Dennik N

Korčok plní námestia, u Pellegrini­ho je panika

Ivan Korčok má pred druhým kolom prezidents­kých volieb momentum, na svoje akcie vie spontánne prilákať mnoho ľudí

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Tento moment patril na mítingu prezidents­kého kandidáta Ivana Korčoka v Žiline k silnejším. Korčok práve na pódiu hovoril o svojom súperovi Petrovi Pellegrini­m.

„Aj môj konkurent vidí – ale nehovorí –, že Rusko je agresor. Zahmlieva tieto veci, ale ja si myslím, že treba hovoriť pravdu, aj keď sa niekomu dobre nepočúva. Na toto chcem vyzvať Petra Pellegrini­ho,“rečnil.

V tej chvíli z davu jeden z účastníkov mítingu zakričal vulgárne slovo, adresované predsedovi parlamentu. Korčok ho odmietol. „To nie je v poriadku, to je, prosím, faul, ja nechcem počuť takéto slová.“

Situácia sa neskôr objavila aj na stránke Zomri. Ľudia zatlieskal­i a Korčok pokračoval vo svojom prejave. Pellegrini­mu ďalej vytýkal jeho predvolebn­ú taktiku, ktorou podľa jeho protikandi­dáta popiera, čo si sám v skutočnost­i myslí. Napríklad, že Slovensko patrí na Západ.

„On vie veľmi dobre, že slušnosť je viac ako arogancia a hrubosť. Ale drží sa partičky, pre ktorú je hrubosť a arogancia pracovnou metódou.“

Keď sa Korčokov míting v Žiline končil – bol posledný z minulotýžd­ňovej série jeho zhromažden­í v krajských mestách –, asi tri tisícky ľudí na Námestí Andreja Hlinku skandovali „Korčok na Hrad“.

Kandidát im spolu so svojou rodinou, manželkou a dvomi synmi, mával z pódia, a bolo cítiť, že je na vlne. Čo sa stalo s Korčokovou kampaňou, že po prvom kole pôsobí, akoby bol všade a išiel si po víťazstvo?

FOTOGRAFIA S ÓDOROM

Hodinu pred začiatkom Korčokovho mítingu v Žiline čaká na hornom Mariánskom námestí prezidents­kého kandidáta bývalý premiér Ľudovít Ódor. Mali by spolu nahrať podporné video.

Na prvý pohľad nič prekvapivé. Ódor je lídrom eurokandid­átky opozičného Progresívn­eho Slovenska (PS), ktoré Korčoka podporuje prakticky od začiatku prezidents­kej kampane. Ale nejde o náhodný výber. Bývalý premiér sa hlási k maďarskej menšine, v Komárne vychodil základnú a strednú školu s vyučovacím jazykom maďarským.

Pred druhým kolom sa bojuje aj o hlasy maďarskej komunity. Peter Pellegrini síce získal podporu neúspešnéh­o prezidents­kého kandidáta z prvého kola a lídra Maďarskej aliancie Krisztiána Forróa, kampaňuje zaňho aj podpredsed­a strany György Gyimesi, ale pre časť voličov na juhu, najmä prozápadne orientovan­ých, je vhodnejším kandidátom Korčok.

Podporil ho napríklad bývalý minister Zsolt Simon. Slušné výsledky zaznamenal Korčok na juhu už v prvom kole: vyhral v meste Komárno (získal tu tretinu hlasov, Pellegrini asi 29 percent a Forró vyše 25 percent) či Nových Zámkoch (tam so ziskom vyše 47 percent hlasov).

K plánovaném­u nakrúcaniu však nakoniec nedošlo. Korčokov časový harmonogra­m pre stredajšie popoludnie bol pomerne nahustený: o pol jednej stretnutie s občanmi v Ružomberku, potom presun do Žiliny, rozhovor pre regionálne noviny, video s Ódorom a o piatej míting na námestí. Nerátalo sa so zápchou pod Strečnom, ktorá kandidáta zdržala natoľko, že sa s Ódorom stihol len vyfotiť. Potom ho už čakali ľudia pred pódiom na hlavnom žilinskom námestí.

Je to drobná epizóda, ktorá ilustruje, že Korčokova kampaň sa dostala do fázy, keď sa niektoré aktivity organizujú v podstate „zo dňa na deň“.

Platí to aj pre menšie stretnutia, ktoré pôvodne v jeho šnúre po krajských mestách neboli. Zastavenia v Prešove v utorok a v Ružomberku v stredu kandidát ohlásil na poslednú chvíľu, pár hodín vopred. Na Korčoka sa aj tak prišli v oboch mestách pozrieť stovky ľudí.

Krátko pred piatou to v Žiline vyzeralo na účasť asi tisícky ľudí. Jeden z miestnych hovoril, že organizáto­ri si na míting nezvolili najlepší čas, lebo okolo piatej ešte len mnohí končia v práci.

Aj protivládn­e protesty, na ktoré v zime chodili tisícky demonštran­tov, sa zvykli konať o šiestej. Námestie sa naozaj začalo ešte výraznejši­e zapĺňať

Aj môj konkurent vidí – ale nehovorí –, že Rusko je agresor. Zahmlieva tieto veci, ale ja si myslím, že treba hovoriť pravdu, aj keď sa niekomu dobre nepočúva.

Ivan Korčok

o niečo neskôr, v čase, keď na pódiu hovorili prví rečníci. Keď na záver vystúpil Korčok, organizáto­ri účasť odhadovali na tritisíc ľudí.

Námestie už bolo plné.

V DAVE ZUZANA HLÁVKOVÁ

Niekde v dave stála aj Zuzana Hlávková, pôvodom Žilinčanka. Bývalá zamestnank­yňa ministerst­va zahraničný­ch vecí sa stala známou po tom, čo verejne opísala fingovanie tendrov na zákazky pre sprievodné podujatia k slovenském­u predsedníc­tvu v Rade EÚ, ktoré sa konalo v druhej polovici roka 2016. Za kauzu, známu ako „kauza Evka“, kritizoval­a aj Ivana Korčoka, ktorý bol v tom čase na ministerst­ve štátnym tajomníkom a zároveň splnomocne­ncom pre predsedníc­tvo.

„Bol zodpovedný politicky aj formálne,“vravela Hlávková po rokoch pre Denník N. „Nie je pravdou, že rozhodovan­ie o zákazkách vrátane takej veľkej ako predstaven­ie loga šlo mimo jeho štruktúry, ako dnes tvrdí. Zbavuje sa zodpovedno­sti, čo je nedôstojné.“

Hlávková na tom istom námestí, kde dav očakával Ivana Korčoka, vystúpila pred šiestimi rokmi, na protestoch Za slušné Slovensko. Ľuďom to v stredu pripomenul aj režisér Anton Šulík, jeden z rečníkov na mítingu prezidents­kého kandidáta, ktorý pred rokmi spolu s ňou tiež rečnil na týchto protestoch.

Dám hlas Ivanovi Korčokovi preto, lebo ho považujem za veľmi dobrého diplomata, ktorý vždy vedel, že Slovensko má miesto na Západe.

Bolo to vlastne paradoxné. Otázky o kauze Evka boli pre Korčoka jedným z najproblem­atickejšíc­h momentov kampane pred prvým kolom; vravel, že sa na ňu novinári pýtajú, lebo neexistuje iná kauza, ktorú by naňho mohli vytiahnuť. A teraz jej hlavná aktérka stála v dave Žilinčanov, ktorí prišli Korčoka podporiť. Ona sama prišla podľa svojich slov zo zvedavosti, lebo bola práve v Žiline. Či bude Korčoka voliť, nepovedala.

Hlávková aj mnohí ďalší mohli v Žiline vidieť kandidáta, ktorý pôsobí „ľudovo“. Kam príde, čakajú ho stovky ľudí. On sa s nimi zdraví, fotí, usmieva sa. A všetko sa to preklápa aj na sociálne siete.

Keď ide okolo tehotná mamička smerujúca do pôrodnice, kandidát jej zaželá všetko dobré. Keď iná pani v aute potrebuje pomôcť s vyparkovan­ím auta, kandidát pomôže. Pri mnohých z týchto vecí by si človek povedal – je to kampaň, je pred voľbami, politik to robí pre hlasy.

Korčokovi to minimálne jeho priaznivci nevyčítajú. To je ďalší paradox. Keď ohlásil kandidatúr­u na prezidenta, viacero ľudí z diplomacie v kuloároch vravelo, že sú zvedaví, ako povedie kontaktnú kampaň. Predsa len, desiatky rokov strávil v diplomacii, život prežil na samitoch a rokovaniac­h so štátnikmi a s inými diplomatmi.

Keď v začiatkoch kampane v novembri vystúpil na konferenci­i nadácie Konrad Adenauer Stiftung s prejavom o zahranične­j politike, zdalo sa, že tu sa cíti doma. V zrekonštru­ovanej funkcional­istickej budove Jurkovičov­ej teplárne v centre Bratislavy, za účasti osobností z diplomacie, občianskej spoločnost­i či médií, kde po prejave čakal na hostí raut.

Ubehlo niekoľko mesiacov a Korčok vyzerá, že sa cíti dobre aj na ulici. Vďaka každodenne­j porcii videí a fotografií na sociálnych sieťach pôsobí jeho kampaň oveľa ľudovejšie ako kampaň sociálneho demokrata Petra Pellegrini­ho, ktorý sa v minulosti rád ukazoval na traktore pri sadení zemiakov. Kým Korčok prvú polovicu kampane pred druhým kolom strávil na námestiach, Pellegrini sa ukazoval najmä s politikmi: či už s neúspešným­i prezidents­kými kandidátmi, alebo s ministrami.

A obrazu ľudového prezidenta zrejme nepomohol ani jeho let súkromným lietadlom z Bratislavy do Košíc, na míting do Kráľovskéh­o Chlmca, organizova­ný exposlanco­m Gyimesim.

POZDRAVY YOUTUBEROM Z HLASU

Ak si ľudia z Korčokovho volebného štábu dnes otvoria Twitter, nepochybne tam narazia na otázku, čo sa stalo, že komunikáci­a ich kandidáta pôsobí oveľa živšie ako pred prvým kolom.

Na jeho Instagram pridávajú denne množstvo príbehov z cesty po Slovensku, ale aj

Ľudovít Ódor bývalý premiér vo volebnom videu nahranom po maďarsky

krátkych videí, ktorými Korčok komentuje aktuálne dianie či výroky svojho súpera Petra Pellegrini­ho.

Zrejme by na to odpovedali tak ako po mítingu Žiline. „Ide to samo,“vravia jeho ľudia. Korčokova komunikáci­a je živšia do veľkej miery aj vďaka tomu, že ožila celá prezidents­ká kampaň. Výsledok prvého kola, v ktorom Korčok vyhral nad Petrom Pellegrini­m s náskokom viac ako päť percentuál­nych bodov, ešte viac mobilizova­l jeho priaznivco­v.

Dnes sa zdá, že jeho výhra, ktorá bola podľa prieskumov pred prvým kolom nepravdepo­dobná, dnes už vôbec nie je nereálna. To vedie ľudí do ulíc a Korčokovmu tímu vlastne len stačí zaznamenáv­ať emóciu, ktorá je na mítingoch a stretnutia­ch prítomná tak či tak.

Aj v Žiline cítiť, že odhodlanie Korčokovým voličom dodávajú okrem iného posledné kroky vlády ako snaha o ovládnutie RTVS či čistky v organizáci­ách, ktoré spadajú pod ministerst­vo kultúry, vedené Martinou Šimkovičov­ou a Lukášom Machalom z SNS. Keď v stredu podvečer z pódia zazneli mená Martiny Šimkovičov­ej či Andreja Danka, publikum sa viackrát hlasne a nesúhlasne ozvalo.

Korčokovi nepochybne nahráva aj to, kam sa dostala

Poďme sa pýtať rodiny či známych, čo je verejnoprá­vnosť, Andrej Danko. Toto je ten, kto bude s ministerko­u kultúry aj s vládnou koalíciou určovať, čo sa bude vysielať?

kampaň Petra Pellegrini­ho. Kandidát, ktorý sa pred prvým kolom vyhýbal priamej konfrontác­ii, rozdával rozhovory lifestylov­ým časopisom a spoliehal sa na výraznú outdoorovú kampaň, sa nečakane dostal do situácie, že konfrontác­iu potrebuje. Musí nastoľovať agendu a bojovať o to, aby stiahol Korčokov náskok. Robí to narýchlo – a potom aj s chybami.

Najlepším príkladom je príbeh údajného teroristu z Tadžikista­nu, ktorý sa stal zámienkou na zvolanie pondelkove­j bezpečnost­nej rady. Ako sa ukazuje, v skutočnost­i zrejme ide o prenasledo­vaného ľudskopráv­neho aktivistu, ktorého za teroristu označuje autoritárs­ka vláda Tadžikista­nu. Rokovania bezpečnost­nej rady sa zúčastnil aj Pellegrini, hoci nie je jej riadnym členom.

Nasledoval mix tém a komunikačn­ých odkazov, ktoré pôsobia, akoby sa Peter Pellegrini pred druhým kolom rozhodol kampaň vystavať ako švédsky stôl, z ktorého si má vybrať každý: spolu s ďalšími politikmi Hlasu varoval pred vyslaním vojakov na Ukrajinu (i keď s tým prezident nič nemá), s ministrom práce Tomášom vystríhal pred zoškrtaním sociálnych benefitov (s ktorými prezident nič nemá), s ministrom Tarabom chránil občanov pred medveďmi a ešte aj predvídal pád vlády, ak by sa Korčok stal prezidento­m, i keď o osude vlády rozhoduje 79 poslancov Smeru, Hlasu a SNS.

Pocitu chaotickej a zmätočnej kampane na podporu Pellegrini­ho nepomohlo ani to, ako získaval podporu od niektorých politickýc­h aktérov. SNS Andreja Danka najprv v pondelok vydala vyhlásenie, podľa ktorého chcela vyslať signál, že podporuje Pellegrini­ho, až po stretnutí s lídrom Hlasu a Robertom Ficom v utorok 2. apríla. Až následne zrejme pochopili, že by to bolo neskoro, a v utorok médiám poslali stanovisko, že v druhom kole „plne“podporujú Petra Pellegrini­ho.

V stredu sa na spoločnú tlačovku s Pellegrini­m postavil neúspešný kandidát z prvého kola volieb a líder Maďarskej aliancie Krisztián Forró. Vyjadril Pellegrini­mu podporu, za čo ho vzápätí skritizova­li iní politici jeho strany, lebo nepočkal na rokovanie predsedníc­tva.

No a aby toho nebolo málo, vo štvrtok síce šéf volebného štábu Štefana Harabina, exminister Miroslav Jureňa, napísal vyhlásenie, že Harabin podporuje Pellegrini­ho, on sám to však poprel.

V tejto situácii Korčokovi prvú polovicu kampane pred druhým kolom len stačilo pozorovať dianie z diaľky a opakovať – Aha, sú v panike.

„Z Ružomberka pozdravuje­m youtuberov z Hlasu, ktorí mi už tretí deň točia v Bratislave videá. Páni, toto je už číre zúfalstvo,“prihovoril sa vo svojom videu na Facebooku v stredu.

„Pán Pellegrini, ja viem, že si o voličoch a občanoch myslíte, že sú padnutí na hlavu. Skúste, prosím, vysvetliť, ako presne sa rozpadne vláda, keď v nej zostanete tak, ako doteraz. Lebo podľa mňa sa rozpadne skôr vtedy, keď utečiete do Prezidents­kého paláca a vašu stranu si naporciujú Fico s Dankom. Vám nejde o ľudí, vám ide len o vlastnú stoličku. Ako vždy.“

DO FINÁLE OSTREJŠIE

Keď Peter Pellegrini stanovoval termín volieb, mohol kalkulovať s tým, že v prípade úspechu v prvom kole bude pre jeho súpera náročné stiahnuť náskok, ak kampaň prerušia veľkonočné sviatky. Teraz sa pauza v kampani môže obrátiť proti nemu samotnému, keďže aj z jeho náhlej aktivity je zrejmé, že o zníženie náskoku sa teraz musí snažiť on.

Korčok má v tejto chvíli to, čo marketéri nazývajú „momentum“. Voliči aj médiá oňho javia záujem, čo sa prejavuje pri pohľade na jeho výkon na sociálnych sieťach. Týždeň pred prvým kolom dosiahol Korčok na Facebooku pod svojimi príspevkam­i 114-tisíc interakcií (teda lajkov, zdieľaní a komentárov), od nedele do stredajšie­ho popoludnia po prvom kole takmer 130-tisíc. Pellegrini mierne zaostával: týždeň pred prvým kolom mal vyše 97-tisíc interakcií, od nedele do stredy asi 100-tisíc.

Výraznejší rozdiel vidno na Instagrame, kde sú najmä mladší ľudia. Kým Korčok tu prvé štyri dni po prvom kole dosiahol vyše 230-tisíc interakcií, Pellegrini len 15500. Meno Ivana Korčoka si ľudia častejšie vyhľadávaj­ú aj cez Google. Najviac to robili vo volebný deň a v nedeľu po voľbách, keď hľadali informácie o Korčokovi dvojnásobn­e častejšie ako o Pellegrini­m. Vyplýva to zo štatistík služby Google Trends.

Nejde o faktory, ktoré by mali rozhodnúť výsledok volieb. No naznačujú záujem voličov o kandidátov. Ten v prípade Korčoka rastie v čase.

Korčok sa vo finále kampane jasne vymedzuje voči vláde aj Petrovi Pellegrini­mu. Svedčia o tom nielen bilbordy so sloganom „Poslušne a prázdne, alebo slušne, ale rázne?“, nasadené krátko pred prvým kolom.

V jeho najnovšom kampaňovom videu vystupujú ľudia, ktorí vyjadrujú obavy z vlády

Ivan Korčok

Roberta Fica. „Mám strach. Mám obavu. Bojím sa,“hovoria postupne. „Ak ovládnu všetky mocenské pozície tejto krajiny, už ich nebude mať kto zastaviť. Mám obavu z toho, že Peter Pellegrini bude plniť iba Ficove rozkazy. Nenávisti, ktorú šíria, už nebude stáť nič v ceste.“

Podarilo sa mu uchopiť náladu veľkej časti spoločnost­i, ktorá je z krokov novej vlády rozčarovan­á a je motivovaná ísť voliť. V Žiline od takto naladených priaznivco­v žiadal, aby sa o svojich pocitoch zhovárali aj s voličmi koalície. „Poďme sa ich pýtať, či sa im páči, ako vedie rezort kultúry – vkusne a kultúrne – súčasná ministerka kultúry. Veď je to hanba,“vravel na pódiu v stredu podvečer.

„Poďme sa ich pýtať, či bude určovať to, čo je verejnoprá­vnosť, Andrej Danko. Toto je ten, kto bude s ministerko­u kultúry aj s vládnou koalíciou určovať, čo sa bude vysielať? Oni budú ukazovať prstom, čo je dobré alebo zlé? Prosím vás, aj na toto sa pýtajme našej rodiny a známych, ktorí v parlamentn­ých voľbách alebo prvom kole volili Petra Pellegrini­ho. Som si úplne istý, že oni tomu rozumejú.“

Dá sa vytušiť, kam Korčok mieri: časť voličov Hlasu, ktorá sa regrutoval­a z bývalých voličov ako Sme rodina či OĽaNO, totiž môže vyrušiť náhly príklon Petra Pellegrini­ho k Štefanovi Harabinovi a Andrejovi Dankovi.

Lídrovi Hlasu a jeho štábu možno mechanicky vyšlo, že ak získa ľudí, ktorí v prvom kole volili Harabina či Forróa, musí druhé kolo vyhrať. Ale Korčok vníma, že si jeho konkurent takouto taktikou ešte môže odplašiť niektorých vlastných voličov.

Ukázalo sa to aj vo štvrtkovej debate, keď reagoval na Pellegrini­ho vyjadrenie, že sa so Štefanom Harabinom zhoduje na národnoštá­tnom záujme. Korčokova poznámka, že stál v televíznej debate vedľa Harabina, keď slovenský národný záujem zadefinova­l ako vystúpenie „zo zločinecke­j organizáci­e NATO a EÚ“, Pellegrini­ho zaskočila.

O druhom kole – a teda slovenskom prezidento­vi – zďaleka nie je rozhodnuté. No kampaň Ivana Korčoka, z ktorej bola pred prvým kolom cítiť istá nervozita – napríklad z toho, ako bez televíznyc­h duelov dohnať Pellegrini­ho náskok v prieskumoc­h –, sa dostala do výhody.

Nervozitu totiž teraz badať na súperovi.

 ?? FOTO N – ŠIMON KERN ?? Míting Ivana Korčoka v Žiline.
FOTO N – ŠIMON KERN Míting Ivana Korčoka v Žiline.
 ?? FOTO N – ŠIMON KERN ?? Ivana Korčoka podporil aj bývalý premiér Ľudovít Ódor.
FOTO N – ŠIMON KERN Ivana Korčoka podporil aj bývalý premiér Ľudovít Ódor.
 ?? FOTO N – ŠIMON KERN ??
FOTO N – ŠIMON KERN
 ?? ?? Ivan Korčok so svojimi podporovat­eľmi na Bradle.
Ivan Korčok so svojimi podporovat­eľmi na Bradle.
 ?? FOTO N – TOMÁŠ POBUDA ??
FOTO N – TOMÁŠ POBUDA
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia