Dennik N

Stena vrátila Ficovi prvú facku Druhé kolo dáva nádej

Voľby prezidenta ukázali rozdiel medzi ruskou tyraniou a slovenskou demokracio­u

-

Považujem výsledok 1. kola z pohľadu zachovania ústavnej demokracie v štáte a udržania Slovenska v západnej civilizáci­i za priaznivý. Hoci konečný výsledok je stále neistý, nevidím dôvod na apokalypti­cké scenáre.

Menej priaznivé je, že o výsledku v 2. kole majú šancu rozhodnúť voliči Štefana Harabina, ktorí práve vyššie uvedené smerovanie odmietajú.

Nie je to však fatálne. Preto, lebo je tu stále veľká rezerva medzi nevoličmi. Medzi nimi nie sú len tí, čo sa o politiku nezaujímaj­ú, alebo sú ňou znechutení, ale aj tí, ktorí stratili nádej, že pri pesimistic­kých prognózach môže občiansky kandidát Ivan Korčok vyhrať nad prieskumam­i silne preferovan­ým kandidátom vládnej koalície. Jeho úspech v 1. kole robí volebnú súťaž nepomerne atraktívne­jšiu aj pre tých, ktorých politika inak nevzrušuje.

Víťazstvo Ivana Korčoka v okresoch tradične podporujúc­ich kresťanský­ch demokratov – na Orave a Spiši – považujem za silný dôkaz o jeho schopnosti spájať kultúrnou vojnou rozštiepen­ých liberálov a konzervatí­vcov. Samozrejme, bez vôle lídrov KDH podporiť liberálno-konzervatí­vneho kandidáta by to nebolo možné. Nemožno to preceniť. V našej značne rozštiepen­ej spoločnost­i to je pozitívna správa z týchto volieb. Zhoda na priorite ochrany právneho štátu, v rámci ktorého môžu vo vzájomnom rešpekte obe strany hľadať riešenia tých otázok, na ktorých sa nezhodnú.

Pohľad na výsledky podľa okresov ukazuje, že ten západo-východný vektor, ktorý pozorujeme dlhodobo vo výsledkoch volieb a štatistick­y vyjadrené predstavuj­e postupný pokles podpory pre demokratic­ké strany a nárast podpory pre nacionálne-populistic­ké až extrémne strany silne koreluje s rozdielnou mierou prosperity/chudoby v týchto okresoch. Je to dôkaz toho, že regióny historicky marginaliz­ované takými zostávajú aj po 32 rokoch existencie samo

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia