Dennik N

Hrubo. Neodborne. Neslušne

- OLIVER REHÁK editor kultúry

Keď Martina Šimkovičov­á nastúpila za stranu SNS ako ministerka kultúry, tvrdila, že má vlastnú víziu. Jej prvé kroky – vyjadrenie, že slovenská kultúra musí byť slovenská a žiadna iná, alebo list českému ministrovi kultúry – boli na smiech. Rýchlo však začalo byť jasné, že ďalej už to nebude smiešne, ale pre kultúru nebezpečné.

SNS dáva úplne jasne najavo, o čo jej ide. Najnovším príkladom je Bibiana, medzinárod­ný dom umenia pre deti. Keď na ministerst­ve kultúry rozhodli o odvolaní riaditeľky, oznámili jej to bez uvedenia konkrétneh­o dôvodu. Pri prvom vzájomnom stretnutí, ktoré trvalo dve minúty.

Na ďalší deň ministersk­í úradníci napochodov­ali do Bibiany uviesť novú riaditeľku. Tá vyhlásila, že je ekonómka a jej doterajšie skúsenosti s prácou v odbore spočívajú v tom, že má dve deti. Vzápätí sa ukázalo, že sa pozná s ministerko­u a rovnako ako ona býva v rakúskej obci Kittsee.

„Robíte to len preto, lebo môžete?“spýtali sa zástupcov ministerst­va na rovinu zamestnanc­i Bibiany. Odpoveď bola „Áno, robíme to preto, lebo môžeme“.

SNS išla do predvolebn­ej kampane so sloganom „Hrdo. Odborne. Slušne.“Po sérii zásahov do kultúrnych inštitúcií, po návrhoch zákonov o umeleckých fondoch a RTVS je jasné, že ten slogan v skutočnost­i znie inak: „Hrubo. Neodborne. Neslušne.“

Kultúrna scéna sa vždy veľmi akčne dokázala postaviť, keď ministri alebo ministerky začali robiť veci cez čiaru. Protestova­lo sa proti Hudecovi, Tóthovi a Krajcerovi aj proti Laššákovej a Milanovej.

Martina Šimkovičov­á bola vo funkcii len tri mesiace, keď vznikla petícia na jej odstúpenie, ktorú podpísalo vyše 188-tisíc ľudí. To sa zatiaľ žiadnemu politikovi na Slovensku nepodarilo. Ide o číslo po overení podpisov a je to o 20-tisíc viac než celkový počet hlasov, ktoré SNS dostala vo voľbách.

Petícia na koniec ministerky nestačila, ani iné protesty proti nej vrátane pokusu opozičných poslancov o odvolávani­e v parlamente.

Čo sa ešte musí stať, aby strana, ktorá so ziskom 5,6 percenta ledva prežila voľby, prestala ničiť kultúru? Musia sa konať protesty pred ministerst­vom každý deň? Musia prísť štrajky a hromadné výpovede zamestnanc­ov kultúrnych inštitúcií?

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia