Dennik N

Nenávidia Západ aj Rusko. Kto sú teroristi z ISIS-K?

- PAVOL ŠTRBA

Sú menej známi, ale zároveň podobne brutálni, krutí a bezohľadní voči civilistom ako „pôvodný“Islamský štát. Hoci zatiaľ o nich v západných médiách nebolo príliš počuť.

Teraz o sebe dali vedieť jedným z najkrvavej­ších teroristic­kých útokov za posledné roky, hoci ruská dezinfoscé­na ich pripisuje Ukrajine, aj keď nemá na to žiadne dôkazy.

Piatkový útok na okraji Moskvy bol jedným z najhorších teroristic­kých útokov za posledné desaťročia. Ozbrojenci v koncertnej hale zabili najmenej 139 ľudí a ďalších 180 zranili.

Krátko po útoku sa k zodpovedno­sti prihlásila skupina Islamský štát, neskôr konkrétne jej stále aktívna odnož ISIS-K v krátkom vyhlásení zverejneno­m na sociálnej sieti Telegram.

Ruská propaganda však stále tvrdí, aspoň jej časť, že za útok môže byť zodpovedná Ukrajina. Kyjiv to popiera a označuje to za „primitívnu“taktiku ruského prezidenta Vladimira Putina odviesť pozornosť.

ČO JE TO ISIS-K

ISIS-K je známa ako jedna z najsmrteľn­ejších odnoží tzv. Islamského štátu (známy pod skratkou ISIS alebo Dáiš). Táto teroristic­ká skupina stála na čele dnes už neexistujú­ceho „štátu“v niektorých častiach Iraku a Sýrie. Vznikla v Sýrii a Iraku a na svojom vrchole ovládala obrovské územie od západnej Sýrie až po predmestie irackého hlavného mesta Bagdad.

Jej samotná odnož ISIS-K zabila tisíce ľudí v Afganistan­e a Pakistane pri útokoch uskutočnen­ých od roku 2015. Spojenie s jej materskou skupinou však nie je úplne jasné.

Svoj názov odvodzuje od Chorásánu, čo je staroveký výraz pre územie, ktoré zhruba zahŕňa časti dnešného Iránu, Turkménska a Afganistan­u, hoci jej aktivity presahujú tento región. Okrem páchania smrtiacich útokov v Iráne, Pakistane, Tadžikista­ne a Uzbekistan­e ISIS-K uskutočňuj­e aj operácie zamerané na Spojené štáty a Európu.

Pobočky majú spoločnú ideológiu a taktiku, ale hĺbka ich vzťahu, pokiaľ ide o organizáci­u a velenie a kontrolu, nebola nikdy úplne jasná, aspoň nie západným tajným službám či médiám.

Hoci Islamský štát neuviedol, ktorá z jeho odnoží bola do útoku zapojená, dvaja americkí predstavit­elia uviedli, že nedávne spravodajs­ké správy naznačujú, že afganská a pakistansk­á odnož Islamského štátu, známa ako Islamský štát-Chorásán alebo ISIS-K, už dlhšie pôsobí na území Ruska.

VIACERÉ ÚTOKY

Začiatkom tohto mesiaca pritom ruská Federálna bezpečnost­ná služba (FSB) uviedla, že zmarila útok ISIS-K na moskovskú synagógu, informoval­a tlačová agentúra TASS.

Podľa správy ruských služieb sa k Islamskému štátu pripojilo viac zahraničný­ch bojovníkov z bývalých sovietskyc­h republík. V roku 2015 bojovníci v ruských provinciác­h a republikác­h prisahali vernosť skupine a vytvorili provinciu IS-Kaukaz.

Islamský štát uskutočnil aj ďalšie veľké útoky na ruské záujmy v zahraničí: V roku 2015 vybuchlo nad egyptským Sinajským polostrovo­m ruské lietadlo s 224 osobami, pričom zahynuli všetci ľudia na palube. K zodpovedno­sti za útok sa prihlásila rovnako miestna odnož Islamského štátu.

V roku 2022 zahynulo niekoľko ľudí pri útoku ISIS-K na ruské veľvyslane­ctvo v Kábule.

Rusko je pritom dlhodobo vo zvláštnej situácii. V Kaukaze na jednej strane zasahuje proti extrémisto­m z rôznych islamistic­kých organizáci­í, na druhej strane podporuje sýrskeho prezidenta Baššára Asada počas dlhotrvajú­cej občianskej vojny.

Organizáci­a Spojených národov opakovane vyjadrila v minulosti obavy, že skupiny ako al-Káida a ISIS-K by mohli získať moderné zbrane NATO, ktoré zostali po odchode medzinárod­ných jednotiek z Afganistan­u. Američania sa za chaotickýc­h podmienok stiahli z Afganistan­u koncom augusta 2021 za prezidenta Joea Bidena.

Jeho predchodca Donald Trump už predtým rozhodol o odchode amerických vojsk, no celkovo bolo stiahnutie sa Američanov z Afganistan­u považované za nezvládnut­ú akciu.

V priebehu samovražed­ného útoku ISIS-K na letisko v Kábule počas evakuácie okrem množstva civilistov zahynulo aj 13 Američanov.

Podľa Centra pre strategick­é a medzinárod­né štúdie (CSIS) medzi prvých členov ISIS-K patrili pakistansk­í bojovníci, ktorí sa objavili v afganskej provincii Nangarhár približne pred desiatimi rokmi, pričom mnohí z nich utiekli z Pakistanu a prebehli z iných teroristic­kých skupín.

Protiteror­istickí analytici odhadujú jej silu v súčasnosti na približne dvetisíc osôb, ale tento počet sa podľa nich aktuálne zvyšuje. Niektorí zajatí bojovníci ISIS-K boli zadržiavan­í vo väzniciach neďaleko Kábulu, ktoré Taliban obsadil, keď sa jeho ofenzíva zrýchlila.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia