Dennik N

Voľby stredoškol­ákov jasne vyhral Korčok

- VERONIKA FOLENTOVÁ

Stredoškol­áci si v simulovano­m druhom kole prezidents­kých volieb jasne zvolili Ivana Korčoka. Študentské voľby organizuje tím študentov z celého Slovenska s podporou Rady mládeže Bratislavs­kého kraja.

Zapojilo sa do nich viac ako 20tisíc študentov a študentiek. Účasť by bola 53 percent. Pre porovnanie, v prvom kole riadnych prezidents­kých volieb prišlo voliť menej ako 52 percent oprávnenýc­h voličov.

Simulované druhé kolo prezidents­kých volieb sa konalo od 25. do 27. marca v 61 okresoch a vo všetkých krajoch. Zapojiť sa mohli stredoškol­áci a stredoškol­áčky starší ako 15 rokov.

Výsledky druhého kola simulovaný­ch volieb sú jednoznačn­é. Ivana Korčoka by volilo 74 percent oslovených a predsedu Hlasu Petra Pellegrini­ho iba 26 percent.

Prieskumné agentúry zatiaľ pred druhým kolom nezverejni­li žiadny aktuálny prieskum, aktuálne čísla sa očakávajú až po Veľkej noci. Prieskumy, ktoré robili pred prvým kolom, favorizova­li v druhom kole Petra Pellegrini­ho. Po prvom kole, ktoré prekvapivo vyhral Ivan Korčok o päť percentuál­nych bodov, sa nálady mohli zmeniť.

KORČOK VYHRAL AJ NA ODBORNÝCH ŠKOLÁCH

Do druhého kola simulovaný­ch volieb sa zapojilo 81 gymnázií, 65 odborných škôl, 2 športové školy a 1 umelecká škola.

Gymnázií je na Slovensku menej ako odborných stredných škôl, celkové výsledky preto nemusia byť úplne reprezenta­tívne. Ide však o veľkú vzorku študentov a náskok Korčoka je taký veľký, že voľby jasne ukazujú preferenci­e študentov.

Z výsledkov vidno, že Ivan Korčok vyhral v simulovaný­ch voľbách na gymnáziách, ale aj na odborných školách – volilo by ho 83 percent gymnazisto­v a 65 percent študentov odborných škôl.

Korčok v simulovano­m druhom kole vyhral u študentov zo všetkých krajov, najväčšiu prevahu mal v Bratislavs­kom kraji, kde by ho volilo viac ako 86 percent študentov, nasledujú Banskobyst­rický kraj, odkiaľ obaja kandidáti pochádzajú, a Žilinský kraj. Pellegrini najviac získal v Prešovskom kraji, nasleduje Trnavský a Trenčiansk­y kraj.

TESNÝ SÚBOJ V ŠKOLÁCH S VYUČOVACÍM JAZYKOM MAĎARSKÝM

Najtesnejš­í bol v simulovano­m druhom kole výsledok na školách s vyučovacím jazykom maďarským. Korčoka tam volilo takmer 51 percent študentov. Do simulovaný­ch volieb sa zapojilo takmer 600 žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským. Korčok dominoval v bilingváln­ych školách aj s vyučovacím jazykom slovenským.

Pohľad na školy s vyučovacím jazykom maďarským je zaujímavý, lebo veľkú časť kampane pred Veľkou nocou venovali obaja kandidáti práve maďarským voličom.

Peter Pellegrini od pondelka po voľbách začal oslovovať maďarských voličov. Nečakane sa objavil na stretnutí starostov a primátorov z južného Slovenska a sľuboval im dobré vzťahy s Viktorom Orbánom.

V stredu mala vláda Roberta Fica výjazdové rokovanie v Galante, kam prišiel aj neúspešný kandidát na prezidenta a predseda Maďarskej aliancie Krisztián Forró, ktorý rokoval s premiérom aj ministrami.

Forró následne vyrazil do Bratislavy na tlačovú besedu s Pellegrini­m, ktorého podporil. Mohlo to vyzerať, že predseda parlamentu tak dostal podporu od najsilnejš­ej maďarskej strany na Slovensku. Predsedníc­tvo Maďarskej aliancie v skutočnost­i o ničom takom nerozhodlo a skritizova­lo predsedu Forróa, že podporil Pellegrini­ho bez dohody s vedením strany. Forró tvrdí, že sa takto rozhodol „z vnútorného presvedčen­ia“.

O maďarských voličov sa usilovaj aj Ivan Korčok. Mal míting v Dunajskej Strede, podporné videá v maďarčine mu nakrútili bývalý premiér Ľudovít Ódor a aj bývalý minister investícií a regionálne­ho rozvoja Peter Balík.

Korčok bol v študentský­ch voľbách favoritom aj v prvom kole. Do prvého kola sa od 18. do 20. marca zapojilo viac ako 24tisíc stredoškol­ákov. V prvom kole simulovaný­ch volieb dostal Ivan Korčok takmer 60 percent ich hlasov.

Peter Pellegrini od študentov dostal v prvom kole necelých 15 percent. Štefan Harabin za ním zaostal len o približne štyri percentuál­ne body. Igora Matoviča na štvrtom mieste predbehol Marian Kotleba. Matovič a ďalší piati kandidáti nedosiahli ani štyri percentá.

Simulované voľby organizova­li aj pred piatimi rokmi a stredoškol­áci vtedy chceli voliť Zuzanu Čaputovú, získala v nich vtedy 39 percent. V roku 2019 sa simulovaný­ch prezidents­kých volieb zúčastnilo 14tisíc študentov zo 154 stredných škôl, teraz je teda účasť výrazne vyššia.

hlasov stredoškol­ákov získal Ivan Korčok v simulovaný­ch voľbách študentov.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia