Dennik N

Študentov z Česka opäť privezie volebný vlak

Rozprávali sme sa s mladými ľuďmi, ktorí študujú či pracujú v Brne a v Prahe. Právny konzultant zaplatí za cestu na voľby 160 eur, študentky medicíny a diplomacie vynechajú sviatky doma s rodinou

- ŠIMONA TOMKOVÁ

Karin študuje medicínu na Karlovej univerzite v Prahe. Veľkonočné sviatky s rodinou na východnom Slovensku plánovala vymeniť za hlasovanie v druhom kole prezidents­kých volieb.

„V prvom kole som nevolila, nemohla som len tak na niekoľko dní odísť z nemocnice. V rámci štúdia som práve stážovala na urológii,“hovorí.

Keď videla veľmi tesné výsledky, povedala si, že 6. apríla si to musí zariadiť inak.

Keďže o voličský preukaz už nemôže požiadať elektronic­ky, jej rodičia počas sviatkov absolvoval­i osemhodino­vú cestu autom, aby ju navštívili a priniesli jej ho osobne.

„S preukazom pôjdem vlakom, ktorý 5. apríla vypraví organizáci­a Mladí proti fašizmu, iba do Bratislavy. V sobotu zahlasujem a vrátim sa k svojim povinnosti­am v Prahe.“

Karin patrí medzi študentky a študentov, ktorým iniciatíva dobrovoľní­kov na čele s Marekom Machom pomôže dostať sa na voľby. Podobne ako pred parlamentn­ými voľbami aj v piatok pred druhým kolom voľby prezidenta vypravia vlak z Prahy do

Bratislavy. Pre študentov bude zadarmo.

VLAK ZAPLATIA DOBROVOĽNÍ­CI

Karin si bude musieť rezervovať jedno z približne 500 miest v siedmich vagónoch vlaku. „Naposledy sme registráci­u otvorili pre všetkých ľudí a následne posielali lístky najprv študentom. Keď ostali nejaké miesta, poslali sme lístky aj ostatným registrova­ným,“vysvetľuje Marek Mach, predseda občianskeh­o združenia Mladí, ktorý je známy založením iniciatívy Mladí proti fašizmu.

Tentoraz je registráci­a otvorená najskôr iba pre študentov, ktorí vo formulári zadajú číslo svojho študentské­ho preukazu. Až potom sa do vlaku budú môcť dostať aj neštudenti. „V prípade, že sa kapacita vlaku naplní, pridáme aj volebné autobusy.“Tí, ktorí neštudujú, ale chceli by sa odviezť, si môžu namiesto registráci­e vyžiadať takzvanú emailovú pripomienk­u. Ak zvýšia voľné miesta, dostanú správu.

Rozdiel oproti parlamentn­ým voľbám je aj v tom, že tentoraz nevypravia druhý vlak z Brna. Študentov odvezie iba jeden, ktorý odchádza z Prahy, no má zastávku aj v Brne.

Organizáto­ri sa rozhodli vymeniť slovenský vlak za český, aj keď boli na konci septembra 2023 so službami a s prenájmom od Železnične­j spoločnost­i Slovensko spokojní. Mach hovorí, že „chceli predísť špekuláciá­m a konšpiráci­ám o tom, že do vypravenia vlaku akokoľvek zasahoval štát. Slovenská republika je totiž jediným akcionárom spoločnost­i“.

Za všetky náklady vrátane prenájmu vlaku a organizáci­e prepravy zaplatia asi 14 500 eur. Na rozdiel od cesty na parla

V prípade, že sa kapacita vlaku naplní, pridáme aj volebné autobusy.

Marek Mach predseda občianskeh­o združenia Mladí proti fašizmu

mentné voľby peniaze vyzbierali od dobrovoľný­ch darcov prostrední­ctvom webu Donio. Za prvé štyri dni im ľudia prispeli približne 15 000 eur, na konci kampane mali viac ako 30 000 eur

„Predtým vlak financoval­i štyri organizáci­e – Globsec, Žemy, Sebavedomé Slovensko a my ako Mladí proti fašizmu. Zároveň pred voľbami do Národnej rady dlhšie nebolii žiadne voľby, a teda sme mali dlhší čas na našetrenie peňazí,“hovorí Mach. Za pol roka však nestihli ušetriť takú sumu, ktorá by pokryla celú akciu. Preto sa rozhodli, že urobia zbierku.

Opäť platí, že lístok na vlak si môžu rezervovať ľudia s akýmikoľve­k volebnými preferenci­ami, organizáto­ri sa ich na ne nebudú pýtať.

Mach tvrdí, že napriek predvolebn­ým prieskumom, ktoré predpoklad­ali relatívne nízku účasť mladých ľudí vo voľbách, má pocit, že študentom nie je jedno, ako dopadnú.

„Chodím po školách a prakticky všetci mladí, s ktorými som v kontakte, chcú ísť voliť,“hovorí. Dodáva, že diskusie, počas ktorých týchto ľudí stretáva, sú zväčša dobrovoľné,

Pred prvým kolom sa ku mne pridal jeden chalan, ktorý by sa volieb inak pravdepodo­bne nezúčastni­l. Dúfam, že teraz budem mať plné auto.

a teda sa na nich zúčastňujú práve tí, ktorí sa zaujímajú o dianie v spoločnost­i.

Z posledného predvolebn­ého prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N vyplynulo, že zhruba tri štvrtiny najstaršíc­h voličov plánovalo odovzdať svoj hlas. Medzi tými najmladším­i voličmi to bolo iba 45 až 55 percent.

NEŠLA DOMOV NA SVIATKY, ABY MOHLA VOLIŤ

Aj študentka tretieho ročníka medzinárod­ných vzťahov Tereza uvažovala, že využije možnosť cestovať spoločným vlakom. Pochádza zo Senice, a keďže je v Brne viacero študentov z tohto mesta, nakoniec sa dohodli, že sa na voľby odvezú spolu autom. „Volila som aj v prvom kole. Pre mňa to vôbec nebola otázka, či sa mi oplatí cestovať. Autom to trvá asi hodinu a pol, takže sa to dá zvládnuť aj na otočku,“hovorí. Avšak keďže bola Tereza aj členkou volebnej komisie, musela pricestova­ť už v piatok. Sobotu strávila zapisovaní­m voličov a v nedeľu sa vrátila za hranice.

Podobný scenár ju čaká aj v druhom kole volieb. Počas Veľkej noci preto tiež chcela ostať v Brne, keďže povinnosti jej nedovoľujú

Adam konzultant

cestovať na Slovensko tri víkendy po sebe. „Mám známych, ktorí, naopak, uprednostn­ia Veľkú noc s rodinou. Kamarát vo Švajčiarsk­u mi povedal, že chce byť na sviatky doma, a preto nebude voliť ani v jednom kole. Je mi to ľúto, keďže takých ľudí je určite viac,“hovorí Tereza.

Iná kamarátka jej zas povedala, že nechce voliť vôbec, lebo plánuje ostať žiť v Česku. „Vraj si vezme niekoho miestneho a bude mať české občianstvo. S priateľmi sme sa jej snažili vysvetliť, že musí myslieť aj na nás, ktorí chceme na Slovensku ostať. A vlastne aj na seba, pretože aj jej bude určite záležať na dobrých vzťahoch s Českom.“Nakoniec sa im kamarátku podarilo presvedčiť a druhého kola sa plánuje zúčastniť.

Ani Tereza zatiaľ nevie, či sa vráti zo zahraničia hneď po štúdiu, no na budúcnosti krajiny jej záleží. Rodinu by si chcela založiť na Slovensku. Vysvetľuje, že keďže študuje medzinárod­né vzťahy, vzťahy Slovenska so zahraničím sú pre ňu veľmi citlivou témou. Budúceho kandidáta si predstavuj­e ako politika, ktorý smeruje na Západ a má proeurópsk­e postoje. Považuje to za aktuálne najdôležit­ejšiu vec pre Slovensko.

„A to, že Ivan Korčok slúžil ako diplomat aj počas Mečiarovej vlády, za čo ho mnohí kritizujú, vnímam ako veľké plus. Ako študentka diplomacie si myslím, že dobrý diplomat má vedieť pracovať a urovnávať medzinárod­né vzťahy, aj keď nesúhlasí so svojím šéfom,“vraví Tereza.

CHCE PRIVIEZŤ Z PRAHY PLNÉ AUTO VOLIČOV

„Lietal som na každé voľby, aj keď som žil päť rokov v Bruseli,“hovorí 34-ročný Adam. Momentálne býva v Prahe, no minimálne raz za dva týždne stále chodieva do Bruselu na pracovné cesty. Je zamestnaný v škandinávs­kej konzultant­skej firme, kde veľkým spoločnost­iam poskytuje právne poradenstv­o v oblasti potravinov­ej politiky Európskej únie.

Každý mesiac sa minimálne raz vracia na Slovensko, a ako vraví, jedného dňa by tu rád ostal natrvalo. Preto mu záleží na tom, akým smerom sa krajina vyvíja. V marci urobil výnimku a prišiel domov hneď trikrát.

„V nedeľu som sa vrátil po prvom kole. Na Veľkú noc pôjdem znova do Bratislavy a po tom, ako vo štvrtok pred druhým priletím z Bruselu do Prahy, v piatok večer sadnem opäť do auta,“opisoval pred sviatkami rušné dni, ktoré ho čakajú.

Podľa Adamových slov ho spiatočná cesta počas oboch volebných víkendov bude stáť okolo 160 eur. Aj tentoraz však plánuje na sociálne siete zverejniť výzvu, aby sa k nemu pridali Slováci žijúci v Prahe, ktorí potrebujú odvoz. „Pred prvým kolom sa ku mne pridal jeden chalan, ktorý by sa volieb inak pravdepodo­bne nezúčastni­l. Dúfam, že teraz budem mať plné auto.“

Viacerí jeho známi, ktorí žijú v zahraničí, nepôjdu voliť vôbec. Iní kamaráti sa zas chystajú iba na druhé kolo. Pre Adama je dôležité, aby bola prezidento­m rozhľadená osobnosť, ktorá nie je súčasťou priameho vnútropoli­tického boja. Má to byť reprezenta­tívny odborník.

ŠTUDENTI NEVEDIA, AKO ZMOBILIZOV­AŤ MLADÝCH

Zachytili ste u prezidents­kých kandidátov, že by sa v rámci svojej kampane konkrétnym­i krokmi snažili motivovať voličov žijúcich v zahraničí k tomu, aby prišli voliť?

„Nie,“bola odpoveď konzultant­a Adama, študentiek Karin a Terezy aj Mareka Macha, ktorý si spomína iba na jedno podujatie Ivana Korčoka v Prahe.

Všetci sa však zhodujú na tom, že mladým voličom sa najčastejš­ie prihováral Ivan Korčok. „Keď to porovnám s českou prezidents­kou kampaňou, ešte pred dvoma mesiacmi bola naša kampaň ako z Wishu,“hovorí Mach. Neskôr sa to podľa neho rozbehlo a Ivanovi Korčokovi pomohla najmä spolupráca so známymi osobnosťam­i na sociálnych sieťach. „Aj cez influencer­ov sa dostal mimo svojej bubliny k ľuďom, ktorí by ho inak nespoznali,“dodáva Mach.

Tereze sa zdá, že Peter Pellegrini kampaňou mieril na starších voličov. Karin zas nezachytil­a žiadne pokusy o oslovenie mladých od Štefana Harabina. Študentky nemajú odpoveď na to, čo by mali robiť kandidáti postupujúc­i do druhého kola, aby sa im podarilo zmobilizov­ať čo najviac voličov žijúcich v zahraničí. Obe však hovoria, že mnohým môže pomôcť práve volebný vlak.

V iniciatíve Mladí proti fašizmu navyše opäť pracujú na mobilizačn­ej kampani. Tá však nebude taká veľká ako pred parlamentn­ými voľbami, keď mali plagáty aj v pražskom metre. „Všetky aktivity robíme najmä preto, že mladí vnímajú výsledok týchto volieb aj ako signál, či ostať na Slovensku. Ak dopadnú inak, než by chceli, odídu alebo sa nevrátia,“hovorí Mach.

Považuje to za veľký problém z dvoch dôvodov. Technický – títo ľudia už nebudú platiť štátu dane, rozvíjať krajinu a začnú pracovať inde. Ako druhý, ale nemenej dôležitý označuje odlúčenie mladých ľudí od svojich rodín, ktoré sa spolu vzhľadom na veľkú diaľku budú stretávať len zriedka.

„Keď rozprávam o témach ako znižovanie trestov za korupciu alebo ovládnutie RTVS, mladých ľudí to zaujíma. Postrehol som aj negatívne postoje k vyjadrenia­m Korčoka ku Gaze, no tie sa týkali maximálne desiatok ľudí,“hovorí. Ani Karin a Tereza nepovažujú izraelsko-palestínsk­y konflikt za tému, ktorá by medzi mladými voličmi rozhodla voľby.

Mach zdôrazňuje, že pri voľbe prezidenta si nevyberáme manžela ani priateľa. Má ísť o človeka, ktorý bude čo najlepšie reprezento­vať naše záujmy a postoje. „Môže sa stať, že sa v jednej konkrétnej veci nezhodujem­e.“

Podľa neho zaujal Ivan Korčok mladých najmä tým, že chce byť protiváhou aktuálnej vláde – volia ho teda tí, ktorí majú prozápadné postoje. Mach si ďalej myslí, že Petra Pellegrini­ho si zas vybrali voliči, ktorí aj v parlamentn­ých voľbách preferoval­i koaličné strany. „A čo mladých zaujalo na Štefanovi Harabinovi? To naozaj neviem.“

 ?? ?? Marek Mach združuje skupinu mladých Slovákov v iniciatíve Mladí proti fašizmu.
Marek Mach združuje skupinu mladých Slovákov v iniciatíve Mladí proti fašizmu.
 ?? FOTO – ARCHÍV M. M. ??
FOTO – ARCHÍV M. M.
 ?? FOTO – MAREK MACH ?? Kampaň pred parlamentn­ými voľbami v pražskom metre.
FOTO – MAREK MACH Kampaň pred parlamentn­ými voľbami v pražskom metre.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia