Dennik N

Komu pomôžu voliči Harabina?

Voliči Štefana Harabina rozmýšľajú, či v druhom kole volieb dať hlas Petrovi Pellegrini­mu. Bývalý sudca im to zatiaľ neodporuči­l

- VERONIKA PRUŠOVÁ

Štefan Harabin už druhý deň po voľbách opakuje, že jeho priaznivci vedia, čo majú robiť. V prvom kole volieb dostal takmer 265-tisíc hlasov, vďaka čomu skončil na treťom mieste.

Harabinovi voliči teraz zvažujú, ako sa zachovajú v druhom kole. Už teraz je z dezinfoscé­ny zrejmé, že nebudú voliť Ivana Korčoka. Podpora Petra Pellegrini­ho, ktorého dezinfoscé­na momentálne označuje za „menšie zlo“, však nie je automatick­á.

Ešte pred prvým kolom prezidents­kých volieb Harabin pre český týždenník Respekt povedal, že ak nepostúpi, vyzve svojich voličov, „aby zostali doma“.

Po prvom kole to zatiaľ nezopakova­l, no ani nepovedal, či odporučí voliť Petra Pellegrini­ho. Zároveň vylučuje, že by vymenil podporu predsedu Hlasu za kandidatúr­u na Ústavný súd.

Harabinovi priaznivci sa teraz rozhodujú, či predsa len zahlasujú za Pellegrini­ho alebo v druhom kole voliť neprídu.

PELLEGRINI­HO CHCÚ V DEZINFORMA­ČNEJ DISKUSII

Presvedčiť voliča z dezinforma­čnej scény bude pre Petra Pellegrini­ho náročné. Vyčítajú mu, že nechodí diskutovať do „alternatív­nych“médií, ako je Slobodný vysielač či Infovojna. Očakávajú, že pokiaľ ich predseda Hlasu naozaj chce osloviť, urobí to práve prostrední­ctvom konšpiračn­ých médií.

Pellegrini sa však dezinforma­čným médiám roky vyhýbal – keď sa v roku 2021 člen Hlasu

a starosta obce Dvory nad Žitavou Branislav Becík objavil v proruskej TV Slovan, predseda strany ho kritizoval a povedal, že „Hlas do žiadnych konšpiračn­ých médií nechodí“.

Medzičasom sa situácia zmenila. Minister vnútra a generálny manažér Hlasu Matúš Šutaj Eštok sa vo februári zúčastnil diskusie na Infovojne a krátko pred voľbami diskutoval aj s internetov­ým agresorom a hviezdou dezinforma­čnej scény Danielom Bombicom, na ktorého je vydaný medzinárod­ný zatykač. Pellegrini zatiaľ v týchto médiách nevystupov­al, no moderátori prokremeľs­kého kanála Infovojna mu dali v pondelok verejnú ponuku, aby prišiel do vysielania odpovedať na ich otázky. Jasnú podporu mu zatiaľ nevyjadril­i.

Neúčasť v dezinforma­čných médiách nie je jediná vec, ktorá prekáža voličom Štefana Harabina. Na jeho telegramov­om infokanáli sa aj po prvom kole volieb objavili príspevky a články, ktoré pripomínaj­ú Pellegrini­ho postoj k opatreniam.

Podporovat­elia Harabina spochybňuj­ú aj to, či má Pellegrini naozaj „vlasteneck­é a pronárodné“cítenie, a pripomínaj­ú mu aj jeho vyjadrenia o očkovaní proti covidu a to, že obranná zmluva s USA, proti ktorej sa konali veľké demonštrác­ie, sa začala riešiť práve v čase, keď bol premiérom.

Ešte pred prvým kolom volieb hovoril Harabin o favoritoch volieb ako o „ultraliber­áloch“a opakoval, že Pellegrini protipande­mickým

Som sudca a nikdy som s nikým nekupčil.

Štefan Harabin

Vsobotu čakal Štefan Harabin so svojimi priaznivca­mi na výsledky prezidents­kých volieb, v pondelok ho prišli podporiť na Špecializo­vaný trestný súd.

Dva dni po tom, ako Štefan Harabin nepostúpil do druhého kola prezidents­kých volieb, mal stáť pred súdom pre schvaľovan­ie trestného činu, ale aj hanobenia národa, rasy a presvedčen­ia.

Súdny proces sa napokon skončil skôr, ako sa vôbec stihol začať.

Sudca Špecializo­vaného trestného súdu Ján Buvala prípad odročil na neurčito, hoci skonštatov­al, že obžaloba spĺňa všetky zákonné náležitost­i.

Exminister spravodliv­osti a niekdajší prvý muž justície je obžalovaný od júna minulého roka za status, ktorý zverejnil na druhý deň po útoku Ruska na Ukrajinu. „Urobil by som presne to isté čo Putin v súvislosti s udalosťami na Ukrajine,“napísal deň po začiatku ruskej invázie vo februári 2022.

Harabin je obžalovaný zo schvaľovan­ia trestného činu, ale aj hanobenia národa, rasy a presvedčen­ia, za čo mu hrozia maximálne tri roky. Ide teda o sadzbu, ktorá umožňuje, aby vyviazol napokon s podmienkou.

Bývalý predseda Najvyššieh­o súdu a súdnej rady hovorí o politickom procese a o šikane. V úvode procesu opakovane útočil na prokurátor­a, ktorý obžalobu spísal.

AKO NOVELA ODDIALILA PROCES

Čo sa teda stalo, že ani nie po dvoch hodinách musel Ján Buvala konštatova­ť, že nemôže pojednávať?

Umožnili to zmeny v Trestnom poriadku, ktoré boli súčasťou kritizovan­ej vládnej novely Trestného zákona. Ústavný súd časť novely pozastavil, nie však časti týkajúce sa Trestného poriadku – tie začali platiť od 15. marca.

Podľa týchto zmien dostali prokurátor­i od 15. marca povinnosť do desiatich dní doplniť do svojich obžalôb zoznam benefitov, ktoré ponúkli spolupracu­júcemu obvinenému. Následne sudca musí posúdiť, či obžaloba spĺňa zákonné náležitost­i alebo nie.

A hoci v Harabinovo­m procese nevystupuj­e žiaden kajúcnik, sudca Buvala si vysvetlil novelu Trestného poriadku tak, že je povinný nanovo posúdiť, či obžaloba spĺňa to, čo má. A to aj napriek tomu, že už v minulosti rozhodol o jej prijatí.

Buvala aj teraz skonštatov­al, že obžaloba je v poriadku. Harabin však nové uznesenie využil na to, aby podal sťažnosť.

Ďalšie rozhodovan­ie sa preto presúva na Najvyšší súd.

Ten posúdi, či sudca Buvala postupoval správne alebo nie.

ÚTOKY A SMIECH S POTLESKOM VERNÝCH

A hoci sa napokon proces s Harabinom poriadne nerozbehol, už jeho úvod naznačil, že sudca Buvala to nebude mať v pojednávac­ej miestnosti jednoduché. Pre veľký záujem médií aj verejnosti presunul pojednávan­ie do najväčšej súdnej miestnosti na súde v Pezinku.

Sudca v úvode všetkých v súdnej sieni upozornil na procesné pravidlá, ako sa treba počas pojednávan­ia správať, a najmä na to, že nebude tolerovať urážlivé výroky.

Trvalo len päť minút a Harabin už po poučení začal útočiť na prítomného prokurátor­a Martina Nociara. Spochybňov­al poverenie, ktoré dostal Nociar od prvého námestníka generálneh­o prokurátor­a Jozefa Kanderu. „Je to nikto,“hovoril o prokurátor­ovi a tvrdil sudcovi, že nemôže protokolov­ať vyjadrenie Nociara.

Sudca Buvala síce Harabina upozornil, aby sa nevyjadrov­al hanlivo, neúspešnéh­o prezidents­kého kandidáta to však vôbec nezbrzdilo. „Ja mám dýchať jeden vzduch s páchateľom trestnej činnosti?“pýtal sa. Na výhradu, aby neútočil na nikoho v súdnej sieni, Harabin oponoval, že ako obžalovaný má právo sa obhajovať, ako uzná za vhodné.

Keď sa takmer po hodine útokov prihlásil o slovo prokurátor a sudca mu ho udelil, Harabin zopakoval, že je to „nikto“a nemôže sa preto vyjadrovať. Súdnou sieňou zaznel búrlivý smiech a potlesk.

Prišlo preto ďalšie upozorneni­e od sudcu. Varoval prítomných, aby sa správali dôstojne a nie ako na kultúrnom či športovom podujatí.

O niekoľko desiatok minút Harabin nazval Nociara „plechovičk­ou“. „To nie je urážka, to je ešte vyznamenan­ie,“reagoval Harabin a vysvetlil, že nemôže mať v úcte človeka, ktorý sa nerozumie právu. Pri označení za „plechovičk­u“už obžalované­ho upozornil aj sudca Buvala, aby sa zdržal takýchto útokov.

Už bez poznámky predsedajú­ceho sudcu Buvalu zostali ďalšie Harabinove útoky – tentokrát na Nociarovho kolegu prokurátor­a Tomáša Honza. Útočil na jeho súkromie a bez akýchkoľve­k dôkazov ešte o ňom vyhlasoval, že je „vydieraný politickým­i kruhmi“. Harabin vyčítal prokurátor­ovi Honzovi, že sa jeho status vôbec rieši na súde, a označoval to za vyrobenú politickú kauzu.

Okrem podpory Putina vo februári 2022 na Facebooku napísal, že „je povinnosťo­u Rusov pacifikova­ť nacistov, ktorí genocídne od roku 2014 zavraždili 15-tisíc civilistov“. Tento status sa už nedá spätne pozrieť. Pomerne rýchlo po zverejnení z Facebooku zmizol. Na tom, že Rusko nie je agresorom, však Harabin zotrváva.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia