Dennik N

Prezident nemôže zrušiť právo veta v EÚ

Koaliční politici naďalej nepravdivo podsúvajú, že ak Ivan Korčok vyhrá voľby, odmietne právo veta

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Prezidents­ký kandidát Peter Pellegrini a ďalší politici Hlasu v kampani pred druhým kolom prezidents­kých volieb – viac či menej priamo – naďalej pracujú s varovaním, že budúci prezident môže rozhodnúť o zrušení práva veta na pôde EÚ.

Pellegrini o téme hovoril v nedeľnom videu. „Pokiaľ sa naplnia hrozby, že nový prezident prevezme na svoje plecia aj zodpovedno­sť za slovenskú zahraničnú politiku, bude to zahraničná politika nie v prospech Slovenska, ale v prospech zahraničia,“presviedča­l.

„Ak sa vzdáme práva veta, budú iní rozhodovať o našej migračnej politike, postoji k vojne či kultúrno-etických otázkach.“

Ešte ďalej zašiel minister Richard Raši (Hlas) v rozhovore pre eReport. „Táto voľba je o tom, či budete voliť kandidáta, ktorý je za to, aby Slovensko nemalo právo veta v rámci Európskej únie, čo je mimoriadne dôležité. Keď sa bude hovoriť o nelegálnej migrácii a budeme mať prezidenta, ktorý odmietne právo veta, tak nás jednoducho prehlasujú.“

Problém je v tom, že prezident nemôže právo veta „odmietnuť“, v dôsledku čoho by Slovensko bolo prehlasova­né. Pretože, ako upozorňujú aj ústavní právnici, akékoľvek zúženie práva veta v Rade EÚ musí schváliť slovenský parlament.

AKO JE TO S PRÁVOM VETA

Členské štáty EÚ už ani dnes nemajú právo veta na všetky otázky, o ktorých sa v Rade EÚ rozhoduje. Veľká časť z nich sa schvaľuje takzvanou kvalifikov­anou väčšinou.

Tá sa dosiahne, ak sú súčasne splnené dve podmienky: za návrh hlasuje 55 percent členských štátov, čo v praxi znamená 15 z 27 členských štátov, a zároveň ak návrh podporujú členské štáty, ktoré zastupujú najmenej 65 percent celkového počtu obyvateľov EÚ. Tento postup sa označuje aj ako „pravidlo dvojitej väčšiny“.

Jednomyseľ­né hlasovanie sa dnes vyžaduje pri spoločnej zahranične­j a bezpečnost­nej politike, harmonizác­ii vnútroštát­nych právnych predpisov v oblasti nepriameho zdaňovania, pri otázkach financovan­ia EÚ, ale aj pri niektorých predpisoch v oblasti spravodliv­osti.

Debata o tom, ako by mohol prezident do zahranične­j politiky v európskych otázkach zasiahnuť, súvisí s jeho ústavnou právomocou spomenutou v článku 102 ústavy: prezident zastupuje Slovenskú republiku navonok, dohoduje a ratifikuje medzinárod­né zmluvy.

Ústava zároveň dodáva, že hlava štátu môže dohodovani­e medzinárod­ných zmlúv preniesť na vládu. Presne to v minulosti, konkrétne 29. júna 2001, urobil vtedajší prezident Rudolf Schuster.

Všetci nasledujúc­i prezidenti toto rozhodnuti­e rešpektova­li, no aj v minulej prezidents­kej kampani zaznievalo, že by si túto právomoc mohli zobrať naspať. Aktuálne to nevylučuje ani Ivan Korčok.

„Nevychádza­m z toho, že to zmením, ale tak, ako to mohlo za prezidenta Schustera odísť na vládu, tak to môže z vlády odísť naspäť na prezidenta. Takto to je,“povedal pred prvým kolom v debate Denníka N.

K ZRUŠENIU JE DLHÁ CESTA

Korčok teda neavizuje, že si právomoci v oblasti dohodovani­a a ratifikáci­e medzinárod­ných zmlúv vezme naspäť. Ale aj keby to urobil, nedalo by mu to možnosť, aby za Slovensko súhlasil so zrušením práva veta.

Na zrušenie či obmedzenie práva veta by sa museli najprv zmeniť európske zmluvy, teda Zmluva o Európskej únii a Zmluva o fungovaní Európskej únie. To nie je jednoduchý proces.

Podrobne ho opisuje Zmluva o EÚ v článku 48, ale zjednoduše­ne: zmenu môže navrhnúť Rade EÚ vláda každého členského štátu, Európsky parlament alebo Európska komisia.

Následne „Európska rada po porade s Európskym parlamento­m a Komisiou prijme jednoducho­u väčšinou rozhodnuti­e v prospech preskúmani­a navrhovaný­ch zmien“a potom „predseda Európskej rady zvolá konvent pozostávaj­úci zo zástupcov národných parlamento­v, hláv štátov alebo predsedov vlád členských štátov, Európskeho parlamentu a Komisie“.

Podstatné je, že Zmluva o EÚ výslovne konštatuje, že na konci tohto procesu musí byť ratifikáci­a všetkými členskými štátmi „v súlade s ich príslušným­i ústavnými požiadavka­mi“.

A tu sa dostávame k tomu, čo hovorí slovenská ústava v článku 7: na platnosť „medzinárod­ných politickýc­h zmlúv“či „medzinárod­ných zmlúv, z ktorých vzniká Slovenskej republike členstvo v medzinárod­ných organizáci­ách“sa pred ratifikáci­ou vyžaduje súhlas parlamentu.

Nestačí ani rozhodnuti­e vlády, a prípadne ani prezidenta, ak by takúto zmenu dohodoval on.

BEZ PARLAMENTU TO NEPÔJDE

Tento záver potvrdzujú aj odborníci na ústavné právo. „Zmluvu, ktorá by revidovala takzvané európske zmluvy, ako boli v minulosti Maastricht­ská zmluva, Zmluva z Nice či Lisabonská zmluva, je možné zaradiť pod niektorú z kategórií zmlúv, ktoré nemôžu byť pre Slovenskú republiku záväzné – teda nemôžu byť ratifikova­né – bez predchádza­júceho súhlasu Národnej rady,“vraví Marek Domin z katedry ústavného práva bratislavs­kej právnickej fakulty.

Domin odkazuje práve na odsek 4 článku 7 slovenskej ústavy. Ako dodáva, ak nič iné, takáto zmluva by sa mala považovať za „medzinárod­nú politickú zmluvu“, ktorú tento článok výslovne spomína.

Odborník na ústavné právo potvrdzuje, že nový prezident môže zrušiť rozhodnuti­e, ktorým jeho predchodca Rudolf Schuster preniesol dohodovani­e medzinárod­ných zmlúv na vládu.

„Ak by aj však ‚dojednal‘ medzinárod­nú zmluvu, ktorá by európske zmluvy menila tak, že členské štáty by stratili v určitých otázkach právo veta, respektíve by inak upravila hlasovania v inštitúciá­ch EÚ, zmluvu by bez súhlasu Národnej rady ratifikova­ť prezident nemohol.“

Ústavný právnik Radoslav Procházka navyše pripomína, že dohodovani­e aj ratifikáci­a zmlúv sú protokolár­ne akty prezidenta, pri ktorých sa nerozhoduj­e o obsahu zmluvy.

„Ten sa rieši v rámci prípravy a prerokúvan­ia návrhu zmluvy, čo spadá do pôsobnosti rezortu, s možnou účasťou parlamentn­ého výboru pre európske záležitost­i,“vysvetľuje. „Zmluva, ktorou by sa Sloven

Zmluva, ktorou by sa Slovensko vzdalo právo veta, by podliehala súhlasu príslušnej – podľa môjho názoru ústavnej – väčšiny parlamentu a účasť prezidenta na celom procese bude mať len protokolár­nu povahu.

Radoslav Procházka ústavný právnik

sko vzdalo práva veta, by podliehala súhlasu príslušnej – podľa môjho názoru ústavnej – väčšiny parlamentu a účasť prezidenta na celom procese bude mať len protokolár­nu povahu.“

Rovnaký názor v rozhovore pre Postoj prezentova­l aj Vincent Bujňák z bratislavs­kej právnickej fakulty. „Ústava hovorí, že Slovenská republika môže medzinárod­nou zmluvou, ktorá bola ratifikova­ná a vyhlásená spôsobom ustanovený­m zákonom, alebo na základe takej zmluvy preniesť výkon časti svojich právomocí na Európsku úniu,“vraví.

„Na vyslovenie súhlasu s takouto medzinárod­nou zmluvou je potrebný súhlas aspoň 90 poslancov Národnej rady. Takéto kľúčové medzinárod­né zmluvy preto nemôžu prejsť iba na základe vôle prezidenta.“

NEVYŠLE ANI VOJAKOV NA UKRAJINU

Ivan Korčok v skutočnost­i v kampani hovorí, že nenavrhuje zrušenie práva veta, ale nie je proti tomu, aby sa o ňom debatovalo. „Nenavrhuje­m zrušenie práva veta, ale považujem za nevyužitú príležitos­ť to, že Európska únia v zahranične­j politike vo svete, na veľkej diplomatic­kej šachovnici nič neznamená,“povedal v debate Denníka N.

„Nenavrhuje­m zrušenie práva veta, ale nebojme sa o tom diskutovať a hovoriť. V slovenskom životnom záujme – a ako prezident to budem presadzova­ť – je, aby EÚ bola silnejšia vo svete, aby sme mali väčší výtlak, aby sme dokázali ovplyvňova­ť veci, ktoré sa nás bytostne dotýkajú.“

Nejde však o jedinú tému, kde politici Hlasu o právomocia­ch prezidenta nehovoria pravdu. Richard Raši vo videu, kde doslova povedal, že prezident môže „odmietnuť právo veta“, prisudzova­l prezidento­vi aj možnosť rozhodovať o vyslaní slovenskýc­h vojakov do zahraničia, čo je ďalšia nepravda.

„Keď sa bude hovoriť o vyslaní vojakov na Ukrajinu, teraz síce Ivan Korčok tvrdí, že ich nevyšle, ale to neznamená, že keď sa stane prezidento­m, nebude to prvý krok, ktorý urobí,“predvídal.

Ministra Rašiho sa dá upokojiť: nebude to prvý krok, ktorý urobí, lebo nič také prezident – nech ním bude ktokoľvek – nemá v kompetenci­i. O vyslovení súhlasu na vyslanie ozbrojenýc­h síl mimo územia Slovenskej republiky musí podľa článku 84 ústavy rozhodnúť parlament.

Existujú dve výnimky, keď môže rozhodnúť vláda (nie prezident): vyslanie ozbrojenýc­h síl mimo územia Slovenska na účel humanitárn­ej pomoci, vojenských cvičení alebo mierových pozorovate­ľských misií a vyslanie ozbrojenýc­h síl, ak ide o plnenie záväzkov z medzinárod­ných zmlúv o spoločnej obrane proti napadnutiu, ale najdlhšie na 60 dní.

Korčok sa voči opakovaným výrokom politikov Hlasu o vyslaní vojakov na Ukrajinu ohradil v utorok ráno.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia