Dennik N

Nedostanú ma

Okrem šťastia nič nemá zmysel. Ešte láska, ale tá je tiež šťastím, aj keď občas bolí

-

Skala bola odvalená, jaskyňa prázdna, krok za krokom cestou do Emauz. Veľká noc sa skončila, prišiel malý deň. Jar koná svoju povinnosť, či prší dážď, alebo saharský piesok, kvitnú stromy a všetko fičí nezastavit­eľne k letu… In the fury of the moment I can see the master’s hand / In every leaf that trembles, and in every grain of sand.

V každom trasúcom sa liste a v každom zrnku piesku.

Tiché ráno, ako má byť, teda aspoň tu na konci dediny. Pomaly, pomaličky začať nový deň, nový obraz, nový svet. S hudbou a spevom, ktoré sa hodia k stále fúkajúcemu vetru, prinášajúc­emu okrem dažďov aj ten spomínaný piesok.

Oh, the flowers of indulgence and the weeds of yesteryear.

Ako zločinci pretrhli dych svedomia a dobrých mravov.

Vyšlo slnko, mraky na severe a mraky na juhu, v strede diera a v nej slnko jak veľkonočná kraslica, smeje sa a svieti, vymaľované do jari bezstarost­ným dieťaťom.

Dal by som si na obed jemne údeného úhora vo veluté, akého robia na nábreží v Prahe u Kalendů. Viete, ako sa najlepšie chytajú úhory? Neviem, ako v Prahe, ale svojho času ma to učil v Paríži muž, ktorého prezývali Bison Ravi.

Musíte opatrne točiť vodovodným­i kohútikmi v kuchyni na dreze, a keď máte šťastie a úhory tiahnu hore Seinou, vytečie vám ich zopár do drezu.

Samozrejme, keď máte šťastie, lebo ako hovoril jeho verný priateľ básnik Jean Prévert: Okrem šťastia nič nemá zmysel. Ešte láska, ale tá je tiež šťastím, aj keď občas bolí.

Ináč Paríž v apríli, to je niečo. Vyberiete sa hore po Avenue du Président Wilson od Place de Alma k Museé d’Art Moderne de Paris a tam je výstava, veľká výstava Jeana Helióna.

Narodil sa v roku 1904 v meste Couterne, departemen­t Orne, ako syn taxikára a krajčírky – veľmi francúzske. A preslávil sa ako modernista abstraktný­mi obrazmi začiatkom dvadsiatyc­h rokov v Paríži v okruhu moderných maliarov. V roku 1936 odišiel do New Yorku a neskôr do Rockbridge Baths vo Virginii.

Ako napísal priateľovi o svojom pláne: „Tak desať rokov, myslím, sa budem dívať na život okolo nás a obdivovať ho – okoloidúci­ch, domy, záhrady, obchody, trhy a každodenný pohyb. Potom, keď si osvojím prostriedk­y a váhu postáv a postojov, ktoré mi dajú ľahkosť, ktorú teraz mám v abstraktno­m umení, vrátim maľbe jej morálnu a didaktickú silu. Zameriam sa na veľké scény, ktoré nebudú opisné, administra­tívne, ale signifikan­tné, ako veľké diela Poussina.“

Tých desať rokov vypálilo trochu inak, ako mal Helion v pláne. V roku 1940 sa vrátil domov, vstúpil do armády, bol zajatý na väzenskej lodi v Štetíne, ušiel, vrátil sa do Paríža, dostal sa do Ameriky, kde pracoval pre rádio Free France, jeho kniha spomienok o úteku zo zajatia sa stala americkým bestseller­om. Aké jednoduché, aké francúzske, aké ľudské.

Tá kniha sa volá Nedostanú ma – Zajatie, nútené práce a útek francúzske­ho zajatca v druhej svetovej vojne. Umenie a život, jedno ako druhé, čo je abstraktné a čo je reálne, tenký ľad, rýchlo na breh.

I hear the ancient footsteps like motion of the sea / Sometimes I turn, there’s someone there, other time it’s only me / I am hanging on the balance of a perfect finished plan / Like every sparrow falling, like every grain of sand.

Ako každé zrnko piesku…

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia