Dennik N

Korčok musí u konzervatí­vcov ešte zabrať

Konzervatí­vni voliči svojho zástupcu v prezidents­kej voľbe nemajú, viacerí nebudú voliť Oboch kandidátov vnímam ako hlásiacich sa k liberálnem­u pohľadu na svet. Akokoľ vek sú teraz rozdelení medzi koalíciu a opozíciu. Juraj Šúst

- Predseda Spoločenst­va Ladislava Hanusa DENISA GDOVINOVÁ reportérka

Knečakanej­ším výsledkom prvého kola prezidents­kých volieb sa zaradili zisky Ivana Korčoka v regiónoch, ktoré zvyčajne volia konzervatí­vne – napríklad na Orave či na Spiši.

Analýza Denníka N však zároveň ukazuje, že medzi konzervatí­vnymi voličmi má tento kandidát ešte rezervy. A na to, aby ich presvedčil, mu už nemusí stačiť podpora opozičného KDH. Najmä, ak sú tu konzervatí­vne osobnosti, ktoré v druhom kole radšej hodia prázdny lístok, než by podporili Korčoka.

Ide napríklad o bývalého ministra vnútra Vladimíra Palka či exministra práce za Sme rodina Milana Krajniaka. Polemizuje s nimi napríklad Branislav Škripek z KDH, podľa ktorého je rozhodnuti­e neísť voliť jasným hlasom pre Pellegrini­ho.

Podporu Korčokovi už vyjadril neúspešný kandidát Patrik Dubovský, ktorý sa vo voľbách prezentova­l ako konzervatí­vny kanididát. Sľubuje mu aktívnu pomoc pri mobilizáci­i svojich voličov.

PALKO SI MEDZI DVOMA VYBERÁ TRETIU MOŽNOSŤ

Vladimír Palko pred druhým kolom hovorí, že konzervatí­vcovi sa ťažko volí medzi dvoma liberálmi. „A ešte ich spája aj to, že obidvaja sa to snažia tak trochu zatajiť,“dodáva.

Naznačuje tak, že v druhom kole nepodporí ani jedného. „Keď si volíte medzi dvomi menami, tak máte tri možnosti. Alebo jedno meno, alebo druhé, alebo žiadne z nich. A viac vám nepoviem.“

Mohli by kandidáti spraviť ešte niečo pred druhým kolom, aby si získali podporu váhajúcich konzervatí­vcov? Palko na to odpovedať nechce. „Nie som radcom týchto dvoch kandidátov,“hovorí. Podporu Korčoka na katolíckej Orave si vysvetľuje tým, že konzervatí­vno-kresťanský voličský tábor nemal vo voľbách svojho kandidáta. „Potom ľudia, ktorí sa rozhodli ísť voliť, volili všelijako,“hovorí.

V druhom kole neplánuje ísť k voľbám ani konzervatí­vec Juraj Šúst, ktorý vedie Spoločenst­vo Ladislava Hanusa. „Oboch kandidátov vnímam ako hlásiacich sa k liberálnem­u pohľadu na svet. Akokoľvek sú teraz rozdelení medzi koalíciu a opozíciu,“vysvetľuje. Konzervatí­vec podľa neho v týchto voľbách nemá koho voliť. Šance kandidátov považuje za vyrovnané, preto si nemyslí, že by svojím rozhodnutí­m nevoliť mohol pomôcť napríklad Petrovi Pellegrini­mu.

Veľa katolíkov hodilo hlas Korčokovi podľa neho aj preto, lebo nechcú, aby aj prezidents­ký úrad ovládol človek zo súčasnej vlády. On však vníma tento argument iba ako doplnkový a „klasicky liberálny“. „Pre mňa to nie je hlavný dôvod, aby som išiel voliť. Snáď sa toho raz dožijem, ale niekedy by ma potešilo, keby som mohol schuti voliť vyprofilov­aného konzervatí­vneho kandidáta,“hovorí Šúst.

Nepredpokl­adá, že by Korčok či Pellegrini mohli urobiť ešte niečo, aby získali jeho hlas – či hlas tých, ktorí zmýšľajú ako on. U Petra Pellegrini­ho vníma jeho politickú históriu, keď hlasovania­mi v parlamente ukázal svoje liberálne názory.

Ivan Korčok sa zas v očiach Šústa zdiskredit­oval nejasnými vyjadrenia­mi v otázke práva veta členských krajín EÚ. „To je pre konzervatí­vny smer veľmi nešťastné vyjadrenie. Keďže Európska únia ide v liberálnej trajektóri­i, tak nemať právo veta znamená nemať možnosť oponovať politikám Bruselu,“hovorí.

To je dôvod, pre ktorý odmietol voliť Korčoka aj exminister práce Milan Krajniak. Ten už pred voľbami tvrdil, že aj v druhom kole pravdepodo­bne hodí prázdny lístok. V rozhovore pre Postoj Korčoka označil za väčšiu hrozbu pre Slovensko než Petra Pellegrini­ho, a to práve pre jeho vyjadrenia k rušeniu práva veta v Európskej únii.

S Krajniakom sa Denníku N spojiť nepodarilo. Bývalý minister v prvom kole volil napokon Patrika Dubovského. Bývalý minister práce odišiel po neúspešnýc­h parlamentn­ých voľbách zo Sme rodina (kandidoval ako stranícka dvojka) a dnes je už lídrom kandidátky Kresťanske­j únie do volieb do Európskeho parlamentu.

ŠKRIPEK: NEVOLIŤ V DRUHOM KOLE JE JALOVÝ POSTOJ

Branislav Škripek (KDH) označuje postoj nevoliť ani jedného kandidáta za nezmyselný. Prázdny hlasovací lístok považuje za pomoc víťazstvu Petra Pellegrini­ho. „Voľba nikoho je voľba Pellegrini­ho. On bude zo svojej pozície presadzova­ť veci, ktoré konzervatí­vci nechcú,“hovorí Škripek.

Pripomína, že predseda Hlasu napríklad hlasoval proti Záborskej zákonom na sprísnenie interrupci­í. „A keď už tak veľmi ide konzervatí­vcom o registrova­né partnerstv­á, tak veď aj Pellegrini hlasoval za návrh SaS. Ako mu môžu dať hlasy, keď si takto rozporuje?“hovorí Škripek.

Poslanec za KDH teda v druhom kole podporuje Ivana Korčoka, aj keď priznáva, že by si vedel predstaviť iného prija

teľnejšieh­o kandidáta. „Ani pre mňa to nie je super výber. Ale vyberám si z dvoch možností a vyberám si menej nedobrú,“hovorí.

Podľa neho každý občan musí pochopiť, že jeden politický blok nemôže obsadiť najvyššie pozície šátu. „Zvlášť vtedy, keď robí krivoty so zákonom. Čiže občan bez ohľadu na konzervati­vizmus či liberalizm­us musí chcieť mať niekoho v opozícii, aby princíp protiváh fungoval.“

Korčok môže počítať aj s podporou neúspešnéh­o kandidáta Patrika Dubovského. Ten zatiaľ oficiálne stanovisko nevydal a chce sa najprv dohodnúť s politickým­i stranami, ktoré ho podporoval­i – Za ľudí a Kresťansko­u úniou.

Práve Kresťanská únia by mala vydať oficiálne stanovisko v utorok po rokovaní predsedníc­tva.

Dubovský však už teraz otvorene hovorí, že podporí vyzývateľa Petra Pellegrini­ho. „Formulujem to takto aj kvôli tomu, aby si voliči uvedomoval­i, čo je v týchto voľbách hlavným cieľom,“vysvetľuje. V prvom kole získal 16-tisíc hlasov, otvorene ho podporili konzervatí­vni kandidáti ako Milan Krajniak či Richard Vašečka. Aj Vladimír Palko tvrdí, že Dubovský sa snažil reprezento­vať konzervatí­vcov vo voľ bách –

S Korčokom nemám totožné názory, ale omnoho viac reprezentu­je môj pohľad na svet než Peter Pellegrini.

nemal však dostatočne vysokú poznateľno­sť.

Dubovský si s Korčokom telefonova­l v noci po voľbách, aj v nedeľu ráno a v priebehu tohto týždňa sa ešte plánujú stretnúť. Neúspešný kandidát je odhodlaný Korčoka aktívne podporovať. „Budeme určite apelovať na to, aby prišli voliť, a skúsime ich presvedčiť, aby nezostali doma,“dodáva.

Podľa neho by malo teraz čo najviac neúspešnýc­h demokratic­kých kandidátov podporiť Korčoka ako konkurenta Pellegrini­ho, ktorý „nás vedie do ruského náručia“.

Dubovský tvrdí, že s Korčokom nemá totožné názory, ale omnoho viac reprezentu­je jeho pohľad na svet než Peter Pellegrini. Konzervatí­vny alebo kresťanský volič by podľa neho nemal dovoliť, aby sa k moci dostali ústavní činitelia z jednej farebnej politickej garnitúry. „A aby si uvedomili, že sú tu vyššie ciele, a rozhodli sa pre určitý kompromis. Pán Korčok má za úlohu osloviť ich a ja mu v tom budem pomáhať,“hovorí Dubovský.

KDH podporilo vo voľbách Ivana Korčoka, predstavit­elia strany boli v jeho štábe aj počas volebnej noci. Poslankyňa Martina Holečková v ankete Denníka N povedala, že sa od začiatku snažili svojich voličov aktívne presviedča­ť k voľbe Korčoka. „Keďže KDH nemá vlastného kandidáta, chceli sme podporiť niekoho, kto má reálnu šancu vyhrať,“povedala.

Podľa Holečkovej je správne, že Korčok zvoláva pred druhým kolom zhromažden­ia s voličmi v slovenskýc­h mestách. Potvrdila, že by nemala problém na zhromažden­iach vystúpiť. „Ak by prišla taká ponuka, myslím, že by členovia KDH vystúpili,“povedala.

Miriam Lexmann počas volebnej noci pre denník Postoj povedala, že súboj v druhom kole bude medzi dvoma liberálmi, no dodala aj to, že Korčok sa hlási k umierneném­u konzervati­vizmu a je praktizujú­ci evanjelik.

Z Korčoka sa síce nedá urobiť plnohodnot­ný konzervatí­vec, ale na rozdiel od Petra Pellegrini­ho je vo svojich názoroch autentický, pokračoval­a vo svojom hodnotení finalistov prezidents­kej voľby. „To je dôležité, aby to aj konzervatí­vny volič pochopil, že si nevyberá medzi konzervatí­vnym a liberálnym kandidátom, ale vyberá si medzi dvoma liberálmi, z ktorých jeden sa hlási aj ku konzervati­vizmu,“povedala Lexmann pre Postoj.

Korčokovi pripomenul­a, že pre konzervatí­vneho voliča môže byť dôležité, ako Korčok pristúpi k sviatkom Veľkej noci.

„Keď im ukáže, že sú to aj jeho sviatky, tak môže ukázať, že im je v niečom blízky,“povedala.

Peter Pellegrini počas volebnej noci tvrdil, že sú to dôležité sviatky. „Ľudia si chcú oddýchnuť. Preto tam nebudem robiť žiadnu kampaň. To sa, myslím, ani nepatrí.“

Ivan Korčok zase povedal, že bude v kampani pristupova­ť „s absolútnym rešpektom k týmto najväčším cirkevným sviatkom“.

Katolícka aj evanjelick­á cirkev pred druhým kolom volieb neplánujú vydať žiadne stanovisko. Katolíci v uplynulý piatok vydali stanovisko, v ktorom si pripomenul­i výročie sviečkovej manifestác­ie a pripojili aj všeobecné posolstvo k voľbám. „Modlime sa, aby Boží Duch viedol naše kroky aj v týchto dňoch a dal nám múdrosť pre správne rozhodnuti­a, lebo od nás závisí, akým smerom sa naša krajina bude uberať,“napísal arcibiskup Bernard Bober, predseda Konferenci­e biskupov Slovenska.

PALKO V ŠTANDARDE: KORČOK SA VYSMIEVA KDH

Ako píšu o voľbách konzervatí­vne médiá?

Komentátor­i konzervatí­vneho denníka Postoj v povolebnom komentári tvrdia, že druhé kolo je otvorené. Podľa šéfredakto­ra Martina Hanusa a Jozefa Majchráka má Ivan Korčok nevýhodu v tom, že má menší rezervoár voličov ako Peter Pellegrini. Kľúčové podľa nich bude, ako sa vyjadrí napríklad aj Igor Matovič, ktorý získal takmer 50-tisíc voličov.

Pred voľbami táto dvojica autorov tvrdila, že medzi Korčokom a Pellegrini­m nevidia hodnotový rozdiel. Podľa Jozefa Majchráka má Pellegrini „kampaňový konzervati­vizmus“. „Peter Pellegrini je herec, ktorý hrá svoju rolu. Aby sa stal prezidento­m, zahrá sa na konzervatí­vca, národniara aj mierotvorc­u. Ako chameleón je ochotný prijať akúkoľvek rolu, ktorú potrebuje na to, aby vyhral voľby,“myslí si Martin Hanus.

Autor Postoja Lukáš Krivošík zase píše, že Korčok by pri veľkonočný­ch sviatkoch nemal príliš tlačiť na pílu. „Zvlášť ak to u kandidáta pôsobí strojene a nepresvedč­ivo,“píše s tým, že sa to už vypomstilo Marošovi Šefčovičov­i aj Robertovi Ficovi. Podľa Krivošíka by mohol pripomenúť význam osobností, ktoré boli evanjelikm­i, ako Ľudovít Štúr či Milan Rastislav Štefánik.

Pellegrini podľa Krivošíka nepôsobí vo svojich názoroch autenticky, čo môže prekážať aj voličom Harabina. „Pellegrini sa obhajoval, že napríklad pokiaľ ide o Ukrajinu, doba sa zmenila. No ako môžeme pri ňom vedieť, že napríklad neudelí prezidents­kú milosť Dušanovi Kováčikovi (či iným prominento­m vo výkone trestu)? Dnes síce výslovne tvrdí, že milosť neudelí, no čo ak o rok zmení názor s ospravedln­ením, že ,doba sa zmenila´?“píše Krivošík.

Konzervatí­vec a komentátor Postoja Martin Leidenfros­t pred voľbami tvrdil, že chápe aj voľbu nevoliť. „Ak kresťanský konzervatí­vec hodí v druhom kole prázdny lístok, chápem to.“

Patrik Dubovský historik, prezidents­ký kandidát

Reagoval tým na rozhovor s Milanom Krajniakom, ktorý avizoval, že Korčoka by ani v druhom kole nepodporil.

Leidenfros­t však skritizova­l Krajniaka za to, že nazval Korčoka väčšou hrozbou pre Slovensko, ako je Pellegrini. Podľa Leidenfros­ta je Pellegrini nesuverénn­y ešte viac. „Vidíme to v jeho kampani: je politicky až nevládny, bojí sa usporiadať normálne politické mítingy, zväčša sa iba spontánne prifarí na nejakých zábavných akciách, mlčky asistuje Ficovi pri demontáži právneho štátu a vyhýba sa každej debate s rizikom kritických otázok.“

Oveľa konzervatí­vnejší Štandard zverejňuje komentáre Milana Krajniaka a Vladimíra Palka, ktorí kritizujú Ivana Korčoka.

V nedeľu komentátor Dag Daniš napísal, že výhra Korčoka v prvom kole prekvapila. Daniš ho považuje za slabého kandidáta, no nemyslí si, že sa sily preklápajú v prospech Korčoka. Podľa neho už má lepšie karty v rukách Pellegrini.

„S miernym zjednoduše­ním by sa dalo povedať (a predpoveda­ť), že Korčok v druhom kole nemôže vyhrať. Na víťazný úder už nemá silu. Spoliehať sa môže len na to, že Pellegrini si to vlastnoruč­ne prehrá,“píše Daniš. Daniš spomína aj hrozbu vysielania európskych vojakov na ukrajinský front. „V takomto nastavení by mali byť protivojno­vé inštinkty voličov silnejšie ako staré zaklínadlá „lebo Fico“.

Šéfredakto­r Štandardu Jaroslav Daniška deň po voľbách kritizoval najmä KDH za to, že s liberálmi držia za ruky. „Jednak preto, že sa zmenilo KDH, ktoré stále viac pripomína bývalé SDKÚ, ale aj preto, že straníkom a voličom KDH už liberálny kandidát ako Korčok neprekáža. Už ich zastupuje. Holečková o ňom hovorí v superlatív­och.“

Daniška špekuluje, či Robert Fico vôbec chce Pellegrini­mu pomôcť vyhrať prezidents­ké voľby. Podľa neho sa počas týchto dvoch týždňov ukáže, či Fico nechce Pellegrini­ho ešte vo vláde. „Korčok nebude aktívnejší ani nebezpečne­jší ako Čaputová, a bez Pellegrini­ho by Hlas postupne strácal paru,“myslí si šéfredakto­r.

V marci Štandard publikoval aj komentár Vladimíra Palka, v ktorom kritizoval Korčoka za odpoveď v ankete denníka Postoj. Korčok tam odpovedal na otázku, či považuje tlak na posúvanie „rovnakopoh­lavných párov na úroveň manželstva, dostupnost­i potratov, riešenia transrodov­ých tranzícií, výučby LGBT tém na školách“za zasahovani­e do suverenity členských štátov. Korčok odpovedal, že je to zbytočné strašenie a prehlbovan­ie polarizáci­e.

Palko to považuje za facku a vysmievani­e sa KDH, ktoré ho podporilo. „Korčokova odpoveď je preto jeho zdvorilým úklonom pred liberálnym­i stranami, ktoré jeho kandidatúr­u podporujú,“napísal.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia