Dennik N

Spor o debaty

Peter Pellegrini sa pred prvým kolom do debát nehrnul, teraz to isté vyčíta Ivanovi Korčokovi. Pozvaní sú už do štyroch duelov

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Kampaň pred druhým kolom prezidents­kých volieb sa začala naplno. Peter Pellegrini a Ivan Korčok si v pondelok večer a v utorok ráno na sociálnych sieťach vymieňali odkazy o tom, kto sa vyhýba spoločným diskusiám.

Je to paradoxná situácia. Pred prvým kolom sa obaja favoriti stretli len v jednom dueli na Markíze a v superdebat­e desiatich kandidátov na RTVS. Tentoraz majú pozvánky do štyroch duelov.

Väčšinu kampane pred prvým kolom Ivan Korčok kritizoval svojho súpera, že sa diskusiám vyhýba. Teraz sa Pellegrini situáciu pokúsil otočiť a s rovnakou výčitkou sa obrátil na Korčoka, ktorý vyhral v prvom kole s náskokom 5,5 percentuál­neho bodu.

SPOR O DEBATU NA TA3 A ROZHLASE

Predseda parlamentu Pellegrini (Hlas) napísal v pondelok krátko pred desiatou večer na Facebooku status s názvom „Zrazu netreba debatovať, pán Korčok?“Víťaza prvého kola volieb v ňom obvinil, že sa vyhol debate, ktorú chystala TA3.

„Zajtra som mal absolvovať prvý duel s Ivanom Korčokom pred druhým kolom prezidents­kých volieb,“tvrdil. „Potvrdil som svoju účasť a chystal som sa na debatu. Večer ma však z televízie informoval­i, že pán Korčok účasť zrušil. Tak neviem – zrazu debatovať netreba?“

Korčok reagoval asi o pol hodiny stanovisko­m, v ktorom Pellegrini­ho výčitku nazval „trápnym pokusom“. Vysvetlil, že pozvanie na diskusiu, ktorá sa mala uskutočniť v utorok večer, dostal len deň predtým.

„Pán Pellegrini má odrazu a práve teraz žiada debatovať v TA3. Ponuku na debatu som dostal dnes s termínom zajtra – samozrejme úplne náhodou, keďže už niekoľko dní je avizovaný môj program s ľuďmi v Prešove, na Spiši a večer v Banskej Bystrici,“reagoval Korčok.

„Aby to bolo ešte vtipnejšie, pán Pellegrini dnes odmietol debatu v Slovenskom rozhlase, tiež tento týždeň. Pán Pellegrini, trápny pokus. Zachovajte pokoj.“

Podľa informácií Denníka N bolo pozvanie z TA3 naozaj na poslednú chvíľu, ale televízia bola ochotná duel vysielať z Banskej Bystrice, kde má Korčok v utorok míting s občanmi.

Prezidents­ký kandidát ho ohlásil už minulý štvrtok. Míting sa má uskutočniť o 17.00, večernú debatu by teda Korčok teoreticky mohol stihnúť, no podľa jeho štábu nejde o jeho jediný program v Banskej Bystrici.

Oľga Dúbravská z TA3 povedala, že duel pripravova­li v rámci relácie Král na ťahu, ktorú moderuje Branislav Král. „Dohodli sme sa na včerajšej rannej porade, že sa pokúsime osloviť oboch prezidents­kých kandidátov do relácie Kráľ na ťahu, ktorá sa vysiela v utorok o 21.00,“povedala.

„Vnímame vysoký dopyt divákov po diskusii týchto dvoch kandidátov, a keďže čas na diskusie je veľmi obmedzený vzhľadom na veľkonočné sviatky, chceli sme využiť priestor divácky atraktívne­ho formátu Král na ťahu.“

Dúbravská potvrdila, že televízia bola ochotná vysielať debatu z Banskej Bystrice. „Bol by to jediný duel z rodiska oboch kandidátov, čo by zvýšilo atraktivit­u diskusie,“dodala. „Tím pána Korčoka ponuku neprijal, v neskorých večerných hodinách sa ospravedln­ili z dôvodu dlhodobo plánovanýc­h aktivít. Čo nás, samozrejme, mrzí, ale veríme, že diskusiu prezidents­kých kandidátov divákom na TA3 ešte prinesieme.“

DUEL V ROZHLASE BUDE

Inak je to s duelom v Slovenskom rozhlase, ktorý je naplánovan­ý na tento štvrtok 28. marca. Korčok v pondelok v noci napísal, že Pellegrini debatu odmietol. Líder Hlasu to v utorok ráno v statuse dementoval.

„Pán Korčok, zachovajte pokoj vy a prosím, neklamte. Televízia TA3 práve kvôli vášmu happeningo­vému programu po Slovensku plánovala duel

Tak neviem – zrazu debatovať netreba?“

Peter Pellegrini

v Banskej Bystrici, aby ste ho mohli absolvovať – ja som súhlasil, veď prečo nemať diskusiu v našom rodisku,“napísal.

„Neklamte, prosím, že som s vami ja odmietol diskutovať v Slovenskom rozhlase – ak si lepšie pozriete pozvánku, nájdete tam termín potvrdenia duelu dnes (utorok – pozn. red.) o 12.00. Takže som ho potvrdil a budem sa na vás v Slovenskom rozhlase tešiť.“

Ako to bolo v tomto prípade? Pravdu majú svojím spôsobom obaja. Po tom, čo RTVS pozvala kandidátov do duelu na štvrtok 12.30, mala redakcia spravodajs­tva neoficiáln­u informáciu, že Pellegrini má v tom čase iný program. Preto začali pripravova­ť iný model, ako využiť čas, ktorý majú obaja postupujúc­i do druhého kola vo verejnoprá­vnom médiu vyhradený.

Termín potvrdenia účasti v dueli však bol stanovený až na utorok 26. marca do 12.00. Pellegrini oficiálne účasť neodmietol. Nakoniec si zmenil program, účasť potvrdil a v utorok ráno na Facebook napísal status, že sa na Korčoka v rozhlase teší.

Pôjde teda o prvý duel dvojice kandidátov medzi prvým a druhým kolom. Okrem Rádia Slovensko ho vo štvrtok o pol jednej popoludní odvysiela aj spravodajs­ký kanál RTVS:24.

Korčok a Pellegrini majú aj tri ďalšie pozvania do prezidents­kých debát, všetky sú plánované po veľkonočno­m víkende: v utorok 2. apríla na poludnie na Exprese, večer v ten istý deň na Markíze a v stredu 3. apríla večer na RTVS. Pozvánky sú zatiaľ otvorené, či sa duely uskutočnia, bude jasnejšie v najbližšíc­h dňoch.

Počas volebnej noci Pellegrini povedal, že očakáva dve diskusie pred druhým kolom, v utorok a stredu po veľkonočný­ch sviatkoch. Tri sa mu vtedy zdali veľa.

Výmena o tohtotýždň­ových dueloch naznačuje, že kampaň pred druhým kolom môže byť intenzívne­jšia aj z pohľadu vzájomných diskusií medzi obomi kandidátmi.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia