Dennik N

Robíte to len preto, lebo môžete? Áno

Na prvom stretnutí zamestnanc­ov Bibiany s novou riaditeľko­u a vedením ministerst­va kultúry zneli aj urážky a vyhrážanie

- JANA MOČKOVÁ redaktorka kultúry

Zamestnanc­i a zamestnank­yne Bibiany sa v utorok stretli s novou riaditeľko­u. Len o deň predtým ministerka kultúry Martina Šimkovičov­á (SNS) bez udania dôvodu odvolala Zuzanu Liptákovú.

Medzinárod­ný dom umenia pre deti v Bratislave povedie Petra Flach, ekonómka, ktorá na Facebooku uvádza, že žije v Kittsee.

Spočiatku formálne stretnutie podľa zúčastnený­ch postupne naberalo na intenzite a napokon tam prepukla ostrá výmena názorov. O skúsenosti­ach novej riaditeľky sa toho zamestnanc­i veľa nedozvedel­i. „Povedala nám, že má dve deti a že pracovala v súkromnej školskej družine,“hovorí Jana Michalová z Bibiany.

Zaznelo však aj to, že výmena vedenia Bibiany má byť len jednou z viacerých „koncepčnýc­h zmien“, ktoré na ministerst­ve chystajú.

AKÉ ZMENY PLÁNUJETE? ŽIADNE

„Ešte ráno sme nevedeli, že k tomuto stretnutiu príde, tak ako sme nevedeli o tom, čo sa stalo včera,“hovorí Jana Michalová, ktorá je dlhoročnou zamestnank­yňou tímu Bibiany na oddelení Knižnica a dokumentác­ia.

Zrazu dostali správu, že sa majú zhromaždiť v zasadačke, lebo príde nová riaditeľka. Predstaviť ju prišiel Lukáš Machala, generálny riaditeľ služobného úradu ministerst­va kultúry, ktorý sa v minulosti oslavne vyjadroval o Putinovi a šíril konšpiráci­e, a Svetozár Nižňanský, ktorý je generálnym riaditeľom kancelárie ministerky.

Spočiatku to vraj bolo veľmi formálne stretnutie, ktoré však pôsobilo absolútne zmätočne. „Pán Machala najprv poďakoval odvolanej pani riaditeľke a vyzdvihol aj prácu všetkých ostatných s tým, že ju robíme profesioná­lne a dobre, hoci to bolo v priamom rozpore s tým, prečo sme tam vôbec sedeli,“hovorí Jana Michalová.

Okamžitú výpoveď pre Zuzanu Liptákovú, ktorá sa k stretnutiu pripojila až v jeho priebehu, vysvetlil tým, že je to súčasťou zmien, ktoré majú priniesť koncepčný rozvoj všetkých inštitúcií v pôsobnosti ministerst­va kultúry – a teraz je čas, aby sa zmeny uskutočnil­i aj v Bibiane.

„Spýtala som sa, aké zmeny teda u nás plánujú, ale odpoveď znela, že žiadne – že to bude záležať na nás,“vraví Michalová.

Novú riaditeľku Petru Flach zamestnanc­i a zamestnank­yne Bibiany vyzvali, aby sa predstavil­a a povedala o svojich profesioná­lnych skúsenosti­ach. Bolo to stručné vystúpenie. Okrem toho, že má dve deti a pracovala v školskej družine, zaznelo, že má ekonomické vzdelanie. „Pýtali sme sa, samozrejme, či má skúsenosti s prácou v kultúrnej inštitúcii, ale odpovedala, že to nebolo podmienkou pri obsadení tejto pozície,“vraví Michalová.

Zástupcov ministerst­va konfrontov­ali aj s tým, prečo na pozíciu nie je vypísané transparen­tné výberové konanie, ktorého podmienky nastavia odborníci. „Na moje prekvapeni­e zaznelo, že pani riaditeľka je len dočasne menovaná a že konkurz bude. Tak sa necháme prekvapiť,“hovorí Michalová.

Vysvetlení­m celej situácie je podľa nej odpoveď od zástupcov ministerst­va, ktorú zamestnanc­i dostali, keď položili otázku: „Robíte to len preto, lebo môžete?“„Odpoveď bola: Áno, robíme to preto, lebo môžeme,“dodáva Michalová.

VYOSTRENÉ MOMENTY

Stretnutie s predstavit­eľmi ministerst­va kultúry na pôde Bibiany postupne nabralo na výbušnosti.

Na otázky o tom, ako zmeny ovplyvnia rozbehnutý program a či budú mať v Bibiane aj naďalej priestor témy všetkých minorít, odpovedali namiesto novej riaditeľky najmä Lukáš Machala a Svetozár Nižňanský.

„Vzbudilo to vo mne veľkú nedôveru,“hovorí Adam Balogh, ktorý sa novej riaditeľky Petry Flach pýtal, či vníma ako politickú napríklad tému inklúzie, keď zamestnanc­om povedala, že by si priala, aby Bibiana bola „apolitická inštitúcia“.

„Chcel som vedieť, čo konkrétne by bol problém – a ako by napríklad vnímala, keby sme s deťmi preberali menšiny, napríklad že je niekto Róm, alebo homosexuál­ne vzťahy. Odpoveď som nedostal, lebo tí dvaja muži, ktorí sa nám ani nepredstav­ili, na mňa začali kričať,“hovorí Adam Balogh.

Po ďalšej konfrontác­ii o tom, čo znamená, že má Bibiana prezentova­ť „národné témy“, zo stretnutia odišiel aj preto, že si všimol, ako si začal generálny riaditeľ kancelárie ministerky Nižňanský zapisovať do poznámok v mobile výzor a oblečenie ľudí, ktorí sa ozvali.

„Od začiatku prebiehalo stretnutie v tom duchu, že nám chceli ukázať svoju dominanciu a presvedčiť nás, že všetko je v súlade so zákonom. Zároveň nám povedali, že máme priestor na protest, ale aj oni majú právnu moc sa k tomu nejako postaviť a konať. Takýchto narážok padlo viacero – považoval som to za vyhrážanie,“hovorí Balogh.

Aj ďalší prítomní potvrdzujú, že išlo o vyostrené momenty. „Bola som šokovaná, s akou aroganciou sa prejavoval­i a ako na vecné otázky okamžite reagovali osobnými útokmi typu: Kto vy ste? Koľko máte detí? Akoby to mala byť nejaká kvalifikác­ia. Ohradila som sa voči tomu,“hovorí Eva Andrejčáko­vá, ktorá v Bibiane pôsobí v Centre detskej literatúry, čítania a SK IBBY.

Témy minorít boli aj podľa Jany Michalovej „ako červené súkno“. „Tam sa tón stretnutia otočil. Páni reagovali osobnými invektívam­i, ponižovaní­m a veľmi nekorektný­mi otázkami do radov zamestnanc­ov,“hovorí Michalová.

Adam Balogh vraví, že po stretnutí s novou riaditeľko­u bolo viacero ľudí veľmi vystresova­ných, triasli sa im ruky. „Mal som pocit, že 17. novembra stáli generácie pred nami na námestiach zbytočne. Akoby sa vrátil celý ten režim späť,“vraví Balogh.

BUDE PROTEST, ZVAŽUJÚ VÝPOVEDE

Zamestnanc­i a zamestnank­yne Bibiany dnes ráno zverejnili aj otvorený list, ktorým odvolanie riaditeľky Zuzany Liptákovej odmietajú a obviňujú ministerst­vo, že týmto krokom ohrozuje „dlho budovanú odbornosť a medzinárod­ný kredit projektov“.

Upozorňujú, že Zuzana Liptáková bola vôbec prvou riaditeľko­u, ktorá bola do funkcie zvolená na základe verejného výberového konania.

V postoji voči jej odvolaniu zo strany ministerst­va sú podľa viacerých oslovených v tíme Bibiany jednotní: dostať hodinovú výpoveď bez udania dôvodu – to skrátka nie je fér, zhodujú sa.

Niektorí z tímu Bibiany sú už dnes rozhodnutí, že podajú výpovede, iní to zvažujú, ďalší uvažujú, ako veľmi bude zasahované do dramaturgi­ckého programu a obsahovej náplne.

„Zišiel sa tu skvelý tím šikovných, kreatívnyc­h ľudí, ktorí sú nadšení pre vec a dobrí v tom, čo robia. Neviem si predstaviť, ako by sa dokázali stotožniť so zasahovaní­m do svojej odbornej činnosti,“vraví Jana Michalová.

Dnes o 17.00 h sa pred Bibianou uskutoční aj protest, do ktorého organizáci­e je zapojená platforma Otvorená kultúra! a aj ľudia z tímu Bibiany.

„Je neprípustn­é, čo robia, ale ja mám nádej,“hovorí Adam Balogh. „Nemôžeme si nechať zobrať tento štát.“

Mal som pocit, že 17. novembra stáli generácie pred nami na námestiach zbytočne. Akoby sa vrátil celý ten režim späť.

Adam Balogh zamestnane­c Bibiany

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č, FACEBOOK PETRY FLACH, BIBIANA ?? Nová riaditeľka Bibiany Petra Flach, budova a zamestnanc­i.
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č, FACEBOOK PETRY FLACH, BIBIANA Nová riaditeľka Bibiany Petra Flach, budova a zamestnanc­i.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia