Dennik N

Prezident Pellegrini? Profesioná­lny podpisovač

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap a podcenený moment uplynulého týždňa

- Robert Fico

JÁN ŠTRASSER spisovateľ PREŠĽAP TÝŽDŇA

Ministerka Šimkovičov­á vyrazila vyštudovan­ú estetičku Mgr. Zuzanu Liptákovú z postu riaditeľky Medzinárod­ného domu umenia pre deti Bibiana a na jej miesto inštaloval­a svoju krajanku z Kittsee Petru Flach. Rozmýšľal som, čo mi to pripomína, a napokon som na to prišiel – Obchod na korze, príbeh z obdobia fašistické­ho slovenskéh­o štátu, keď miestny veliteľ Hlinkovej gardy zoberie židovke Rozálii Lautmanove­j jej obchodík a daruje ho svojmu švagrovi, jednoduché­mu stolárovi Tónovi Brtkovi. Volá sa to arizácia. Jej dnešným pokračovan­ím je smerizácia, hlasizácia, esenesizác­ia…

TOMÁŠ HUDÁK scenárista a komik UDALOSŤ TÝŽDŇA I

Ivan Korčok vyhral prvé kolo prezidents­kých volieb. Zdá sa, že Grasalkovi­čov palác je skrátka pre Fica zakliaty. Najprv neuspel on sám, potom ani Šefčovič a teraz hrozí, že to nedá ani Pellegrini. V krajine, ktorá na poste prezidenta zažila Masaryka, ale, žiaľ, aj Tisa, je to dobrá správa o tom, že na hlavu štátu máme v posledných rokoch predsa len ešte stále trošku vyššie kritériá.

UDALOSŤ TÝŽDŇA II

Matúš Šutaj Eštok sa zbláznil, napísal Martin Hanus v Postoji – a to použil ešte slabé slovo. Slovensko má ministra vnútra, ktorý chodí diskutovať do relácie s medzinárod­ne hľadaným extrémisto­m, na ktorého sú vydané tri zatykače. Ja viem, že pri stretávaní sa s politikmi v Smere a Hlase človek ľahko prestane vnímať rozdiel medzi trestne stíhaným a nestíhaným zločincom, ale už len z úcty k policajtom, ktorých minister reprezentu­je, by sa mohol minister aspoň tváriť, že si ctí právo.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Ak vám volá neznáme číslo, dvakrát si rozmyslite, či hovor prijmete. Môže to totiž pokojne byť aj ponuka na nejakú riadiacu funkciu v kultúre. Nie, nejde o podvodné hovory. Tak sa teraz obsadzujú posty v kultúrnych inštitúciá­ch. Že odkiaľ by mali vaše číslo? Čo ja viem? Možno ste niekedy dávno obsluhoval­i pani ministerku kultúry v reštauráci­i alebo ste jej robili vlasy v kaderníctv­e a ona si vás zapamätala. Petra Flach, ktorej sa zjavne tiež telefonova­lo, sa síce môže tváriť kompetentn­e, ale už len to, že takúto ponuku za takýchto okolností vôbec prijala, ju diskvalifi­kuje z čo i len uvažovania nad obsadením postu šéfky Bibiany jej osobou. Martina Šimkovičov­á opäť raz ukázala, že fungujúca kultúra ju absolútne nezaujíma. Svojou nekompeten­tnosťou však po novom ide ohrozovať aj deti.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Tomáš Taraba by povolil asi aj plameňomet­y, keby boli premnožené komáre a pchali sa nám cez okná do spální. Ako politický odborník, ktorý nerozumie svojmu rezortu, je odkázaný načúvať fejsbukové­mu davu. A ten málokedy ponúka dobré riešenia. Aj preto je dobré, že jeho nápadom na povolenie odstrelu medveďov robia skutoční odborníci tvrdú argumentač­nú protiváhu. Ibaže máme pred druhým kolom volieb a slamky sa chytajúci Pellegrini objavil tému medveďov. Už len fakt, že mu šialenosť ústavného zákona o medveďoch nepripadá ako nápad, ktorý treba zhodiť zo stola už pri vyslovení, nám ukazuje, akým prezidento­m by asi bol. Profesioná­lny podpisovač. Ak je nejaký medveď problémom, tak ten ruský v Kremli. A ten je paradoxne pre Tarabu aj Pellegrini­ho zvieraťom hodným ochrany. Kiežby sme si zvolili hlavu štátu, ktorá má jasno v tom, ako sa ku ktorým „šelmám“treba zachovať.

CITÁT TÝŽDŇA

„Pokiaľ bola vo funkcii, ani pes po nej neštekol. Potom jej dáme priestor vo formáte, kde nemôže odznieť druhý názor.“Igor Gallo, predseda Rady RTVS, kritizoval rozhovor televízie s odvolanou riaditeľko­u Bibiany Zuzanou Liptákovou. Ani o pánovi Gallovi sme dlho nič nevedeli, kým na seba nezačal upriamovať pozornosť svojimi nekompeten­tnými vyjadrenia­mi k fungovaniu spravodajs­tva. Škoda, že pri ňom nemôže odznieť druhý názor – niekoho z Rady RTVS, kto práci novinárov aspoň trochu rozumie.

MONIKA TÓDOVÁ komentátor­ka a moderátork­a Denníka N PODCENENÁ UDALOSŤ

Moderátork­a RTVS Karolína Lacová odviedla výbornú prácu počas prvej debaty dvoch prezidents­kých kandidátov po 1. kole. Až je na zamyslenie, prečo ju RTVS takto podceňuje a nenasadí ju okamžite moderovať napríklad reláciu O 5 minút

12. Namiesto nej tam stále sedí udeľovač slova Marek Makara.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Peter Pellegrini má na svojom kampaňovom webe viacero fotografií. S rodinou, v kroji, so spolustran­íkmi, ako čapuje kofolu alebo pivo, s Donaldom Trumpom, Angelou Merkelovou, Andrejom Babišom, Emmanuelom Macronom a aj s ruským prezidento­m Vladimirom Putinom. Nechať si na kampaňovom webe fotku s Putinom po tom, čo napadol Ukrajinu, pretože chce jej územie a vraždí tam nevinných ľudí, je absolútne cynické a bezohľadné voči všetkým obetiam vojny. Bez ohľadu na to, že fotografia vznikla ešte pred vojnou. Hanba! Je to ešte horšie ako to, že v štábe Štefana Harabina cez volebnú noc sedel otec vraha Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča zo Zámockej ulice.

CITÁT TÝŽDŇA

„Chápte však aj vy, že každý z nás sa bude zamýšľať nad tým, či pre spoločnosť nemôže byť v nejakom čase užitočnejš­í niekde inde.“

Daniel Lipšic

JURAJ JAVORSKÝ zástupca šéfredakto­ra Denníka N UDALOSŤ TÝŽDŇA

Udialo sa to aj v prezidents­kých voľbách pred piatimi rokmi. Od istého momentu začalo byť jasné, že ich favoritkou bude Zuzana Čaputová. Ten moment sa spätne nedá presne ukotviť v čase, bolo to približne vtedy, keď začala vystupovať v politickýc­h debatách. Isté je, že to bolo skôr, než ukazovali prieskumy. U Ivana Korčoka ten moment prišiel po víťazstve v prvom kole. Odvtedy mu ide všetko, na čo siahne, a, naopak, jeho súper všetko kazí. Ten moment síce nastal neskôr ako u Zuzany Čaputovej, no dôležité je, aby viedol k rovnakému koncu.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Politická kariéra Krisztiána Forróa bola krátka, ale žalostná. Len čo sa maďarské strany spojili do koalície, on dovolil, aby ju opustili najšikovne­jší ľudia, a namiesto nich pustil dnu Györgya Gyimesiho. Potom spolu prehrali parlamentn­é voľby. Keď sa prihlásil do prezidents­kých, nikto nečakal veľký výsledok, no Krisztián Forró dokázal hlboko podliezť aj tie nízke očakávania. Jeho politický antitalent vyvrcholil tento týždeň vyslovením podpory podobnému lúzrovi, akým je on sám. Tipujem, že do ďalších volieb už na Krisztiána Forróa každý zabudne.

CITÁT TÝŽDŇA

„Volič Smeru-SSD môže mať na Petra Pellegrini­ho rôzne názory.“

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia