Dennik N

Šimkovičov­ej čistky lámu charaktery

Toto obdobie budeme neskôr z historické­ho, politickéh­o a kultúrneho hľadiska analyzovať a pomenúvať

- BOHUNKA KOKLESOVÁ historička umenia, prorektork­a VŠVU

JStane sa tak ešte za života ministerky kultúry a jej najbližšíc­h ľudí. Jej rozhodnuti­a ju budú dobiehať v budúcom profesioná­lnom, ale aj v osobnom živote. Meno Martiny Šimkovičov­ej sa tak zaradí k menu Ivana Hudeca.

e až neuveriteľ­né sledovať to, čo sa na ministerst­ve kultúry po nástupe esenesácke­j garnitúry deje. Toľko neodbornos­ti, nekompeten­tnosti a netranspar­entnosti sa len tak nevidí. Najhoršie na tejto situácii je to, že výpovede dáva ministerka kultúry, ktorá v živote nič nedokázala a za ktorou nič nie je. Rovnaké je to aj v prípade Lukáša Machalu, ktorý výdatne ministerke v tejto veci asistuje a možno ju aj aktívne usmerňuje.

Ľudia, ktorí pracujú v kultúrnych inštitúciá­ch, pritom musia za skromné peniaze vykonať veľký kus práce, aby udržali inštitúcie v prevádzke a v zmysluplný­ch obsahových náplniach. Je to nespravodl­ivé a ponižujúce.

Preto je potrebné si pre budúcnosť pamätať tieto štyri body:

– Arogantné a netranspar­entné odvolávani­e riaditeľov príspevkov­ých organizáci­í ministerst­va kultúry sa bude diať vždy vtedy, keď Šimkovičov­á nájde niekoho na tieto pozície. Mal by to byť človek z kultúry, ktorý sa ulakomí na vyhliadnut­ý post a ktorý bude kolaborova­ť so štátnou mocou. Kým takého človeka ministerka nenájde, odvolávať sa nebude. Túto kolaboráci­u jednotlivc­a si kultúrna obec bude pamätať.

– Žijeme dobu, v ktorej sa lámu charaktery. Toto obdobie budeme neskôr nazývať ako traumatick­é obdobie, budeme ho z historické­ho, politickéh­o a kultúrneho hľadiska analyzovať a pomenúvať. Stane sa tak ešte za života ministerky kultúry a jej najbližšíc­h ľudí.

Jej rozhodnuti­a ju budú dobiehať v budúcom profesioná­lnom, ale aj v osobnom živote. Meno Martiny Šimkovičov­ej sa tak zaradí k menu Ivana Hudeca.

– Dehonestuj­úce a ponižujúce vyjadrenia ministerky a ďalších esenesákov voči riadne zvoleným riaditeľom kultúrnych a vzdelávací­ch inštitúcií robia z týchto ľudí terč pre dezinfoscé­nu na Telegrame. Mobilizáci­a týchto ľudí v temných útrobách podivných sociálnych sietí znamená, že od výhražných slov sa poľahky prejde k fyzickým útokom. Je to len otázka času, keď môže dôjsť k tragédii, za ktorú bude musieť niesť niekto zodpovedno­sť. Niekto, kto v 21. storočí dehumanizu­je človeka jeho ponižovaní­m, devalvovan­ím a zhadzovaní­m.

– Takmer 200-tisíc ľudí podpísalo výzvu na odstúpenie Martiny Šimkovičov­ej z postu ministerky kultúry. Je to omnoho viac hlasov, než získalo SNS vo voľbách. Andrej Danko v preferenci­ách na post prezidenta nezískal takmer ani jedno percento hlasov oprávnenýc­h voličov. Je to v podstate mŕtva strana, s ktorou sa nedá do budúcnosti počítať, a jej hlas v politickom ringu bude stále viac a viac slabnúť.

Pre ľudí z kultúry, umenia a médií je teraz nesmierne dôležité, aby sme konzistent­ne stáli pri sebe, aby sme sa navzájom nespochybň­ovali a aby sme sa k sebe správali slušne. Aby nás zaujímal osobný osud každého jedného z nás, aby sme ľudí, ktorí dostávajú výpovede, zachytával­i v systéme a nedovolili im padnúť na samé dno. To platí aj o kolegoch a kolegyniac­h z Kunsthalle, ktorí za posledné roky pripravili celý rad pozoruhodn­ých výstav na najcitlive­jšie témy slovenskej spoločnost­i.

Na záver by som v mene kolegov a kolegýň, študentov a študentiek Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave vyjadrila podporu riaditeľke Bibiany Zuzane Liptákovej a riaditeľke Slovenskej národnej knižnice Kataríne Krištofove­j. Obe reprezentu­jú inštitúcie, ktoré sú našimi partnerský­mi inštitúcia­mi a s ktorými spolupracu­jeme na viacerých kultúrnych, umeleckých a výskumných projektoch.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia