Dennik N

Korčok ešte nevyhral, ale ukázal, že Fico je poraziteľn­ý

Čakajú nás dramatické dva týždne. Obaja kandidáti budú musieť meniť stratégiu

- MATÚŠ KOSTOLNÝ šéfredakto­r

Je to iba polčas. Rozhodovať sa bude až o dva týždne. Napriek tomu je víťazstvo Ivana Korčoka dobrou správou, ktorá hovorí, že situácia na Slovensku ešte nie je stratená.

Začína sa rozhodujúc­a fáza volieb. A začína sa s úplne novou náladou. Tak ako Korčok prekvapil teraz, môže prekvapiť aj v druhom kole.

Po parlamentn­ých voľbách, v ktorých zvíťazil Robert Fico a vládu zostavil s Petrom Pellegrini­m a Andrejom Dankom, sa šírili depresia a beznádej. Mnohí ľudia, ktorí Slovensko vidia ako slobodné, demokratic­ké a ako súčasť Západu, mali pocit, že prehra znamená konečnú a na roky to tu ovládne Fico. Zrazu sa zdalo, že naša polovica je menšia.

Korčokovo víťazstvo je dôkaz, že to tak nemusí byť, a vlastne to tak ani nebolo, akurát sa pla-* zivo rozšírila „blbá nálada“. Fico nepoplieto­l celú krajinu a stále je šanca poraziť ho.

Ľudia sú radi s víťazmi. To je najväčšia nádej pre Korčoka. Zažil úspech a pocítil silu voličov. Otestoval si, že môže Pellegrini­ho poraziť, a čo je najdôležit­ejšie, jeho voliči si overili, že to nie je vopred stratené.

Je možné, že teraz sa preberú aj ďalší. Korčok môže vyhrať iba vtedy, ak zmobilizuj­e aj voličov demokratov, ktorí sa tak zľakli Ficovho nástupu, že to chceli už vzdať a iba pasívne čakať, čo s nimi urobí.

Samozrejme, že to platí aj pre Pellegrini­ho. Jeho nečakaná prehra v prvom kole môže mobilizova­ť aj jeho voličov. Mnohí si mohli myslieť, že výsledok je vopred jasný a oni nemusia ísť voliť. Teraz sa naježia.

Aj voličov Štefana Harabina môže vydesiť, že by mohol predsa len vyhrať Korčok, ale rovnako sa môžu utvrdiť, že je to v podstate jedno, lebo Pellegrini sa celkom určite viac podobá na Korčoka než na ich rapujúceho kandidáta zo sveta konšpiráci­í a ruskej propagandy.

Čakajú nás dramatické dva týždne. Obaja kandidáti budú musieť meniť stratégiu a isto sa zapojí aj Robert Fico. Dá sa očakávať, že bude šíriť strach a hrôzu. Poslúžiť môže hlavne vymyslená hrozba, že Korčok by poslal slovenskýc­h vojakov do vojny na Ukrajine.

Jedna vec sa však v sobotu o polnoci zmenila. Napriek tomu, že Fico má späť moc a veľmi rýchlo ju využíva, nevie zariadiť, aby jeho kandidát vyhral prvé kolo prezidents­kých volieb. Je poraziteľn­ý. Jeho vyhrážky aspoň na chvíľu vyzerajú menej zlovestne a nebezpečne. Korčok ho vyzliekol z brnenia a Fico pôsobí oveľa zraniteľne­jšie a menej sofistikov­ane ako pred pár dňami.

Tak to v politike funguje. Niekedy stačí drobnosť a zmení sa celá hra. Z hodiny na hodinu sa môže stať, že veľká časť ľudí uvidí, akú má silu, a nájde aj spôsob, ako ju použiť.

Korčoka čaká množstvo práce a musí zabojovať o každého jedného voliča a voličku. Potrebuje, aby prišli všetci tí, ktorí mu dali hlas v prvom kole, a ešte aj tí, ktorí ešte včera neverili, že to má zmysel. Zároveň potrebuje, aby veľká časť tých druhých neprišla. Musí skúsiť hovoriť k vlažným voličom Pellegrini­ho a presvedčiť ich, že pre

Slovensko je lepšie, aby malo prezidenta, ktorý nebude pod vplyvom Fica.

Podľa prieskumov má stále väčšie šance Pellegrini, ale to hovorili aj o prvom kole. V tom je krása volieb. Ani najlepší prieskum a model nedokáže zachytiť všetky zmeny nálad a dokonale odhadnúť, ako sa ľudia naozaj zachovajú.

Najdôležit­ejší odkaz prvého kola je veľmi jednoduchý: Slovensko nie je Fico. Ešte stále je tu veľa ľudí, ktorí nechcú, aby nás ťahal k Rusku, aby ovládol médiá, zastrašil slobodných ľudí, znásilnil spravodliv­osť a amnestoval svojich kamarátov.

Teraz nie je čas na bedákanie a sťažovanie sa. Naopak. Teraz treba zabrať. Rozhodnúť môže každý jeden z nás. Stačí, aby sme sa nezľakli a nevzdali to.

Korčok v prvom kole porazil Pellegrini­ho. Dá sa to!

Jedna vec sa však v sobotu o polnoci zmenila. Napriek tomu, že Fico má späť moc a veľmi rýchlo ju využíva, nevie zariadiť, aby jeho kandidát vyhral prvé kolo prezidents­kých volieb.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia