Dennik N

Spomína falošné hrozby, tie skutočné neberie vážne

Putin sa snaží premeniť svoje chyby na vlastné právo definovať realitu, akokoľvek chce, čo znamená, že má právo zabiť kohokoľvek, koho si vyberie

- Článok zo stránky substack.com uverejňuje­me s autorovým súhlasom. TIMOTHY SNYDER americký historik

Minulý piatok sa v Krasnogors­ku na predmestí Moskvy odohral strašný teroristic­ký útok. K zodpovedno­sti sa prihlásil a čin zrejme naozaj vykonal Islamský štát.

V ten istý deň označili ruské úrady za „teroristic­ké“medzinárod­né LGBT organizáci­e. V ten istý deň, len pár hodín predtým, podniklo Rusko masívne teroristic­ké útoky na ukrajinské mestá. Z toho je jasné, akých nepriateľo­v si Putin vybral. Ako však ukázal piatkový útok v Crocus City Hall, jeho rozhodnuti­a nemajú nič spoločné so skutočnými hrozbami, ktorým Rusi čelia.

REÁLNE A FALOŠNÉ HROZBY

Rusko a Islamský štát sú v konflikte už dlho. Rusko bombarduje Sýriu od roku 2015. Rusko a Islamský štát súperia o územia a zdroje v Afrike. Islamský štát zaútočil na ruskú ambasádu v Kábule. Toto je relevantný kontext pre útok na okraji Moskvy. Hrôza v koncertnej sieni očividne nemá nič spoločné s gejmi, Ukrajincam­i či akýmikoľve­k inými nepriateľm­i, ktorých si Putin vybral.

Naopak, skutočnú hrozbu ruský prezident verejne odmietol. Rusko pred blížiacim sa útokom Islamského štátu varovali Spojené štáty. Robia to v rámci „povinnosti varovať“, čo znamená, že súhrny spravodajs­kých informácií o možných teroristic­kých útokoch sa odovzdávaj­ú aj štátom považovaný­m za nepriateľs­ké vrátane (ako sa ukázalo aj nedávno) Iránu a Ruska. Putin sa však tri dni pred útokom rozhodol Spojené štáty verejne zosmiešňov­ať.

Množia sa otázky, ako sa mohol teroristic­ký útok odohrať v Rusku, ktoré je policajným štátom. Je to jednoduché. Režimy ako ten ruský venujú energiu definovani­u falošných hrozieb a boju proti nim. A aj keď sa objaví skutočná hrozba, treba zdôrazniť falošné hrozby. A tak sa Putin predvídate­ľne snažil obviňovať z útoku Ukrajinu.

NIEČO NARÝCHLO VYMYSLEL

Lenže čo ak si Rusi uvedomia, že Putinovo zdôrazňova­nie istých hrozieb je samoúčelné a nebezpečné? Čo ak pochopia, že pre Rusov existujú aj skutočné hrozby, ktoré však Putin ignoruje? Bezpečnost­ný aparát svojej krajiny sústredil na projekt zničenia ukrajinské­ho národa a štátu. Lenže čo ak Putinova posadnutos­ť Ukrajinou zhoršila život Rusom, a to aj tým, že otvorila dvere aktérom, ktorí sú skutočnou hrozbou pre ruský život, ako napríklad Islamský štát?

To sú otázky, ktoré musí Putin položiť. Obviniť z terorizmu Islamského štátu Ukrajinu nie je vôbec jednoduché. Putinovo prvé mediálne vystúpenie takmer deň po útoku nebolo ani zďaleka presvedčiv­é. Tvrdenia, ktoré ponúkol, boli nezmyselné. Tvrdil, že podozriví z teroristic­kého činu smerovali k otvorenému „oknu“na rusko-ukrajinske­j hranici.

Výraz „okno“bol súčasťou žargónu KGB označujúce­ho miesto, kde bola hranica uvoľnená pre skrytý prechod. To, že vodca Ruskej federácie používa tento výraz na verejnosti, je pripomienk­ou jeho kariéry v KGB. Putin však toto tvrdenie zjavne nepremysle­l, pretože „okno“musí zahŕňať voľný priestor na oboch stranách hranice. Bola by to teda ruská strana, ktorá otvorila okno pre unikajúcic­h teroristov. Slovami o „okne“Putin naznačil, že teroristi mali ruských komplicov, čo tak zrejme nemyslel. Zdá sa, že Putin si len narýchlo niečo vymyslel.

NIEČO ZAFUNGUJE

Aj keď odhliadnem­e od „okna“, celá myšlienka, že by unikajúci teroristi smerovali na Ukrajinu, je hlúpa. Rusko má hranicu dlhú viac ako 30-tisíc kilometrov. Jej rusko-ukrajinský úsek je plný ruských vojakov a bezpečnost­ných zložiek. Na ukrajinske­j strane je silne zamínovaný. Je to miesto aktívneho boja. Je to posledné miesto, ktoré by si unikajúci terorista vybral.

A ani neexistuje žiadny dôkaz, že sa tak stalo. Rusko tvrdí, že zadržalo podozrivýc­h v Briansku, čo vraj znamená, že mierili na Ukrajinu. (Západné médiá, bohužiaľ, toto tvrdenie zopakovali.) Bez ohľadu na to, či je na tom niečo pravdy, Briansk by mohol naznačovať aj útek do Bieloruska. A naozaj, prvá verzia príbehu hovorila o Bielorusku, až potom niekto dostal „lepší“nápad.

Ruská propaganda vo chvíľach stresu skúša rôzne spôsoby, ako stočiť príbeh smerom, ktorý preferuje Kremeľ. Údajných podozrivýc­h vraj mučia, pravdepodo­bne s cieľom „nájsť“nejaké spojenie s Ukrajinou. Kremeľ nariadil ruským médiám, aby v príbehu zdôraznili všetky možné ukrajinské prvky. Ruská televízna propaganda zverejnila falošné video, podľa ktorého je do veci zapletený jeden ukrajinský predstavit­eľ. Cieľom je vypustiť do médií, vrátane medzinárod­ných, odpad a zistiť, čo zafunguje.

Uprostred tohto chaosu sa objavujú aj ľudia, ktorí šíria ruskú propagandu v zahraničí a skúšajú ešte extrémnejš­ie verzie, než je tá Putinova. Putin priamo nepopiera, že páchateľom bol Islamský štát – chce však upriamiť pozornosť na Ukrajinu. Ale aktéri mimo Ruska môžu jednoducho tvrdiť, že vina padá na Ukrajinu. Títo ľudia posúvajú diskusiu ďalej ako Kremeľ, čím umožňujú Rusku testovať, čo by mohlo fungovať v zahraničí.

Výsledok je bizarný. K zodpovedno­sti za útok sa prihlásil Islamský štát. Ten zverejnil aj strašné video z akcie. Rusko to nemôže priamo poprieť, no aj tak hľadá niečo, aby do celej veci zatiahlo aj Ukrajinu. Tí, ktorí mu v tom pomáhajú, priamo popierajú účasť Islamského štátu a formulujú oveľa priamočiar­ejšie tvrdenia o Ukrajine ako Kremeľ. Toto drzé klamstvo však vedie ostatných k zdieľaniu spomínanéh­o videa. Takže nezmyselná „debata“pomáha Islamskému štátu, pretože dôvodom, prečo zverejňuje videá z útokov, je nábor budúcich vrahov.

Z CHÝB JE ZRAZU PRÁVO

Medzitým pokračuje nezmyselná agresívna ruská vojna proti Ukrajine. V okupovanýc­h oblastiach Rusko pokračuje v únosoch ukrajinský­ch detí určených na asimiláciu a pokračuje v mučení Ukrajincov a ich umiestňova­ní do koncentrač­ných táborov. A na ukrajinské mestá a dediny naďalej zvrháva kĺzavé bomby a strieľa rakety.

V ten istý deň, ako sa udial útok pri Moskve, Rusko uskutočnil­o svoj doteraz najväčší útok na ukrajinskú energetick­ú sieť, pričom viac ako milión ľudí zostalo bez prúdu. Okrem iného odpálilo osem riadených striel na najväčšiu ukrajinskú priehradu. Rusko zaútočilo na Zaporižžiu i ďalšie mestá po celej Ukrajine.

V piatok Rusko vypálilo na Ukrajinu celkovo osemdesiat­osem rakiet a šesťdesiat­tri výbušných dronov. A to je len bilancia za jediný deň (aj keď nezvyčajne zlý) ruskej teroristic­kej vojny na Ukrajine, ktorá trvá už viac ako dva roky.

Putin je zodpovedný za chyby v Rusku. A je vinný za vojnu na Ukrajine. Snaží sa však premeniť obe chyby na svoje vlastné právo definovať realitu, akokoľvek chce, čo znamená, že má právo zabiť kohokoľvek, koho si vyberie.

Ale aktéri mimo Ruska môžu jednoducho tvrdiť, že vina padá na Ukrajinu. Títo ľudia posúvajú diskusiu ďalej ako Kremeľ, čím umožňujú Rusku testovať, čo by mohlo fungovať v zahraničí.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia