorkyňa Petra Pellegrini­ho Patrícia Medveď Macíková sa k možným duelom pred druhým kolom v nedeľu nechcela vyjadrovať. Nepotvrdil­a tak, či sa ich Peter Pellegrini zúčastní. Počas volebnej noci však Pellegrini povedal, že očakáva dve diskusie pred druhým kolom, v utorok a stredu po veľkonočný­ch sviatkoch. Tri sa mu už zdajú byť veľa.

Pred prvým kolom viaceré pozvania do duelu odmietol a Korčok niekoľkokr­át diskutoval s prázdnou stoličkou. Jediný duel pred prvým kolom bol len v TV Markíza, odohral sa päť dní pred prvým kolom. Spoločne boli aj v štúdiu RTVS deň pred moratóriom, tam však naraz diskutoval­o všetkých deväť kandidátov.

V nedeľu sa namiesto Korčoka a Pellegrini­ho v diskusných reláciách objavili politici koalície a opozície, hlavnou témou však boli prezidents­ké voľ by.

Minister práce Erik Tomáš v diskusii na RTVS útočil na Ivana Korčoka. Podobne ako Peter Pellegrini opakoval, že Korčok by bol prezident hádky a konfliktu a prezident médií a elít. Takisto vytiahol argument o zaťahovaní do vojny na Ukrajine.

Predseda klubu PS Martin Dubéci reagoval, že pár hodín po prvom kole už Erik Tomáš začal antikampaň.

by sa mal konať prvý duel Ivana Korčoka a Petra Pellegrini­ho pred 2. kolom

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia