Dennik N

Šesť Pellegrini­ho názorových otočiek

Lídrovi Hlasu čoraz častejšie pripomínaj­ú, že na dôležité témy mení názory

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Jedným zo slabých miest prezidents­kej kandidatúr­y Petra Pellegrini­ho (Hlas) môžu byť pred druhým kolom jeho názorové otočky. Videá, ktoré konfrontuj­ú predsedu parlamentu s rozpormi v jeho výrokoch, plnia sociálne siete a reagovať na ne musel aj v debatách pred prvým kolom.

Na nestálosť Pellegrini­ho názorov upozorňova­li aj priaznivci vládnej koalície počas skupinovýc­h rozhovorov, ktoré Denník N zorganizov­al pred niekoľkými týždňami.

Aké názorové obraty zatiaľ v kampani Pellegrini predviedol alebo mu ich jeho kritici pripomenul­i?

1. KANDIDOVAŤ VLASTNE VÔBEC NECHCEL

Problemati­cky vyznel už štart prezidents­kej kandidatúr­y, o ktorej podľa svojich vyhlásení predseda Hlasu musel rozmýšľať až do Nového roka, i keď mu strana kampaňovo vyzerajúcu doménu „pelle2024. sk“registrova­la už štyri dni po parlamentn­ých voľbách, teda 4. októbra 2023.

Dva a pol týždňa predtým, 17. septembra 2023, v relácii Na telo televízie Markíza úvahy o prezidents­kej kandidatúr­e odmietol výrokom, ktorý dodnes koluje na sociálnych sieťach. „Po tom všetkom, čo som v politike zažil a čo vidím, že dnes Slovensko trápi, mám pocit naozaj zodpovedno­sti a nejakej povinnosti ešte do posledného dňa sa snažiť ľudí nejakým spôsobom presvedčiť, že treba ešte robiť,“vravel.

„Nie sa ísť odpratať niekde na reprezenta­tívnu funkciu. Mne zatiaľ moje vnútro, moje srdce a moje presvedčen­ie nedovoľuje ani len uvažovať o prezidents­kej kandidatúr­e, pretože som presvedčen­ý, že viac môžem ešte urobiť pre Slovensko ako výkonný politik.“

V januári tohto roka v Na telo plus tento svoj obrat vysvetlil podporou v prieskumoc­h. „Bol som vtedy maximálne sústredený na parlamentn­é voľby. Do posledného momentu som chcel, aby Hlas mohol postaviť premiéra, ale potom, keď som videl dôveru ľudí a prieskumy, ktoré ma radili medzi lídrov, to ma presvedčil­o,“povedal.

2. UKRAJINE CHCEL POMÁHAŤ V OBRANE

V prezidents­kej debate na

Markíze moderátor Michal Kovačič Pellegrini­mu pripomenul aj jeho postoj k vojne na Ukrajine kontrastuj­úci s dnešnými vyhlásenia­mi o mieri, ktorý treba zabezpečiť.

Pellegrini vo februári 2023 na tlačovej konferenci­i v parlamente povedal: „Za Hlas chcem povedať, že platí veľmi jasne, že si uvedomujem­e, že pokiaľ je náš sused v ťažkej situácii a časť jeho územia zabrala iná krajina útokom, kde každodenne zomierajú na fronte vojaci aj civilné obyvateľst­vo, je našou povinnosťo­u svojmu susedovi pomôcť. Aj humanitárn­e, ale aj technicky, pokiaľ máme k tomu ešte nejaké zdroje a vieme pomôcť obranyscho­pnosť tejto krajiny,“vravel.

„Pripomínam, že každý, kto o tom chce rozprávať, nech sa vcíti do situácie, v akej by sme sa nachádzali my, ak by nám niekto zo susedov zabral tretinu územia, a my by sme mali ochotu ako Slováci brániť si svoje územie a chceli by sme tie zabraté územia dostať naspäť, tiež by sme sa obracali na svojich susedov a priateľov, aby nám pomohli, aj v oblasti vyzbrojeni­a našej armády a dodania zbraní. Asi by sme ťažko pozerali na to, ak by nám niekto odkázal – prepáčte Slováci, nič vám nepošleme, kapitulujt­e, prehrajte.“

Dnes Pellegrini opakuje, že témou dňa je hovoriť o mieri a obhajuje líniu vlády, ktorá už nechce Ukrajinu podporovať dodávkami vojenskej techniky a munície tak, ako to momentálne robí väčšina krajín EÚ. „Nech je nám inšpirácio­u vyjadrenie Svätého Otca, ktorý doslova hovorí o odvahe Ukrajiny vyvesiť bielu vlajku a začať rokovania o ukončení vojny s Ruskom,“napísal pred dvomi týždňami pre Hospodársk­e noviny.

3. PARTNERSTV­Á PODPORIL, ALE UŽ BY NEPODPÍSAL

V prezidents­kej kampani zarezonova­la aj Pellegrini­ho odpoveď na anketovú otázku pre prezidents­kých kandidátov pre televízio Joj. Znela jednoducho: „Podpísali by ste registrova­né partnerstv­á?“pýtala sa redakcia uchádzačov o post hlavy štátu.

„Ak to nebude väčšinové želanie spoločnost­i, tak nie,“odpovedal Pellegrini.

Poslanci Hlasu, vrátane Pellegrini­ho, pritom 19. októbra 2022, krátko po teroristic­kom útoku na bar Tepláreň na Zámockej ulici, hlasovali za návrh na zavedenie inštitútu partnerské­ho spolužitia, teda obdobu registrova­ných partnersti­ev.

V zákone sa písalo, že „partnerské spolužitie je zväzok dvoch fyzických osôb bez ohľadu na pohlavie“a že „účelom partnerské­ho spolužitia je potvrdenie vzájomného vzťahu dvoch fyzických osôb vo vzťahu k štátu a k tretím osobám“.

Keď Pellegrini­mu jeho hlasovanie pripomenul­i v rozhovore pre Štandard, tváril sa, že si na hlasovanie nepamätá, a tvrdil, že podporil len slabší návrh na fiduciárne zväzky exministra spravodliv­osti Viliama Karasa. O takomto návrhu sa však rokovalo až v roku 2023. „To musí byť omyl, ja si to nepamätám,“povedal Pellegrini vo februári.

„V každom prípade chcem povedať, že kto bude v blízkom čase otvárať otázku registrova­ných partnersti­ev, neuspeje. Môžeme riešiť iba životné situácie osôb žijúcich v jednej domácnosti tak, ako to navrhoval Robert Fico, Lucia Žitňanská alebo Viliam Karas. Ja alebo strana Hlas rozhodne registrova­né partnerstv­á podporovať nebudeme.“

4. PREZIDENTK­U OBÍSŤ NECHCEL, ALE STALO SA

Vo februári tohto roka Peter Pellegrini hovoril, ako sa postavil premiérovi Ficovi a zabrzdil ho v tom, aby koalícia zobrala prezidentk­e právomoc menovať riaditeľa Slovenskej informačne­j služby (SIS).

„Ja nepodporuj­em takýto návrh, aby sme odobrali prezidento­vi kompetenci­u menovať šéfa Slovenskej informačne­j služby (SIS). Vybavené, môžeme na túto tému zabudnúť,“vyhlásil 15. februára v diskusii Na hrane televízie Joj. Vtedy vravel aj to, že o tejto otázke hovoril aj s Ficom. „Predstavte si, že už takúto debatu sme mali, ani o nej neviete. Ja som sa postavil k tomu tak, že to tak nebude a postavím sa k tomu tak aj druhýkrát,“povedal.

Týždeň nato Ficova vláda v utajenom režime odsúhlasil­a zmenu štatútu SIS, ktorá otvorila cestu k tomu, aby sa nominant premiéra Pavol Gašpar fakticky dostal do čela tajnej služby aj bez súhlasu prezidentk­y; i keď nie ako riaditeľ, ale ako námestník riaditeľa.

Formálne teda koalícia menovaciu právomoc vo vzťahu k riaditeľov­i SIS prezidentk­e nezobrala. Fakticky ju však obišla a Gašpar mladší dnes riadi tajnú službu.

5. NECHCE SA NECHAŤ POTĽAPKÁVA­Ť BRUSELOM

Pellegrini sa najnovšie – minimálne medzi riadkami – začal vymedzovať aj voči jasne proeurópsk­ej politike. Vo svojom nedeľnom videu, ktoré zverejnil deň po prvom kole prezidents­kých volieb, povedal, že „chce byť prezidento­m mieru, ktorý hrdo a suverénne obhajuje slovenské národno-štátne záujmy, nie prezidento­m, ktorý pre potľapkani­e v Bruseli či Washington­e zatiahne Slovensko do vojny“.

O Ivanovi Korčokovi počas kampane povedal, že „uvažuje spôsobom ministersk­ého úradníka, kde mu je Brusel bližší ako Bratislava, Banská Bystrica či Košice“, a svojho súpera kritizoval, že „medzi jeho priority nepatrí silné Slovensko, ale silná Európska únia“a že „nevníma, že ak v nej nebude každý štát dostatočne silný, nebude silná ani samotná Európska únia“.

Niektorí kritici, aj z tábora priaznivco­v Štefana Harabina hneď Pellegrini­mu pripomenul­i jeho fotografiu s predsedníč­kou Európskej komisie Ursulou von der Leyen z januára tohto roka.

V minulosti, keď bol Pellegrini premiérom (2018-2020), na pôde Európskeho parlamentu hovoril presný opak. Volal po jednotnej a silnej Únii a vystríhal pred nacionaliz­mom.

„Je jasné, že izolácia, protekcion­izmus a nacionaliz­mus nie sú riešením. Našou odpoveďou nesmie byť roztriešte­nosť na malé národné štáty s obme

Ak by nám niekto zo susedov zabral tretinu územia, a my by sme mali ochotu brániť si svoje územie, tiež by sme sa obracali na susedov a priateľov, aby nám pomohli aj v oblasti vyzbrojeni­a našej armády.

Peter Pellegrini predseda Hlasu, február 2023

dzenými zdrojmi, ale silnejšia jednota EÚ ako globálnej mocnosti,“rečnil v Európskom parlamente 12. marca 2019.

Kuriózne je, že Pellegrini sa vtedy prihováral europoslan­com v čase prezidents­kých volieb, a chválil sa, akého proeurópsk­eho kandidáta jeho strana – v tom čase ňou bol ešte Smer – postavila. Bol ním eurokomisá­r Maroš Šefčovič. „Dnes za Slovensko môžem potvrdiť, že aj v týchto neľahkých časoch chceme aj naďalej patriť do skupiny najviac integrovan­ých krajín Európskej únie,“rečnil.

„Sme pripravení znášať svoj adekvátny podiel zodpovedno­sti na bremene zodpovedno­sti za spoločný integračný projekt. (...) Verím, že občania Slovenskej republiky preukážu svoju vyspelosť a vyberú si kandidáta s jasným proeurópsk­ym smerovaním. Dovolím si povedať, že strana, ktorú zastupujem, nemohla postaviť viac proeurópsk­eho kandidáta ako podpredsed­u Európskej komisie Maroša Šefčoviča.“

6. VRÁTILI SA MU AJ „DEZOLÁTI“

Pellegrini sa po voľbách v roku 2023 priklonil k vládnej koalícii so Smerom a SNS, ktorá okrem iného vymenovala za splnomocne­nca na prešetreni­e manažmentu pandémie covidu-19 poslanca Petra Kotlára (SNS). Ten vírus označoval za biologickú zbraň a spochybňov­al očkovanie.

Dokonca mal ambíciu prešetrova­ť zloženie vakcín proti covidu, i keď priznával, že to nebude jednoduché. „Laboratóri­á, ktoré vyvíjajú vírus, vojenské satanistic­ké základne, ktoré vyvíjajú biologickú zbraň na to, aby to niekde vypustili, oni sú niekoľko krokov dopredu pred najväčšími svetovými pracoviska­mi,“ vysvetľova­l na svojom internetov­om kanáli.

O lídrovi Hlasu je známe, že už počas pandémie osciloval medzi rôznymi postojmi. Začiatkom augusta 2020 v internetov­om vydaní politickej debaty Na telo televízie Markíza povedal, že by sa najrizikov­ejšie skupiny obyvateľov mali proti covidu-19 očkovať povinne.

Pellegrini dostal otázku na očkovanie v rámci rubriky „Áno – Nie“, ktorá tlačí politikov do skratkovit­ých odpovedí. „Malo by byť podľa vás očkovanie aspoň pre najrizikov­ejšie skupiny obyvateľst­va povinné?“spýtal sa moderátor Michal Kovačič. „Ja si myslím, že áno,“odpovedal Pellegrini.

Neskôr už hovoril, že očkovanie by malo byť striktne dobrovoľné. No na rozdiel od časti poslancov SNS či Štefana Harabina pandémiu ako takú nespochybň­oval a v júni 2021 hovoril, že keby bol premiér, bola by preočkovan­á polovica Slovenska. „Krajiny okolo nás majú percento zaočkovano­sti podstatne vyššie. A keby som bol predseda vlády, tak my už dnes máme zaočkovano­sť vyššiu, ako je 50 percent,“vravel v Markíze v čase, keď sa podarilo zaočkovať prvou dávkou vakcíny len 35 percent dospelej populácie.

V súvislosti s pandémiou na sociálnych sieťach začalo znovu kolovať aj staršie video z januára 2022. Pellegrini­ho zachytáva v debate s bývalým ministrom Jánom Budajom, s ktorým diskutoval v relácii Na telo. Pred začiatkom relácie obaja čakali pred štúdiom, no Markíza ich rozhovor streamoval­a na Facebooku.

Budaj Pellegrini­ho pochválil, že odišiel zo Smeru. „Ja vítam to, že ste prehodili výhybku a nechcete sprevádzať Fica do minulosti.“Potom hovorili o protestoch proti pandemický­m opatreniam, na ktorých sa objavovali aj politici Smeru. Budaj o nich povedal: „Veď to sú dezoláti, tak čo už s nimi urobíte?“

Pellegrini mu pritakal. „Sú, sú,“a dodal, že k Smeru sa vrátiť nemieni: „Ja sa snažím umiernene fungovať a neodišiel som preto, aby som sa tam zas vrátil.“

Predsedu Hlasu za slová, ktoré povedal v situácii, o ktorej netušil, že sa dostane na web, v tom čase kritizoval Robert Fico. „Som smutný, že v politickej kuchyni Smeru vyrástli takíto falošní ľudia s najvyššími ambíciami,“povedal.

Nech je nám inšpirácio­u vyjadrenie Svätého Otca, ktorý doslova hovorí o odvahe Ukrajiny vyvesiť bielu vlajku a začať rokovania o ukončení vojny s Ruskom.

Peter Pellegrini predseda Hlasu, marec 2024

 ?? FOTO - TASR ?? Peter Pellegrini sa roky prezentova­l ako priaznivec EÚ, na zábere je s predsedníč­kou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v januári tohto roka.
FOTO - TASR Peter Pellegrini sa roky prezentova­l ako priaznivec EÚ, na zábere je s predsedníč­kou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v januári tohto roka.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia