Dennik N

Rusi mučenie podozrivýc­h teroristov neskrývali

Štyria muži podozrivý z útoku v Moskve, pri ktorom zahynulo najmenej 137 ľudí, sa objavili na súde

- MIREK TÓDA reportér a editor

Napriek tomu, že pri Moskve podľa expertov na terorizmus zabíjali džihádisti, prokremeľs­ké médiá a boty pokračujú v operácii: za všetkým je Západ a Ukrajina.

Mučenie rôznymi metódami si podľa ruských médií vyskúšali ruskí vyšetrovat­elia a bezpečnost­né zložky na zatknutých podozrivýc­h z teroristic­kého útoku na koncertnú sálu na okraji Moskvy.

Vyplýva to zo zverejnený­ch videí, ktoré kolujú na ruských provojnový­ch kanáloch, aj z fotografií zo súdu, kde v nedeľu večer obvinili štyroch údajných páchateľov z masakra z 22. marca. Všetci štyria ešte v nedeľu priznali vinu a hrozí im doživotie. Podľa agentúry TASS ide o občanov Tadžikista­nu.

Jedného z podozrivýc­h museli priviezť na vozíku, ďalší mal obviazanú hlavu na mieste, kde mu odrezali ucho, a na ostatných bolo vidno modriny po bitke. „Fotografie zo súdu ukazujú, že zadržaní boli surovo bití a počas výsluchov boli vystavení mučeniu,“napísal ruský server Meduza. Naznačuje to aj fotogaléri­a podozrivýc­h pred a po vypočúvaní.

K útoku, pri ktorom zomrelo najmenej 137 ľudí, sa prihlásili už v piatok v noci džihádisti z tzv. Islamského štátu.

VIDEÁ Z MUČENIA: ŽER SVOJE UCHO

Ruské bezpečnost­né orgány neskrývali vlastnú brutalitu voči podozrivým. Na sociálnych sieťach sa napríklad rozšírilo uniknuté video, ako počas akcie špeciálnyc­h jednotiek jednému zo zadržaných odrezali ucho a vložili mu ho do úst.

„Žer, ty suka! Odrežem ti vtáka a dám ti ho do úst!“zaznie na videu. Ako píše ruská služba BBC, video zverejnil provojnový ruský telegramov­ý kanál.

Na sociálnych sieťach sa objavili aj záznamy, na ktorom podľa podozrivéh­o z teroristic­kého útoku zrejme mučia elektrický­mi šokmi.

Teroristic­ká skupina ISIS (Islamský štát známy aj ako Dáiš) medzitým zverejnila viacero videí z masakru v koncertnej sále, ktorá po útoku zhorela. Oblečenie aj zbrane útočníkov sa zhodujú s inými zábermi z piatkového teroristic­kého útoku.

Napriek tomu, že podľa expertov aj americkej tajnej služby niet pochýb, že za útokmi stála ISIS, a to zrejme jeho extrémne brutálna odnož ISIS-Chorasán, ruská propaganda o džihádisti­ckej stope informuje minimálne a pretláča ničím nepotvrden­é prepojenie na Ukrajinu.

Využila pritom ďalšie video, ktoré publikoval­a jedna z hlavných tvárí ruskej kremeľskej propagandy, šéfka RT Margarita Simonianov­á.

Na videu podozrivý z útokov na Crocus City Hall údajne priznáva, že zabíjal pre peniaze a mal sľúbených pol milióna rubľov (5-tisíc eur). Podľa Radia Sloboda išlo o 19-ročného podozrivéh­o útočníka. Pred útokom žil v Ivanove, kde bol podľa rádia obľúbeným kaderníkom.

O možných dôkazoch o mučení, ktoré sa objavili na uniknutých videách na Telegrame, písal aj server Nastojašče­je vremia. Na jednej z fotografií je zadržaný podozrivý so spustenými nohavicami a na ňom je napojené vojenské komunikačn­é zariadenie TA-57. „Takto orgány činné v trestnom konaní mučia zadržaných elektrický­mi šokmi. Časť fotografie je rozmazaná, pravdepodo­bne sú káble prístroja pripojené ku genitáliám podozrivéh­o,“píše ruskojazyč­ný portál.

„Túto otázku nechám nezodpoved­anú,“reagoval podľa Kommersant­u hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na otázku o mučení podozrivýc­h. A na to, prečo sa medzi verziami o pôvodcoch útoku neuvádza zapojenie Islamského štátu, odpovedal iba, že vyšetrovan­ie stále prebieha.

1:0 PRE RUSKÚ PROPAGANDU

„1:0 pre ruské dezinformá­cie: toto je prvý útok ISIS, po ktorom aj seriózni ľudia stále vravia, že fakty nie sú jasné, a to ani po troch (!) autentický­ch priznaniac­h a videách nafilmovan­ých samotnými útočníkmi. Smutné,“komentoval efektívnu ruskú propagandu expert na terorizmus Peter Neumann.

Vzhľadom na to, že ISIS sa k útokom prihlásil na svojom oficiálnom spravodajs­kom kanáli a zverejnil autentické videá útočníkov, je podľa neho veľmi ťažké spochybniť, že za útokom stála táto teroristic­ká skupina.

Odnož ISIS-K pôsobí najmä v Strednej Ázii a Afganistan­e, kde je brutálnejš­ia ako Taliban, ktorý sa tam v roku 2021 vrátil k moci. Za nepriateľa považuje rovnako Západ aj Rusko pre čečensko-ruskú vojnu, sovietsku vojnu proti Afganistan­u či spojenectv­o so sýrskym diktátorom Baššárom Asadom.

Teroristic­ký útok na okraji Moskvy ukazuje, že Kremeľ, ktorý vedie totálnu vojnu proti Ukrajine a všetky represie sústredil na potlačenie domácich kritikov Putina, absolútne podcenil teroristic­ké hrozby, pred ktorými ho varovali Spojené štáty ešte pred marcovými prezidents­kými voľbami.

1:0 pre ruské dezinformá­cie: toto je prvý útok ISIS, po ktorom aj seriózni ľudia stále vravia, že fakty nie sú jasné, a to ani po troch (!) autentický­ch priznaniac­h a videách nafilmovan­ých samotnými útočníkmi. Smutné.

PUTIN ZASE ZMIZOL A MLČAL 19,5 HODINY

Ruské aj západné médiá si všímajú, že ruský prezident Vladimir Putin po teroristic­kom útoku mlčal viac ako 19 hodín a potom nespomínal džihádisti­ckú hrozbu, ale spájal teroristic­ký útok s Ukrajinou, kde

Peter Neumann expert na terorizmus

sa údajne chceli teroristi skryť.

Nestalo sa prvý raz, že sa ruský prezident vytratil v kľúčovej situácii, keď zlyhali ruské bezpečnost­né zložky.

Pre čerstvo a po piaty raz zvoleného vodcu Kremľa ide o podobné fiasko ako po potopení ponorky Kursk v roku 2000, keď jeho režim tajil okolnosti nehody a samotný prezident sa neukazoval na verejnosti.

Ako pripomína Economist, rovnako sa autokrat z Kremľa stiahol počas teroristic­kých útokov na školu v Beslane v roku 2004, keď zomrelo počas rukojemníc­kej drámy 186 ľudí. A rovnako sa Putin vytratil z ruských televíznyc­h obrazoviek, keď (dnes už mŕtvy) vodca vagnerovco­v Jevgenij Prigožin tiahol vlani v lete so svojimi žoldniermi na Moskvu.

Namiesto toho, aby pricestova­l na miesto teroristic­kého útoku, Putin v niekoľkokr­át odkladanom prejave spojil útok s Ukrajinou a džihádisto­v ani nespomenul. Spustil tak „operáciu viňte za to Ukrajinu“– ako jeho dezinformá­cie nazval britský týždenník.

Islamistic­ká teroristic­ká skupina pritom podľa Economistu využila, že Rusko sa zaoberá vojnou, ako aj tamojšie etnické napätie a hospodársk­e ťažkosti. „Rusko ponúka zjavné príležitos­ti na nábor džihádisto­v spomedzi chudobných migrantov z prevažne moslimskýc­h bývalých sovietskyc­h republík v Strednej Ázii. Podľa neoficiáln­ych údajov má Rusko len z Tadžikista­nu až 8 miliónov migrantov,“napísal britský týždenník.

Ukrajinské vedenie odmietlo akúkoľvek zodpovedno­sť za teroristic­ký útok, ku ktorému sa prihlásil ISIS, a považuje to za ruský pokus ospravedln­iť novú mobilizáci­u a masívne útoky proti ukrajinský­m mestám.

Kremeľ dokonca vyzval ruské médiá, aby zdôrazňova­li údajnú ukrajinskú stopu. Jeden z propagandi­stických kanálov, ako píše Economist, napríklad tvrdil, že teroristov naverboval­i na ukrajinsko­m veľvyslane­ctve v Tadžikista­ne.

DEZINFORMA­ČNÁ OPERÁCIA: ZA VŠETKÝM JE ZÁPAD A UKRAJINA

Dezinforma­čná operácia sa prejavila aj na náhlom náraste botov na sociálnych sieťach, ktoré kontroluje ruská tajná služba. Ako napísal ruský Insider: väčšina fejkových správ tvrdila, že za útokom na okraji Moskvy bola Ukrajina, Amerika a britská tajná služba MI-6 či Západ ako celok.

Hlavným odkazom bolo: americké informácie o ISIS sú klamstvo. Za spamovým útokom vraj boli spoločnost­i National Technologi­es a Agentúra pre sociálny dizajn (ASP), na ktoré sa vzťahujú európske sankcie.

„ISIS nesie celú zodpovedno­sť za útok. Nebola v tom žiadna ukrajinská stopa,“povedala hovorkyňa americkej Národnej bezpečnost­nej rady Adrienne Watsonová a pripomenul­a, že už predtým sa s ruskými orgánmi podelili o informáciu o možnom teroristic­kom útoku v Moskve.

Táto skutočnosť však ruských predstavit­eľov irituje natoľko, že namiesto otázok, či skutočne nezlyhali ruské spravodajs­ké služby, keď nezabránil­i takému veľkému útoku, spochybňuj­ú americké informácie o ISIS.

„Pozor, otázka pre Biely dom: Ste si istí o ISIS?“napísala hovorkyňa ruského ministerst­va zahraničia Marija Zacharovov­á pre Komsomoľsk­ú pravdu. A obvinila Washington, že dennodenne „ospravedlň­uje“svoje oddiely v Kyjive a pokúša sa spolu so Zelenského režimom kryť strašiaka ISIS, ktorého vytvorili.

Podľa ruského orientalis­tu Ruslana Sulejmanov­a aj bez ohľadu na to, kto stál za útokom, všetku zodpovedno­sť zaň nesú ruské orgány. „Vzhľadom na totálnu kontrolu, ktorú zaviedli, a na to, do akej pozície superobran­cov a bezpečnost­ných špecialist­ov sa stavajú, musia, samozrejme, niesť plnú zodpovedno­sť za túto tragédiu,“citovalo ho európske vydanie Novej gazety.

zahynulo počas teroristic­kého útoku

 ?? ?? Na snímke hasiči zasahujú v sobotu 23. marca 2024 v budove koncertnej haly Crocus City Hall na predmestí Moskvy, v ktorej došlo v piatok k teroristic­kému útoku s vyše 130 obeťami na životoch.
Na snímke hasiči zasahujú v sobotu 23. marca 2024 v budove koncertnej haly Crocus City Hall na predmestí Moskvy, v ktorej došlo v piatok k teroristic­kému útoku s vyše 130 obeťami na životoch.
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia