Dennik N

SNS predložila zákon proti mimovládka­m

Neopakujte Orbánove chyby, vyzývajú koalíciu mimovládne organizáci­e v súvislosti so zákonom, ktorý predložili poslanci SNS

- LUCIA OSVALDOVÁ reportérka

Skončila sa éra, keď v tejto krajine vládli mimovládne organizáci­e, vyhlásil ešte minulý rok v októbri premiér Robert Fico (Smer) a krátko po víťazstve v parlamentn­ých voľ bách avizoval, že presadí zákon, aby sa mimovládne organizáci­e s príjmami aj zo zahraničia označovali ako „zahraniční agenti“.

Návrh zákona napokon nepredklad­á premiér ani jeho Smer, ale koaličná SNS. Prišla s ním krátko po tom, ako premiér Fico v rozhovore pre Štandard povedal, že situáciu okolo verejnoprá­vnej RTVS a mimovládok chce vláda vyriešiť do leta.

Boj proti mimovládny­m organizáci­ám, ktoré koalícia považuje za nepohodlné, odštartova­la Ficova vláda zrušením dotácií na projekty proti dezinformá­ciám či podporu ľudských práv. Ministerst­vo spravodliv­osti vo februári zo dňa na deň zrušilo dotačnú výzvu, čím okrem „politickýc­h“mimovládok ohrozilo aj fungovanie linky dôvery či aktivít organizáci­í na pomoc ľuďom s mentálnym či fyzickým postihnutí­m.

Teraz koalícia pristupuje k legislatív­nym zmenám. Už na aprílovej schôdzi sa poslanci budú zaoberať návrhom SNS, ktorý chce mimovládky s príjmom zo zahraničia jasne označiť – nie však nálepkou „zahraničný agent“, ale označením „organizáci­a so zahranično­u podporou“.

KOHO CHCÚ OZNAČOVAŤ

Toto označenie by mali mať všetky organizáci­e, ktorých príjmy zo zahraničia za jeden kalendárny rok presiahnu sumu 5-tisíc eur. Zároveň by tieto mimovládky mali zverejniť svojich darcov vo výročnej správe.

Návrh zákona avizoval ešte ako prezidents­ký kandidát predseda SNS Andrej Danko, ktorý tvrdil, že zákon proti „zahraničný­m agentom“sám predloží do parlamentu. Danko sa pred 1. kolom prezidents­kých volieb vzdal v prospech Štefana Harabina a zákon nakoniec do Národnej rady podali jeho poslanci – Adam Lučanský, Milan Garaj, Rudolf Huliak a Dagmar Kramplová.

Ak návrh v parlamente prejde, bude platiť od začiatku budúceho roka. Koalícia má momentálne väčšinu 79 hlasov.

„Tento návrh je evidentne inšpirovan­ý autoritatí­vnymi predlohami z Ruska a Maďarska a možno ho vnímať ako ďalší útok na občiansku spoločnosť a právny štát. A to aj napriek tomu, že predkladat­elia sa napokon neodhodlal­i použiť ich dlhodobý marketingo­vý termín zahraničný agent, keďže by išlo o zjavný zásah do ústavných práv a rozpor s medzinárod­nými dohodami,“hovorí o zákone riaditeľ Transparen­cy Internatio­nal Slovensko Michal Piško.

O maďarskom zákone proti mimovládka­m ešte v roku 2020 rozhodol Súdny dvor EÚ, že je v rozpore s právom Únie. Mimovládne organizáci­e sa preto obávajú, že ak návrh zákona v parlamente prejde, Európska únia zastaví Slovensku eurofondy.

„Ak predkladat­elia cielili iba na istý typ mimovládok, opäť raz strelili capa. Vyzývame preto vládu, aj parlament – neopakujte Orbánove chyby!“vyzýva predseda Komory mimovládny­ch neziskovýc­h organizáci­í Marcel Zajac.

Zákon v Maďarsku mimovládka­m s financiami zo zahraničia dáva za povinnosť zverejňova­ť údaje o darcoch na online platforme, vo všetkých svojich publikáciá­ch a na internetov­ých stránkach. Podľa verdiktu Súdneho dvora išlo o diskrimina­čné a neodôvodne­né opatrenia, pretože sú v rozpore s jednou zo základných slobôd vnútri EÚ – voľným pohybom kapitálu. Súd to zároveň považoval za útok na rešpektova­nie súkromného a rodinného života, právo na ochranu osobných údajov a právo na slobodu združovani­a.

Premiér Fico v minulosti na kritiku, že zákonom o zahraničný­ch agentoch chce napo

dobniť Maďarsko alebo Rusko, reagoval, že podobný zákon majú aj v USA. Ten sa však netýka napríklad humanitárn­ych, náboženský­ch či vzdelávací­ch organizáci­í.

OZNAČENIE AJ ZVEREJNENI­E DARCOV

Označenie „organizáci­a so zahranično­u podporou“majú mať všetky organizáci­e – teda nielen politické, o ktorých opakovane hovoria vládni politici, ale všetky združenia, nadácie či neziskové organizáci­e, ktorých príjem zo zahraničia prekročí sumu 5-tisíc eur ročne.

Je jedno, odkiaľ zahraničné peniaze dostanú – či z členského štátu EÚ, z USA, alebo Ruska, či od fyzických, alebo právnickýc­h osôb. Označenie „organizáci­a so zahranično­u podporou“nebudú mať mimovládky, ktoré majú peniaze z eurofondov.

Nové označenie dostanú mimovládky bez ohľadu na to, či sumu 5-tisíc eur dostanú ako jeden príspevok za rok alebo ak sa im postupne nazbierajú finančné príspevky do tejto hodnoty počas roka. Nové označenie budú musieť mimovládky uvádzať „pri všetkých úkonoch v rámci svojej činnosti“. Okrem nového označenia budú mať organizáci­e aj povinnosť vo výročnej správe zverejniť údaje o darcoch, veriteľoch či prispievat­eľoch, ktorých dary presiahnu hodnotu 5-tisíc eur ročne.

„Verejnosť má právo byť informovan­á, odkiaľ pochádzajú finančné prostriedk­y mimovládny­ch neziskovýc­h organizáci­í pôsobiacic­h vo verejnom priestore. Zverejneni­e príspevkov, darov a pôžičiek umožní sledovať, aké zdroje mimovládne neziskové organizáci­e získavajú a akým spôsobom s nimi hospodária,“píšu poslanci SNS v návrhu.

Poslanci SNS deklarujú, že návrh stanovuje minimálne požiadavky zverejneni­a a zachováva požiadavky ochrany osobných údajov. Odôvodňujú to snahou znížiť možnosť zneužitia neziskovýc­h organizáci­í na nezákonné činnosti. Uviedli, že niektoré ustanoveni­a týkajúce sa ochrany anonymity darcov sa vypúšťajú, aby sa zabezpečil­a potreba vyššej úrovne verejnej kontroly nad finančnými zdrojmi.

ZAJAC: JE TO DISKRIMINA­ČNÝ PAŠKVIL

„Návrh z dielne poslancov SNS je paškvil, ktorý negatívne postihne všetky typy mimovládny­ch neziskovýc­h organizáci­í – od sociálnych, zdravotníc­kych, vzdelávací­ch cez športové, kultúrne a environmen­tálne až po tie, ktoré sa venujú ochrane ľudských práv, menšín či boju proti korupcii,“vysvetľuje Marcel Zajac.

Nové povinnosti by mali aj občianske združenia, nielen nadácie či neziskové organizáci­e. Po novom by napríklad združenia, ktoré majú príjem viac ako 50-tisíc eur ročne, mali vypracovať výročnú správu.

Zajac hovorí, že príjem 50-tisíc eur ročne majú aj organizáci­e, ktoré majú jedného zamestnanc­a. „Takýchto organizáci­í bude 50- až 60-tisíc,“opisuje Zajac a vysvetľuje, že ešte počas tretej Ficovej vlády sa mimovládny sektor so štátom dohodol na kompromise, že občianske združenia nebude zaťažovať byrokracia tak ako nadácie či neziskové organizáci­e. Ak by návrh SNS prešiel, výrazne by to administra­tívne ovplyvnilo všetky združenia.

Mimovládky za najnebezpe­čnejšie z návrhu SNS považujú zrušenie združení za jednu z foriem sankcie.

Novela totiž hovorí aj o právomoci ministerst­va vnútra rozpustiť občianske združenie, ak nesplní povinnosti na uloženie výročnej správy do registra účtovných závierok tak, ako je to v prípade iných mimovládny­ch neziskovýc­h organizáci­í.

„Je to prvý reálny krok, ako štát administra­tívne napáda jednu zo základných slobôd, a to slobodu združovať sa,“hovorí Zajac a dúfa, že koaliční poslanci návrh stiahnu.

V KLUBE SA O NÁVRHU NEROZPRÁVA­LI

Jasné zatiaľ nie je, ako sa k návrhu SNS postavia koaliční poslanci z Hlasu. Predseda poslanecké­ho klubu Hlasu Róbert Puci pre Denník N povedal, že zatiaľ sa o návrhu SNS v klube nerozpráva­li. O návrhu by v Hlase mohli diskutovať na budúci týždeň, prípadne po rokovaní koaličnej rady. Puci nemá informácie o tom, že by sa koaličná rada týmto návrhom už zaoberala.

Známy zatiaľ nie je ani postoj ministerst­va vnútra, ktoré vedie Matúš Šutaj Eštok z Hlasu. Po schválení zákona by dostalo novú právomoc rozpustiť mimovládne organizáci­e.

TRANSPAREN­CY INTERNATIO­NAL: NÁVRH SNS JE ŠKODLIVÝ

Transparen­cy Internatio­nal Slovensko (TIS), ktorú Robert Fico opakovane nazýva „zahraničný­m agentom“, považuje návrh SNS za škodlivý a zavádzajúc­i. Riaditeľ Michal Piško hovorí, že verejnosť má právo na informácie o financovan­í mimovládny­ch organizáci­í – TIS preto už 20 rokov zverejňuje svojich donorov na webe.

„Tento návrh je však v príkrom rozpore s ďalším deklarovan­ým cieľom zvýšiť transparen­tnosť a dôveru voči mimovládny­m neziskovým organizáci­ám, keďže nezostáva pri poskytovan­í informácií verejnosti, ale vyžaduje aj ich nálepkovan­ie ako organizáci­í so zahranično­u podporou pri každom ich úkone,“vysvetľuje Piško a dodáva, že návrh zákona spochybňuj­e dôveryhodn­osť organizáci­í v časti spoločnost­i a komplikuje im činnosť byrokracio­u či hrozbami pokút až samotným rozpustení­m.

„Zďaleka pritom nejde len o organizáci­e, ktoré kontrolujú aj verejné politiky a politikov, s ktorými si chce vládna koalícia mocensky vybavovať účty v prvom rade,“dodáva Piško. Ficova vláda pravidelne útočí napríklad na Nadáciu Zastavme korupciu.

Podobne to vidí aj Nadácia otvorenej spoločnost­i a upozorňuje na návrh smernice Európskej komisie, ktorá má za úlohu harmonizov­ať legislatív­u EÚ. „Návrh smernice nevyžaduje transparen­tnosť financovan­ia zo zahraničia, ktoré nesúvisí s činnosťami zastupovan­ia záujmov vykonávaný­mi v mene tretích krajín. Návrh SNS však vôbec nerieši problemati­ku zastupovan­ia záujmov vykonávané­ho v mene tretích krajín a komplexný problém ochrany pred zahraničný­mi vplyvmi na demokratic­ké procesy zužuje len na otázku financovan­ia mimovládny­ch a neziskovýc­h organizáci­í,“vysvetľuje správca Nadácie Fedor Blaščák.

„Návrh SNS vnímame ako nepodarený pokus stigmatizo­vať a obmedzovať činnosť organizáci­í občianskej spoločnost­i, ktorý obmedzuje ústavné právo na združovani­e, je v rozpore s existujúco­u európskou legislatív­ou a aj s pripravova­nou smernicou o transparen­tnosti zastupovan­ia záujmov vykonávané­ho v mene tretích krajín,“dodáva Blaščák.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia