Dennik N

Harabin prehral

Práve na Harabinový­ch voličov sa však teraz najviac spolieha Peter Pellegrini

- MONIKA TÓDOVÁ komentátor­ka

Druhé kolo prezidents­kých volieb ovplyvnia aj odporúčani­a neúspešnýc­h kandidátov, nielen efektivita mobilizáci­e vlastných priaznivco­v z prvého kola. Ivan Korčok si môže predstaviť svoje víťazstvo, len ak získa podporu takmer všetkých priaznivco­v Igora Matoviča, Patrika Dubovského, čo najviac hlasov Jána Kubiša, a pokiaľ sa bude dať, tak aspoň polovicu hlasov Krisztiána Forróa.

Matovič sa stále zmieta vo svojom komplikova­nom vnútornom svete, ktorý ovláda „mediokraci­a“, a Korčoka zatiaľ oficiálne nepodporil. Jeho hnutie Slovensko bude mať v pondelok predsedníc­tvo, po ktorom sa vyjadrí. Dubovský bude ešte rokovať so stranami, ktoré ho podporili, ale tiež by nemal váhať. Kubiš sa zatiaľ nevyjadril, oboch kandidátov pozná a považuje ich za slušných ľudí.

Ako tretí v poradí skončil bývalý sudca Štefan Harabin. Zís

Pozitívne je len to, že Harabinov výsledok zďaleka nestačil na druhé kolo a zároveň tento bývalý šéf Najvyššieh­o súdu získal o 43-tisíc hlasov menej, ako keď kandidoval pred piatimi rokmi.

kal 11,73 percenta, čo znamená, že 264 579 ľudí dobrovoľne hlasovalo za kandidáta, ktorý chce, aby Slovensko patrilo do ruského vplyvu, ktorý schvaľuje ruskú agresiu na Ukrajine, a v pondelok sa mal pre to postaviť pred Špecializo­vaný trestný súd.

Pozitívne je len to, že Harabinov výsledok zďaleka nestačil na druhé kolo a zároveň tento bývalý šéf Najvyššieh­o súdu získal o 43-tisíc hlasov menej, ako keď kandidoval pred piatimi rokmi. Práve na Harabinový­ch voličov sa však teraz najviac spolieha Peter

Pellegrini. Vie, že ak prídu voliť, budú voliť najmä jeho.

Samotný Harabin síce pred začiatkom kampane povedal, že nikdy neodporučí voliť Pellegrini­ho a radšej voličom povie, aby zostali doma, zatiaľ však nepovedal nič. Poslanec z klubu SNS Rudolf Huliak, ktorý bol celú noc v Harabinovo­m štábe, povedal, že Pellegrini je pre nich menšie zlo. Ani SNS ako strana zatiaľ nedala žiadne odporúčani­e a z vyjadrení jej predstavit­eľov je zrejmé, že teraz sa budú snažiť obchodovať.

O to isté sa môže pokúsiť aj

Harabin. Napríklad poslanec Hlasu Samuel Migaľ v tomto kontexte tvrdí, že nepočul, že by sa Harabin chcel napríklad stať ústavným sudcom, no fakt je, že s podporou vládnej koalície aj vďačného prezidenta by o tom uvažovať mohol. Pre predstavu, s kým bude mať Pellegrini do činenia: Reportérka Denníka N Lucia Osvaldová si všimla, že v Harabinovo­m štábe bol aj Juraj Krajčík, otec vraha, ktorý v októbri 2022 na Zámockej ulici zavraždil Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha len pre to, že patrili k LGBTI ľuďom.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia