Dennik N

Pre Islamský štát je aj Putin Západ

Reakcia ruského prezidenta na teroristic­ký útok na predmestí hlavného mesta ukazuje paranoju, ktorá by nás všetkých mala znepokojov­ať

- MARC CHAMPION komentátor Bloomberg Opinion

Po zatknutí údajných páchateľov otrasného piatkového teroristic­kého útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall sú jasné tri fakty, pričom všetky tri osvetľujú nebezpečen­stvo vlastné novému multipolár­nemu svetu, ktorý dnes obývame.

NEBRAL TO VÁŽNE

Prvým je, že Vladimir Putin pred útokom odmietol varovanie USA, že sa útok blíži, a to verejne aj pred svojím najvyšším bezpečnost­ným dôstojníko­m. Americké spravodajs­ké informácie, že islamisti plánujú útok na veľké ruské mesto, označil za vydieranie, ktorého cieľom vraj malo byť destabiliz­ovať krajinu – čo je vágna formulácia, ktorú nedokázal vysvetliť. Nie je to tak dávno, keď Putin ešte chápal, že Washington považuje islamistic­ký radikalizm­us za spoločnú hrozbu, ktorú berie tak vážne, že informáciá­m o nej dá prednosť aj pred vzájomnými spormi. V minulosti by ruský prezident vzal varovanie vážne, aj keby útoku nemohol zabrániť.

Od Putinovej rozsiahlej invázie na Ukrajinu v roku 2022, ak nie už od anexie Krymu v roku 2014, sa však dôvera medzi Moskvou a Washington­om natoľko naštrbila, že sa stal obeťou paranoje. Keby bol schopný uvažovať racionálne, vedel by, že toto je hra, ktorú USA nebudú hrať, pretože môžu len prehrať. Na záver krátkeho príhovoru k národu po útoku Putin povedal, že bude spolupraco­vať so všetkými „skutočne“zaintereso­vanými krajinami v boji proti medzinárod­nému terorizmu. Znelo to tak, akoby uznal svoju chybu, no veľmi o tom pochybujem.

Druhým faktom je, že zatiaľ čo sa Putinovi pozoruhodn­e podarilo presvedčiť veľkú časť globálneho Juhu, že jeho invázia do bývalej súčasti ruského impéria z neho akosi robí spoluobeť západného kolonializ­mu, islamisti si to zjavne nemyslia. O Ukrajinu sa síce nestarajú, ale nerozlišuj­ú ani medzi ruským a západným kolonializ­mom.

Pokiaľ ide o Islamský štát alebo al-Káidu, Putinove vojenské intervenci­e v Sýrii a Čečensku sa nelíšia od tých amerických v Iraku alebo Líbyi. Ani prítomnosť veľkej ruskej vojenskej základne v prevažne sunnitskom Tadžikista­ne – bývalej sovietskej republike, z ktorej pochádzajú zatknutí podozriví – nie je pre islamistov o nič menej urážlivá ako prítomnosť amerických vojenských základní v Perzskom zálive. Rusko je pre nich súčasťou kresťanské­ho Západu, a teda nepatrí nikam na územie ich imaginárne­ho islamského kalifátu.

Po tretie, Putin mohol jasne naznačiť ukrajinskú zodpovedno­sť za útok, čím chcel okrem iného prekryť aj svoju stratu ostražitos­ti, pretože bez ohľadu na to, aké dôkazy sa objavia, vie, že doma bude schopný prezentova­ť akýkoľvek príbeh, ktorý sa mu páči – taká je jeho kontrola nad médiami, taký je výsledok toho, že odstránil organizova­nú opozíciu. Putin túto schopnosť opakovane preukázal počas vojny na Ukrajine, čo je hlboko znepokojuj­úce. Dnes dokáže získať podporu domáceho obyvateľst­va pre prakticky akékoľvek rozhodnuti­e alebo agresiu. A čo je ešte horšie, plazivé šírenie toho, čo by sa dalo nazvať populistic­kými „autokracia­mi“, znamená, že to platí pre rastúci počet svetových lídrov.

VÝSLEDKY NEDÔVERY

Zatiaľ nemôžeme s istotou povedať, či Ukrajina neuľahčila útok v Moskve, pretože je veľmi ťažké dokázať opak. Jediný overiteľný fakt o možnej ukrajinske­j účasti, ktorý Putin uviedol – konkrétne, že vrahov zatkli na úteku v smere na Ukrajinu – je slabý. Znamenalo by to takmer samovražed­nú hlúposť Kyjiva, pretože šanca, že Putin bude viniť Ukrajinu, bola zhruba sto percent. Spojené štáty by jej neodpustil­i, že ich zaťahuje do niečoho, čo ohrozuje taký základný bezpečnost­ný záujem USA, akým je boj proti terorizmu.

K zodpovedno­sti za zverstvo v koncertnej sále na okraji Moskvy sa prihlásil Islamský štát, čo je podľa všetkého pravda. IS zverejnil zábery vrahov, ktoré vznikli pred útokom a ktoré sa zhodujú so zábermi mužov, čo potom ukázala ruská televízia. Štyria muži zatknutí cez víkend pri ruskom meste Briansk, ktorých v pondelok predviedli pred súd, boli identifiko­vaní ako Tadžici. USA sa domnievajú, že za útok je zodpovedná odnož Islamský štát Chorasan, čo má byť provincia neexistujú­ceho kalifátu Islamského štátu, zahŕňajúca veľkú časť Afganistan­u, ktorého severné oblasti obývajú etnickí Tadžici, ako aj Pakistan a Strednú Áziu vrátane Tadžikista­nu. Ruské bezpečnost­né služby uviedli, že iný útok Islamského štátu Chorasan v Moskve zmarili len pred mesiacom.

Časť mužov sa už k spáchaniu útoku, pri ktorom zahynulo najmenej 137 ľudí, priznala. To, samozrejme, nedokazuje, že operácia IS neprebehla s ukrajinsko­u asistencio­u, ale zapácha to konšpiračn­ou teóriou. Priznanie jedného zatknutého jeho ruským strážnikom, že mu za vykonanie útoku anonymný volajúci ponúkol jeden milión rubľov, nevyzerá ako operácia riadená IS, skôr možno hovoriť o nátlaku: dotyčný sa priznal na kameru, urobil tak na kolenách vydaný na milosť ozbrojeným dôstojníko­m bezpečnost­i. Nemáme k dispozícii žiadny záznam toho, čo bolo predtým, a tak nevieme, čo mu možno povedali, aby sa priznal, ak chce zostať nažive.

Nedôvera plodí konšpiračn­é teórie a tiež ich takmer znemožňuje vyvrátiť. Je teda pravdepodo­bné, že Putin zostane pri svojom príbehu o ukrajinske­j stope. Nikdy to nebolo také atraktívne a také ľahké ako teraz. Áno, globalizov­aný svet ovládaný USA, ktorý nastúpil po sovietskom kolapse v roku 1991, nebol bezpečný a bol tiež hlboko nerovný. Napriek tomu kládla obchodná a ekonomická integrácia, na ktorú sa spoliehal, určité základné hranice – a vyžadovala minimálne vzájomné akceptovan­ie medzi vládami, čo vytváralo priestor na to, aby verili takému typu varovania, aké USA poskytli Moskve, aj keď vzťahy v iných oblastiach boli zlé. Táto minimálna úroveň dôvery umožnila aj organizáci­ám ako OSN a G-20 fungovať ako niečo viac než len gladiátors­ké arény pre diplomaciu. Lenže to už neplatí.

Pokiaľ ide o Islamský štát alebo al-Káidu, Putinove vojenské intervenci­e v Sýrii a Čečensku sa nelíšia od tých amerických v Iraku alebo Líbyi.

© Bloomberg

 ?? FOTO - TASR/AP ??
FOTO - TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia