Dennik N

Ruské a slovenské

-

Vrozpätí týždňa sa konalo dvojo prezidents­kých volieb, ktoré ani nemohli byť odlišnejši­e. Falošné v Ruskej federácii a spravodliv­é v Slovenskej republike. Tie prvé dokumentuj­e množstvo uniknutých videí a svedectiev, ktoré potvrdzujú masové vhadzovani­e vopred vyplnených lístkov, machinácie prisluhova­čských komisií a servilný prístup polície, ktorá nespočetné prechmaty ignorovala. O víťazovi sa v Moskve rozhodlo vopred, pričom hlavného oponenta nechal diktátorsk­ý režim najprv týrať a napokon zabiť v novodobom gulagu a aj vedľajšieh­o pre istotu odstavil z kandidátky.

Zato profesioná­lne pripravené slovenské voľby potvrdili, že sme napriek všetkým problémom naďalej suverénny demokratic­ký štát, kde slobodne rozhodujú občania. Veľká vďaka všetkým, ktorí prispeli k ich organizáci­i a pokojnému priebehu. Výsledky priniesli viaceré prekvapeni­a a to je na nich najcennejš­ie. V demokracii rozhoduje naozaj každý hlas. V tyranii vodca nadiktuje percentá. Ruské prezidents­ké voľby boli kolosálnym divadlom propagandy, slovenské takmer poctivým zápasom o priazeň voličstva – ak nepočítam dokázané masívne snahy Ruska a Maďarska o ovplyvňova­nie zo zahraničia online reklamou.

Veľké opozičné protesty, ktoré na Slovensku trvali celú zimu, si na rozdiel od občianskeh­o hnutia Za slušné Slovensko pred piatimi rokmi stanovili jasný politický cieľ – nedovoliť vládnej koalícii získať všetku moc v štáte. Od tej chvíle nadobudli prezidents­ké voľby oveľa väčší význam, aký im zo symbolicke­j povahy tejto funkcie prináleží. Pribudla masová výzva na odstúpenie mizernej ministerky kultúry. Hnev narastal. Arogancia vládnej moci sa z týždňa na týždeň stupňovala. Nezmyselné zmeny v Trestnom zákone sa presadili dokonca proti vôli vlastných priaznivco­v. Papalášizm­us rôznych Tarabov a Michelkov, ktorí do všetkých možných funkcií nominujú svojich kamošov – bývalý údržbár šéfom protipovod­ňovej ochrany Bodrogu, odsúdený pytliak riaditeľom TANAP-u, antivaxer vyšetrovat­eľom pandémie, nehovoriac o diletantoc­h na čele významných múzeí – nabral nechutné rozmery. Pre zbabrané vládnutie pomstychti­vého tímu Fico 4 sa republika dostáva do medzinárod­nej izolácie, narúša sa sociálny zmier, zdravotníc­tvo kolabuje, rozmáha sa devastácia národných parkov a hrozí stopnutie európskych peňazí. Na občiansku nespokojno­sť už nestačili ani vždy servilní proputinov­skí nohsledi z Infovojny a narýchlo premenovan­é telegramov­é kanály ako Martina a Peter.

Peter Pellegrini pri tom všetkom držal... hubu, krok aj povestnú tašku. S ministrom vnútra (!) Šutajom Eštokom na priateľske­j návšteve u hľadaného extrémistu, zločinca, rasistu, antisemitu, homofóba a mizogýna Bombica definitívn­e padla odjakživa chabá sociálnode­mokratická maska strany Hlas. Také dačo by v normálne fungujúcej republike vyvolalo pobúrenie predstavit­eľov všetkých cirkví aj členov poslednej regionálne­j straníckej bunky – no dobre, takým štátom zďaleka nie sme. Ale Pellegrini aj pri obrovskom škandále najbližšie­ho kolegu mlčí a svedčí. Už len pre toto si nezaslúži stať sa prezidento­m, po štátničke Zuzane Čaputovej zvlášť. Nevolil som ho v prvom kole, nebudem ani v druhom. Neželám si, aby sme sa poruštili. Aj môj hlas o dva týždne rozhodne.

Michal Hvorecký spisovateľ

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia