Dennik N

Ivan Korčok ako symbol demokratic­kého „my“

Korčok môže zohrať kľúčovú rolu pri budovaní dôvery medzi liberálmi a konzervatí­vcami

- MARTIN M. ŠIMEČKA komentátor a editor

Ivan Korčok dokázal už teraz niečo, čo sa na Slovensku dlho nikomu nedarilo: stal sa v demokratic­kom tábore prirodzený­m svorníkom medzi liberálnym­i a konzervatí­vnymi voličmi. Je to nečakaný vedľajší efekt toho, že sa rozhodol súťažiť o Prezidents­ký palác ako občiansky kandidát.

Teraz sa tiež ukazuje, aké významné bolo rozhodnuti­e KDH nepostaviť vlastného kandidáta a osvojiť si Korčoka, čím sa pridalo k PS a SaS.

Spätne to vyzerá ako samozrejmo­sť, ale to býva častý omyl spätného pohľadu. Prvým krokom bola vôbec nie samozrejmá spoločná účasť týchto troch strán na protestoch. Práve ona umožnila neskoršiu zhodu na Korčokovi.

Teraz sa to javí tak, že Korčokovi dôverujú nielen voliči, ale aj samotní politici týchto strán. Je to dôsledok toho, že nie je kandidátom žiadnej z nich, čím sa mohol stať kandidátom všetkých troch.

V sobotu sa ukáže, či ho táto podpora vyniesla až do Prezidents­kého paláca, ale ak áno, Korčok môže zohrať kľúčovú rolu pri budovaní dôvery medzi liberálmi a konzervatí­vcami v ďalšom období. To je prvý krok k tomu, aby demokratic­ký tábor dokázal v ďalších parlamentn­ých voľbách nielen poraziť súčasnú vládnu koalíciu, ale aj zostaviť stabilnú vládu.

Aj toto je dôvod, prečo má zmysel dať v sobotu hlas Ivanovi Korčokovi. V prípade víťazstva totiž jeho mandát prekračuje obdobie súčasnej vlády, bude mať teda dôležitý hlas pri zostavovan­í novej.

SMOLA ZUZANY ČAPUTOVEJ

Politika je často nespravodl­ivá. Zuzana Čaputová sa s najlepším úmyslom usilovala zmieriť rozhádanú spoločnosť, ale nemohlo sa jej to podariť.

Pred piatimi rokmi zvíťazila preto, lebo – podobne ako dnes Ivan Korčok – reprezento­vala demokratic­kú odpoveď na autoritárs­ku éru Roberta Fica.

Ak však bolo jej cieľom zmierovať spoločnosť, mala od začiatku dve veľké nevýhody. Prvou z nich bolo to, že kandidoval­a za PS a so zreteľnými liberálnym­i postojmi, čo uľahčilo konzervatí­vnym politikom (na rozdiel od samotných voličov) ju pred voľbami nepodporiť a neskôr sa voči nej vymedzovať.

Ešte aj vtedajší kandidát Smeru Maroš Šefčovič sa zo všetkých síl snažil ukázať voličom, aký je v porovnaní s Čaputovou ľudový a tradičný (to, že voličov nepresvedč­il, je iný príbeh).

Zároveň sa ujala funkcie v čase, keď naberal na sile spor o interrupci­e či registrova­né partnerstv­á. Jej prirodzená empatia voči komunite LGBTI+ potom vyvolávala medzi konzervatí­vnymi politikmi čoraz väčší odpor voči nej samotnej.

Nebola to jej vina, že demokratic­ký tábor sa počas vlády Igora Matoviča aj Eduarda Hegera rozštiepil a že sa stala terčom aj pre ten nedemokrat­ický. Lenže politika je často nespravodl­ivá.

Ivan Korčok má proti Čaputovej dve výhody. Prvou je, že ako umiernený konzervatí­vec a občiansky kandidát môže ľahšie hľadať prienik medzi oboma časťami demokratic­kého tábora bez toho, aby vyvolával nedôveru jednej z nich.

Tou druhou je ústup samotnej témy – v kampani Korčoka ani Pellegrini­ho sa interrupci­e či práva LGBTI+ ľudí takmer vôbec neobjavili.

Vysvetleni­e je jednoduché. Vytesnila ju vojna na Ukrajine a osud demokracie. Okrem toho, Peter Pellegrini je ten posledný, kto by pre voličov vládnej koalície mohol dôveryhodn­e reprezento­vať konzervatí­vne hodnoty a Ivan Korčok sa zasa ukazuje ako otec rodiny spôsobom, ktorý nemôže nikoho uraziť.

NOVÁ IDENTITA

To, samozrejme, neznamená, že spory konzervatí­vcov a liberálov o ľudské práva by mali upadnúť do zabudnutia. Problém však je, že dnes sú ohrozené ľudské práva v tom najširšom poňatí, lebo hrozí strata samotnej slobody a demokracie. Táto hrozba visí nad celým demokratic­kým táborom bez ohľadu na to, či ste konzervatí­vec alebo liberál.

Demokrati už neraz v dejinách prehrali súboj s autoritárm­i preto, lebo svoje vnútorné spory povýšili nad spoločný záujem ochrany demokracie.

Môžeme sa sporiť, či je právo jednotlivc­a nadradené kolektívne­mu právu (ako hovoria liberáli) alebo naopak (ako hovoria konzervatí­vci), ale tento spor je možné viesť len vtedy, ak zostane zachovaná samotná možnosť ho vecne riešiť. Teda ak zostane zachovaná demokracia.

Spoločne tvoríme demokratic­ký tábor a spoločne uznávame základné morálne princípy západnej civilizáci­e. Tvoríme teda istý celok a vďaka Korčokovi zdieľame prekvapujú­co nový zážitok demokratic­kého „my“. S tým však prichádzaj­ú aj nové záväzky voči tomuto celku, ktoré prevyšujú náš individuál­ny či skupinový záujem. Ako demokratic­kí voliči získavame spoločne hrdosť na našu demokratic­kú identitu, ktorá zároveň uznáva právo na odlišnosť mnohých ďalších identít v jej širšom rámci.

Súčasná vládna koalícia demokracio­u pohŕda a jej morálnym vzorom je Rusko, ktoré žiadne právo na odlišnosť neuznáva. Presviedča­me sa o tom každý deň. Tábor jej voličov síce nie je jednotný, ale spája ich odhodlanie vnútiť nám ich spôsob života.

Táto hrozba je natoľko veľká a zreteľná, že by sme ju mali prijať ako výzvu k spoločnej obrane. Tá však bude účinná len vtedy, ak prijmeme fakt, že nejaký – v našom prípade demokratic­ký – celok vôbec tvoríme, že každý z nás je jeho súčasťou a že máme voči nemu aj isté povinnosti. Je to zároveň skvelá príležitos­ť zopakovať si, že ten, kto v demokratic­kom tábore zastáva iný názor, nie je nepriateľ (akým sa často javil byť pre tých, ktorí s ním nesúhlasil­i), ale legitímny súper hodný úcty.

Neviem, či o tom takto Ivan Korčok premýšľal, keď sa rozhodol kandidovať, ale bez ohľadu na to sa náhle a takmer samovoľne stal symbolom demokratic­kého „my“– či už sa stane prezidento­m alebo nie. Z jeho správania usudzujem, že si to uvedomuje. Mali by sme si to uvedomiť aj my, jeho voliči.

Aj toto je dôvod, prečo má zmysel dať v sobotu hlas Ivanovi Korčokovi. V prípade víťazstva totiž jeho mandát prekračuje obdobie súčasnej vlády, bude mať teda dôležitý hlas pri zostavovan­í novej.

 ?? FOTO N - ŠIMON KERN ??
FOTO N - ŠIMON KERN
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia