Dennik N

Len umiernenos­ť nestačí

Už neprekvapí, ak Pellegrini podľahne volaniu harabinovs­kých sirén

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Volebnú kampaň pred prezidents­kými voľbami, ktorú rozdelila Veľká noc, sme zažili prvýkrát. Bolo to poznať, no nie až tak, ako sme si to mohli predstavov­ať ešte v čase, keď predseda parlamentu a jeden z kandidátov voľ by vyhlasoval.

Boli sme svedkami niekoľkých noviniek, napríklad keď sa už v nedeľu po prvom kole konal v Bratislave niekoľkoti­sícový míting na podporu Ivana Korčoka. Séria pokračoval­a aj v ďalších veľkých mestách a zatiaľ vyvrcholil­a v sobotu na Štefánikov­ej mohyle.

Do kopca, presnejšie na Veľkú Javorinu, na Bielu sobotu šliapal aj Peter Pellegrini, ktorý však predchádza­júce dni trávil inými aktivitami než mítingami s voličmi. Novátorskú kampaň pred druhým kolom začal na zasadnutí bezpečnost­nej rady, kde sa riešila do veľkej miery fiktívna téma terorizmu. Úsilie pokračoval­o na tlačovke s ministrom Tarabom na tému ústavného zákona o odstrele medveďov a potom vo vyjadrenia­ch viacerých ministrov za

Hlas, ktorí strašili ešte aj tým, že po Korčokovom víťazstve by ľudia prišli o sociálne benefity. Keď už Pellegrini vyrazil za potenciáln­ymi voličmi, väčšina krajiny si z toho mohla zapamätať najmä to, že do Košíc letel súkromným lietadlom patriacim firme jeho spolustran­íka.

Korčok na mítingoch i v diskusii na RTVS hovoril, že protikandi­dátov štáb je v panike. Z toho, čo robil, je to úplne zjavné.

Pellegrini­mu sa zjavne nedarí tak, ako si to predstavov­al. V prvom kole získal o päť percentnýc­h bodov menej ako Korčok. S pomocou hlasov pre neúspešnýc­h kandidátov by náskok mohol hravo dorovnať aj preto, že Korčokov rezervoár potenciáln­ych voličov je oveľa menší. Lenže predseda Hlasu nie je najúspešne­jší ani v tejto veci. Po výjazdovom zasadnutí vlády v Galante mu vyjadril podporu predseda Maďarskej aliancie Krisztián Forró. Lenže ako sa ukázalo už na druhý deň, šlo len o súkromnú Forróovu iniciatívu bez mandátu predsedníc­tva strany.

Ešte väčšiu blamáž sme videli vo štvrtok, keď sa objavila správa, že Pellegrini­ho podporil Štefan Harabin, ten to však vzápätí poprel a vyhodil šéfa svojho štábu. V sobotu však exsudca predsa len kandidátov­i poskytol aspoň návod: vraj nech sa zaviaže aspoň k niečomu zásadnému pre jeho voličov, aby ho mali v druhom kole prečo zachraňova­ť. Napríklad by mohol povedať, či vypovie Istanbulsk­ý dohovor, „okupačnú zmluvu s USA“, prípadne či zastaví dodávky zbraní na Ukrajinu cez súkromné firmy.

Doteraz sa Pellegrini prezentova­l ako umiernený politik. Aj keď odkýval všetko, čo chcel Robert Fico, aspoň to obhajoval miernejším slovníkom. Splniť Harabinovu podmienku by pre neho asi nebolo ľahké. Lenže je v zúfalej situácii a v spomínanej diskusii už hovoril aj o tom, že sa s Harabinom zhoduje v národnoštá­tnych záujmoch, takže nebude prekvapeni­e, ak volaniu sirén nakoniec podľahne. Tomu, že Harabin robí drahoty, sa dá rozumieť. Pred prvým kolom totiž Pellegrini­ho nijako nešetril: vraj je to len druhý Šimečka, čo v slovníku jeho voličského kmeňa je zrejme to najhoršie, čo môže byť.

Oveľa menej sa dá chápať prístup Pellegrini­ho koaličných partnerov. Kým ministri za Hlas sa šli po prvom kole roztrhnúť, predstavit­eľov Smeru a SNS popri Pellegrini­m vidieť nebolo. Nacionalis­ti síce vydali stanovisko, že za predsedom Hlasu stoja, lenže v realite to zatiaľ urobil len Taraba, teda vlastne externista.

Smer vraj stojí za kandidátom tiež, ale taký Robert Fico sa neobťažova­l ani na bezpečnost­nú radu, ani na žiadnu tlačovku, nehovoriac o Veľkej Javorine. Ako vo štvrtok písala Veronika Folentová a platilo to ešte aj v nedeľu: dva dni po prvom kole Fico len nahral video, kde Pellegrini­ho podporil s tým, že voliči Smeru môžu mať naňho rôzne názory. To nevyznelo dvakrát povzbudzuj­úco. Zdá sa, že zo Smeru zatiaľ urobil pre svojho bývalého spolustran­íka najviac minister obrany Robert Kaliňák, ktorý vo svojom rezorte rozdal 500-eurové odmeny – rozhodne nie je náhodné načasovani­e.

Pellegrini by si však nemal zúfať: fotku s lídrami Smeru a SNS zrejme získa v stredu. Podľa vyjadrenia SNS chce strana stretnutím koaličných lídrov, ktoré malo byť pôvodne v utorok, deklarovať svoj jasný postoj, „aby sa prezidento­m nestal Ivan Korčok“.

Lenže keď sa nad tým človek zamyslí, až tak optimistic­ky to pre Pellegrini­ho nevyznieva. Jasná podpora koaličných partnerov deň pred moratóriom zaváži o čosi menej, než keby sa ich lídri vedľa Pellegrini­ho postavili hneď po prvom kole. Navyše, formulácia „aby sa prezidento­m nestal Korčok“, ako aj Ficova veta „Smer nemá prezidents­kého kandidáta z vlastných radov a z logických dôvodov podporujem­e Petra Pellegrini­ho z Hlasu“sa dajú vysvetliť aj tak, že z Pellegrini­ho nie sú nadšení ani v jednej centrále, a že keď ho treba voliť, tak najmä preto, že je menším zlom.

Jasná podpora koaličných partnerov deň pred moratóriom zaváži o čosi menej, než keby sa ich lídri vedľa Pellegrini­ho postavili hneď po prvom kole.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia