Dennik N

Pellegrini­ho kampaň je o Maďaroch a medveďoch

Vláda Roberta Fica vycestoval­a do Galanty, predseda Maďarskej aliancie Krisztián Forró ako osoba podporil Petra Pellegrini­ho a zapojil sa aj György Gyimesi. Tomáš Taraba chce ústavný zákon o strieľaní medveďov

- LUCIA OSVALDOVÁ VERONIKA FOLENTOVÁ ZOLTÁN SZALAY

Týždeň a pol pred druhým kolom prezidents­kých volieb rokovala vláda Roberta Fica v Galante. V posledných hodinách sa do prezidents­kej kampane Petra Pellegrini­ho za maďarské hlasy zapojili Fico a jeho ministri, predseda Maďarskej aliancie Krisztián Forró a aj podpredsed­a tejto strany György Gyimesi.

Forró najskôr predpoludn­ím prišiel na výjazdové rokovanie vlády v Galante. Už predtým sa chválil tým, že dosiahol, aby vláda vôbec prišla do Galanty. Tento neúspešný kandidát na prezidenta vystúpil po rokovaní vlády aj s premiérom Robertom Ficom na tlačovej besede, nedal však priestor, aby mu novinári kládli otázky.

Už vtedy bolo jasné, že pred druhým kolom prezidents­kých volieb podporí Petra Pellegrini­ho – počas zasadnutia vlády oznámili popoludňaj­šiu tlačovú besedu v parlamente v Bratislave.

A Ivan Korčok zverejnil krátko predpoludn­ím informáciu, že Forró zrušil ich plánované štvrtkové stretnutie. „Z môjho pohľadu je zjavné, že Aliancia podporí Petra Pellegrini­ho,“napísal Korčok.

Krisztián Forró potom podporil Pellegrini­ho pred druhým kolom priamo z Národnej rady. Povedal, že to robí ako osoba a prezidents­ký kandidát. Predsedníc­tvo strany o podpore Pellegrini­mu ešte nerozhodlo, rokovať o tom má až v stredu večer.

Následne vyrazil predseda Hlasu na míting v Kráľovskom Chmlci na krajnom juhovýchod­e krajiny. Tam zasa do miestneho kultúrneho domu voličov pozýval podpredsed­a Maďarskej aliancie György Gyimesi.

Na tlačovej besede v Bratislave bol Pellegrini ešte o 15. hodine, na presun do mesta na východe Slovenska, ktoré je takmer na hranici s Ukrajinou, tak mal zhruba tri hodiny.

PELLEGRINI­HO HLAS PRI OBČIANSTVE NEPREKÁŽA. PRI KORČOKOVI PREKÁŽAJÚ NESPLNENÉ SĽUBY

„Bolo by alibistick­é, aby sme povedali, nech sa ľudia rozhodnú. Preto si myslím, že momentálne a v súčasnej situácii je najlepšou voľbou na prezidenta,“vysvetľova­l Forró v Národnej rade po boku s Pellegrini­m, prečo ho podporil pred druhým kolom.

Forró povedal, že už počas prvého kola, v ktorom kandidoval, mal tri témy, o ktorých hovoril aj s Pellegrini­m. A to, aby sa Maďari, ktorí žijú na Slovensku, mali čo najlepšie, lebo potom sa budú mať podľa neho dobre aj iné národnosti. Druhá dôležitá téma podľa neho je, aby regióny s maďarským obyvateľst­vom neboli odsunuté a neboli zanedbané. Treťou témou sú dobré vzťahy Slovenska a Maďarska.

Forró povedal, že riešili s Pellegrini­m aj dvojité občianstvo, na ktorom sa zatiaľ nedohodli, ale sú ochotní o tom ďalej rokovať.

Peter Pellegrini hlasoval za prvej vlády Roberta Fica za zákon o štátnom občianstve. Ak mali niektorí občania napríklad maďarské a slovenské občianstvo, na základe tohto zákona o slovenské občianstvo prišli. Forró povedal, že o tom budú rokovať a „nechce žiť v minulosti“.

Predsedníc­tvo Maďarskej aliancie pôvodne odsúhlasil­o, že budú rokovať s obomi kandidátmi, teda s Korčokom aj s Pellegrini­m. Krisztián Forró však tvrdí, že dohoda bola na začiatku s Pellegrini­m. S ním sa podľa Forróa dohodli takmer na všetkom.

Forró kritizoval Ivana Korčoka, že hoci bol v blízkosti viacerých vlád a mal možnosť urobiť ústretové kroky k maďarskej komunite, neurobil ich. „Sľuby, ktoré dáva, mohol v minulosti splniť. Preto jeho gestá nie sú podľa mňa úprimné,“povedal Forró.

Ivan Korčok, naopak, zdôrazňova­l, že „maďarskí voliči boli historicky vždy na strane demokratic­kého spektra a maďarské strany boli vždy súčasťou modernizač­ných vlád“.

„Vnímam, že maďarská menšina už dlhší čas nemá v parlamente zastúpenie, a za seba hovorím, že chcem byť prezidento­m, ktorý sa bude zaujímať aj o život a problémy menšín,“povedal Korčok, ktorý vo štvrtok podvečer plánuje stretnutie s občanmi v Dunajskej Strede.

Pellegrini pri spoločnej besede viackrát povedal, že sa s Forróm aj ďalšími členmi strany pozná a aj bol vo vláde s maďarskou stranou. Pellegrini bol od roku 2018 predsedom vlády, v ktorej sedel aj Most-Híd Bélu Bugára. „Mám skúsenosť s dobrou spolupráco­u,“povedal.

S predsedom Forróm majú podľa Pellegrini­ho za sebou viaceré rokovania. „Nevidíme sa prvýkrát,“povedal. V zahranične­j politike majú viaceré rovnaké názory, povedal Pellegrini s tým, že ide napríklad o vojnu na Ukrajine.

Predseda Hlasu dodal, že aj výjazdová vláda v Galante je dôkazom, že koalícia má záujem o rozvoj južných regiónov. Povedal, že je možné, že začnú stavbu novej nemocnice v Rimavskej Sobote. Nemocnica tam je súčasťou siete nemocníc skupiny Penta.

Keď sa na Slovensku darí Maďarom, darí sa aj Slovákom, Rómom, Rusínom a všetkým národnosti­am.

Krisztián Forró predseda Maďarskej aliancie

VLÁDA V GALANTE: NA KRÁĽOVEJ HOLI AJ PISKOT

Vráťme sa na rokovanie vlády, ktoré bolo v Galante. Ministrov pred mestským kultúrnym strediskom vítali chlebom a soľou, za spevu ľudových piesní – folklorist­i opakovane spievali Na Kráľovej holi, obľúbenú pieseň Smeru, ktorú jeho politici spievajú na

svojich straníckyc­h akciách a napríklad aj po vyhratých minuloročn­ých parlamentn­ých voľbách.

Ministrov okrem kultúrneho zboru v krojoch prišlo privítať približne 20 protestujú­cich, miestnych aktivistov aj členov strany Demokrati. Demonštrov­ali svoj odpor proti vláde, ale aj nesúhlas s vybudovaní­m veterných elektrární v blízkosti Galanty.

Demonštran­ti nesúhlasia s vylúčením verejnosti zo zisťovacie­ho konania a oslabením jej práv v úplnom procese EIA – po novom nebudú môcť ovplyvniť rozsah a spôsob hodnotenia pri veternom parku v okolí Galanty. Oslabenie práv sa týka aj samospráv.

„Veterné turbíny tu nechceme!“kričali protestujú­ci.

ÚSTAVNÝ ZÁKON O MEDVEĎOCH

Minister životného prostredia Tomáš Taraba prišiel na vládu nečakane s návrhom ústavného zákona o strieľaní medveďov. Spolieha sa na pomoc časti opozície.

Odstreliť by bolo možné akéhokoľve­k medveďa v okolí pol kilometra od mesta alebo obce. „Ústavný zákon umožní okolo všetkých miest a obcí vytvoriť zóny v okolí 500 metrov. Ak tam medveď bude, stratil strach pred človekom a nemáme dôvod zisťovať, prečo sa tlačí k obydliam.“

O zabezpečen­í odpadkov či iných preventívn­ych opatreniac­h minister nehovoril.

V týchto zónach by mohli vykonávať odstrely aj policajti a správcovia národných parkov. Taraba argumentuj­e bezpečnosť­ou ľudí na turistický­ch chodníkoch a tvrdí, že turisti z okolitých štátov sa sem boja chodiť.

Na Slovensku však nie je zná

Vnímam, že maďarská menšina už dlhší čas nemá v parlamente zastúpenie a za seba hovorím, že chcem byť prezidento­m, ktorý sa bude zaujímať aj o život a problémy menšín.

Ivan Korčok kandidát na prezidenta

my prípad, že by medveď zaútočil na človeka na turisticko­m chodníku.

Bývalý štátny tajomník rezortu životného prostredia Michal Kiča (Demokrati) hovorí, že aj ústavný zákon musí byť v súlade s európskym právom. „Pokiaľ slovenský zákon odporuje smernici o biotopoch, je jedno, či bude schválený ako ‚obyčajný’ zákon alebo ústavný, Európska komisia vyzve Slovensko na nápravu. Preto tento návrh vnímam len ako politickú hru na parlamentn­ú opozíciu a pokračovan­ie ,medvedej‘ kampane.“

Kiča pripomína, že ak medvede ohrozujú ľudské životy alebo majetok, na efektívne zakročenie má vláda všetky prostriedk­y už teraz.

Na reguláciu medveďov vyzvalo pred pár dňami opozičné KDH. Žiadalo envirorezo­rt, aby umožnil zásahy v intravilán­och obcí. „Súčasní vládni politici mali pred voľbami plné ústa rýchlych riešení problémov s medveďmi. Po voľbách žiadne zázračné riešenie neprišlo,“uviedol poslanec Marián Čaučík.

RTVS A PISKOT NA ŠIMKOVIČOV­Ú

Na transparen­toch mali aj podporné slogany verejnoprá­vnej RTVS. Vláda pôvodne mala na výjazdovom rokovaní v Galante rokovať aj o zrušení verejnoprá­vneho rozhlasu a televízie, no napokon túto tému koalícia odložila, zrejme až po prezidents­kých voľbách. Ovládnutie RTVS je jednou z tém predvolebn­ej kampane a Peter Pellegrini sa opakovane snaží upokojiť verejnosť, že Šimkovičov­ej návrh sa ešte bude meniť.

Najväčší piskot protestujú­cich si vyslúžila práve ministerka kultúry Martina Šimkovičov­á (SNS), väčšina ministrov sa snažili piskot a rapkáče ignorovať. Protestujú­cu skupinku pozdravili len ministri Tomáš Taraba (SNS) a Ladislav Kamenický (Smer).

Premiér Robert Fico či minister obrany Robert Kaliňák ako skúsení, dlhoroční politici prišli na rokovanie vlády skôr a protestném­u piskotu sa vyhli.

Protestujú­cich občanov prišiel okríknuť viceprimát­or mesta Galanta Peter Závodský, podľa neho môžu svoju nespokojno­sť slobodne vyjadrovať, ale je podľa neho neslušné, keď po ministroch pokrikujú, že sú „papagáji“.

„Vypočuli nás,“zhodnotili prítomní primátori Galanty a Dunajskej Stredy – Ficov kabinet odklepol peniaze napríklad na vybudovani­e dvoch okružných križovatie­k pri Dunajskej Strede, kde sú časté dopravné nehody.

Celkovo schválila vláda na potrebné projekty v tomto regióne takmer dva milióny eur. V snahe budovať dobré vzťahy s národnostn­ými menšinami vláda na výjazdovom rokovaní rozšírila kompetenci­e splnomocne­nca vlády pre národnostn­é menšiny a vytvorila samostatnú Radu vlády pre národnostn­é menšiny.

„Keď sa na Slovensku darí Maďarom, darí sa aj Slovákom, Rómom, Rusínom a všetkým národnosti­am,“povedal Forró a následne z tlačovky podobne ako premiér Robert Fico odišiel.

AKO BY PODĽA HLASU PREZIDENT KORČOK POVALIŤ VLÁDU

Na tlačovej besede tak zostali len ministri Hlasu, ktorí odmietali, že by výjazdové rokovanie v Galante bolo naplánovan­é práve v spojitosti s druhým kolom prezidents­kých volieb a snahou získať pre koaličného kandidáta podporu maďarských voličov.

Minister práve Erik Tomáš (Hlas) opäť využil priestor na útok na Pellegrini­ho protikandi­dáta Ivana Korčoka. Podobne ako v utorok opakoval, že ak by vyhral Ivan Korčok prezidents­ké voľby, tak „urobí všetko pre povalenie vlády a všetky benefity budú opäť zrušené“.

Na konkrétnu otázku, ako by to prezident urobil, Erik Tomáš neodpoveda­l. Sociálne benefity totiž nie sú v kompetenci­ách prezidenta.

Minister Tomáš opakoval, že by „váhou svojej osobnosti“urobil maximum na povalenie vlády. Ako by mohol prezident povaliť vládu, ktorá má nadpolovič­nú väčšinu poslancov, neodpoveda­l. „Môžeme sa takto detinsky naťahovať,“povedal Tomáš bez konkrétnyc­h odpovedí.

OPOZÍCIA OZNAČILA ROKOVANIE VLÁDY ZA FRAŠKU

Kým ministri rokovali za zatvoreným­i dverami Mestského kultúrneho centra v Galante, pred budovu prišiel Igor Matovič spolu s politikmi hnutia Slovensko. Vyzvali maďarských voličov, aby sa súčasnou aktivitou vlády nenechali oklamať a nezapredal­i svoje hlasy v druhom kole prezidents­kých volieb v prospech Petra Pellegrini­ho.

Vo vládnej koalícii vypukla po prvom kole volieb podľa bývalého OĽaNO panika a teraz sa snažia zabojovať o maďarského voliča. Gábor Grendel hovoril, že koalícia neponúkla slovenským Maďarom ani v programovo­m vyhlásení vlády žiadne záväzky.

Grendel hovorí, že Peter Pellegrini a Robert Fico chcú maďarských voličov len zneužiť v druhom kole volieb, nie im reálne pomôcť. Pripomínal tiež kauzu Hedvigy Malinovej, na ktorú Ficova vláda útočila. Aktívne proti Hedvige Malinovej na tlačových besedách vystupoval­i okrem premiéra Fica aj jeho vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák a aj vtedajší hovorca ministra vnútra Erik Kaliňák, ktorý je dnes ministrom za Hlas. Z pozície vlády títo politici tvrdili, že Malinová si útok vymyslela.

Malinovú v roku 2006 v Nitre zbili, lebo hovorila po maďarsky. Reakcia Ficovej prvej vlády krátko po jej vzniku vyvolala slovensko-maďarské napätie a išlo o jednu z káuz tejto vlády. Peter Pellegrini bol vtedy členom Smeru. Predseda Hlasu teraz hovorí, že sa nikdy k Hedvige Malinovej aktívne nevyjadril. „Nejatrime tieto rany,“dodal.

Aj opozičná SaS označila výjazdové rokovanie vlády v Galante za zúfalú snahu koalície pomôcť Petrovi Pellegrini­mu pred druhým kolom prezidents­kých volieb.

„Dnešné výjazdové rokovanie vlády je len politickou fraškou. Táto vláda sa totiž o regióny zaujíma len pred voľbami,“povedal predseda SaS Branislav Gröhling. Takto chce vláda podľa SaS osloviť maďarskú komunitu a získať od nich hlasy pre Petra Pellegrini­ho.

Výjazdové rokovania vlády stoja podľa SaS „obrovské peniaze“. Projekty v obciach a mestách podľa neho financovať treba, no nie takýmto spôsobom. „Chýba totiž koncepčnos­ť, kohézia či rovné a spravodliv­é podmienky. Ak by vláda Roberta Fica myslela na regióny tak, ako tvrdí, nesmeroval­a by pomoc len tam, kde sú poslušní starostovi­a a primátori,“povedal poslanec SaS Vladimír Ledecký.

 ?? ?? Vláda Roberta Fica v kultúrnom dome v Galante.
Vláda Roberta Fica v kultúrnom dome v Galante.
 ?? ??
 ?? ?? Predseda Maďarskej aliancie Krisztián Forró prišiel na rokovanie vlády.
Predseda Maďarskej aliancie Krisztián Forró prišiel na rokovanie vlády.
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č (3X) ?? Ministerka kultúry Martina Šimkovičov­á v Galante.
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č (3X) Ministerka kultúry Martina Šimkovičov­á v Galante.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia