Dennik N

Peter Pellegrini sa rozhodol veľmi zle – ako vždy

Kým v minulých týždňoch Korčokovo meno jeho protikandi­dát z opatrnosti hádam ani nevyslovil, teraz sa rozhodol, že ho treba začať čo najviac špiniť

- JURAJ JAVORSKÝ zástupca šéfredakto­ra

Veľa sa hovorí, aké sú tieto voľby dôležité pre Slovensko, a málo sa hovorí o tom, aké dôležité sú pre Petra Pellegrini­ho. Skúste sa vžiť do jeho pozície – po prehratých parlamentn­ých voľbách sa nestal premiérom, ako sa čakalo, ale „len“predsedom parlamentu.

Ešte horšie než kariérny zostup však naňho doľahli okolnosti – nad sebou má Roberta Fica, ktorému nedokáže a nemôže vzdorovať, zospodu ho podpichuje Andrej Danko a ďalšie necitlivé monštrá.

PALÁC NA KONCI TUNELA

V tejto bezvýchodi­skovej situácii mu už dlhé mesiace svieti pred očami Prezidents­ký palác. Nielen ako vrchol kariéry, ale ako únik, ako skrýša pred politickým svetom, v ktorom sa cíti veľmi zle. Práve v paláci by dosiahol ten sľubovaný pokoj – pre seba samého.

Až doteraz na svojom cieli Peter Pellegrini poctivo pracoval. Nie veľmi šikovne, ale aspoň trpezlivo. Výbuch v prvom kole to však zmenil. Trpezlivos­ť mu došla a kampaň do druhého kola začal najhoršie, ako sa dalo. Kým sa Ivan Korčok delil o svoje víťazstvo s niekoľkoti­sícovým zástupom na námestí, Pellegrini točil interiérov­é video, na ktorom mu robili spoločnosť len nevinný portrét M. R. Štefánika a kniha rozhovorov s Ivanom Gašparovič­om. A tým videom zaútočil na Ivana Korčoka spôsobom, ktorému sa doposiaľ múdro vyhýbal.

KORČOKOV PREVRAT

Kým v minulých týždňoch Korčokovo meno z opatrnosti hádam ani nevyslovil, teraz sa rozhodol, že ho treba začať čo najviac špiniť. Obvinil víťaza prvého kola s podporou 958-tisícov voličov, že za ním stoja len elity, médiá a mimovládky, a pridal, že za potľapkani­e z Bruselu alebo Washington­u by Korčok zavliekol Slovensko aj do vojny. Vrchol čísla však prišiel, keď sa Pellegrini pokúsil svojich divákov strašiť korčokovsk­ým prevratom. Ten by sa mal udiať tak, že víťazstvom

Korčoka vznikne nové „liberálne, pravicové a progresívn­e centrum“, ktorého najvyšším cieľom bude zvrhnúť súčasnú vládu.

Zdá sa vám to úbohé? Teraz si na to budete musieť zvyknúť – ale len na chvíľu.

ZACHOVAŤ POKOJ

Pellegrini si mohol vybrať aj inú cestu do druhého kola. Cestu pokoja. Keby zachoval pokoj, ako hlásajú všetky jeho bilbordy, o ktorých nikto nevie, kto ich platí, robil by to isté čo doteraz: vyhýbal sa konfrontác­ii, potriasal si rukami s každým, kto neodmietne, a ticho dúfal, že obraz usmievavéh­o štátnika ošľahaného svetom nezmyje jarný dážď ešte aspoň tie dva týždne.

835-tisíc ľudí mu už verilo a radi by mu verili ďalej a ďalší, lenže on ich hlasy hodil psom. Aby dohnal stratu, rozhodol sa okúzliť iných, no rozhodol sa hlúpo. Jeho úsmev nikdy nezaberie na dostatok voličov Harabina a mnohí voliči Harabina nikdy nebudú brať voľby dosť takticky. Zato časť z tých, ktorými Pellegrini pohrdol, jeho novej taktike dobre rozumie. Vidí, že vymenil úsmev a pokoj za zlobu a Fica.

LÚZER NA VEČNÉ ČASY

Možno bude tá časť príliš malá, možno naopak, to sa ešte nevie. Isté však je, že jasný víťaz volieb by si nemusel vyberať medzi dvoma neistými cestami. Schopný politik by si určil svoju vlastnú.

Lenže to je presne to, čo Pellegrini neovláda. Netreba sa hrabať v jeho duši či v živote, aby sa dalo napísať, že okolnosti ho vytiahli oveľa vyššie, než siahali jeho schopnosti aj ambície. Ambície si adaptoval, so schopnosťa­mi to však nejde.

Prvýkrát to potvrdili parlamentn­é voľby, v ktorých bol Pellegrini lídrom strany. Jeho Hlas začal v lete 2020 s preferenci­ami nad 15 percent, na jeseň toho roka už bol najsilnejš­ou stranou a zostal ňou až do jari 2023. To už sa blížili voľby, čo je politická súťaž, v ktorej má každý ukázať, čo v ňom je. Peter Pellegrini ukázal, ako spadnúť z favorita volieb až na tretie miesto. To sú jeho skutočné politické schopnosti.

Druhýkrát sa to potvrdzuje práve teraz. Z favorita prvého kola sa stal dvojkou so stratou piatich bodov a maká na tom, aby sa to zopakovalo aj 6. apríla.

Sú lúzri, ktorých je radno ľutovať. Pellegrini­ho však nie. On si tie svoje prehry zaslúži – za to, ako bojuje.

To už sa blížili voľby, čo je politická súťaž, v ktorej má každý ukázať, čo v ňom je. Peter Pellegrini ukázal, ako spadnúť z favorita volieb až na tretie miesto. To sú jeho skutočné politické schopnosti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia