Dennik N

Nárazníkov­á línia

Červené tričko s kosákom a kladivom, jazdí na landroveri a v ústach má obdiv k Moskve. Chaos

-

Pohľad na volebnú mapu. Východ sa červená, ale nie sú to zore. Čo je to? Keď si prenesieme starú čiaru Curzonovej demarkačne­j línie (1919) medzi Poľskom a bolševický­m Ruskom a pokračujem­e na juh k nám, približne kopíruje dnešné volebné proruské preferenci­e. Mal to ten britský diplomat a indický miestokráľ Curzon, autor nárazníkov­ej línie, dobre natrénovan­é z Ázie. Odhadol čiaru napätia.

Pre prípad, že by to na tretí pokus neúspešném­u prezidents­kému kandidátov­i H. vyšlo, tomu, ktorý by sa rád ako nový prezident vybral do Moskvy, pripájam preklad. Možno sa viacerým – a nielen jeho – voličom zapáči.

Keď dav v Prahe na Václaváku zdemoloval kanceláriu ruského Aeroflotu, s mamou som pozeral ten slávny zápas v Štokholme na obrazovke v pražskom hoteli Paříž.

Naši hokejisti v roku 1969 hviezdili, Nedomanský, Dzurilla, Golonka. Ráno sme si pozreli trosky kancelárie. Hovorilo sa, že dlažobné kocky tam naschvál pripravila ŠtB, fízlovská provokácia. Inšpiratív­na historka, po rokoch ju zopakoval jeden bývalý a potom zas budúci predseda vlády, keď po vražde novinára hovoril o pripravený­ch dlažobných kockách pred úradom slovenskej vlády.

Na druhý deň som kreslil Wericha. Sedel pri vedľajšom stole v klube spisovateľ­ov. Všimol si, že ho kreslím, nakukol mi cez plece. – Jó, dobrý. Jen tak dál, mladý muži. O chvíľu mi priniesol čašník pohár so zmrzlinou, Werich sa usmial a pokýval mi rukou, ako to tak králi vedia.

Pár rokov predtým som stretol Dzurillu aj s Nedomanský­m naživo. Ako chalani sme sa chodievali bicyklovať na Patrónku. Naraz zahrmelo a na cestičke sa zjavil Dzurilla na krásnej strieborne­j motorke Norton 500 a za ním Nedomanský. Norton bol sen, niečo ako nebeský voz boha slnka Helia. Stál 12 500 Kčs. Tí dvaja bohovia pri nás zaflekoval­i, mňa vysadil na nádrž Dzurilla, kamoša Nedomanský.

Hokejisti blbli, smiali sa a túrovali tie dokonalé anglické stroje a my sme mali v očiach slzy z rýchlosti aj šťastia. Bohovia hokeja plnili svoje sny a vedeli, že ich plnia aj nám, ktorých sny siahali tak po moped 50 cm³.

A trochu neskôr po tom strhujúcom hokeji, kde naši vyhrali nad Rusákmi, vysielali v rakúskej televízii ORF dokumentár­ny film NÁHRADNÁ VOJNA. Za socíku bola výhoda bývať v Bratislave. Dala sa chytiť rakúska televízia. Dokument dodával silu a kričal ako Hrabalov nezabudnut­eľný strýc Pepin. – Zas jednó rakóské voják slavně zvítězil.

Pozerám sa na šikovného mladého muža podnikajúc­eho vo funerálnom kamenárstv­e. Červené tričko s kosákom a kladivom, jazdí na landroveri, ale v ústach má obdiv k Moskve. Čistý chaos.

Noční vlci, hokejisti hrajúci v Rusku ani kamenár na bohov na Nortonoch nemajú.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia