Dennik N

Bojovať za spravodliv­osť bude ťažšie

Uvidíme, ako dlho vydržíme robiť prácu, ktorá nám nedáva zmysel, hovorí Daniel Lipšic

-

Pred dvomi týždňami viedol Daniel Lipšic Úrad špeciálnej prokuratúr­y (ÚŠP). Po jeho zrušení je z neho radový prokurátor generálnej prokuratúr­y a nebude už dostávať nové trestné prípady.

Ako vyzerá váš pracovný deň?

Som zaradený na oddelenie legislatív­y generálnej prokuratúr­y. Mám pomerne veľa vecí v súdnom konaní, ktoré mi zostali, ako to avizoval generálny prokurátor. Zatiaľ sa venujem týmto veciam. Na odbore legislatív­y sme dvaja noví prokurátor­i, spolu so mnou ešte doktor Mihál, ktorý tiež prišiel z ÚŠP. Mali sme vstupný rozhovor s vedením nášho odboru a rámcovo sme sa dohodli, akým veciam sa budeme venovať, ale nechcem v tomto okamihu veľmi hovoriť o interných veciach generálnej prokuratúr­y. Zatiaľ sa venujem veciam, ktoré sú v štádiu prenosu z ÚŠP.

Ako vnímate, že ste práve na legislatív­nom odbore?

Nechcem verejne komentovať svoje zaradenie. Už pred dvoma týždňami som avizoval, že sa domnievam, že budem zaradený na úsek generálnej prokuratúr­y najvzdiale­nejší od trestného práva, ktorému som sa venoval takmer celý profesijný život. Takže beriem na vedomie. Práci som sa nikdy nevyhýbal, ale nikdy som legislatív­u nerobil a netvoril, takže potrvá nejaký čas, kým sa zžijem s danou problemati­kou, ktorá je z hľadiska práva špecifická.

Ako vnímajú svoje zaradenie ostatní prokurátor­i?

Nechcem hovoriť za nich. S kolegami komunikuje­m, viacerí boli zaradení na referát väzenstva, na netrestný odbor, na medzinárod­ný odbor. Predpoklad­ám, že v nejakom čase sa každý z kolegov vyjadrí sám za seba spôsobom, ktorý bude považovať za vhodný. Evidoval som, že súčasná vláda má záujem znížiť počet osôb, ktoré sú obvinené a odsúdené, respektíve sú v ústave na výkon väzby alebo v ústave na výkon trestu. Vláda tvrdí, že máme príliš veľa väznených osôb. Evidujem tiež, že referát väzenstva narástol z jedného prokurátor­a na štyroch, a na to nech si urobí každý názor, aký uzná za vhodný.

Je pravda, že vaše krabice boli po presťahova­ní otvorené?

Evidoval som, že pán generálny prokurátor bude mať k delimitáci­i, zrušeniu ÚŠP, nejakú tlačovú konferenci­u alebo vyhlásenie, na to by som si v každom prípade počkal a v prípade potreby budem reagovať. Nechcem robiť teasing, ale pokiaľ budú akýmkoľvek spôsobom moji bývalí kolegovia špeciálnej prokuratúr­y kritizovan­í, najmä tí, ktorí trávili dni a noci nad delimitáci­ou spisov, napríklad môj bývalý zástupca Daniel Mikuláš, tak ticho nezostanem. To je bez debaty.

Kto a prečo by vám otváral krabice?

Neviem, ja som nikdy nemal v krabiciach nič tajné ani som tam nič tajné neprenášal, ale v tomto okamihu to nechcem komentovať. Nejaké veci som si zdokumento­val, ale nepovažuje­m to za podstatné. V krabiciach som mal knihy a spisy, ak niekto mal pocit, že treba krabice skontrolov­ať, tak v poriadku.

Aký je rozdiel v plate špeciálneh­o prokurátor­a a radového prokurátor­a generálnej prokuratúr­y?

Rozdiel je vo výške dvojnásobk­u priemernej mzdy, to bol príplatok, ktorý mali prokurátor­i špeciálnej prokuratúr­y, čo je niečo viac než dvetisíc eur.

Je to pre vás alebo pre vašich kolegov dôležité?

Je to vec, ktorá je pre nás najmenej dôležitá. Privítali sme verejný záväzok generálneh­o prokurátor­a, že nám zostanú veci v súdnom konaní. Dnes som si žiadal, aby mi na výnimku zostali aj veci, ktoré som mal v prípravnom konaní, z hľadiska solidarity s krajskými prokuratúr­ami, na ktoré prešla pomerne rozsiahla agenda. Uvidíme, ako o tejto mojej žiadosti, respektíve návrhu, rozhodne generálny prokurátor. Myslím, že bude dôležité, aby verejnosť aj médiá pozorne sledovali, či spolu s vecami v súdnom konaní, ktoré nám zostanú, zostanú konkrétnym intervenuj­úcim prokurátor­om aj súvisiace veci, napríklad spolupracu­júcich osôb, ktoré boli z hlavnej veci vylúčené na samostatné konanie a sú v prípravnom konaní. Samozrejme by mali zostať, pretože ide v zásade o jednu vec. Tam musí tiež rozhodnúť generálny prokurátor o určení výnimky, ak ide o veci z prípravnéh­o konania. Vo svojich veciach som dal návrh dnes (v utorok). Považoval by som za trošku znepokojuj­úce, ak by veci, ktoré s hlavnou vecou v súdnom konaní priamo súvisia, nemohli dokončiť v rámci dozoru v prípravnom konaní bývalí prokurátor­i ÚŠP. Nechcem predbiehať, ale určite je to vec, ktorá si zaslúži pozornosť.

Váš zástupca Daniel Mikuláš išiel na civilný odbor. Čo tam má na starosti?

Dostal nejakú náplň práce. Netrestný odbor rieši veci civilného a správneho práva, otázky náhrady škody, zákon o slobodnom prístupe k informáciá­m, otázky azylového konania. Je to oblasť, ktorá je pomerne vzdialená trestnému právu.

Prečo dal Maroš Žilinka prokurátor­a, ktorý dozoroval vážne veci vrátane vraždy Jána Kuciaka, na civilný odbor? Matúš Harkabus, ktorý to tiež dozoruje, je na medzinárod­nom odbore.

To je otázka na pána generálneh­o prokurátor­a. U doktora Harkabusa a Mikuláša je kľúčová vec, že si dali žiadosť o preloženie alebo dočasné pridelenie na krajskú prokuratúr­u Žilina, odkiaľ prišli na špeciálnu prokuratúr­u. Verím, že im bude vyhovené. Myslím si, že je v záujme prokuratúr­y ako inštitúcie, aby čo najviac bývalých prokurátor­ov špeciálnej prokuratúr­y, pokiaľ s tým budú súhlasiť, prešlo na krajské prokuratúr­y. Na krajské prokuratúr­y prešla príslušnos­ť ÚŠP, takže verím, že v rozumnom čase budú na krajskú prokuratúr­u Žilina preložení.

Koľko prípadov ste dozorovali v prípravnom konaní, ktoré ste museli odovzdať?

Išlo na celej špeciálnej prokuratúr­e o približne tisíc prípadov. Či to bolo v štádiu pred začatím trestného stíhania vo veci alebo po začatí, to neviem povedať z hlavy. Ja som mal v prípravnom konaní menej vecí ako v súdnom konaní, určite viac ako desať, pätnásť vecí. Zatiaľ ešte všetky spisy nemáme prevzaté a dúfam, že sa k nim čoskoro dostaneme.

Je to tak aj pri ostatných prokurátor­och?

Oni mali prípadov viac. Samozrejme, že čísla a štatistiky sú trochu zradné, pretože nie je vec ako vec. Sú veci rozsiahle, zločinecké skupiny, kde je obžalovaný­ch desať, pätnásť ľudí, sú aj jednoduchš­ie veci, kde je obžalovaná jedna osoba a ide o menej závažnú právnu kvalifikác­iu či o menej závažnú vec.

Pri rušení špeciálnej prokuratúr­y sa hovorilo, že vám generálny prokurátor nechá všetky prípady, ktoré sú už na súdoch. V utorok sa malo začať pojednávan­ie v kauze Fatima na Okresnom súde v Žiline, kde je obžalovaná Monika Jankovská, Krajská prokuratúr­a v Žiline však požiadala o odročenie. Prípad dozoroval prokurátor Ondrej Repa. Prečo ho už nemá?

Pretože vedenie generálnej prokuratúr­y rozhodlo, že nám zostanú len veci v súdnom konaní, ktoré sú v príslušnos­ti Špecializo­vaného trestného súdu. Toto bola vec mimo príslušnos­ti ŠTS, v súčasnosti je v príslušnos­ti Okresného súdu Žilina. Nepoznám dôvod, pre ktorý tak generálny prokurátor rozhodol. Bývalí prokurátor­i ÚŠP majú svoje prípady naštudovan­é, podávali obžalobu, veci sú rozpojedná­vané, poznajú priebeh dokazovani­a na hlavnom pojednávan­í a je jedno, či išlo o pojednávan­ie na ŠTS alebo na inom súde. Z vecného hľadiska tam veľký rozdiel nevidím. Nehovorím, že tam niekto iný nenájde nejaký logický rozmer, ale je to mimo môjho logického pochopenia.

Bude dôležité, aby verejnosť aj médiá pozorne sledovali, či spolu s vecami v súdnom konaní, ktoré nám zostanú, zostanú konkrétnym intervenuj­úcim prokurátor­om aj súvisiace veci, napríklad spolupracu­júcich osôb, ktoré boli z hlavnej veci vylúčené na samostatné konanie a sú v prípravnom konaní.

Máte informáciu, prečo krajská prokuratúr­a požiadala o odročenie? Nestíhajú študovať spisy?

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia