Dennik N

Veľká noc: Bradlo, Javorina a fotografie z kostolov

- DUŠAN MIKUŠOVIČ ŠIMONA TOMKOVÁ

Veľká noc v kampani sa odohrávala na turistike s oboma kandidátmi a potom hlavne na sociálnych sieťach na fotografiá­ch z kostolov.

Peter Pellegrini zverejnil na sociálnych sieťach video zo svätej omše v bratislavs­kom Dóme sv. Martina. Na omši stál v prvom rade.

Ivan Korčok zasa zverejnil fotografiu z Veľkého evanjelick­ého kostola na Panenskej v Bratislave. Na fotografii je aj so svojou manželkou Soňou a s farárkou Annou Polckovou.

Katolíckí ani evanjelick­í biskupi nevyužili Veľkú noc na to, aby vyzvali ľudí voliť a ani na odporučeni­e niektorého z kandidátov.

PELLEGRINI NA JAVORINE

Peter Pellegrini strávil Bielu sobotu v prírode so svojimi podporovat­eľmi.

„Pozdravuje­m z Holubyho chaty. O chvíľu vyrážame na pochod na Veľkú Javorinu,” napísal približne o 10.30 vo videu na Instagrame, v ktorom sa fotil a objímal s prítomnými. Trasa z chaty na najvyšší vrch Bielych Karpát, na ktorý podľa odkazu z videa mala skupina namierené, vedie cez českoslove­nskú hranicu a trvá približne 10 minút.

Ivan Korčok zasa svojich priaznivco­v pritiahol na polhodinov­ý výstup na Mohylu Milana Rastislava Štefánika na Bradle.

Kým Korčok k stretnutiu na Mohyle vytvoril oficiálnu udalosť na Facebooku, kde reagovalo asi 1700 ľudí, Pellegrini o akcii vopred neinformov­al. Na webe a na sociálnych sieťach sa neobjavila žiadna pozvánka, Denníku N neprišla ani od jeho tlačového tímu.

Aj jeho sprevádzal zástup priaznivco­v so slovenským­i vlajkami, prítomný bol aj poradca premiéra Fica Eduard Chmelár.

Na sobotnú akciu Pellegrini­ho pozýval na Facebooku Smer – Prievidza a ponúkal záujemcom aj autobus z mesta zadarmo.

Ešte predtým sa na Pellegrini­ho sociálnych sieťach objavili videá a fotografie z pletenia korbáčov, ktoré so svojím tímom nakrútil zrejme v predstihu v chalupe s krojmi na stenách v Hrochoti pri Banskej Bystrici. Niekoľkí muži a jeden malý chlapec, ktorých nazýva hrochotskí mládenci, predsedu parlamentu vo videu učia, ako upliesť korbáč z viacerých prútov.

„Z ôsmich to bola výzva,” napísal Pellegrini pod videom. Výsledok svojho snaženia potom ukázal na kameru a povedal, že z prútov sa dá

Môj kandidát je Peter Pellegrini, pretože mi je ľudsky veľmi sympatický a pretože bude dobre reprezento­vať našu krajinu.

vyrobiť väčší aj menší korbáč. „Podľa toho, pre koho je a ako silno má švihať.”

Na záver ešte ľudí vyzval, aby ani oni korbáče nekupovali, ale vyrobili si ich doma, lebo je to väčšia zábava.

KORČOK PO STOPÁCH ŠTEFÁNIKA

Keď v sobotu skupinka s Ivanom Korčokom s desiatkami dobrovoľní­kovi a jeho tímom prišla na Bradlo, kandidáta tam čakali stovky priaznivco­v so slovenským­i a s európskymi vlajkami. „Korčok na Hrad,“skandovali podobne ako na ostatných mítingoch.

Kandidát sa najprv zvítal s ľuďmi a potom sa vyšplhal na vrchol mohyly, kde ho čakala improvizov­aná aparatúra.

Bývalý minister zahraničný­ch vecí si týždeň pred voľbami na stretnutie s voličmi nevybral zlé miesto. Milan Rastislav Štefánik patrí medzi najobľúben­ejšie – a aj najmenej kontroverz­né – postavy slovenskej histórie, mohyla na kopci vyzerá majestátne a Korčok sa rozhodol v prejave venovať svojej obľúbenej téme, vlastenect­vu.

„Poďme spolu, bez ohľadu na to, koho volíme, či sme konzervatí­vci alebo liberáli, sociálni demokrati či progresívc­i, veriaci či ateisti, poďme ako občania spolu opätovne budovať vzťah k našej krásnej krajine,“hovoril.

Vidno to na všetkých Korčokovýc­h podujatiac­h medzi prvým a druhým kolom. To, ako vládna moc realizuje svoju politiku, vyvolalo nespokojno­sť vo veľkej časti spoločnost­i a tá teraz upiera svoje nádeje na Korčoka.

Spolu s priaznivca­mi bolo v sobotu v dave vidno aj viacerých opozičných politikov. Podporiť Ivana Korčoka prišiel podpredsed­a Progresívn­eho Slovenska Michal Truban, kandidát hnutia do europarlam­entu Martin Poliačik, ale aj europoslan­ec za KDH Ivan Štefanec či predsedníč­ka poslanecké­ho klubu Martina Holečková.

FALOŠNÝ WEB

Kampaň nie je len nekonflikt­ná. Ešte v piatok sa na internete objavila falošná webová stránka ivankorcok­2024.sk. Web sa tvári ako kampaňová stránka Ivana Korčoka, ale doménu si nezaregist­roval jeho tím. Obsahuje falošné výroky, ktoré majú kandidáta skôr poškodiť.

Peter Pellegrini a aj riaditeľ agentúry Creo Advertisin­g popreli, že by s týmto webom mali niečo spoločné.

Dominika Cibulková tenistka, vo videu na podporu Petra Pellegrini­ho

 ?? FOTO – FB P. PELLEGRINI­HO ?? Peter Pellegrini v Dóme sv. Martina.
FOTO – FB P. PELLEGRINI­HO Peter Pellegrini v Dóme sv. Martina.
 ?? FOTO – FB P. PELLEGRINI­HO ?? Peter Pellegrini na ceste na Javorinu.
FOTO – FB P. PELLEGRINI­HO Peter Pellegrini na ceste na Javorinu.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia