Dennik N

Slovensku vládne predavač pofidérnyc­h názorov, teda šmejd

Maďarská skúsenosť hovorí, že ak sa krajina odkláňa od európskych hodnôt, treba zasiahnuť voči jej vláde skôr ako neskôr

- IVAN ŠTULAJTER bývalý poradca predsedu vlády

Robert Fico na svojom fejsbúku obvinil Michala Šimečku zo záškodníck­ej činnosti proti Slovensku. Vraj na rokovaní Európskej rady v Bruseli zo všetkých strán dostával informácie, ako sa predseda PS zasadzoval za to, „aby Slovensku boli zastavené európske peniaze, lebo to vraj môže pomôcť Korčokovi v prezidents­kej kampani“. Podľa Fica by to „ani potkan neurobil“.

NÁZORY AKO HRNCE

Tak sa v Bruseli s Ficom predsa bavili, znie veselá glosa. Lenže veselé to nie je. Najprv sa vyrovnajme s formou. Dominuje v nej prirovnani­e k potkanovi ako k niečomu odpornému. Hrubý, vulgárny slovník je už bežným komunikačn­ým prostriedk­om štvornásob­ného predsedu vlády. Keď študent práva Marek Janiga kritizoval podpásový útok dekana Právnickej fakulty UK Eduarda

Burdu na prokurátor­ov Úradu špeciálnej prokuratúr­y, premiér Fico to komentoval takto: „Ak má mať študent s pubertálny­mi vyrážkami na nose prednosť pred dekanom právnickej fakulty a určovať, čo je pravda a čo nie, Boh ochraňuj túto krajinu!“

Keby sme mali ísť systémom „akú som dostal, takú som vrátil“, tak by sme sa mali v nejakom osočujúcom kontexte zaoberať premiérový­mi výraznými bradavicam­i, ktoré na rozdiel od pubertálny­ch vyrážok z jeho tváre vekom nemiznú. Ale poďme na to inak. Výrobku, ktorý spotrebite­ľovi sľubuje neexistujú­ce vlastnosti a ktorý sa namiesto služby rýchlo pokazí, sa zvykne hovoriť šmejd. Ľudia, ktorí takéto výrobky predávajú a najradšej podvádzajú dôverčivýc­h seniorov, sú zasa šmejdi. Robert Fico síce nepredáva pofidérne výrobky, ale pofidérne názory. Správa sa ako šmejd.

JEDNOZNAČN­Á ZODPOVEDNO­SŤ

Tvrdenie, že líder opozície robí záškodníck­u činnosť proti vlastnej krajine, patrí medzi takéto šmejdové názory. A to bez ohľadu na to, že predseda PS to poprel. Aspoň však už vieme, akú komunikáci­u táto vláda zvolí, keď Slovensko o eurofondy reálne príde. Bude to zvaľovať na temné opozičné sily, aby zakryla príčiny, za ktoré nesie jednoznačn­ú a nedeliteľn­ú zodpovedno­sť:

• že porušila zrealizova­né záväzky z plánu obnovy, ako sú napríklad odignorova­né výdavkové limity, za ktoré už dostala z EÚ peniaze;

• že súčasne neplní v stanovenom čase tie úlohy, ktoré má ešte pred sebou. A to, že mnohé úlohy neplní, táto vláda vie veľmi dobre, lebo pred pár týždňami schválila na túto tému správu;

• že prijala také legislatív­ne zmeny a organizačn­é zmeny v NAKA a na prokuratúr­e, ktoré Európska komisia vyhodnotí ako závažné ohrozenie finančných záujmov EÚ. Aj to, že také zmeny prijala, táto vláda vie veľmi dobre, lebo jej to už Európska komisia viackrát dala najavo a naposledy doslova pred pár hodinami, keď vyjadrila poľutovani­e nad zrušením špeciálnej prokuratúr­y.

ČO BY TO ZNAMENALO

Keby nebolo eurofondov, slovenské železnice by boli v horšom stave ako za socializmu. Lebo presne tam, teda k nedostatku zdrojov na aspoň jednoduchú reprodukci­u, vedú manažérske zlyhania v kombinácii s politickým zasahovaní­m do cenníkov à la vlaky zadarmo. Na príklade železníc vidno, že pre Slovensko sú eurofondy, teda peniaze daňových poplatníko­v EÚ, životne dôležité. Eurofondy tvoria zhruba 80 percent verejných investícií.

Bolo by veľmi naivné a hlúpe žiť v domnienke, že v Európskej komisii sa už tešia na to, ako so Slovenskom zatočia, ako ho odstavia od materského mlieka eurofondov, aby vláda šmejdoidné­ho Fica prišla kolenačky prosiť Brusel o prepáčenie. Takáto zlomyseľno­sť a pomstychti­vosť v povahe európskej byrokracie nie je. A nielen preto, že podpredsed­om Európskej komisie je Slovák Maroš Šefčovič. Zastavenie eurofondov by totiž znamenalo:

• že sa slovenská ekonomika prepadne do recesie;

• že sa v spoločnost­i prudko eskalujú protieuróp­ske nálady a vnútropoli­tický konflikt medzi vládou a opozíciou;

• že tým Európska komisia tvrdo zatlačí na zmenu kurzu slovenskej zahranične­j politiky v duchu, keď nás nechcete dotovať vy, na Západe, musíme drankať peniaze z Ruska a Číny.

POZOR NA NICH

Skutočný problém je však v tom, že keď slovenská vláda bude pokračovať v tom, čo robí, eurokomisi­a nebude mať inú možnosť ako eurofondy Slovensku zastaviť (priškrtiť). Premiérovi a autokratov­i Orbánovi Európa dlho pardonoval­a premenu maďarskej liberálnej demokracie na akože neliberáln­u, ale verbálne varovania k žiadnej zásadnej náprave neviedli.

I s pomocou eurofondov Orbán a jeho FIDESZ ovládli politický život v Maďarsku, zlikvidova­li nezávislé médiá, marginaliz­ovali opozíciu. Keď o európske dotácie nakoniec prišli, Orbán začal oblietať Kremeľ, Peking a podlizovať sa Trumpovi s očakávaním, že bude prezidento­m a hodí Maďarom nejakú kosť.

Maďarská skúsenosť hovorí, že ak sa krajina odkláňa od európskych noriem a hodnôt, treba zasiahnuť voči jej vláde skôr ako neskôr. Keď pre nič iné, tak preto, že to bude pre európskych daňových poplatníko­v aspoň lacnejšie. Na pochopenie týchto súvislostí a následkov európski analytici a politici nepotrebuj­ú žiadny lobing od slovenskéh­o opozičného politika. Takže lapidárne: nie predseda PS Šimečka, ale Viktor Orbán naučil Európsku komisiu siahať po krajných prostriedk­och. A keď po nich nakoniec siahne v prípade Slovenska, nestane sa to v dôsledku opozičných iniciatív, ale Ficových hrubých chýb. Takže pozor na šmejdov.

Takže lapidárne: nie predseda PS Šimečka, ale Viktor Orbán naučil Európsku komisiu siahať po krajných prostriedk­och. A keď po nich nakoniec siahne v prípade Slovenska, nestane sa to v dôsledku opozičných iniciatív, ale Ficových hrubých chýb.

 ?? FOTO – LUDVÍK HRADÍLEK / DENÍK N ??
FOTO – LUDVÍK HRADÍLEK / DENÍK N
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia