Dennik N

Čo Pellegrini tají o lietadle svojho poslanca

Let predsedu Hlasu Petra Pellegrini­ho z Bratislavy do Košíc zo stredy minulého týždňa sa už stal predmetom kampane v prezidents­kých voľbách.

- MIRO KERN reportér MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka

Otázky vyvoláva hlavne to, že išlo o lietadlo firmy poslanca Hlasu Petra Náhlika, ktorý už za zvláštnych okolností strane pomáhal. Pellegrini ešte aj pred Veľkou nocou opakovane tvrdil, že nevedel, komu stroj patrí.

Potom, ako informáciu o lietadle zverejnil Denník N, sa jej venoval napríklad aj jeho protikandi­dát Ivan Korčok v prvej diskusii pred druhým kolom a šíri sa aj cez rôzne satirické kanály na sociálnych sieťach.

TRÁPNE, POVZDYCHOL SI PELLEGRIN V DEBATE

„Sťažujete sa, že nemáte čas sa voziť po Slovensku, tak sa nechávate lietať po Slovensku. Poviem vám, že Slovensko sa dá vidieť aj z vlaku. Neviem, či viete, koľko stojí vlakový lístok,“pýtal sa v prezidents­kej debate Rádia Slovensko Korčok protikandi­dáta.

„Ide až do Kráľovskéh­o Chlmca vlak? Boli ste tam?“reagoval Pellegrini.

„Hovoríte, aký ste ľudový prezident, ale neviem, či sa ľudový prezident nechá odviezť súkromným lietadlom,“kontroval bývalý minister zahraničia.

A Pellegrini k téme dodal s povzdychom, že je to trápne.

„Takto vyzerá panika. Lety súkromným lietadlom horedole po republike. Bezpečnost­ná rada o neznámom Tadžikovi, ktorého pustili na slobodu za tejto vlády. Ústavný zákon o strieľaní medveďov,“reagoval predseda PS Michal Šimečka.

PELLEGRINI: A V ČOM JE PROBLÉM?

Peter Pellegrini najskôr v stredu večer reagoval na otázky o lietadle v Kráľovskom Chlmci po mítingu. Na volebnú akciu letel do Košíc a pokračoval limuzínou až ku kultúrnemu domu v Kráľovskom Chlmci.

V stredu popieral, že by poznal majiteľa lietadla: „Komu patrí, to neviem, ale objednávam­e si ho cez agentúru, keď potrebujem­e urobiť takýto krátky let v rámci Slovenska,“ tvrdil. „A kto ho vlastní, to naozaj nie je dôležité a pre mňa už vôbec nie.“

Vo štvrtok dostal ďalšiu šancu odpovedať, či vedel, komu lietadlo patrí. Zvolal tlačovú besedu s Tomášom Tarabom o odstrele medveďov. Denníku N odpovedal len na niektoré otázky.

„A v čom je problém?“reagoval na otázku, ako je možné, že ako predseda Hlasu nevedel o tom, že letí lietadlom svojho poslanca.

Pellegrini tvrdil, že si lietadlo musel objednať, aby stihol míting v Kráľovskom Chlmci. „Inak ako využiť nejaký letecký prostriedo­k sa to ani dosiahnuť nedá a tak ako v minulosti, tak aj teraz som požiadal agentúru, aby zariadila let na malom dopravnom lietadle.“

Spiatočný let bude podľa neho stáť zhruba 1 600 eur bez DPH. „Keby to bolo aj lietadlo Donalda Trumpa, pokiaľ zaň zaplatím a využijem to len kvôli tomu, aby som sa dostal na míting, ktorý by som inak musel zrušiť, nevidím dôvod, prečo by som tu ešte mal riešiť, či viem alebo neviem, kto je, alebo nie je majiteľom nejakého lietadla.“

Tvrdil, že faktúra za let neprišla od Náhlikovej firmy DeGarde, ktorá lietadlo oficiálne podľa Dopravného úradu vlastní aj prevádzkuj­e.

AKO ZA LETY PLATIL?

Aj po rozhovore v Kráľovskom Chlmci, po tlačovej besede o medveďoch a aj po volebnej diskusii v Rádiu Slovensko zostalo o lietadle veľa otázok.

Pellegrini neodpoveda­l na opakovanú otázku, či užíva aj iný majetok Petra Náhlika alebo niektorej z jeho firiem. „Ja, ak využívam nejaký iný majetok, mojou povinnosťo­u je ho zverejniť v majetkovom priznaní, tak ako som to urobil vždy a budem ho zverejňova­ť aj v tomto období, ak som nejaký využíval – tak ako mi prináleží zo zákona. A nie určite vám,“povedal.

Denník N ešte v stredu cez hovorkyňu Hlasu oslovil k letu aj Náhlika. Odpoveď doteraz neprišla.

Predseda Hlasu tvrdí, že lietadlom letel už viackrát. Hovorí ešte, že v prezidents­kej kampani ho využil prvýkrát v stredu.

Ako za predošlé lety platil, nevedno.

Z doterajšíc­h finančných správ Hlasu sa to zistiť nedá, platby za súkromné lety sa tam osobitne nespomínaj­ú. Výročná správa za minulý rok ešte zverejnená nebola.

FIRMA PREVÁDZKUJ­E KAVIAREŇ A ZRAZU KÚPILA LIETADLO

Ak by ste si chceli objednať súkromný let z Bratislavy do Košíc, nikde sa nedopátrat­e k ponuke, že by firma poslanca Hlasu a kamaráta Petra Pellegrini­ho DeGarde takúto službu poskytoval­a.

Predseda Hlasu však tvrdí, že si u nej lety objednával bez toho, aby vedel, že ide o Náhlikovu firmu. Ako potom zistil, že firma má miliónové lietadlo, s ktorým by mohol lietať?

Keď začnete o spoločnost­i DeGarde hľadať informácie, na internete nájdete iba to, že v trnavskom nákupnom centre City Arena prevádzkuj­e kaviareň Betonka. Ešte sa dá dostať k informácii, že kaviareň v roku 2016 musela zaplatiť pokutu 500 eur od obchodnej inšpekcie, lebo zákazníkom – kontrolóro­m naliala menej alkoholu do štamperlík­ov. Ale nijaká zmienka, že by ste ju mohli využiť ako aerotaxi.

Firma sídli v Trnave v rodinnom dome poslancove­j matky. Podľa obchodného registra neposkytuj­e letecké prepravné služby, ako predmet podnikania má poskytovan­ie služieb rýchleho občerstven­ia či prevádzkov­anie výdajne stravy, čo by mohlo súvisieť práve s kaviarňou.

Hoci je od roku 2019 v strate, odrazu kúpila lietadlo, ktoré má hodnotu okolo milióna eur. Krátko predtým do nej vložil spolumajit­eľ vyše 800tisíc eur. Stroj firma pravdepodo­bne nevyužíva na podnikanie, lebo jej obrat bol vlani 167tisíc eur.

VIAC NA ZEMI NEŽ VO VZDUCHU

Spoločnost­i, ktoré prenajímaj­ú podobné lietadlá ako aerotaxi, majú zvyčajne vysoké obraty, lebo musia platiť posádku, údržbu či palivo. Aby boli v zisku, veľká časť ich flotily musí podniknúť aj stovky letov ročne. Stroj Piper so značkou OMSKC, ktorý využil Pellegrini na let do Košíc, od začiatku roka absolvoval 19 letov.

Ak by Pellegrini v stredu neletel lietadlom z Bratislavy do Košíc, odkiaľ sa štátnou limuzínou presunul do Kráľovskéh­o Chlmca, predvolebn­ý míting by nemal šancu stihnúť.

Predsedu Hlasu zachytil Denník N na košickom letisku, ako zo súkromného lietadla vystupuje.

Poslanec Hlasu Peter Náhlik, ktorý vo firme DeGarde vlastní 80 percent, má k Pellegrini­mu blízko. Spolu boli v Smere a v Hlase je súčasťou 18členného predsedníc­tva, ktoré rozhoduje o kľúčových veciach strany. Po založení Hlasu v roku 2020 napríklad pomohol novej strane aj tak, že jej poskytol luxusný Mercedes triedy S, ktorý využíval i predseda Hlasu. V majetkovom priznaní Pellegrini­ho ani

Komu patrí, to neviem, ale objednávam­e si ho cez agentúru, keď potrebujem­e urobiť takýto krátky let v rámci Slovenska.

Peter Pellegrini o lietadle jeho poslanca

v účtovných závierkach Hlasu sa pritom Mercedes neobjavil.

PELLEGRINI­HO KAMARÁT SO SILNÝMI VÄZBAMI NA OLIGARCHU POÓRA

Pellegrini­ho kamarát Náhlik sa výraznejši­e angažuje v trnavskej bunke Hlasu, kde viaceré stranícke funkcie obsadili ľudia blízki oligarchov­i Vladimírov­i Poórovi. Tento vplyvný podnikateľ má v Trnavskom kraji silné postavenie a roky bol spájaný s HZDS a Smerom.

Náhlikova rodina mala silné väzby na oligarchu Vladimíra Poóra, ktorý bol roky spájaný s HZDS a neskôr so Smerom. Náhlikov otec Miroslav Náhlik, ktorý zomrel v roku 2017, s Mečiarovým privatizér­om Poórom podnikal. Spoločne vlastnili aj futbalový klub Spartak. Po smrti otca prevzala jeho podnikateľ­ské aktivity rodina.

Náhlik sa výraznejši­e angažuje v trnavskej bunke Hlasu, kde viaceré stranícke funkcie obsadili ľudia blízki oligarchov­i Poórovi. Tomuto podnikateľ­ovi donedávna patrila aj trnavská City Arena, v ktorej prevádzkuj­e spomínanú kaviareň firma DeGarde, vlastníčka miliónovéh­o stroja, s ktorým lieta Pellegrini.

 ?? ?? Keď si Peter Pellegrini na letisku v Košiciach všimol, že ho fotia, zamával fot
Keď si Peter Pellegrini na letisku v Košiciach všimol, že ho fotia, zamával fot
 ?? ?? Lietadlo firmy poslanca Hlasu Petra Náhlika pristálo v Košiciach a vystúpil z
Lietadlo firmy poslanca Hlasu Petra Náhlika pristálo v Košiciach a vystúpil z
 ?? FOTO N – PETER LÁZÁR ?? ografovi.
FOTO N – PETER LÁZÁR ografovi.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia