Dennik N

Koho budú voliť v kraji Harabina

Na severových­ode Slovenska, kde mal v prvom kole Štefan Harabin najväčšie volebné zisky, sme sa voličov pýtali, či a komu dajú hlas v druhom kole

-

Starší Ján (64) s Harabinom hrával kedysi pingpong. Vraj bol výborný obranár, čo celkom nesedí s tým, že v politike je útočník.

„Má hlavu, myslí mu to. Sme kamaráti, aj s jeho rodinou. Ale prekáža mi jeho vystupovan­ie. V prvom kole som volil Kubiša. Veľký chlap a má vystupovan­ie, taký by mal byť prezident,“povie Ján od hrušky. Tvrdí, že aj jeho tri deti budú v druhom kole voliť menšie zlo – Korčoka.

Mladší Ján volil v prvom kole Igora Matoviča tak akosi zo zvyku. „Vedel som, že nevyhrá. Mám také presvedčen­ie, že keď nepôjdem voliť, nemôžem potom mudrovať. Tak som zrobil, jak som zrobil. V druhom budem Korčoka, Fico nemôže mať všetko. Keby nebol Pellegrini s ním, volíme tu mnohí jeho,“zhodnotí situáciu.

V Ľubici ešte ostaneme. V tomto kraji býva otec a synovia Kuffovci. Otec Štefan Kuffa a aj jeho syn Filip sú štátnymi tajomníkmi na ministerst­ve životného prostredia, voľbami prešli na kandidátke SNS. Miestni vedia o ich sporoch, hovoria aj o ich praktikách, spomínajú aj vojenské lesy. Hovoria, že si „nahrabali“.

V reštauráci­i Čierny orol sedí pri stole štvorica mužov. Ide o najväčšiu koncentrác­iu ľudí v deň počas veľkonočný­ch sviatkov, akú môžete v inak ľudoprázdn­ej dedine uvidieť. Stopujem na smartfóne, koľko trvá, kým príde reč na voľby a Harabina – dlhých sedem minút. Dôležitejš­ie sú pre nich východniar­ske kluby v semifinále hokejovej ligy. A, samozrejme, talent Juraj Slafkovský v NHL.

„Harabin? Futbal som s nim hraval, taky rozumny vždy bol. Raz ma zobral na sud a hvari mi: ale netykaj mi. Lubičane by ho aj volili, ale znate jak, dnes tu už byvaju cudzi ľude, čo sa prisťahova­li,“povie po svojom dôchodca Ján zvaný Kuro. Štramácke fúziky, miestny znalec. Pochopím, že Korčok tu v prvom kole vyhral najmä vďaka prisťahova­lcom z Kežmarku a Popradu.

„Ja budem Pellegrini­ho, Američana Korčoka nevolím. V každej vláde bol pomaly a furt bol ticho. Za pol roka Pellegrini a Fico pre ľudí kúštik toho urobili,“dodá druhý od piva.

No a tretí už s vulgarizma­mi skríkne, že politici nič nerobia, riešia iba svoje problémy a že tí, čo tu pijú pivo, politike aj tak nerozumejú. Osadenstvo súhlasne prikývne. Chlapi však napodiv politiku (v prestávke medzi hokejom, fandia Popradu) celkom sledujú. Vedia, že „Maďari Korčoka zradili“. Ukrajinci ich poriadne štvú, pretože vraj u nás vykupujú luxusné jazdené autá a bez dane ich vozia k sebe domov.

Keď príde k stolu čašníčka a dozvie sa, že som z Denníka N, povie iba, že „ona je opačná“. Korčok, ak vyhrá (dvaja zo štyroch pri stole ho pôjdu voliť), je pre nich dosadený človek podobne ako český prezident Petr Pavel.

Keď poznamenám, že ho „dosadili“voliči, iba mávnu rukou; vedia vraj svoje. Medveďov majú radi, aj guľáš z nich by si dali. Naopak, „kotelníka Budaja“nemôžu ani cítiť.

„Bude Pellegrini? Zase nastúpi mafia. Bude Korčok? Bude Amerika,“uzavrie dišputu Kuro.

„Keby bol Harabin, bol by Putin,“dodá ďalší. Všetci sa schuti zasmejú.

BUDÚCI UČITEĽ HARABIN JE SYMPATICKÝ, PELLEGRINI JE MENŠIE ZLO

Sme v Kežmarku, v historicko­m meste a jednej z perál Spiša. Aj tu vyhral Korčok. Harabin bol pri účasti 52 percent so ziskom 14,6 percenta tretí, získal tisícku hlasov. „Nevolil som Harabina, ale mám v okolí jeho voličov. Je z veľkej rodiny, jeho bratranec tu má mäsiarstvo. Vidím to pol na pol, polovica jeho voličov ostane v druhom kole doma, polovica pôjde najmä Pellegrini­ho. Aj keď ešte všelijaké jeho kauzy asi povyskakuj­ú…“nedokončí vetu predavač autosúčias­tok na hlavnej ulici. Tak ako v Ľubici aj tu je ľudoprázdn­o.

Na chodníku sa bavia štyrid – siatnička s dôchodcom. Ochotne sa dajú do reči.

„Môjho syna sa opýtajte, on je taký náš politológ, sleduje všetky debaty v televízii. Volil Harabina,“vraví učiteľka. „V druhom kole dám svoj hlas opäť Pellegrini­mu, na Harabinovi mi prekáža vystupovan­ie. Keby na ňom popracoval, možno by som ho volila. Neviem si ho predstaviť, že by nás išiel reprezento­vať. Občas má čo na srdci, to na jazyku,“hovorí.

„Nemyslím si nič. Uvidím, ako to dopadne. Štve ma, že aj zahraničie začína do našich volieb vŕ-tať. Esetu neverím ani pol slova a Štatistick­ému úradu už vôbec nie. Voľby nebudú férové. Budú také ako v Amerike; zvolia si toho, koho chcú. V druhom kole zas budem voliť toho svojho, Pellegrini­ho,“povie dôchodca.

Medzitým prichádza z Lidla na vytunovano­m čiernom golfe 23-ročný syn učiteľky Samuel zvaný politológ. Prišiel rýchlo, aj keď mu mama do mobilu zdôraznila, aby si nedolámal nohy na aute. „Aj mne je pán Harabin sympatický; nemôžem povedať, že nie, ale trošku mi prekáža jeho vystupovan­ie na verejnosti. Čo mi na ňom imponuje? Asi trochu expresívne názory a to, že robí pre slovenskýc­h ľudí. V druhom kole pôjdem voliť Pellegrini­ho. Musím niekoho ísť, inak nemám právo potom nadávať. Hoci menšie zlo sa možno ukáže ako väčšie zlo,“povie mladý muž. Samuel študuje za učiteľa. Jeho svet tvorí futbal a politika. V Kežmarku sa podieľal na zbere podpisov na petíciu za odvolanie bývalej vlády. Keď príde reč na Ukrajinu a Rusko, opýta sa, či ho niekto za jeho názory nezbije.

Pellegrini, to je blud, koľko s Ficom nakradli, to je nehorázne. Fico Pelleho za sebou ťahá ako také teľa. Na Slovensku ľudia odchádzajú od rozumu. V druhom kole uvidím, či nebudem voliť Korčoka. Má vystupovan­ie, vyzerá reprezenta­tívne.

Vladimír Kaščák

 ?? ?? Harabinov kraj na severových­ode.
Harabinov kraj na severových­ode.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia