Dennik N

Imidž „podržtašky“

-

statnej Slovenskej republiky. Tento sociálno-ekonomický faktor voličského správania by nás mal imunizovať pred povrchným moralizova­ním. Istý podiel na nedobiehan­í týchto regiónov iste majú všetky doterajšie vlády, ale ten najväčší majú vlády Róberta Fica a jeho kandidáta za prezidenta, ktoré spravujú Slovensko najdlhšie.

SSoňa Szomolányi politologi­čka

lováci, ktorých je viacej, sú tí citliví, sú tí, ktorí vždy budú bojovať za spravodliv­osť a za demokratic­ké princípy, a tak nás berte, prosím vás,“odkázal režisér Peter Bebjak našim susedom na Českých levoch a výsledky prvého kola prezidents­kých volieb jeho slová len potvrdzujú. Ivan Korčok prekvapil. To je základná správa sobotňajše­j volebnej noci.

Peter Pellegrini naopak sklamal. Nielen Roberta Fica, ktorému stena vrátila prvú facku. Je dosť možné, že tentoraz stavil opäť raz na zlého koňa. Len oblepiť krajinu ničnehovor­iacimi bilbordmi a tváriť sa, že predvolebn­é diskusie neexistujú, možno stačí v Rusku. Ale Slovensko nie je propagando­u vymytá krajina. Aj v tom má Bebjak pravdu.

Víkendový výsledok je však v prvom rade osobnou prehrou Petra Pellegrini­ho. Ten rozdiel viac než päť percentuál­nych bodov v prvom kole ho musel bolieť. Jeho hra na štátnika a pokojného lídra, pre ktorú musel v mnohom poprieť sám seba a podlízať sa aj proruskej časti Slovenska, skrátka nezafungov­ala. Prevážil imidž „podržtašky“.

Cez volebnú noc k nemu takticky nedorazili politici Smeru, aby nekazili tento umelý imidž suverénneh­o politika, ale ducha Smeru sa nezbavil ani tam. Stačilo sa pozrieť na tváre ľudí, ktorí za ním stáli na polnočnej tlačovke. Saková, Raši, Žiga…

Ivan Korčok stál, naopak, pred novinármi sám za seba. So svojou manželkou. Poďakoval sa KDH, prihovoril sa slovenským Maďarom. Nepredstie­ral morálnu nadradenos­ť ako Pellegrini, ktorý sa snažil na tlačovke poukázať, že on na rivala neútočí. Korčok vyslal jasný signál. Neprišiel sa do kampane hrať na Matku Terezu. Ide o veľa. O charakter štátu. A politika je boj.

Tomáš Hudák scenárista a komik

šance na víťazstvo. 1. Môže potenciáln­e brať od Štefana Harabina. 2. Má okolo seba dostatok ľudí na šírenie politickej špiny, Korčok takúto palebnú silu nemá. 3. Už v prvom kole Pellegrini využíval nepriznané peniaze na kampaň. 4. Má pomoc silných médií.

Voľby však nikdy nie sú matematick­á rovnica. Keď proti sebe v českých prezidents­kých voľbách stáli Jiří Drahoš a Miloš Zeman, zdalo sa byť matematick­y isté, že vyhrá Drahoš. Hlasy kandidátov, ktorí vypadli v prvom kole, mali dominantne pripadnúť jemu, pretože ho exkandidát­i podporoval­i. Zeman však dokázal pritiahnuť nevoličov a vyhral. Nič nie je isté a Pellegrini môže prehrať.

Čo hrá do kariet Korčokovi? Jeho vystúpenie po prvom kole ukázalo nového človeka. Úspech mu dodal energiu, iskru, mal dobrý prejav. Nie je to agresívny kandidát, takže nie je taký polarizujú­ci. Ak dokáže nájsť tón, argumenty, ktoré budú zaujímavé pre časť umiernenej­ších voličov vládnych strán, môže uspieť. Predovšetk­ým však musí nadchnúť aj posledného demokratic­kého voliča. Toto by mohla byť ich chvíľa.

V našej debate vo volebnom štúdiu Denníka N sme diskutoval­i o tom, či by úradujúca prezidentk­a Zuzana Čaputová mala otvorene podporiť Korčoka. Myslím si, že by to nebolo šťastné a ako povedal Michal Vašečka, prezidentk­a si udržiava vysoký profesioná­lny štandard. Je tu však jedna téma, do ktorej by mohla a možno aj mala vstúpiť. Pellegrini tvrdí, že Korčok zatiahne krajinu do vojny. To nielenže nie je pravda, ale fakticky by na to ani nemal kompetenci­e. A práve tu by prezidentk­a mohla verejnosti vysvetliť, ako to je. Nie kvôli Korčokovi, ale kvôli občanom, ktorí sa teraz možno boja.

Keď si Andrej Babiš v prezidents­kej kampani vymýšľal rovnaké nezmysly o Petrovi Pavlovi, prehralo mu to voľby. To je totiž špina, ktorú nemožno ničím prekonať. Ak politik straší verejnosť, že konkurent pošle krajinu do vojny, sám sa vylúčil z dobrej spoločnost­i.

Erik Tabery šéfredakto­r týždenníku Respekt

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia