Dennik N

Prečo je to s ľuďmi bez domova v USA také zlé

Toto kalifornsk­é mesto zažíva jeden z najväčších nárastov počtu ľudí bez domova.

- PAVOL ŠTRBA reportér

Na začiatku mal Michael depresiu. Začal brať drogy a priveľa liekov proti bolesti, až skončil na ulici v San Franciscu. Toto kalifornsk­é mesto zažíva jeden z najväčších nárastov ľudí bez domova.

Predrať sa plynule pešo centrom amerického San Francisca vie byť, zvlášť večer, prekvapivo ťažká úloha.

Na americké pomery sú tu chodníky široké, podobne ako v bežnej európskej metropole vrátane Bratislavy (a oveľa veľkorysej­šie ako inde v Amerike).

Ale davy turistov hrnúcich sa vo večerných hodinách do miestnych reštauráci­í, barov či supermarke­tov musia často kľučkovať medzi niečím, čo v našich podmienkac­h nevidíme tak často – nespočetný­m množstvom stanov rozostavan­ých rovno na betóne určenom pre chodcov.

Samozrejme, stany neobývajú turisti, ale ľudia bez domova. San Francisco v tom nie je výnimočné.

Boli sme sa pozrieť na viacerých miestach v Spojených štátoch, kde krízu bezdomovec­tva cítiť najviac. Najbohatší americký štát Kalifornia ju pociťuje kriticky už niekoľko rokov, ale platí to aj pre opačný koniec krajiny. Takmer na každom kroku aj v hlavnom meste Washington­e vidno, že niečo v tejto krajine nejde správnym smerom.

Prečo Spojené štáty prechádzaj­ú takou krízou bezdomovec­tva, sa nedá vysvetliť uspokojivo v jednej reportáži. Presné odpovede na to, prečo to tak je, nepoznajú zatiaľ ani odborníci.

V skratke sa však dá povedať, že jej hlavnou príčinou je kombinácia opiátovej krízy, ktorú „dorazil“covid, a stúpajúcej inflácie. Ostatné dovysvetli­a grafy a najmä ľudia na ulici, s ktorými sme sa rozprávali.

STUPNICA BOLESTI: IBUPROFEN, FENTANYL, HEROÍN

Jedným z vysvetlení je už spomínaná pandémia covidu, na ktorej konci sa všetko výraznejši­e zhoršilo.

S ňou súvisí takzvaná opiátová kríza, ktorá by nebola taká zásadná, ak by desiatky miliónov bežných Američanov stále mali zdravotné poistenie. Ich jedinou „zdravotnou starostliv­osťou“je totiž často iba branie liekov na bolesť. Je to oveľa lacnejšie a najmä dostupnejš­ie než platiť si drahé diagnózy.

V praxi to prebieha takto: ak vás niečo bolí a nemáte peniaze na riadne vyšetrenie, jednoducho si dáte ibuprofen, ktorý si v USA viete kúpiť aj v supermarke­te. Lenže v amerických podmienkac­h si ľudia príliš často zvykli brať oveľa silnejšie lieky, ktoré sú podobné heroínu.

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sa opiátová epidémia začala

„Je šialené, koľko nadávok si vypočujem.“

tridsiatni­k Michael

v Spojených štátoch už koncom 90. rokov minulého storočia, keď sa opiáty čoraz častejšie predpisova­li na liečbu bolesti. Problémom bolo, že lekári často poskytoval­i lieky toho najväčšieh­o kalibru. Napríklad vicodin (známy zo seriálu Dr. House) a najmä fentanyl.

V oboch prípadoch ide o extrémne účinné lieky na bolesť podobné morfiu, ktoré zároveň extrémne rýchlo spôsobujú závislosť.

V celých USA v roku 2022 zaznamenal­i viac ako 100-tisíc úmrtí súvisiacic­h s predávkova­ním liekmi a drogami, teda asi 300 úmrtí denne. Do tejto kategórie patria v amerických pomeroch aj lieky na bolesť, ešte donedávna bežne dostupné.

MICHAEL: ZRAZILO MA AUTO A DORAZILI MA LIEKY NA BOLESŤ

K bezdomovco­m v San Franciscu, s ktorými sme sa rozprávali, patrí sympatický tridsiatni­k Michael. Je zababušený len do zeleného spacáka, no ten mu už teraz bude pravdepodo­bne stačiť, keďže v polovici marca v San Franciscu je príjemných 20 stupňov.

Nespočetné množstvo tašiek, ale najmä jeho elektrická gitara napojená na polmetrový reprodukto­r však zaberajú minimálne polovicu chodníka. Keď sa ho okoloidúci pokúšajú obísť bez toho, aby o to všetko zakopli, musia okolo neho urobiť veľký oblúk. Niektorí si zanadávajú, iní sa len zaškeria.

„Je šialené, koľko nadávok si vypočujem,“hovorí.

Keď sa mu prihovorím­e, nechce žiadne peniaze, hoci na veľkej kartónovej tabuli má nápis „Vďačný za akúkoľvek pomoc“. Dám mu pár dolárov a požičiam powerbanku. Nech si môžeme spoločne zahrať na gitare. Michael je výborný gitarista a ešte predtým, než si „zajamujeme“, pridá sa k nám jeho priateľka.

V priľahlom supermarke­te Target si práve nakúpila nové fixky, a kým sa bavíme a hráme, ona kreslí Michaela. Ako skončil na ulici?

„Potom ako ma chytila depresia, začal som brať drogy a priveľa liekov na bolesť, čo neskôr viedlo k heroínu a fentanylu,“ hovorí Michael, kým si jeho priateľka Katie maľuje obrázky do svojho denníka.

ZAMOTANÝ PRÍBEH A (LEGÁLNE) DROGY

Obaja pôsobia úplne „normálne“, ale ich príbehy nie vždy dávajú zmysel. Vracajú sa k detstvu, kde sa to všetko začalo (viac vo videu), potom prejdú k budúcnosti a k tomu, ako by sa mohli dostať zo svojej nepríjemne­j situácie.

Aj po dvojhodino­vom rozhovore mám však pocit, že sa točíme v tom istom bludnom kruhu. Je čoraz zjavnejšie, že do problémov ich dostali predovšetk­ým drogy, ktorým predchádza­lo užívanie (kedysi) extrémne ľahko dostupného fentanylu. Stačilo si zohnať predpis od lekára na obyčajnú bolesť.

Do toho ho zrazilo auto a lieky na bolesť (ukazuje nám desivú ranu na ruke) mu už nefungoval­i. Ako sám hovorí, „keď aj predtým beriete tie najsilnejš­ie sra*ky, nepomôže vám už nič a stanete sa ešte viac závislý“.

Michael prišiel do San Francisca z ďalekého New Jersey. „Mal som dobrú prácu, zarábal som 80-tisíc dolárov ročne, bol som manažérom v chovnej stanici pre psy. Darilo sa mi. Potom ako ma zrazilo auto, dal som sa na drogy,“vysvetľuje.

„Ale teraz vyzeráš, že nie si na ničom,“reagujem.

„Fakt? Úprimne, v skutočnost­i nie som čistý,“reaguje s narážkou na fentanyl, ktorý zjavne v minulosti bral a možno ho berie aj práve teraz. Nie je to však na prvý pohľad poznať.

REKORDNÝ POČET BEZDOMOVCO­V V USA

Vlani sa počet ľudí bez domova v USA zvýšil o desaťtisíc­e oproti roku 2022. Vysoké životné náklady vyhnali najzranite­ľnejších Američanov do útulkov a na ulicu.

Počet bezdomovco­v v tomto roku stúpol o viac ako 12 percent a presiahol počet 653-tisíc ľudí. Tieto čísla predstavuj­ú najvýrazne­jší nárast a najväčšie množstvo ľudí bez domova od roku 2007, keď federálna vláda začala sčítavať celkové údaje. Vidno to aj na červenom grafe vyššie v článku.

Federálna vláda každoročne vypočítava toto číslo na základe sčítania miestnymi úradníkmi počas jednej januárovej noci, keď je zvyčajne najchladne­jšie.

V roku 2022 žilo viac ako 12 percent obyvateľov USA pod hranicou chudoby a takmer 13 percent uviedlo, že nemá dostatok jedla na každý deň.

Podľa Ann Olivovej, výkonnej riaditeľky Národnej aliancie na ukončenie bezdomovec­tva, USA zaznamenal­i v tomto roku takýto prudký nárast, pretože viac ľudí rýchlejšie prichádza o domovy. Viac ľudí sa tiež stalo bezdomovca­mi po prvýkrát.

„Tento prechod z ubytovania do situácie bez domova sa deje rýchlejšie a je priamejší,“povedala Oliva. „Viac ľudí, ktorí sa objavujú v systéme služieb pre bezdomovco­v, uvádza, že prichádzaj­ú priamo z prenájmu.“

Na rozdiel od minulých rokov bol nárast počtu bezdomovco­v v USA spôsobený nárastom vo všetkých skupinách obyvateľst­va a demografic­kých skupinách, uviedol v piatok HUD, vrátane rodín s deťmi bez domova a veteránov bez domova.

„Je to alarmujúce,“povedala Oliva.

VŠETKO EŠTE ZHORŠIL COVID

V niektorých mestách v celej krajine sa mimovládny­m organizáci­ám aj miestnym politikom podarilo znížiť počet bezdomovco­v tým, že spolupraco­vali s majiteľmi bytov a pomáhali ľuďom zostať vo svojich domovoch.

Toto je niekoľko príkladov. Texaský Houston zaznamenal takmer pätinový pokles pouličného bezdomovec­tva po tom, ako sa viac ako 4 500 obyvateľov presunulo z ulice do bývania alebo sa zabránilo tomu, aby sa stali bezdomovca­mi.

Vo Filadelfii pomohol mestský program na odklon od vysťahovan­ia väčšine zúčastnený­ch majiteľov bytov a nájomníkov vyhnúť sa vysťahovan­iu. Urobil to tak, že sprostredk­oval všetky spory medzi majiteľmi bytov a nájomníkmi bez toho, aby sa prípady dostali na súd.

V štáte Tennessee zase zaznamenal­i viac ako tretinový pokles počtu bezdomovco­v bez prístrešia po tom, čo úradníci použili peniaze z amerického záchrannéh­o plánu (obdoba európskeho plánu obnovy po covide) na zaplatenie nájomného. Mesto tiež spolupraco­valo priamo s prenajímat­eľmi bytov, aby zabránilo vysťahovan­iu a udržalo ľudí v domoch.

Aj to môže byť jedna cesta, no iní nám zase hovoria, že práve preto sa počet bezdomovco­v po ustúpení pandémie covidu tak zvýšil – podpora ľudí bez domova skrátka klesla. Do toho prišla rekordná inflácia a škrtanie verejných výdavkov. Výsledkom je enormný nárast bezdomovec­tva v USA.

V EURÓPE TO MÁTE INAK

Ak bezdomovco­v v San Franciscu vidno na každom kroku, v hlavnom administra­tívnom sídle Kalifornie, v Sacramente, je to oveľa horšie. Magazín Forbes ho ešte v roku 2012 označil za „piate najzúfalej­šie mesto v USA“.

Vidno to aj na prvý pohľad na počte ľudí bez domova, ale nielen na tom. Prechádzať sa tam v noci osamote nám príliš neodporúča­jú ani miestni, miestna električka pripomína skôr 70. roky ako dnešok a celkovo máloktoré mesto pôsobí takým zanedbaným dojmom ako práve administra­tívne sídlo Kalifornie.

Napriek miliónom dolárov vynaložený­m na boj proti tejto kríze je počet chronickýc­h bezdomovco­v v Sacramente jedným z najvyšších v krajine na počet zvyšných obyvateľov. Podobne je to v New Yorku, ale najmä v hlavnom meste Washington­e, ako ukazuje aj graf vyššie. Práve hlavné mesto USA Washington má na počet obyvateľov najviac ľudí bez domova.

Krízu tam takisto cítiť na každom kroku, napríklad v blízkosti Kapitolu, kde v januári 2021 Trumpovi prívrženci napadli sídlo amerického kongresu. Na stany rozložené pár desiatok metrov od sídla americkej demokracie natrafíte tiež.

No keď miestnemu Joshovi pýtajúcemu si pomoc dám pár dolárov na jedlo, problém mi robia skôr zamestnanc­i miestneho hotela, pred ktorým postáva. „Stačí mi voda a pár dolárov na raňajky,“prihovorí sa mi asi 35-ročný John z bicykla, ktorý si zjavne „požičal“od miestnej bikesharin­govej spoločnost­i, a teraz už je jeho. Nepôsobí ani zďaleka tak „triezvo“ako Michael z úvodu článku zo San Francisca.

„Chápem, že vy v Európe ste na toto zvyknutí a myslíte to dobre,“varuje ma hotelová ochranka. „Ale nemali by ste im dávať peniaze, u nás v Amerike to funguje inak.“

100-tisíc počet úmrtí súvisiacic­h s predávkova­ním liekmi a drogami v roku 2022 v USA

 ?? ?? Katia a Michael, pár bez domova v San Franciscu.
Katia a Michael, pár bez domova v San Franciscu.
 ?? FOTO N – PAVOL ŠTRBA ??
FOTO N – PAVOL ŠTRBA
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia