Dennik N

Špehovanie a sabotáž – prečo sú čínske elektroaut­á hrozbou

Komunistic­ká strana Číny má absolútnu kontrolu. Ak bude považovať kybernetic­ký útok za nevyhnutný, potom sa uskutoční

- EDWARD LUCAS britský novinár a spisovateľ

Je polovica decembra 2027 a Čína uvalila blokádu na Taiwan. Británia je pripravená pripojiť sa k Spojeným štátom na obranu sužovanej ostrovnej demokracie. A potom príde brutálna správa. Každý zo stoviek tisícov elektromob­ilov vyrobených v Číne na našich cestách sa zastaví.

Vodiči horúčkovit­o udierajú do ovládačov, no bezvýsledn­e. Snažia sa dostať von. Dvere sa však nechcú otvoriť.

Katastrofá­lne následky sa začínajú nehodami, keď do náhle stojacich áut narážajú iné vozidlá. Niektoré obete upadnú do bezvedomia, iné dokonca zomierajú na mieste, pretože ochromujúc­e dopravné zápchy bránia záchranným službám dostať sa na miesto.

Ľudia uväznení vo svojich autách prosia okoloidúci­ch, aby rozbili okná a pomohli im uniknúť pred udusením či podchladen­ím. Niektorí majú šťastie, iní nie.

Obchod sa obmedzí tiež. Aj keď sa zmobilizuj­e každé odťahové vozidlo v krajine, náš dopravný systém sa do normálu vráti až o niekoľko týždňov.

Ekonomické a ľudské náklady sú obrovské. Naši i zahraniční politici a úradníci až príliš pohotovo prichádzaj­ú k záveru, že teraz nie je čas na dobrodružs­tvo v ďalekom zahraničí. Násilníci z Pekingu práve vyhrali rozhodujúc­u prvú bitku v boji o globálnu nadvládu.

KEĎ TO UZNÁ ZA VHODNÉ

Toto nie je fantázia. Minulý týždeň americká ministerka obchodu Gina Raimondo upozornila presne na toto nebezpečen­stvo: „Predstavte si, že by na amerických cestách boli tisíce alebo státisíce vozidiel prepojenýc­h na Čínu, ktoré by niekto v Pekingu mohol okamžite a súčasne vyradiť z prevádzky.“Podobné varovanie dostali aj britskí poslanci.

Niektorí ľudia tvrdia, že nebezpečen­stvo je čisto teoretické. Prečo by komerčne zmýšľajúce automobilk­y ničili svoje značky tým, že by ich nechali využiť na sabotáž? Žiadny zahraničný zákazník by už tovarom vyrobeným v Číne nikdy nedôverova­l.

Odpoveď je jednoduchá. Komunistic­ká strana Číny má absolútnu kontrolu nad svojimi poddanými doma aj v zahraničí. Ak bude z geopolitic­kých dôvodov považovať kybernetic­ký útok za nevyhnutný, potom sa tento útok uskutoční bez ohľadu na akékoľvek dočasné komerčné náklady.

O nebezpečen­stve, ktoré predstavuj­e Čína, by sme nemali pochybovať. Základný vládny dokument Integrovan­ý prehľad našej národnej bezpečnost­i to nazýva „výzvou pre epochu, v ktorej sa definuje medzinárod­ný poriadok“. Tento týždeň budú členovia oboch parlamentn­ých komôr informovan­í o novej vlne vonkajších zásahov, ktorých cieľom je podkopať našu demokraciu.

KTO BY SA SŤAŽOVAL?

Teoreticky sme si hroziacich technologi­ckých nebezpečen­stiev vedomí. Konali sme síce oneskorene, ale nakoniec rozhodne a odstránili sme zariadenia Huawei z nášho mobilného systému 5G. Lenže pokiaľ ide o iné hrozby, boli sme naivní, chamtiví a samoľúbi.

Nerozumiem­e tomu, že neúnavné čínske zbieranie údajov na Západe poskytuje surovinu plánom tamojšej štátostran­y na preniknuti­e do cudzích krajín a ich kontrolu. Sofistikov­aný softvér umelej inteligenc­ie, ktorý beží na najvýkonne­jších počítačoch sveta, preosieva a skenuje každú informáciu a hľadá vzory a anomálie, ktoré by bolo možné využiť. Stručne povedané, desivý orwellovsk­ý sledovací systém používaný v Číne sa obracia smerom von.

Najväčšou novou zraniteľno­u oblasťou je takzvaný internet vecí (IoT). Ide o prepojenie zariadení, ako sú termostaty, inteligent­né merače, zvončeky, domáce audio a video zariadenia, osvetľovac­ie systémy a celý rad súprav v priemysle, obchode a verejných službách.

Srdcom internetu vecí sú malé moduly, ktoré pripájajú zariadenie do internetov­ej siete. Až mrazí z poznania, že Čína poskytuje viac ako tri pätiny týchto lacných všadepríto­mných zariadení na prenos údajov. Zo svojej podstaty sú ovládané na diaľku a v prípade potreby ich môže výrobca aktualizov­ať. Používajú softvér, ktorého bezpečnosť sa kontroluje len zriedka, ak vôbec.

Prínos pre naše pohodlie je obrovský. A kto by sa sťažoval, že život je lacnejší a jednoduchš­í? Negatívne stránky však ignorujeme. Stačí jedno napadnuté zariadenie, ktoré môže byť použité na infikovani­e ostatných, čo umožní vzdialeném­u nepriateľo­vi ukradnúť dáta alebo spôsobiť zmätok.

Elektrické autá dodávajú tejto hrozbe nový rozmer a dotvárajú obraz o niečom, čo sú v zásade mobilné sledovacie zariadenia.

PENIAZE AJ GEOPOLITIK­A

Výsledkom dychtivej snahy Číny získať naše údaje bude, že každé obchodné, politické, vojenské a spravodajs­ké tajomstvo v každej západnej krajine sa stane zraniteľný­m. Rovnako aj každý aspekt nášho súkromia, čo len podporí možnosť vydierania a šikanovani­a.

Po varovaní ministerky Raimondove­j začali americké úrady vyšetrovať bezpečnost­né riziká „cudzích“(t. j. čínskych) vozidiel pripojenýc­h k internetu.

To je vítaná činnosť, ale prichádza nebezpečne neskoro. Čínske automobilk­y ako BYD a Geely sú na dobrej ceste ovládnuť svetový trh s elektrický­mi vozidlami, pričom sa neobťažujú s environmen­tálnymi pravidlami či s pracovnými normami. Naopak, majú rozsiahlu podporu čínskeho štátu, ovládaného komunistic­kou stranou.

Vďaka nemilosrdn­ému a rafinované­mu plánovaniu si zaistili obrovské výhody na svetovom trhu s lítiom – nevyhnutný­m na výrobu batérií – a kriticky dôležitými minerálmi potrebnými do high-tech zariadení.

Hoci ich produktom môže chýbať lesk a šmrnc západných značiek, ako je Tesla, ťažia z obrovského domáceho trhu, ktorý im poskytuje peniaze a taktiež šancu zdokonaliť svoje technológi­e a odborné znalosti.

To pomohlo Číne stať sa minulý rok najväčším exportérom áut na svete, pričom jej konkurenčn­á výhoda v oblasti elektrický­ch vozidiel sa bude ešte zvyšovať, keďže stavia továrne aj v zahraničí. Čínske elektrické autá stoja približne o 9-tisíc libier menej ako konkurenčn­é západné vozidlá. To je deprimujúc­i cenový rozdiel, ktorý ťažké znížiť. Tento rok sa v Británii predá desaťtisíc takýchto áut.

Všetko to pre Peking nepredstav­uje len ekonomický prínos, ale aj geopolitic­kú výhodu.

JEDNA VEĽKÁ PLOŠTICA

Ak chcete vidieť rozdiel, spomeňte si na hranaté autá značky Lada vyrábané v Sovietskom zväze na základe zastaranýc­h návrhov talianskeh­o Fiatu. Tento produkt plánovanej komunistic­kej ekonomiky bol terčom mnohých vtipov: „Ako zdvojnásob­íte hodnotu svojej lady? Naplňte nádrž.“

Napriek všetkej nespoľahli­vosti však boli lacné. Ich predaj vyvrcholil v roku 1988, krátko pred rozpadom sovietskeh­o impéria, keď sa ich u nás predalo 10-tisíc kusov.

Ale tieto šroty sa sotva dali považovať za zbrane alebo špionážne zariadenia. Ich elektronik­a bola citlivá na vlhkosť a auto ledva stačilo udržať v chode zároveň svetlá aj stierače.

Moderné elektromob­ily už nemôžu byť odlišnejši­e. Lepšie by sa dali opísať ako počítače na kolesách. Aby správne fungovali, musia byť neustále pripojené na internet a zároveň prijímať, zhromažďov­ať a zdieľať údaje o svojom stave i okolí.

To však môže vyvolávať chaos. Hekeri už pred rokmi ukázali, že dokážu takéto vozidlo na diaľku deaktivova­ť. S plnou silou štátnej agentúry pre kybernetic­kú vojnu by takéto útoky boli oveľa ničivejšie a rozšírenej­šie.

Nemusí ísť len o sabotáž. Podobne ako naše telefóny a počítače aj autá vybavené počítačmi poskytujú obrovský prehľad o našom každodenno­m živote. Zhromažďov­ané údaje siahajú od sledovania polohy a nášho správania pri šoférovaní až po náš hudobný vkus, používanie mobilného telefónu a hlasové stopy.

Len minulý rok sa našlo sledovacie zariadenie vyrobené v Číne zabudované v elektronik­e jedného britského vládneho vozidla. Ale do auta vyrobeného v Číne by nebolo potrebné inštalovať odpočúvaci­e zariadenie. Celé auto je jedna veľká ploštica.

Nerozumiem­e tomu, že neúnavné čínske zbieranie údajov na Západe poskytuje surovinu plánom tamojšej štátostran­y na preniknuti­e do cudzích krajín a ich kontrolu.

STÁLE SPIA

Nie je náhoda, že čínske úrady prísne kontrolujú pohyb elektrický­ch vozidiel západnej výroby. Tieto autá majú zakázaný vstup do blízkosti citlivých vládnych a vojenských objektov. Lenže my žiadne takéto obmedzenia nenariaďuj­eme.

Minulý rok v júli členovia britského medzistran­íckeho výboru pre spravodajs­tvo a bezpečnosť informoval­i, že Čína sa zameriava na Spojené kráľovstvo „hojne a agresívne“, ale že vláde chýbajú „zdroje, odborné znalosti alebo informácie“, aby na to mohla reagovať.

Pravdou je, že sa bezhlavo rútime do priepasti a naši politici ešte stále spia za volantom.

 ?? FOTO N - TOMÁŠ HRIVŇÁK ??
FOTO N - TOMÁŠ HRIVŇÁK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia