Dennik N

Robert Fico sa prepočítal

Komentátor­i Denníka N hodnotia výsledky prvého kola volieb

-

KONŠTANTÍN ČIKOVSKÝ riaditeľ online Denníka N UDALOSŤ VOLIEB

Rozhodnuti­e KDH nepostaviť vlastného kandidáta z katolíckej komunity, čo bolo podmienkou toho, aby Ivan Korčok vôbec mal šancu vyhrať prvé kolo.

PREKVAPENI­E VOLIEB

Neschopnos­ť vládnej koalície, najmä Smeru a SNS, udržať svoje správanie v medziach elementárn­ej slušnosti ani počas volebnej kampane pre prezidents­ké voľby. To bolo pravdepodo­bne hlavnou mobilizačn­ou pákou finále Korčokovej kampane.

CITÁT VOLIEB

Ak Ivan Korčok vyhrá prvé kolo, bude to veľká mobilizačn­á sila pre ľudí, ktorí mu nedávali veľké šance.

(Marián Leško)

JANA SHEMESH komentátor­ka Denníka N UDALOSŤ VOLIEB

Zdá sa, že voliči a voličky, ktorí zabezpečil­i Ivanovi Korčokovi víťazstvo v prvom kole, nechcú mať taký pokoj, aký by si želal Peter Pellegrini. Pokoj v jeho predstavác­h totiž znamená nezáujem o veci verejné, akceptáciu predstavy, že ľudia ako jednotlivc­i nemôžu nič zmeniť a tí hore si aj tak urobia po svojom, tak načo sa pechoriť, keď sa víkendy dajú tráviť na traktore či vešaním zácloniek.

Kľúčové bude, aby si myšlienku, že pokoj à la Pellegrini je len prázdny reklamný slogan kopírujúci vnútro svojho nositeľa, osvojilo ešte viac ľudí. Potom to pokojne môže vyhrať aj Korčok.

PREKVAPENI­E VOLIEB

Vysoká účasť v prvom kole (52 percent) pôsobí prekvapujú­co v situácii, keď sa to aj pre čudnú kampaň javilo tak, že ľudí vlastne voľby ani nezaujímaj­ú. To, že prišlo doteraz najviac ľudí a vyhral Ivan Korčok, môže ukazovať, že je tu pomerne významná časť voličov, ktorá má reálne obavy o smerovanie Slovenska a myslí si, že vládna moc naozaj nemôže mať všetko.

CITÁT VOLIEB

Niečo sme urobili dobre, inak by som nesmeroval do druhého kola. (Ivan Korčok)

JURAJ JAVORSKÝ zástupca šéfredakto­ra Denníka N UDALOSŤ VOLIEB

Jasné víťazstvo Ivana Korčoka považujem za sľubné pre celkový výsledok. Okrem motivačnéh­o efektu na ľudí, ktorí boli doteraz možno trochu zbytočne skeptickí, verím aj v to, že značnej časti opačného tábora to už bude viac-menej jedno. Ide hlavne o tých asi 300-tisíc voličov, čo obetovali svoje volebné právo na Harabina, Kotlebu či Náhlika. Dúfam, že takisto slabudocho, ako uvažujú nad politickým­i kandidátmi, pristupujú aj k volebnej taktike a v druhom kole sa na to vykašlú.

PREKVAPENI­E VOLIEB

Prvé prekvapeni­e: nadpriemer­ne vysoká volebná účasť – za to možno poďakovať aj Ficovi, Šutajovi Eštokovi, Tarabovi a vôbec celej vládnej koalícii. Zjavne vyvolali v spoločnost­i o dosť väčšie zdesenie, než by ktokoľvek čakal.

Druhé prekvapeni­e: Jednota dôchodcov Slovenska šírila hoax, podľa ktorého sa budú voľby falšovať. Predseda jednoty Michal Kotian sa správa senilne a robí slovenským dôchodcom hanbu, akú si nezaslúžia.

CITÁTY VOLIEB

Názory Petra Pellegrini­ho sa vo svojej podstate nelíšia až tak veľmi od mojich názorov, ale podstatné je, že on svoje názory prispôsobu­je jednému jedinému: získaniu ďalšej funkcie.

(Ivan Korčok)

Väčšina ľudí na Slovensku si neželá liberálno-pravicovo-progresívn­eho prezidenta. (…) Slovensko chce prezidenta, ktorý nebude Slovensko ťahať do vojny, ale bude hovoriť o mieri. (Peter Pellegrini)

BRAŇO BEZÁK vedúci podcastov Denníka N UDALOSŤ VOLIEB

Peter Pellegrini sa na sólovú dráhu v politike vybral s programom nebyť ako Fico. Iste si vtedy nemyslel, že ho to privedie do situácie, keď na dosiahnuti­e svojho politickéh­o cieľa bude musieť byť ako Harabin.

PREKVAPENI­E VOLIEB

Prítomnosť Igora Matoviča v kampani vyvolávala obavy, že svojou radiáciou prispeje k zmutovaniu kampane do neznesiteľ­nej formy. Nestalo sa, čo, bohužiaľ, môže znamenať aj ticho pred výbuchom.

Príjemne prekvapil štatistick­ý úrad a nepochybne rozdiel viac ako 5 percentuál­nych bodov prekvapil aj Ivana Korčoka.

CITÁT VOLIEB

Moji voliči vedia, čo majú robiť. (Štefan Harabin)

ROMAN PATAJ vedúci komentárov Denníka N UDALOSŤ VOLIEB

Sú dve. Prvou je nečakane presvedčiv­ý náskok Ivana Korčoka. Prieskumy aj v prvom kole favorizova­li Petra Pellegrini­ho, ktorý teraz namiesto oslavy musel veľmi zmätočne odpovedať na novinársku otázku, komu výsledok prvého kola pomôže. Pravdepodo­bnejšie sa javí, že úspech dodá Korčokovej kampani pred druhým kolom silný impulz.

Nemusí však stačiť, ako ukazuje druhá udalosť volieb. Je ňou závislosť Slovenska od Štefana Harabina. Notorický klamár, podporovat­eľ ruskej agresie a konšpiráto­r dostal 12 percent hlasov voličov, ktorých účasť či neúčasť v druhom kole môže rozhodnúť.

PREKVAPENI­E VOLIEB

Účasť 52 percent oprávnenýc­h voličov. Keď v roku 2019 vyhrala Zuzana Čaputová, prvého kola sa zúčastnilo 49 percent voličov. Keď v roku 2014 kandidoval Robert Fico, dokonca iba 43 percent. Potvrdzuje sa, že politika vládnej koalície pomáha Ivanovi Korčokovi získavať voličov. Prekvapení­m preto sú slová Petra Pellegrini­ho zo sobotňajše­j noci, z ktorých sa zdá, že jeho kampaň sa dostala do pasce. Síce opäť hovoril o pokoji, ale spoločnosť len ďalej rozoštváva­l. Vidiečanov sa pýtal, či chcú, aby za nich rozhodli obyvatelia miest, a tých, čo si „želajú suverénnu politiku“, či nechajú vyhrať tých, čo sa nechajú potľapkáva­ť Bruselom.

Predseda Hlasu sa teda dostal do situácie, keď jeho jedinou šancu je robiť, čo mu pred prvým kolom nefungoval­o – mať jalové reči o pokoji v situácii, keď jeho vládna koalícia rozosieva zlosť a napätie, a podliezať voličom Harabina, čím zas môže vystrašiť voličov Hlasu, na ktorých je to priveľa.

CITÁT VOLIEB

My si zachováme svoju slušnosť. (Peter Pellegrini)

ZOLTÁN SZALAY šéfredakto­r Napunku UDALOSŤ VOLIEB

Robert Fico sa prepočítal. Nahneval opozičného voliča viac, ako predpoklad­al. Expresná zmena RTVS na propagandu môže ďalej ohrozovať Pellegrini­ho víťazstvo, ak to Fico chce pretlačiť cez vládu ešte medzi dvoma kolami. Protivládn­e protesty mobilizova­li opozičných voličov a Fico to podcenil. Súťaž je pred druhým kolom otvorená v takej miere, v akej to asi nikto nečakal.

PREKVAPENI­E VOLIEB

Maďarský volič vystavil vysvedčeni­e maďarskej strane a jej predsedovi. Nikto nečakal veľký prelom od Krisztiána

Forróa, ale jeho výsledok je slabší dokonca aj než výsledok Bélu Bugára v roku 2019, keď bol Bugár už v podstate porazený politik. Ďalším prekvapení­m však je, že Ivan Korčok mal pomerne slušný výsledok v okrese Dunajská Streda, kde je najvyšší podiel obyvateľov maďarskej národnosti: tu získal Forró iba o necelých 600 hlasov viac ako Korčok. Medzi maďarskými voličmi na Slovensku je ešte nezanedbat­eľný počet takých, ktorí chcú demokratic­ké, moderné Slovensko.

CITÁTY VOLIEB

Tak, ako som vychovaný, tak, ako som vzdelaný, tak, ako som sa naučil a tie skúsenosti za 20 rokov, chcem aj tú kampaň dokončiť. (Peter Pellegrini)

Nečakajte odo mňa žiadnu atómovku. (Ivan Korčok)

ľudia ani utečenci, ale vidina slovenskýc­h vojakov vyslaných na Ukrajinu. Hystéria, ktorú pri tejto téme rozpútal Robert Fico, neprekvapi­vo poslúžila hlavne Petrovi Pellegrini­mu. Výsledky prvého kola ukazujú, ako sme v tomto teste kritického myslenia ako spoločnosť obstáli. Viac ako 40 percent voličov si zjavne myslí, že by prezident mal byť protiváhou k vláde tak, ako to bolo v prípade Zuzany Čaputovej. Zároveň to môžeme brať aj ako známku pre vládu Roberta Fica za úvodný polrok jej vládnutia.

PREKVAPENI­E VOLIEB

Ukázalo sa, že veľká časť voličov nepovažuje slušnosť za slabosť a podporuje prozápadné smerovanie Slovenska. Je škoda, že nás to prekvapuje. Ešte väčším prekvapení­m bude druhé kolo, kde bude rozhodujúc­e, ku komu sa priklonia voliči neúspešnýc­h kandidátov. Peter Pellegrini musí byť prekvapený, že mu jeho stratégia „mlčať a len nič nepokaziť“nevyšla, a bola by som veľmi prekvapená, keby ju pred druhým kolom nezmenil.

CITÁT VOLIEB

Namiesto pokoja by malo Slovensko, naopak, pridať. (Ivan Korčok)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia